Про обов'язкових професійних пенсійних внесків

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

З 1 січня 2014 року в накопичувальній пенсійній системі з'явився новий вид пенсійних внесків - обов'язкові професійні

З 1 січня 2014 року в накопичувальній пенсійній системі з'явився новий вид пенсійних внесків - обов'язкові професійні. Залучення обов'язкових професійних пенсійних внесків здійснює виключно єдиний накопичувальний пенсійний фонд передає Еnpf.kz .

Що таке обов'язкові професійні пенсійні внески (ОППВ)?

Обов'язкові професійні пенсійні внески (ОППВ) - гроші, внесені вкладниками в єдиний накопичувальний пенсійний фонд (ЕНПФ) на користь працівників, професії яких передбачені переліком виробництв, робіт, професій працівників певним Урядом Республіки Казахстан.

Хто є вкладниками ОППВ?

Вкладником обов'язкових професійних пенсійних внесків є роботодавець. Саме він здійснює за рахунок своїх власних коштів обов'язкові професійні пенсійні внески на користь працівника.

Хто має право на пенсійні накопичення за рахунок ОППВ?

Право на пенсійні накопичення за рахунок ОППВ мають ті громадяни, які працюють за професіями, перелік яких затверджений Постановою Уряду Республіки Казахстан.

При складанні Переліку були використані результати досліджень Республіканського НДІ з охорони праці МТСЗН РК.

За результатами роботи визначено показники і критерії для включення до Переліку професій, що мають шкідливі (особливо шкідливі) умови праці:

- наявність шкідливих виробничих факторів;

- не менше 80% зайнятості на роботах з шкідливими (особливо шкідливими) умовами праці;

- збереження шкідливих умов праці (не нижче 3 класу шкідливості), пов'язаних зі специфікою виробництва (за результатами атестації виробничих об'єктів).

Який розмір ОППВ?

Обов'язкові професійні пенсійні внески встановлюються в розмірі 5 відсотків від щомісячного доходу працівника, прийнятого для обчислення пенсійних внесків у порядку, визначеному Урядом Республіки Казахстан.

Що таке договір про пенсійне забезпечення за рахунок обов'язкових професійних пенсійних внесків?

Договір про пенсійне забезпечення за рахунок обов'язкових професійних пенсійних внесків (договір приєднання) встановлює права, обов'язки та відповідальність ЕНПФ, вкладників і одержувачів, передбачені Законом Республіки Казахстан «Про пенсійне забезпечення в Республіці Казахстан». Договір приєднання розміщений на сайті www.enpf.kz .

Договір про пенсійне забезпечення за рахунок обов'язкових професійних пенсійних внесків полягає на підставі заяви про відкриття індивідуального пенсійного рахунку (ІПС). Заява підписується трьома сторонами - учасниками договору: ЕНПФ, вкладник (роботодавець) і одержувач (працівник), на користь якого будуть проводитися обов'язкові професійні пенсійні внески.

Після того, як заяву усіма сторонами підписано, ЕНПФ направляє електронне повідомлення в Державний центр з виплати пенсій (Центр) для внесення відомостей про договір в єдиний список фізичних осіб, які уклали договір про пенсійне забезпечення за рахунок обов'язкових професійних пенсійних внесків.

Центр вносить відомості про договір в єдиний список фізичних осіб, які уклали договір за рахунок ОППВ і повідомляє про це ЕНПФ. З дня отримання фондом електронного повідомлення від Центру вкладник вважається приєдналася до договору.

Хто звільнений від сплати ОППВ?

Від сплати ОППВ звільняються:

- особи, які досягли пенсійного віку, відповідно до пунктами 1-3 статті 11 Закону Республіки Казахстан «Про пенсійне забезпечення в Республіці Казахстан»;

- особи, які мають інвалідність першої та другої груп, за умови, що інвалідність встановлена ​​безстроково;

- військовослужбовці, співробітники спеціальних державних і правоохоронних органів, яким присвоєно спеціальні звання, класні чини, а також особи, права яких мати спеціальні звання, класні чини і носити формений одяг, скасовані з 1 січня 2012 року.

Терміни перерахування ОППВ в ЕНПФ

Обов'язкові професійні пенсійні внески сплачуються в національній валюті Республіки Казахстан - не пізніше 25 числа місяця, наступного за місяцем виплати доходів. Господарюючими суб'єктами, що застосовують спеціальний податковий режим, - у порядку і строки, передбачені податковим законодавством Республіки Казахстан.

Чи існує механізм впливу на роботодавця, який прострочив сплату ОППВ?

Контролюють перерахування ОППВ податкові органи. У разі якщо роботодавець своєчасно не перераховує на ІПС працівника ОППВ (за умови фактичної виплати та отримання працівником доходу), з роботодавця податковими органами стягуються і підлягають перерахуванню до ЕНПФ ОППВ з нарахованою пенею у розмірі 2,5-кратної офіційної ставки рефінансування, встановленої уповноваженим органом , на кожен день прострочення (включаючи день оплати в Центр).

У випадках неповного і (або) несвоєчасного перерахування обов'язкових професійних пенсійних внесків податкові органи мають право стягувати з банківських рахунків роботодавців гроші в межах заборгованості, що утворилася. Стягнення заборгованості проводиться на основі відповідного повідомлення на ім'я роботодавця в порядку, встановленому Урядом Республіки Казахстан.

Роботодавець протягом п'яти робочих днів з дня отримання повідомлення зобов'язаний подати до податкового органу списки вкладників, на користь яких стягується заборгованість по обов'язкових професійним пенсійними внесками.

Органи податкової служби щорічно будуть публікувати в засобах масової інформації списки роботодавців, що мають заборгованість по ОППВ, не погашену в термін більше шести місяців з дня її виникнення.

Як буде здійснюватися контроль своєчасної сплати роботодавцем ОППВ?

Роботодавці щокварталу в термін, встановлений податковим законодавством Республіки Казахстан, подають декларацію за індивідуальним прибуткового податку і соціальному податку, в якій відображають відомості по обчисленим, утримані (нараховані) сум обов'язкових професійних пенсійних внесків. Форма декларації та порядок її складання встановлюються Урядом Республіки Казахстан.

Що таке обов'язкові професійні пенсійні внески (ОППВ)?
Хто є вкладниками ОППВ?
Хто має право на пенсійні накопичення за рахунок ОППВ?
Який розмір ОППВ?
Що таке договір про пенсійне забезпечення за рахунок обов'язкових професійних пенсійних внесків?
Хто звільнений від сплати ОППВ?
Чи існує механізм впливу на роботодавця, який прострочив сплату ОППВ?
Як буде здійснюватися контроль своєчасної сплати роботодавцем ОППВ?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online