Останні новини про накопичувальну частину пенсії

  1. Накопичувальна частина пенсії заморожена в 2015-2016 роках
  2. Накопичувальна і страхова частини трудової пенсії за чинним законодавством
  3. Повернення накопичувальної частини пенсії пенсіонерам
  4. Виплата накопичувальної частини пенсії пенсіонерам: як дізнатися розмір і як отримати
  5. ФЗ «Про накопичувальної пенсії» з 2015 року: скасування накопичувальної частини пенсії
  6. Накопичувальна пенсія: як отримати повернення за новим законом

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Останні новини накопичувальної частини пенсії зводяться до двох основних моментів: продовження мораторію на передачу накопичень в НПФ (недержавні пенсійні фонди) і реформування пенсії з 2015 року.

Накопичувальна частина пенсії заморожена в 2015-2016 роках

Накопичувальна і страхова частини трудової пенсії за чинним законодавством

Повернення накопичувальної частини пенсії пенсіонерам

Виплата накопичувальної частини пенсії пенсіонерам: як дізнатися розмір і як отримати

ФЗ «Про накопичувальної пенсії» з 2015 року: скасування накопичувальної частини пенсії

Накопичувальна пенсія: як отримати повернення за новим законом

Накопичувальна частина пенсії заморожена в 2015-2016 роках

Накопичувальна частина пенсії заморожена в 2015-2016 роках

«Заморожена» накопичувальна частина пенсії означає мораторій на її розміщення. Протягом 2015 і 2016 років пенсійні накопичення не передаються в управління недержавним пенсійним фондам. Все що надходять від роботодавців страхові пенсійні внески спрямовуються на формування страхової частини пенсії (не для конкретного громадянина, а в розподільній пенсійної системи).

Можливість і механізм повернення цих грошей громадянам поки не визначені.

Накопичувальна і страхова частини трудової пенсії за чинним законодавством

У 2015-2016 роках громадяни можуть вибирати, куди підуть 16% - страхові внески роботодавця в пенсійний фонд, розраховані від суми заробітної плати працівника. Є два варіанта:

  • 0% на накопичувальну і 16% на страхову частину пенсії;
  • 6% на накопичувальну і 10% на страхову частину пенсії.

Вибір робиться як по заявою зацікавленого громадянина, так і за замовчуванням. Наприклад, внески в пенсійний фонд на громадян, які не подали заяву про вибір керуючої компанії або НПФ раніше і не подадуть в 2016 році, будуть повністю відраховуватися на страхову частину пенсії.

Повернення накопичувальної частини пенсії пенсіонерам

Деякі категорії осіб вже сьогодні можуть отримувати повернення накопичень. Це громадяни з 1953 (чоловіки) і 1957 (жінки) до 1966 року народження, яким вже нарахована пенсія, в тому числі достроково. Їх пенсійна накопичувальна частина формувалася з 2002 по 2004 роки Сума зібралася невелика, і її можна отримати одноразово.

Не знаєте свої права?

Підпишіться на розсилку Народний Советнік'.
Безкоштовно, хвилина на прочитання, 1 раз в тиждень.

Якщо в накопичувальну частину увійшли не тільки внески роботодавця, а й додаткові суми (індивідуальні внески, доходи від інвестування накопичувальної частини пенсії, кошти, сформовані за програмою державного співфінансування та ін.) Передбачено повернення заощаджень в порядку термінових виплат (мінімум на 10 років). У цьому випадку розмір накопичувальної частини пенсії повинен перевищувати 5% від загального розміру трудової пенсії по старості (страхова + накопичувальна частини).

Виплата накопичувальної частини пенсії пенсіонерам: як дізнатися розмір і як отримати

З'ясувати розмір накопичень можна в територіальному пенсійному фонді або через портал держ. послуг. В останньому випадку необхідна реєстрація через СНІЛС і створення «Особистого кабінету».

Отримання пенсійних накопичень проводиться по заявою в той фонд, до якого віднесені накопичення.

Громадянин може звернутися в ПФР з заявою про призначення правонаступників. Після його смерті правонаступники протягом 6 місяців повинні звернутися в ПФ за отриманням пенсійних накопичень. При відсутності заяви законодавець передбачає 2 черги правонаступництва (1 - чоловік, діти, батьки, 2 - бабусі, дідусі, онуки, брати і сестри).

ФЗ «Про накопичувальної пенсії» з 2015 року: скасування накопичувальної частини пенсії

Федеральний закон «Про накопичувальної пенсії» від 28.12.2013 № 424-ФЗ, який вступив в чинності 1 січня 2015 року, відмовляє громадянам в єдиній пенсії, в яку входять накопичувальна і страхова частини, і встановлює 2 самостійні пенсії: накопичувальну і страхову. Реформа не вплине на пенсіонерів і тих, хто піде на пенсію в найближчі 5 років.

Як і раніше, громадяни можуть вибирати: чи переводити 6% на накопичувальну пенсію (в цьому випадку потрібно вибрати керуючу компанію або НПФ) або всі 16% страхових пенсійних внесків пустити на страхову пенсію.

Накопичувальна пенсія, на відміну від страхової, розраховується просто. Її розмір зростає за рахунок доходів від інвестування і за рахунок додаткових внесків.

У той же час система з накопичувальної пенсією - більш ризикова (при інвестуванні накопичувальних внесків можливі збитки), ніж отримання тільки страхової пенсії. Крім того, програма співфінансування накопичувальної частини пенсії державою припинила набір учасників 31.12.2014.

Таким чином, формування накопичувальної пенсії стало добровільним. За бажанням громадянина може все внески направити на страхову пенсію.

Накопичувальна пенсія: як отримати повернення за новим законом

Порядок нарахування і виплати накопичувальної пенсії за новим законом аналогічний діючими правилами про накопичувальної частини пенсії, про які ми говорили вище.

Є незначні новації: наприклад, очікуваний період виплати накопичувальної пенсії, за яким буде розраховуватися її розмір, в 2016 році дорівнює 234 місяців, тобто 19,5 років.

Таким чином, незважаючи на те що нове законодавство відособили пенсійні накопичення в окрему пенсію, правила формування і виплати накопичувальної частини не змінилися. Головне завдання майбутнього пенсіонера - розподілити суму пенсійних внесків між накопичувальною і страхової пенсіями. Або зробити вибір на користь отримання тільки страхової пенсії.

Не знаєте свої права?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online