Компенсація при звільненні за згодою сторін 2018

  1. Звільнення і компенсація за угодою сторін
  2. Розмір компенсації при звільненні за згодою сторін в 2018 році
  3. Компенсація за невикористану відпустку при звільненні за згодою сторін
  4. Оподаткування компенсації при звільненні за згодою сторін
  5. Чи оподатковується компенсація при звільненні за згодою сторін ПДФО
  6. Страхові внески з компенсації при звільненні за згодою сторін

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

За Трудовим кодексом для роботодавця досить складно звільнити свого співробітника без його згоди. Крім паперової тяганини, потрібно ще й підстава для таких дій. Однак в разі, коли є взаємна згода на дані дії, трудовий договір без ускладнень розривається. Виникає лише питання про компенсацію при звільненні подібного роду.

Звільнення і компенсація за угодою сторін

Припинення дії трудового договору за обопільною згодою регулюється статтею 78 ТК РФ. Тут йдеться також і про ті випадки, коли роботодавець з різних причин не може звільнити співробітника - наприклад, при його хвороби або відпустці. Однак якщо обидва домовляються між собою, така процедура може бути здійснена в простій схемі.

Грошова компенсація при звільненні за згодою сторін встановлюється із загальних побажань. Здійснюється вона в той день, в який звільняється співробітник. Є такий порядок, за яким здійснюється подібна процедура:

  • прояв ініціативи - найчастіше це робить роботодавець, однак і співробітникові нерідко доводиться звільнятися подібним чином;
  • далі складається документ, в якому вказуються всі належні звільняється виплати, в тому числі і компенсація при звільненні за згодою сторін;
  • повинен бути зазначений також порядок, за яким звільняється співробітник, останній день, розрахункові дані;
  • документ підписується в двох примірниках, на його підставі організацією видається відповідний наказ по якому звільняється працівник;
  • далі наказ підписується і оформляється розрахункова довідка по виплатах.

Розмір компенсації при звільненні за згодою сторін в 2018 році

Питання про те, чи виплачується компенсація при звільненні за згодою сторін є досить актуальним. Даний аспект ніяк не регулюється і обов'язкових розмірів виплат не існує. Зазвичай зацікавлені особи самі домовляються про вихідну допомогу та її розміру.

Всі виплати розраховуються виходячи з їх категорій:

  • оплата за поточний місяць в співвідношенні з відпрацьованим терміном аж до останнього дня;
  • компенсація за невикористану відпустку, розрахувати його теж не складає труднощів;
  • власне і сама виплата, яка компенсує втрату роботи, її розмір не обмежується, однак важливою умовою є необхідність прописати її в відповідному документі і наказі.

Компенсація за невикористану відпустку при звільненні за згодою сторін

Коли у працівника, який звільняється є відпускні дні, які не були використані, він має право отримати за них відповідну виплату . Розраховується вона виходячи з терміну його роботи на поточний рік. Якщо є невикористані періоди з минулих років, вони також можуть бути оплачені.

Розрахунок компенсує оплати за невикористану відпустку здійснюється досить просто. Кількість оплачуваних відпускних днів, на які працівник може розраховувати за трудовим договором, ділиться на 12 місяців і далі множиться на кількість місяців, які він відпрацював. При цьому всі округлення виробляються на користь співробітника:

  • якщо більше половини місяця була відпрацьована, то він розраховується як цілий;
  • якщо стаж склав проміжок від 11 до 12 місяців, то вважається як повний рік;
  • в разі, коли результат виходить дробовим, він округляється до цілого в більшу сторону.

Оподаткування компенсації при звільненні за згодою сторін

Відповідно до встановленої процедури, питання про те, якими податками обкладається компенсація при звільненні за згодою сторін стають досить актуальними.

Стаття 217 НК РФ перераховує ті категорії доходів, які не обкладаються доходом. Однак серед них дві категорії виключаються - це якраз зазначені категорії виплат.

Чи оподатковується компенсація при звільненні за згодою сторін ПДФО

ПДФО з компенсації при звільненні за угоді сторін в 2018 році стягується в повній мірі відповідно до Податковим кодексом. Для звільненого працівника це такий же оподатковуваний дохід, для роботодавця - витрати на оплату праці.

Однак судова практика щодо даного питання має різні думки. Вважається, що втрата доходу - не прибуткова захід, а тому отримання певної виплати на покриття такої шкоди повинно бути неоподатковуваних. Розміри вихідної допомоги в цьому випадку не повинні перевищувати триразовий розмір заробітної плати. У разі, якщо воно більше - податок стягується в установленому порядку.

Страхові внески з компенсації при звільненні за згодою сторін

Як і у випадку з прибутковим податком, питання про те, чи стягуються страхові внески з компенсаційних виплат по звільненню, не має однозначного вирішення. Тут допускаються двоякі тлумачення, оскільки з одного боку вказується, що дані виплати не підлягають обкладенню податками і внесками. А з іншого саме ця категорія виключається із загального списку.

Виходячи з такої ситуації, все вирішується в індивідуальному порядку. Багатьом роботодавцям простіше оформити утримання податку та страхових внесків, ніж потім через суд намагатися виявити, варто було це робити, чи ні.

Якщо у Вас є питання, проконсультуйтеся у юриста

Поставити своє запитання можна в форму нижче, в віконце онлайн-консультанта справа внизу екрану або зателефонуйте за номерами (цілодобово і без вихідних):
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online