Розрахунок пені по податках: формула з податкових та страхових внесках

  1. визначення терміна
  2. нюанси нарахування
  3. Основи обчислення санкційних виплат
  4. Спірні моменти в законодавстві
  5. Особливості проведення оплати
  6. Правильне документальне оформлення

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Сьогодні кожен підприємець зобов'язаний своєчасно сплачувати податки і різні державні збори. Порушення цього правила може призвести до накладення санкцій - штрафу та неустойки. І якщо розмір штрафних виплат, як правило, відомий, самостійний розрахунок пені за несплату податків, прострочення платежів і в інших випадках часто викликає у бізнесмена певні складності. Спробуємо з'ясувати принцип визначення цього показника для різних життєвих ситуацій.

визначення терміна

Взагалі, точне формулювання цього поняття можна знайти в НК. Якщо говорити простою мовою, це стягнення являє собою певну суму фінансових коштів, щодня нараховуються за кожен день прострочення необхідних виплат. Причому розмір пені за несвоєчасну сплату податків для різного виду нарахувань може істотно варіюватися. Тут багато що залежить від різних чинників: ставки, тривалості прострочення, призначення платежу.

Тут багато що залежить від різних чинників: ставки, тривалості прострочення, призначення платежу

Пеня являє собою стягнення, що накладається на недбайливого платника податків у вигляді додаткової суми, яка нараховується за кожний день прострочення

Само собою, такий інструмент є регулятором своєчасного погашення платниками нарахованих їм фінансових зобов'язань - адже в разі несвоєчасної оплати початкова сума може істотно зрости. Пам'ятайте, боржнику доведеться повністю оплатити розмір мита або збору і додатково поповнити бюджет за рахунок нарахування саме пені.

З огляду на, що, на перший погляд, досить скромна сума нараховується щодня за кожну добу прострочення оплати, підсумковий результат платежу може виявитися досить значним. Взагалі, розмір такого нарахування, як правило, визначається в процентному співвідношенні від самого початку необхідної ставки. І наприклад, таке питання, як розрахувати пеню за страховими внесками, зажадає уважного і прискіпливого підходу.

Звичайно, початком нарахування цього штрафу стає перший день прострочення, а його закінченням - фактична оплата необхідної суми. Правда, тут існують деякі винятки. Так, несвоєчасні виплати ЄСП тягне за собою трохи іншу схему збору стягнення. Цей момент регулює 26.1 глава НК. Крім того, недавні зміни законодавства дозволяють проводити самостійне нарахування цього збору з 91 дня після числа фактичної прострочення платежу і відповідної подачі виправленої декларації. Правда, податківці при цьому мають право нараховувати неустойку з першої доби, якщо вони помітять неточність раніше.

Як правило, багато аспектів, що стосуються виплат пені, можна знайти в Податковому кодексі

Крім того, самостійно помітивши помилку і сплативши заборгованість і пеню ще до подачі звіту, ви автоматично будете звільнені від виплати штрафу. Виявлення недоїмки фіскалами істотно збільшить суму виплат пені, та й розмір штрафу в такій ситуації складе 20% суми платежу. Так що, намагайтеся уважно поставитися до ведення бухобліку і не допускайте подібних ситуацій.

нюанси нарахування

Перш ніж перейти до питання, як розрахувати пеню за прострочення платежу з податку, позначимо деякі моменти, про які слід пам'ятати будь-якому бізнесмену. Так, кожен підприємець зобов'язаний провести ці виплати в разі непроведення платежу, виплати неповної суми податку або запізнення із зарахуванням коштів. Правда, в деяких ситуаціях ці санкції не застосовують.

Правда, в деяких ситуаціях ці санкції не застосовують

При наявності на рахунках платника надлишків коштів ними можна компенсувати суму нарахованої пені

Борги, що утворилися в процесі роз'яснення платнику нюансів проведення платежів або вирішення інших суперечок, які передбачає чинний закон, не тягнуть за собою нарахування пені. Правда, тут слід мати письмові докази подібних дій з боку фіскальної служби. Крім того, наявність на рахунках платника надлишків коштів також може компенсувати виплати таких штрафних зборів.

Як правило, сума переплати в більшості випадків може перекрити розмір нарахованого стягнення. Коли ж її недостатньо, загальна кількість поданих до оплати коштів знижується пропорційно розміру надлишків.

Правда, щоб подібний механізм вступив в дію, слід уточнити стан вашого рахунку і довести до відома податківців про цю можливість вирішення питання. Але тут є ще один важливий момент. Такий варіант дозволить погасити штрафи лише з податків в місцеві, регіональні або федеральний бюджети. При цьому функція списання боргів може бути покладено виключно на фіскальні органи. Коли ці організації не уповноважені до подібних дій, перекрити пеню переплатою ви не зможете.

Основи обчислення санкційних виплат

Само собою, щоб оплатити необхідну суму неустойки, підприємцю слід спочатку її обчислити. Однак тут дуже важливо знати, за який термін був нарахований цей штраф. Найрозумнішим варіантом в подібних ситуаціях стає звернення до податківців з проханням уточнити ці дані. Як правило, ви завжди зможете отримати там повний і чіткий відповідь на всі ваші запитання.

Тепер з'ясуємо, що являє собою розрахунок пені з податків. Формула тут має такий вигляд: П = Н * О * 1/300 * НГ. Позначимо зазначені символи. Отже, «П» визначає розмір пені, «Н» - суму недоїмки, «О» позначає відрізок часу, за який не була своєчасно проведена розрахункова операція, а «СР» - це ставка рефінансування для розрахунку пені по податках.

Уточнимо деякі нюанси для точного підрахунку. Як правило, з розміром заборгованості у вас навряд чи виникнуть які-небудь питання, але інші дані слід досконально вирахувати. Щоб визначити період, просто визначте число календарних днів, коли за вами значився борг. Початком цього періоду буде перший день після закінчення терміну сплати внеску, а кінцем - день, коли недоїмка було повністю погашена.

Початком цього періоду буде перший день після закінчення терміну сплати внеску, а кінцем - день, коли недоїмка було повністю погашена

Одним з важливих складових формули розрахунку пені стає ставка рефінансування, що дорівнює сьогодні 11%

Тепер поговоримо про ставку рефінансування. З початку 2016 року його стала дорівнює 11% (проти раннього значення в 8,25%, що діяв до кінця 2015 р). Таким чином, якщо ви маєте борги, наприклад за останній квартал минулого року, сьогодні розмір пені доведеться рахувати відразу за двома ставками: за останні три місяці 2015 р застосовуємо значення 8,25%, а з початку поточного - використовуємо показник в 11%. Зазвичай ця формула є універсальною і дозволяє розрахувати безліч бюджетних платежів, в тому числі і такі, як порахувати розмір пені за прострочення платежу внесок в пенсійний фонд. ПФР і податкова служба - організації, що працюють за схожим принципом у ставленні до платників податків.

Спірні моменти в законодавстві

Сьогодні відомо чимало прецедентів, які складно трактувати однозначно. Так, розрахунок пені з ПДВ можна сміливо зарахувати до подібних винятків. У цій ситуації існує розбіжність в поясненнях ФНС і судових рішень. Фіскали наполягають, що термін закінчення нарахування санкцій настає після повно погашення заборгованості, включаючи і суму самої неустойки. Суд же виносив рішення, які проголошують, що крайнім днем ​​для розрахунку розміру штрафу стає момент виплати суми податку.

Суд же виносив рішення, які проголошують, що крайнім днем ​​для розрахунку розміру штрафу стає момент виплати суми податку

У деяких випадках думки податківців і суду розходяться в питаннях строків нарахування пені, наприклад, при затримці виплати ПДВ

Крім того, пропустивши своєчасну оплату транспортного збору, підприємець повинен пам'ятати, що в цій ситуації стягнення починає нараховуватися після закінчення трьох місяців з останньої дати прострочення. Схожа схема діє і коли підприємець забув внести аванс з податку на прибуток. Правда, термін тут не настільки демократичні - у вас є всього місяць, щоб самостійно погасити заборгованість і не отримати додаткового штрафу у вигляді пені.

Особливості проведення оплати

Нещодавно були внесені поправки в законодавство, які стали результатом деяких змін в проведенні розрахункових операцій у порівнянні з минулим роком. Сьогодні змінилися реквізити КБК для сплати пені за внесками до ФСС і ПФР. Так, в шифрі, що складається з двадцяти символів, цифри з 14 по 17 слід замінити на значення 2100 (раніше було вказувати 2000).

Так, в шифрі, що складається з двадцяти символів, цифри з 14 по 17 слід замінити на значення 2100 (раніше було вказувати 2000)

Оплачувати тіло заборгованості і саму пеню слід двома різними платежами через різницю реквізиту КБК

Для оплати щоденного штрафу за борги по податках, наприклад, пені з ПДФО і ФОМС значення КБК залишилися колишніми (2100 - податки, 2011 - фонд м обов'язкового медстрахування). Крім того, збираючись одночасно оплачувати недоїмку і утворилася пеню, вам доведеться заповнити дві різні квитанції. Знову ж таки, через різницю кодувань в реквізитах платіжки.

Правильне документальне оформлення

Безсумнівно, щоб всі папери у бізнесмена були в порядку, після проведення касової операції, цей факт слід ще й правильно оформити. Тут також є певні нюанси, про які потрібно знати. Наприклад, підприємці, що працюють на ССО, не показують ці витрати, оскільки вони не вважаються витратою. Що ж стосується бізнесменів, що вибрали інший формат оподаткування, тут правила будуть трохи інші. При веденні книги обліку слід оформляти подібні операції так:

  1. При нарахуванні неустойки робимо запис «дебет 99 кредит 68» в разі, коли ви зробили помилку і несвоєчасно внесли кошти до місцевого і федеральний бюджети (податок). При простроченнях загальнообов'язкових платежів до ПФ або інші соціальні організації слід оформити напис так: «дебет 99 кредит 69».
  2. За фактом повної оплати заборгованості та нарахованої неустойки робиться ще одне доповнення, яке виглядає так «дебет 99 кредит 51». Це означає, що кошти повністю перераховані і заборгованостей у вас немає. У цьому випадку значення позиції «кредит» буде однаковим для будь-яких видів внесків.

Причому важливо правильно датувати записи. Так, позначку про нарахування штрафу ви робите в день самостійного підрахунку суми, яку слід повернути державі. Якщо стягнення нараховувалося контролюючим органом, датою внесення відомостей стане день набрання законної сили рішенням перевіряє комісії. Запис же про виплати робиться після фактичного переказу коштів.

Запис же про виплати робиться після фактичного переказу коштів

Якщо підприємець працює не на ССО, все виплати пені слід відобразити в книзі витрат відповідним чином

Нарешті, відзначимо, що сплативши необхідний внесок лише частково, ви не звільняєтесь від сплати пені. У цьому випадку її потрібно розраховувати, ґрунтуючись на залишку непогашеної суми. Мабуть, ми коротко описали діючі правила та основи розрахунку стягнення, яке зобов'язаний сплатити кожен платник податків, якщо він припустився помилки в сумі збору при оплаті або проігнорував платіж зовсім. Як правильно контактувати з ФНС, щоб дізнатися про стан вашого рахунку, ви можете побачити нижче.

Пеня являє собою стягнення, що накладається на недбайливого платника податків у вигляді додаткової суми, яка нараховується за кожний день прострочення Пеня являє собою стягнення, що накладається на недбайливого платника податків у вигляді додаткової суми, яка нараховується за кожний день прострочення   Як правило, багато аспектів, що стосуються виплат пені, можна знайти в Податковому кодексі   При наявності на рахунках платника надлишків коштів ними можна компенсувати суму нарахованої пені   Одним з важливих складових формули розрахунку пені стає ставка рефінансування, що дорівнює сьогодні 11%   У деяких випадках думки податківців і суду розходяться в питаннях строків нарахування пені, наприклад, при затримці виплати ПДВ   Оплачувати тіло заборгованості і саму пеню слід двома різними платежами через різницю реквізиту КБК   Якщо підприємець працює не на ССО, все виплати пені слід відобразити в книзі витрат відповідним чином   Розмір пені за несвоєчасну сплату податків зазвичай невеликий, але, з огляду на її щоденне нарахування, загальна сума може виявитися значною   Пені за різними видами податків розраховуються в залежності від розміру платежу і тривалості його прострочення   Формула розрахунку пені виглядає так: суму платежу ми множимо на число днів прострочення, ділимо на 300 і множимо на встановлену ставку рефінансування - 11% Як правило, багато аспектів, що стосуються виплат пені, можна знайти в Податковому кодексі При наявності на рахунках платника надлишків коштів ними можна компенсувати суму нарахованої пені Одним з важливих складових формули розрахунку пені стає ставка рефінансування, що дорівнює сьогодні 11% У деяких випадках думки податківців і суду розходяться в питаннях строків нарахування пені, наприклад, при затримці виплати ПДВ Оплачувати тіло заборгованості і саму пеню слід двома різними платежами через різницю реквізиту КБК Якщо підприємець працює не на ССО, все виплати пені слід відобразити в книзі витрат відповідним чином Розмір пені за несвоєчасну сплату податків зазвичай невеликий, але, з огляду на її щоденне нарахування, загальна сума може виявитися значною Пені за різними видами податків розраховуються в залежності від розміру платежу і тривалості його прострочення Формула розрахунку пені виглядає так: суму платежу ми множимо на число днів прострочення, ділимо на 300 і множимо на встановлену ставку рефінансування - 11%

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online