Приклад заяви на повернення ПДФО для ІП

  1. На що може розраховувати індивідуальний підприємець
  2. Які відрахування застосовуються до ІП
  3. Документи для повернення ПДФО
  4. Як заповнити заяву
  5. висновок

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Практично будь-який дохід, отриманий фізичною особою на території Росії, автоматично стає об'єктом оподаткування з ПДФО. Винятки становлять лише окремі категорії виплат: декретна допомога, матеріальна допомога і т.п. Справляння податків з доходів фізичних осіб - це податкова норма, що забезпечує стабільне надходження грошей до бюджету держави. Кожна людина, що потрапляє під категорію платників податків ПДФО, повинен своєчасно і в установленому порядку звітувати про свої доходи перед уповноваженим органом виконавчої влади і сплачувати цей податок в казну.

При певних умовах держава надає платникам податкове вирахування - міру підтримки, спрямовану на зниження фінансового навантаження. З урахуванням підстав, службовців його застосування, відрахування може бути реалізований у формі вираховування певної суми з податкової бази при визначенні ПДФО або ж у формі повернення переплати по вже сплаченого податку.

зміст:

На що може розраховувати індивідуальний підприємець

Згідно з чинним податковим законодавством, до категорії платників ПДФО в Росії зараховуються фізичні особи, извлекающие дохід з різних джерел, наприклад, при продажу майна або здійсненні трудової діяльності. В окрему групу платників податків умовно можна об'єднати суб'єктів, які отримують дохід від бізнесу, - індивідуальних підприємців.

ІП - це фізична особа. Доходи ІП також декларуються та оподатковуються податком ( обов'язкові податки для ІП в 2018 році ). Це дає підстави вважати, що підприємець має право і на передбачені законом відрахування. Однак це не завжди так.

Господарюючим суб'єктам, які здійснюють діяльність як ІП, дозволяється замість загальної системи оподаткування, яка передбачає сплату ПДФО за ставкою 13%, застосовувати один із спеціальних режимів при дотриманні певних умов. Всього налічується чотири спеціальні режими для IP:

  • ЕНВД - єдиний податок для ІП на поставлений дохід;
  • ССО - «спрощенка»;
  • ЕСХН - єдиний с / г податок;
  • ПСН - патентна система оподаткування.

Будь-який з них звільняє підприємця від сплати ПДФО. Так, бізнесмен, який застосовує ССО, сплачує до бюджету 6% від виручки або 15% від прибутку, а ІП на ЕНВД перераховує в казну 15% від поставлений дохід незалежно від показників фінансової діяльності.

Отже, якщо ПДФО не сплачується, то і відрахування використовуватися не можуть. Єдиний варіант, при якому ІП, звітує за спеціальним податковому режиму, має право оформити відрахування з ПДФО - це той, коли бізнесмен, крім підприємницької, веде ще й трудову діяльність за наймом. Іншими словами, якщо, крім заняття бізнесом, він ще десь працює за трудовим контрактом.

Іншими словами, якщо, крім заняття бізнесом, він ще десь працює за трудовим контрактом

У цьому випадку відрахування може бути застосований до суми ПДФО, що утримується з його зарплати роботодавцем, а платежі, вироблені ним у зв'язку із застосуванням спеціального режиму (ЕНВД, УСН, ПСН або ЕСХН), в розрахунок не йдуть.

Бізнесмен, звітує за загальною системою оподаткування і, відповідно, є платником ПДФО, має право на передбачені НК РФ відрахування щодо сум податку на доходи, які він сплачує і як підприємець, і як трудящий громадянин (якщо поєднує бізнес і роботу по найму).

Корисно прочитати, як здійснюється перерахунок пенсії, якщо   індивідуальний підприємець - пенсіонер Корисно прочитати, як здійснюється перерахунок пенсії, якщо індивідуальний підприємець - пенсіонер . Можливі пільги і індексація виплат.

На замітку: як отримати звільнення від податків ІП в 2018 році.

Які відрахування застосовуються до ІП

Індивідуальний підприємець поряд з іншими суб'єктами, які є платниками ПДФО, має право отримувати такі відрахування:

  • стандартні - охоплюють інвалідів, осіб, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, громадян, на утриманні яких знаходиться неповнолітня дитина (діти) або студент, який не досяг двадцяти чотирьох років і т.д .;
  • соціальні - застосовуються до осіб, які проходять платне навчання в освітніх організаціях, які отримують платні медичні послуги в організаціях (або у ІП), що мають спеціальні ліцензії, а також до громадян, які виробляють виплати за договорами обов'язкового пенсійного страхування в недержавні установи і сплачують додаткові страхові внески;
  • майнові - надаються платникам податків при продажу майна, при будівництві або покупці житлової нерухомості, а також при викупі ділянок під будівництво і т.д.

Величина податкових відрахувань, порядок їх надання, можливі обмеження - все це регламентується ст. 218-220 НК РФ.

Розглянемо приклад отримання соціального відрахування. У 2016 році підприємець отримав оподатковуваний за ставкою 13% дохід в сумі 200 тис. Рублів. У тому ж році він пройшов навчання, витрати на яке склали 50 тис. Рублів. Як ІП отримати податкове вирахування?

Так як за загальними правилами відрахування надається на суму фактично понесених витрат, але не більше встановленої законом норми, то ІП має право заповнити декларацію на повернення ПДФО, в якій йому необхідно буде вказати всю суму своїх витрат на навчання. Слід зазначити, що перерахована буде не вся ця сума, а еквівалентна їй сума податку, тобто 50 тис. Рублів × 13% = 6500 рублів.

Крім цього, IP може користуватися професійними відрахуваннями (ст. 221 НК РФ). Сума виручки, отриманої їм в результаті заняття бізнесом, зменшується на суму фактичних, підтверджених документально витрат, пов'язаних з комерційною діяльністю. Корисно дізнатися, які податки платить ІП на ОСНО .

Професійні відрахування застосовуються при визначенні податкової бази, тобто фактично до сплати податку. Наприклад, виручка ІП за податковий період склала 500 тис. Рублів. При цьому витрати, пов'язані з отриманням доходу, які ІП зміг підтвердити документально, склали 300000 рублів.

Отже, податкова база = 500 тис. Рублів - 300 тис. Рублів = 200 тис. Рублів. І саме з урахуванням цієї суми обчислюється податок: ПДФО = 200 тис. Рублів × 13% = 26 тис. Рублів. Корисно прочитати, як розрахувати прибутковий податок для ІП .

Податкові відрахування, згідно з ПК РФ, надаються уповноваженим органом ФНС по завершенню податкового періоду за умови, що платник подасть необхідний комплект документів.

Документи для повернення ПДФО

Порядок дій ІП при отриманні вирахування буде залежати від того, поєднує він підприємництво з роботою за наймом. Так, якщо підприємець офіційно працевлаштований, то заявляти про отримання стандартного відрахування на дітей він має право свого роботодавця.

Майновий вирахування на покупку житла працівник також має право отримати у роботодавця. Для цього йому потрібно взяти в місцевому органі ФНС повідомлення про право на таке вирахування і передати його наймачеві.

А щоб отримати соціальний відрахування на покупку медикаментів, йому буде потрібно самостійно звернутися до податкового органу і подати документи для повернення ПДФО, в тому числі довідку 2-ПДФО, видану роботодавцем.

Якщо ІП, який є платником ПДФО, не працює за наймом, а тільки займається бізнесом, він завжди повинен діяти безпосередньо, тобто звертатися безпосередньо до податкового органу.

Склад документів для отримання вирахування буде наступним:

  • декларація за формою 3-ПДФО;
  • копії документів, що засвідчують право на відрахування: свідоцтво про народження дитини або договори з медичною організацією на отримання платних послуг, довідки про надання таких послуг, договори про придбання житла, свідоцтва про державну реєстрацію права і т.д. (В залежності від того, до якої категорії відноситься відрахування);
  • копії платіжних документів, які підтверджують витрати ВП.

(В залежності від того, до якої категорії відноситься відрахування);   копії платіжних документів, які підтверджують витрати ВП

У деяких випадках (при сплаті внесків за програмою недержавного пенсійного страхування) може знадобитися заяву на повернення ПДФО. Форма такого документа затверджена Наказом ФНС від 14.02.2017 № ММВ-7-8 / 182 @. Знайти її, а також зразок і приклад заповнення заяви на повернення ПДФО можна на офіційному сайті служби www.nalog.ru в блоці «Форми і бланки» розділу «Отримання податкового вирахування».

Як заповнити заяву

Заява оформлюється на трьох аркушах. У ньому слід вказати свій ІПН, код уповноваженого органу ФНС (знайти його можна за допомогою сервісу «Адреса та платіжні реквізити Вашої інспекції»), номер статті НК РФ, на підставі якої здійснюється повернення.

У відповідні поля бланка потрібно внести через підрядник прізвище, ім'я та по батькові заявника. У спеціальних графах вказати цифрою вид суми, яка підлягає поверненню (у випадку з вирахуванням це буде цифра «3», що підлягає відшкодуванню), та вид платежу (цифрі «1» відповідає значення «податок»).

У спеціальних графах вказати цифрою вид суми, яка підлягає поверненню (у випадку з вирахуванням це буде цифра «3», що підлягає відшкодуванню), та вид платежу (цифрі «1» відповідає значення «податок»)

Далі вказуються податковий період і реквізити ОКТМО і КБК. Потім проставляються позначки про кількість сторінок заяви і числі листів, що додаються.

У нижньому лівому блоці першого аркуша заяви вказується ПІБ підприємця, дата складання документа, контактний номер телефону та ставиться підпис.

На другому аркуші заяви необхідно вказати відомості про рахунок в банку, на який будуть повернуті кошти, і про одержувача. У нижній частині листа прописуються дані документа, що посвідчує особу заявника.

Третій лист - відомості про фізичну особу, яка не є ІП. Його заповнювати не потрібно.

Заповнену заяву разом з іншими документами потрібно представити в відділення ФНС за місцем реєстрації ВП. При подачі копій документів необхідно мати при собі їх оригінали для звіряння.

Корисно дізнатися,   як заощадити на податках ІП Корисно дізнатися, як заощадити на податках ІП . Тільки законні способи оптимізації оподаткування.

На замітку: де взяти бланк квитанції на оплату податків ІП .

Все про те, як проводиться перевірка ІП на сайті податкової і в яких випадках це необхідно.

висновок

Використання податкового вирахування для ІП - це відмінна можливість скоротити свої витрати. Але важливо розуміти, що скористатися нею можуть тільки законослухняні платники податків, вчасно здають декларацію про доходи і своєчасно виробляють платежі в казну. Будь-яке податкове правопорушення, а також помилка, допущена в документах, можуть стати причиною для відмови в наданні вирахування.

Як ІП отримати податкове вирахування?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online