1С: Бухгалтерія 8 в редакції 3.0 - Видача безпроцентної позики працівникові

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У даній статті ми розглянемо на конкретному прикладі, як відображається в обліку організації видача безпроцентної позики працівникові з його подальшим поверненням шляхом утримання із заробітної плати. Для демонстрації вищеназваного прикладу ми будемо використовувати програму 1С: Бухгалтерія 8 в редакції 3.0.

Видача безпроцентної позики працівникові проводиться на підставі договору позики, укладеного між працівником і організацією в письмовому вигляді, з прямою вказівкою в договорі про те, що позика є безвідсотковим.

Розглянемо приклад.

12 січня 2015 року організацією «Світанок» видано безвідсоткову позику працівнику Сидорову С.С. в сумі 720 000 руб. Грошові кошти перераховані на банківський рахунок працівника. Позикові кошти не призначені для придбання житла. Повернення позики здійснюється частинами шляхом щомісячного утримання із заробітної плати працівника за 20 000 руб. до повного погашення суми позики.

Видача позики працівникові в програмі оформляється за допомогою документа Списання з розрахункового рахунку з операцією видача позики працівникові. У документі вказується працівник, який отримав позику, і сума позики.

При проведенні документ спише кошти з кредиту рахунку 51 «Розрахункові рахунки» за дебетом рахунка 73.01 «Розрахунки за наданими позиками».

Документ Списання з розрахункового рахунку і його результат проведення представлені на Рис. 1.

У даній статті ми розглянемо на конкретному прикладі, як відображається в обліку організації видача безпроцентної позики працівникові з його подальшим поверненням шляхом утримання із заробітної плати

Мал. 1

Відповідно до пп. 1 п. 1 ст. 212 НК РФ у працівника, який отримав безвідсоткову позику, виникає дохід у вигляді матеріальної вигоди від економії на відсотках за позикою, який обкладається ПДФО.

Організація-кредитор щодо вищевказаного доходу працівника визнається податковим агентом. Організація зобов'язана обчислити ПДФО з отриманого доходу, утримати обчислений ПДФО за рахунок будь-яких грошових коштів, що виплачуються працівникові, і перерахувати утриману суму ПДФО до бюджету.

ПДФО з доходу у вигляді матеріальної вигоди обчислюється за ставкою 35% (п. 2 ст. 224 НК РФ). Податкова база при обчисленні ПДФО визначається як перевищення суми відсотків за користування позиковими засобами, вираженими в рублях, обчисленої виходячи з двох третіх діючої ставки рефінансування, встановленої Центральним банком Російської Федерації на дату фактичного отримання платником податку доходу, над сумою відсотків, обчисленої виходячи з умов договору ( пп. 1 п. 2 ст. 212 НК РФ).

Відносно дати фактичного отримання доходу при видачі безпроцентної позики Мінфін Росії в численних листах роз'яснив, що такими датами слід вважати відповідні дати повернення позикових коштів.

У нашому випадку погашення суми виданого працівнику позики здійснюється щомісяця. Отже, обов'язок податкового агента у організації виникає також щомісяця.

Спочатку розрахуємо податкову базу з ПДФО в частині матеріальної вигоди працівника в січні:

Дохід = 720 000 руб. * 8,25% / 365 дн. * 20 дн. * 2/3 = 2169,86 руб.,
де 8,25% - ставка рефінансування, що діє на дату погашення позики, 365 дн. - кількість днів в році, 20 дн. - термін дії договору позики в минулому місяці.

Обчислимо суму ПДФО:

ПДФО = 2169,86 руб. * 35% = 759 руб. (Податки нараховуються та сплачуються в цілих рублях).

Для відображення в програмі виникнення у фізичної особи доходу і фактів обчислення і утримання ПДФО з документальних свідчень Операція обліку ПДФО. Даний документ використовується в тих випадках, коли немає нарахування, але визнається дохід або (і) сума ПДФО обчислюється і утримується за ставками податку, відмінним від основної ставки (13% (30%)).

У «шапці» документа вказується співробітник і дата операції.

На закладці Відомості про доходи зазначається дата отримання доходу, код доходу - 2610 Матеріальна вигода, отримана від економії на відсотках за користування позиковими (кредитними) засобами, сума доходу і обчислений ПДФО.

На закладці ПДФО утриманий за всіма ставками вказується місяць податкового періоду, ставка ПДФО, що утримується сума податку і код доходу.

При проведенні документ сформує записи в три регістра накопичення:

Облік доходів для обчислення ПДФО - реєструється сума і код отриманого доходу;

Розрахунки платників податків з бюджетом по ПДФО - в регістрі будуть сформовані два записи на суму податку. Зі знаком «+» - ПДФО обчислений і зі знаком «-» - ПДФО утриманий;

Розрахунки податкових агентів з бюджетом по ПДФО - організація, як податковий агент, повинна заплатити суму утриманого у співробітника ПДФО до бюджету.

Ніяких проводок в бухгалтерському обліку документ не робить.

Заповнення документа Операція обліку ПДФО показано на Рис. 2.

Мал. 2

Так як сума виданого співробітнику позики і ПДФО з матеріальної вигоди утримуються із заробітної плати співробітника, в програмі необхідно створити нові види утримань. Можна створити окремі утримання для повернення позики та ПДФО.

Приклад створення утримання наведено на Рис. 3.


Мал. 3

Для нарахування заробітної плати співробітникам, ПДФО та страхових внесків в програмі використовується документ Нарахування зарплати.

При заповненні даного документа необхідно на закладці Утримання вибрати необхідного співробітника, вид утримання і утримувану суму.

Заповнення документа Нарахування зарплати для розглянутого нами прикладу показано на Рис. 4.

Мал. 4

З вмісту табличній частині на закладці Співробітники видно, що співробітнику Сидорову нараховано заробітної плати в сумі 60 000 руб., Утримано ПДФО - 7800 руб. (60 000 руб. * 13%) і утримані інші утримання - 20 759 руб. (Повернення позики - 20 000 руб. І ПДФО з матеріальної вигоди - 759 руб.).

Створені нами види утримань зменшать суму заробітної плати, що підлягає виплаті, але вони не будуть відображені в бухгалтерському обліку, так як документ Нарахування зарплати вміє формувати бухгалтерські проводки тільки при утриманні за виконавчим листом. Тому для відображення операцій утримання із заробітної плати та нарахування ПДФО з матеріальної вигоди в бухгалтерському обліку доведеться скористатися Бухгалтерською довідкою (Операція, введена вручну).

Необхідно сформувати дві проводки:

  • утримати із заробітної плати суму повертається позики (Дт 70 Розрахунки з персоналом з оплати праці - Кт 73.01 Розрахунки за наданими позиками);
  • утримати із заробітної плати суму ПДФО з матеріальної вигоди і нарахувати її до сплати в бюджет (Дт 70 Розрахунки з персоналом з оплати праці - Кт 68.01 ПДФО при виконанні обов'язків податкового агента).

Відповідна Бухгалтерська довідка (Операція) представлена ​​на Рис. 5.

5

Мал. 5

В організації «Світанок» виплата заробітної плати проводиться через касу, тому сформуємо документ Відомість в касу. Як місяця виплати виберемо Січень 2015 року, виплачувати будемо зарплату за місяць.

Таблична частина документа заповнюється автоматично сумами заробітної плати, підлягають видачі на руки (регістр накопичення Взаєморозрахунки з співробітниками).

Перевіримо суму до виплати:
Нараховано (60 000) - ПДФО (7800) - Повернення позики (20 000) - ПДФО (759) = 31 441 руб.

Документ Відомість в касу показаний на Рис. 6.

6

Мал. 6

На підставі проведеного документа Відомість в касу створюється документ Видача готівки (РКО).

При проведенні цей документ за рахунок готівкових коштів закриє заборгованість по оплаті праці, зробивши проводку Дт 70 Розрахунки з персоналом з оплати праці - Кт 50.01 Каса організації. Документ Видача готівки і результат його проведення показані на Рис. 7

7

Мал. 7

Крім бухгалтерської проводки, документ в частині ПДФО із заробітної плати (7800 руб.) Сформує записи в регістри накопичення Розрахунки платників податків з бюджетом по ПДФО (податок утриманий) і Розрахунок податкових агентів з бюджетом по ПДФО (податковий агент повинен заплатити суму утриманого ПДФО до бюджету) .

Але перш ніж ми будемо платити ПДФО, перевіримо коректність наших попередніх дій. Сформуємо оборотно-сальдову відомість за рахунком 70 з відбором по співробітнику Сидорову (представлена ​​на Рис. 8). Судячи з цієї відомості, з Сидоровим ми розрахувалися.

Судячи з цієї відомості, з Сидоровим ми розрахувалися

рис.8

Мал. 8

Виконуючи обов'язки податкового агента, організація повинна заплатити за співробітника - фізична особа Сидорова С.С. за січень ПДФО в сумі 8559 руб., в тому числі ПДФО за ставкою 13% - 7800 руб., ПДФО за ставкою 35% (матеріальна вигода) - 759 руб.

Для відображення цієї операції в програмі, після отримання банківської виписки про сплату податку, документальних свідчень Списання з розрахункового рахунку з операцією Сплата податку.

У документі виберемо потрібний податок - ПДФО при виконанні обов'язків податкового агента, вкажемо сплачену суму податку і період сплати.

При проведенні документ сформує проводку Дт 68.01 ПДФО при виконанні обов'язків податкового агента - Кт 51 Розрахункові рахунки. Також будуть зроблені записи в регістри Розрахунки податкових агентів з бюджетом по ПДФО та Сплата ПДФО податковими агентами (до розподілу) - податковий агент заплатив суму ПДФО до бюджету.

Документ Списання з розрахункового рахунку і результат його проведення представлені на Рис. 9.

9

Мал. 9

Безпосередньо з документа Списання з розрахункового рахунку з операцією Сплата податку можна сформувати Реєстр сплати ПДФО. Відповідний реєстр представлений на Рис. 10.

рис.10

Мал. 10

Останнє, що нас цікавить, - це Регістр податкового обліку з ПДФО. Фрагмент даного регістра по фізичній особі Сидорову С.С. представлений на Рис. 11.

ПДФО за ставками 13% і 35% (код доходу - 2610 Матеріальна вигода, отримана від економії на відсотках за користування позиковими (кредитними) засобами) правильно обчислений, утриманий і перерахований.

рис.11

М. Журк,
Викладач Відділу навчання 1С: Франчайзі Ю-Софт

Консультації по роботі з програмою 1С

Сервіс відкритий спеціально для клієнтів, що працюють з програмою 1С різних конфігурацій або знаходяться на інформаційно-технічний супровід (ІТС). Задайте своє питання, і ми з задоволенням на нього відповімо! Обов'язковою умовою для отримання консультації є наявність чинного договору ІТС Проф. Винятком є ​​Базові версії ПП 1С (8 версія). Для них наявність договору не обов'язково.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online