ССО 6% на доходи

  1. Як розрахувати податок при УСН 6%?
  2. ССО «доходи». Зменшення податку на внески
  3. ССО 6 відсотків і зменшення податку в 2016 році

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Вибираючи спрощену систему оподаткування (ССО), юрособи та індивідуальні підприємці можуть самостійно вирішити, який об'єкт оподаткування їм цікавіше і вигідніше. Цих об'єктів два: «доходи» зі ставкою податку 6%, або «Доходи мінус витрати» зі ставкою 15% . Без права вибору залишили лише учасників договору простого товариства або договору довірчого управління. Тут варіант один - вони використовують ССО тільки з об'єктом «доходи мінус витрати». Ті, хто вибрав ССО 6 відсотків, від бази оподаткування (а це всі доходи спрощенця) заплатять до бюджету у вигляді єдиного податку саме 6%. Розглянемо основні моменти його розрахунку та сплати.

«Доходи мінус витрати» зі ставкою 15%

Як розрахувати податок при УСН 6%?

Податковий кодекс зобов'язує платників податків робити розрахунок податку при УСН 6% самостійно (ч. 2 ст. 346.21 НК РФ). Які доходи оподатковуються спрощеним податком, прописано в статті 346.15 НК РФ. Податковий період за спрощеною системою - календарний рік, а звітні періоди - 1 квартал, півріччя та 9 місяців.

Авансовий платіж з податку «Спрощенцям» треба вважати щоквартально. При ССО «доходи» - 6% всі доходи, отримані за квартал (тобто наростаючим підсумком з початку року до закінчення кожного кварталу) множать на ставку податку. З отриманої цифри віднімаються раніше нараховані аванси за попередній квартал. Терміни оплати авансів за «спрощеним» податку єдині для всіх платників податків: не пізніше 25 квітня за 1 квартал 25 липня за півріччя і 25 жовтня за 9 місяців. Податкові декларації здаються раз на рік , За підсумками кварталу їх здавати не потрібно.

приклад:

ІП Іванов в 1 кварталі 2016 року заробив 32 000 руб. За підсумками кварталу він зробив розрахунок ССО 6%: 32 000 руб. х 6% = 1920 руб.

У 2 кварталі доходи склали 21 000 руб. Податок розраховується наростаючим підсумком: (32 000 руб. + 21 000 руб.) Х 6% - 1920 руб. = 1260 руб.

Звичайно, можна розрахувати податок, просто помноживши отримані у кварталі доходи на 6%, проте в цьому випадку легко припуститися помилки, якщо в попередньому періоді податок був підрахований невірно.

Після закінчення кожного року (податкового періоду), платники податків на «спрощенку 6%» розраховують остаточну суму податку: всі отримані за рік доходи підсумовуються і множаться на ставку 6%. Далі з отриманого результату треба відняти суми авансів, як показано в прикладі вище. Податок за спрощеною системою сплачується 31 березня наступного за звітним року (якщо платник - організація), і 30 квітня (якщо платник - ІП). У ці ж терміни треба подати податкову декларацію за спрощеною системою.

ССО «доходи». Зменшення податку на внески

Якщо вибір платника податків припав на «доходи», він позбавляється можливості знизити податкову базу за спрощеним податку на суму своїх витрат. Проте, податок можна зменшити, якщо застосувати встановлені законом податкові відрахування.

«Спрощенці» мають право зменшити обчислений податок (і аванси) на суми страхових внесків до ПФР , ФСС , ФФОМС, а також внесків на травматизм (п. 3.1 ст. 346.21 НК РФ). Законом від 24.07.2009 № 212-ФЗ всі особи, які застосовують УСНО 6%, зобов'язані сплачувати страхові внески в перераховані фонди: ПФР, ФСС, ФФОМС. Юрособи та підприємці, щомісяця з зарплат співробітників, а також з виплат за цивільно-правовими договорами, укладеними з фізособами сплачують до фондів страхові внески.

Нагадаємо, що з сум перевищення базової граничної величини доходів співробітника, сплачуються знижені страхові внески в ПФР і ФСС. Гранична база для нарахування внесків щорічно змінюється . У 2016 році це 796 тис. Руб. для внесків в ПФР і 718 тис. руб. - для внесків до ФСС (постанова Уряду РФ від 26.11.2015 №1265), для ФФОМС гранична величина не встановлена. Діючі тарифи внесків в ПФР - 22%, в ФСС - 2,9%, в ФФОМС - 5,1%.

ІП, в штаті яких немає співробітників, платять фіксовані внески в ПФР і ФСС : Їх розмір прописаний у статті 14 Закону від 24.07.2009 № 212-ФЗ.

Податок при «спрощенці 6 відсотків» можна знизити лише в тому кварталі, в якому сплачено страхові внески у позабюджетні фонди, навіть якщо вони нараховані за інший квартал. Якщо ви нарахували внески, але поки що не перерахували до бюджету, вони не можуть застосовуватися в якості вирахування.

Наприклад, страхові внески ви нарахували за березень 2016 року, а сплатили їх в квітні 2016 року. Зменшити спрощений податок треба на сплачену суму внесків при його перерахування за півріччя 2016 року, а не за 1 квартал. Незважаючи на те, що спочатку внески «березневі». Враховуйте, що сума страхових внесків, на яку можна зменшити платіж за ССО, не може перевищувати 50% від загальної суми податку або авансу за ССО. Якщо «спрощенцями» є ІП без працівників, вони зменшують податок на всі сплачені внески в ПФР і ФФОМС, тобто 100%.

ССО 6 відсотків і зменшення податку в 2016 році

Крім страхових внесків до позабюджетних фондів в 2016 році спрощений податок можна знизити і на ряд інших витрат.

Витрати на виплату працівникам допомоги по тимчасовій непрацездатності. Можна зменшити на ці виплати суму податку, але не повністю, а лише ту частину, яку по листку непрацездатності оплачує роботодавець за перші три дні хвороби працівника (пп.1 п.2 ст. 3 Федерального закону від 29.12.2006 № 255-ФЗ). За решту днів лікарняного зменшити спрощений податок не можна. Крім того, не застосовується відрахування на суму допомоги по вагітності та пологах, а також по внесках на травматизм - ці гроші співробітники отримують від ФСС (за рахунок коштів фонду).

Внески за договорами добровільного особистого страхування, укладеним зі страховими організаціями на користь працівників. Необхідні умови для зменшення податку на ці внески: у страховика повинно бути наявність діючих ліцензій; договори страхування укладаються саме на користь працівників на випадок їх тимчасової непрацездатності (крім травматизму) за ті дні, що оплачуються роботодавцем; страхова виплата не може бути більшою за суму лікарняного за перші три дні непрацездатності співробітника, тобто, за 3 дні, які оплачує роботодавець (пп.3 п.3.1 ст.346.21 НК РФ).

Для столичних підприємців і торгових організацій податок за спрощеною системою може зменшити сплачений в звітному періоді торговий збір . Однак лише в частині, обчисленої виключно з торговельної діяльності платника податків на ССО 6%. У 2016 році збір може бути введений в Санкт-Петербурзі і Севастополі, але поки він стягується тільки в Москві. Для застосування відрахування не пізніше п'яти днів з дати виникнення об'єкта оподаткування торговим збором платнику податків потрібно надати повідомлення про це в податкову інспекцію (п.8 ст.346.21 НК РФ).

Важливо пам'ятати, що навіть якщо загальна сума всіх виплат, на які можна зменшити податок на спрощеній системі 6% (внески, лікарняні посібники, виплати за договорами добровільного особистого страхування) буде дорівнює або більше обчисленого податку, податок можна знизити лише на 50% від його загальної суми або авансу. Обмежень суми відрахування в частині торгового збору при «спрощенці 6%» в Податковому кодексі немає, тому зменшити спрощений податок можна на всю сплачену суму торгового збору.

Як розрахувати податок при УСН 6%?
Як розрахувати податок при УСН 6%?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online