Відшкодування ПДВ при експорті

  1. оподаткування операцій
  2. Коли можливе повернення
  3. Порядок відшкодування ПДВ при експорті
  4. нафти
  5. зерна
  6. Відео: Схема оптимізації
  7. Як зробити розрахунок
  8. Які потрібні документи
  9. терміни
  10. Умови і схема
  11. помилковий експорт
  12. Завищення митної вартості

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Комерційна діяльність організацій безпосередньо пов'язана із здійсненням зовнішньоекономічної діяльності, зокрема - експортних операцій, а це, в цілому, приносить користь державі, адже бюджет наповнюється валютою, відбувається зростання платіжного балансу.

З цієї причини, держава буде і надалі підтримувати проведення експортної політики, заохочувати компанії, які зайняті постачанням товарів і послуг за кордон.

оподаткування операцій

Одним з найбільш проблемних моментів, які зустрічаються при здійсненні господарської діяльності в Росії, є повернення суми ПДВ. Головний принцип повернення прописаний в статті 176 ч.2 Податкового кодексу Російської Федерації.

На підставі п. 1 ч. 2 статті 176 НК РФ, платник податків має право вимагати повернення ПДВ тоді, коли за наслідками податкового періоду, сума податкових відрахувань більше, ніж загальна сума податку за операціями, визнаним об'єктом оподаткування. Отриману різницю і відшкодовує держава.

Коли можливе повернення

Податковим законодавством РФ передбачена важлива пільга при здійсненні зовнішньоекономічної діяльності - нульова ставка ПДВ, яка дає можливість вигідно проводити операції експорту.

Право на податок в розмірі 0% мають лише експортні операції, підтверджені безпосередньо фактом експорту і дійсним перетином цими товарами кордону РФ. Тільки даної категорії платників податків покладено повернення.

Безпосередньо факт вивезення з Росії запевняє митна служба, ставлячи позначку на копії митної декларації.

Нульове оподаткування активно в разі реалізації:

  • товарів, які експортують на територію СНД. В даному випадку, процедура повинна бути оформлена експортним митним режимом, а документи, про які йде мова в статті 165 НК, слід передати до податкової інспекції. За винятком нафти, природного газу і газового конденсату - реалізація цих товар не дає можливості відшкодування;
  • робіт і послуг, безпосередньо пов'язаних з процесом виготовлення і реалізації.

Тобто, підприємства можуть застосувати 0% податку на додану вартість для будь-яких товарів, які вони відправляють на експорт. Винятки з цього правила прописано вище.

Якщо розглядати послуги та роботи, які потрапляють під описувану ставку, то вони включають процес супроводу, транспортування, навантаження, перевантаження товарів, що вивозяться за кордон. Обов'язкова вимога - надання послуг, робіт повинні здійснювати робітники і службовці з Росії.

Порядок відшкодування ПДВ при експорті

Порядок відшкодування ПДВ включає в себе проведення таких основних заходів:

  1. платник податків надає до податкової інспекції декларацію або заяву на повернення ПДВ при експорті. У тому випадку, коли сума, яка прописана в документі, перевищує ліміт установленої, то податкові органи, на підставі чинного законодавства РФ, відшкодовують лише надлишок;
  2. після того, як податковою службою буде прийнято заяву, проведуть камеральну перевірку роботи компанії. На підставі законодавчої бази, проведення камеральної перевірки зобов'язані здійснити протягом 3 місяців після подачі декларації. В рамках перевірки встановлюють, чи відповідають заявлені вимоги реальної інформації. Після того, як камеральна перевірка закінчена, податкові органи винесуть офіційну заяву - експортний ПДВ буде компенсований в повному обсязі, частково або у виплаті буде відмовлено;
  3. повертають кошти шляхом переказу потрібної суми на рахунок організації, що зазначений в документах, або ж гроші можуть бути перенесені в рахунок майбутніх оплат з податків і зборів.

нафти

Починаючи з 1 січня 2011 року, в зміст статті 164 Податкового кодексу внесли ряд змін, а саме - нові підпункти 2.1 - 2.8. У них міститься перелік робіт, який спрямований на виробництво і реалізацію товарів, що експортуються.

На підставі пункту 2.2 статті 164, під нульову ставку оподаткування потрапляють роботи, послуги, які виконують або надають компанії трубопровідного транспорту нафти і нафтопереробки, здійснюючи:

  • транспортування нафти, нафтопродуктів, не звертаючи уваги на те, коли була проведена митна процедура з РФ до кордону з іншою державою;
  • перевалку, перевантаження нафти, нафтопродуктів, що вивозять за межі РФ, незалежно від того, коли вони були поміщені під конкретну митну процедуру.

Тобто, застосовувати нульову ставку можна тільки з боку російських платників податків, під час провадження діяльності в галузі транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними трубопроводами, грунтуючись на певні договори з конкретними особами.

зерна

На підставі статті 164 пункту 2 Податкового кодексу РФ, при експорті зерна застосовується ставка ПДВ 10%.

Відео: Схема оптимізації

Як можна повернути

Російські компанії і організації мають у своєму розпорядженні двома способами відшкодування ПДВ при експорті з бюджету, зокрема:

  • надходження коштів на розрахунковий рахунок організації;
  • зачитування суми податку в обов'язкові платежі майбутніх періодів.

Кожна компанія в індивідуальному порядку вибирає той варіант, який підійде їй, спираючись на положення на ринку, інші обставини. Часом, для повернення податку, компанії подають позови до суду і вже в судовому порядку вирішують питання щодо повернення грошових коштів.

Як зробити розрахунок

Звернемо увагу, які переваги в продажу товарів і послуг за кордон. Наприклад, купили або виготовили товар, собівартість якого дорівнює 100 рублів. До бюджету необхідно сплатити ПДВ в розмірі 15,25 рублів.

Якщо реалізовувати його на території РФ, наприклад, за 150 рублів, коли податок на додану вартість буде дорівнює 22,89 рублів, маржа складе близько 7 рублів. З них 1,07 необхідно перерахувати в бюджет, залишиться 5,93 рубля прибутку.

А якщо продавати аналогічний товар на експорт, ситуація буде в корені інша. Компанія бере такий же товар, ціна якого 100 рублів, податок 15,25 рублів. Відправляє його на експорт за ціною 150 рублів, тоді ставка податку дорівнює 0%. Як результат - маржа буде дорівнює 7 рублям.

Тобто, в бюджет буде оплачено 15,25 рублів податку, однак, реальний показник дорівнює 0, тобто, бюджет буде вам повинен 15,25 рублів. Як результат, загальна маржа - 22,25 рублів, замість 5,93, при реалізації товарів всередині країни.

Які потрібні документи

Щоб ПДВ при проведенні експортних операцій дорівнював 0%, до податкової інспекції подають пакет документів.

Варто відзначити, що деякі компанії здійснюють експортні операції, вдаючись до послуг агентів, повірених або людини, який бере комісію за свою участь в угоді.

Розглянемо, які потрібні документи в цих двох випадках.

Необхідний пакет документів при самостійному проведенні операції:Необхідний пакет документів при проведенні операції через агента, повіреного або людини, який працює за% своєї комісії:

Підписаний договір з іноземним підприємством, де вказана організація товарної поставки за кордон. Договір комісії, доручення або агента платника податків з уповноваженою особою. Виписка з банківського рахунка, де є інформація про надходження коштів на розрахунковий рахунок з банку іншої країни. Контракт, в якому зазначено, що товар відправляють на експорт. Сторони контракту - особа-експортер і іноземна компанія покупець. Вантажна митна декларація, де є відмітка митниці. Виписка з банківського рахунка, де показано, що на розрахунковий рахунок надійшли кошти з банку іншої країни. Транспортна, супровідна документація, що відноситься до вантажу, де зазначено прикордонною службою, що підтверджується транспортування товару за кордон. Вантажна митна декларація, де є відмітка митниці. Транспортна, супровідна документація, що відноситься до вантажу, де зазначено прикордонною службою, що підтверджується транспортування товару за кордон.

Тобто, для того, щоб вдалося застосувати податкову ставку ПДВ в розмірі 0%, необхідно документальне підтвердження таких фактів:

  • договір про поставки товарів або послуг за межі країни;
  • надходження грошових коштів на рахунок платника податків;
  • факт вивезення товару за межі країни.

терміни

Після надання в податкову інспекцію всіх документів, необхідних для повернення податку на додану вартість, після проведення камеральної перевірки, протягом 90 днів повинні повернути ПДВ за експортовані товари або ж відмовити в проведенні даної процедури.

Якщо було прийнято позитивне рішення, то протягом 14 днів гроші надходять на рахунок компанії.

Щоб прискорити повернення податку при експорті, платник податків може одночасно з наданням пакету документів, які підтверджують ставку 0%, заявити про відрахування, що відносяться до проведення експортної діяльності.

Тоді податкові інспектора, в рамках однієї перевірки, зможуть перевірити, чи обгрунтовано застосовується дана довідка і чи правомірні податкові розрахунки.

Умови і схема

Схема з отримання компенсації при експортних операціях задоволена проста. На підставі законодавчої бази, експортуючи товари, не нараховують і не сплачують ПДВ, а експортер може отримати компенсацію тієї суми податку, яка була сплачена в процесі придбання товару, сировини або комплектуючих.

Одна з особливостей схеми полягає в тому, що на законодавчому рівні, як умову для повернення коштів експортеру, не визначено обов'язку перерахувати отриману суму ПДВ до бюджету.

Застосовуючи схеми повернень, власники компаній створюють посередницькі фірми, куди фіктивно перепродують товари, завищуючи їх реальну вартість. Вони потрібні для того, щоб провести кілька операцій перепродажу, таким чином, буде вкрай складно визначити, з чого почався рух продажу товару і коли, на якому етапі були отримані гроші.

Працюють такі компанії не більше 3-6 місяців, причому, до моменту здачі звітів вони ліквідуються. Схеми по поверненню прості і примітивні, звернемо увагу на основні з них.

помилковий експорт

Суть поданої схеми така - оформляють необхідну документацію для експорту товару, до податкової інспекції, щоб повернути витрачений ПДВ, пред'являють фіктивні документи про факт вивезення товару, або ж документи справжні, однак, товар не відправляють за кордон. У підсумку, податок відшкодовується компанії-експортеру, а товар реалізовують всередині країни.

Ця схема стала активно поширюватися, коли в ній почали брати участь співробітники митної служби. Розглянемо приклад - товар оформляють на відправку на експорт, але митники проводять заміну в документах - вказано цей же товар, проте, ціна в рази вище реальної.

І коли через якийсь час експортер або представник податкової інспекції подає запит в митницю на підтвердження факту вивезення, то інший співробітник митниці, не обізнана в підміні документів, підтверджує цей вивіз.

Завищення митної вартості

Основа формування митної вартості безпосередньо залежить від реальної вартості товару. Тобто, чим вища ціна, тим більший податок, який відшкодовують. Розглянемо приклад - компанія М купує у компанії Р партію товару, вартість якого 50 руб.

Після того, як товар побував у кількох посередників, вартість даної партії зростає до 15 тис. Руб., Після чого її реалізують за кордон. Насправді, так як фірми підставні, розрахунки між ними не здійснюють, податки вони також не платять, а в державні органи пред'являють документацію, що потрібно повернути 2 тис. Руб. Їх отримує компанія експортер товару.

Однак, зверніть увагу, що обов'язкова умова для відшкодування ПДВ - надходження на рахунок компанії-експортера грошових коштів за відвантажений товар.

Однак це питання вирішується легко - банківські документи про те, що надійшла валютна виручка, підробляють, або ж проводять розрахунки в рублях на території Росії або через банки інших країн, які працюють з рублями.

Повернення сплаченого ПДВ при проведенні експортних операцій - складна процедура, що вимагає особливого підходу і застосування основ податкового законодавства.

Повернення сплаченого ПДВ при проведенні експортних операцій - складна процедура, що вимагає особливого підходу і застосування основ податкового законодавства

Читати статтю, як взяти МАЗ в лізинг .

Як скласти зразок договору лізингу автомобіля? відповідь за посиланням .

Про договір лізингу, дізнайтеся далі .

Тільки в тому випадку, якщо податковим органам буде надана повна і достовірна інформація про вчинені перевезеннях товарів через кордон, можна розраховувати на те, що вдасться отримати коштів з державного бюджету.

Як скласти зразок договору лізингу автомобіля?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online