Компенсація за відпустку при звільненні за строковим трудовим договором

  1. Можливі причини звільнення
  2. Додаткові підстави для розірвання строкового трудового договору
  3. Особливості звільнення за строковим трудовим договором
  4. Зразок повідомлення про звільнення за строковим трудовим договором
  5. Компенсація при звільненні за строковим трудовим договором до 2 місяців
  6. Приклад розрахунку компенсації за невикористану відпустку, якщо зі співробітником укладено строковий...
  7. Компенсація за невикористану відпустку за строковим трудовим договором
  8. Приклад розрахунку компенсації за невикористану відпустку, якщо зі співробітником укладено строковий...

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Працівникові, з яким уклали строковий трудовий договір, при звільненні належить компенсація за невикористану відпустку. Її розрахунок залежить від того, на який період уклали строковий договір.

Можливі причини звільнення

Строковий трудовий договір укладають у випадках, коли трудові відносини не можна встановити на невизначений термін з урахуванням характеру майбутньої роботи або умов її виконання (ст. 58, 59 ТК РФ). Зокрема, роботодавець може укласти строкові трудові договори з працівниками, які:

виконують тимчасові та сезонні роботи;

  • працюватимуть за кордоном;
  • працюватимуть на посаді керівника або головного бухгалтера.

Крім того, строковий трудовий договір можна укласти за угодою сторін. Це допустимо, якщо співробітник, наприклад:

  • буде працювати на малому підприємстві з чисельністю до 35 осіб (на підприємствах роздрібної торгівлі та побутового обслуговування до 20 осіб);
  • є пенсіонером за віком і т. д.

Повний перелік ситуацій, в яких роботодавець повинен або може укласти строковий трудовий договір, зазначений у статті 59 Трудового кодексу РФ.

Додаткові підстави для розірвання строкового трудового договору

Розірвати строковий трудовий договір можна з тих самих підстав, що і звичайний трудовий договір. Але є ще одне додаткове підставу - закінчення строку угоди (ч. 1 ст. 79 ТК РФ).

Однак саме по собі закінчення терміну не означає, що договір розривається автоматично. Якщо жодна зі сторін не поставила вимогу про розірвання договору, трудові відносини тривають, а сам договір вважається укладеним на невизначений строк. Для розірвання одна зі сторін обов'язково повинна вимагати розірвати договір.

Якщо строковий трудовий договір був укладений для виконання певної роботи, він припиняється після її завершення (ч. 2 ст. 79 ТК РФ). Трудовий договір, укладений на час виконання сезонних робіт, припиняється після закінчення сезону (ч. 4 ст. 79 ТК РФ). А якщо договір був укладений на час виконання обов'язків відсутнього співробітника, то він припиняється з виходом цього працівника на роботу (ч. 3 ст. 79 ТК РФ).

Особливості звільнення за строковим трудовим договором

Якщо закінчується дія строкового трудового договору та організація не планує продовжувати відносини зі співробітником, договір можна розірвати. Такого співробітника потрібно обов'язково повідомити про майбутнє звільнення. Інакше строковий трудовий договір автоматично стане безстроковим і звільнити співробітника без його згоди вже не вийде.

Виняток становить випадок, коли договір укладено на час виконання роботи відсутнього співробітника. Тоді підставою для звільнення буде вихід на роботу постійного співробітника.

Зразок повідомлення про звільнення за строковим трудовим договором

Зразок повідомлення про звільнення за строковим трудовим договором

Звільнення після закінчення терміну трудового договору не є звільненням з ініціативи роботодавця (ст. 81 ТК РФ). Тому трудовий договір можна розірвати, навіть якщо співробітник знаходиться на лікарняному або у відпустці.

Компенсація при звільненні за строковим трудовим договором до 2 місяців

Якщо термін строкового трудового договору не більше двох місяців, кількість невикористаних днів відпустки визначають з розрахунку два робочих дні за місяць роботи (ст. 291 ТК РФ). Саму компенсацію розраховують за іншими правилами, ніж відпускні або компенсацію за календарні дні відпустки.

Приклад розрахунку компенсації за невикористану відпустку, якщо зі співробітником укладено строковий трудовий договір на строк до двох місяців

В.К. Волков прийнятий на роботу за трудовим договором терміном з 13 по 28 листопада 2017 року. Співробітникові за період роботи за договором покладено зарплата - 30 000 руб. Після закінчення терміну трудового договору співробітник звільнився. Згідно зі статтею 291 Трудового кодексу РФ Волкову належить виплата компенсації за невикористану відпустку тривалістю два робочих дня. Адже він відпрацював 16 днів, а це більше половини місяця.

Середній денний заробіток для розрахунку компенсації бухгалтер розрахував, розділивши суми фактично нарахованої зарплати за відпрацьовані дні на кількість робочих днів за календарем шестиденного робочого тижня (п. 7, 11 положення, затвердженого постановою Уряду РФ від 24 грудня 2007 р № 922, ч. 5 ст. 139 ТК РФ).

Кількість робочих днів за період з 13 по 28 листопада 2017 року по календарем шестиденного робочого тижня становить 14.

Середній денний заробіток Волкова склав:

30 000 руб. : 14 дн. = 2142,86 руб.

Сума компенсації за невикористану відпустку склала:

2142,86 руб. × 2 дн. = 4285,72 руб.

Компенсація за невикористану відпустку за строковим трудовим договором

Кількість невикористаних днів відпустки, за які покладена компенсація, в цьому випадку визначають за такою формулою:

Кількість невикористаних календарних днів відпустки

=

Тривалість повного щорічної відпустки

:

12 місяців

×

Число повних відпрацьованих місяців

-

Кількість використаних днів відпустки

Сам розрахунок суми компенсації такої ж, як при розрахунку відпускних. Покажемо його на прикладі.

Приклад розрахунку компенсації за невикористану відпустку, якщо зі співробітником укладено строковий трудовий договір на строк більше двох місяців

Секретар Є.В. Іванова працює на малому підприємстві. З нею уклали строковий трудовий договір строком на півроку - з 1 червня по 30 листопада 2017 року. Повний відпустку для цієї посади - 28 календарних днів. 30 листопада 2017 року Іванова звільнилася, у відпустці вона не була. Їй належить виплата компенсації за невикористану відпустку.

Іванова відпрацювала в організації менше 11 місяців, тому їй покладена пропорційна компенсація за невикористану відпустку. Для розрахунку кількості невикористаних днів відпустки бухгалтер взяв кількість повних відпрацьованих місяців. Їх шість.

Розрахунковий період співробітниця відпрацювала повністю. За шість місяців їй нарахували 240 000 руб.

Середній денний заробіток Іванової бухгалтер організації розрахував так:

240 000 руб. : 6 міс. : 29,3 дн. / Міс. = 1365,19 руб. / Дн.

Кількість невикористаних днів відпустки становить:

28 дн. : 12 міс. × 6 міс. = 14 дн.

Підсумкова сума компенсації за невикористану відпустку складає:

1365,19 руб. / Дн. × 14 дн. = 19 112,66 руб.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online