Прибутковий податок із зарплати - як розрахувати в 2019 році, ставки, відрахування

  1. Як розрахувати прибутковий податок із зарплати в 2019 році?
  2. Процентні ставки прибуткового податку з зарплати в 2019 році
  3. Стандартні, соціальні та майнові відрахування
  4. Прибутковий податок з мінімальної зарплати в 2019 році
  5. Розрахунок прибуткового податку в 2019 році з прикладом
  6. приклад:
  7. Теж може бути корисно:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Прибутковий податок із зарплати або ПДФО - це основний прямий податок Прибутковий податок із зарплати або ПДФО - це основний прямий податок. Він утримується із зарплати працівників і підлягає перерахуванню до федерального бюджету. Документально оформити цю важливу частину в житті підприємця допоможе автоматичний онлайн-сервіс .

У нашій сьогоднішній публікації ми розглянемо правила розрахунку цього податку, з'ясуємо, в яких випадках платникам податків мають пільги і податкові відрахування.

У випадку з прибутковим податком з заробітної плати оподатковуваними є:

  • заробітна плата (яка виражена в грошовому еквіваленті);
  • доходи (які працівник отримав в натуральній формі).

Як розрахувати прибутковий податок із зарплати в 2019 році?

Прибутковий податок із зарплати розраховується наступним чином:

  1. Всі доходи, отримані працівником, підсумовуються: враховуються заохочення, премії та інші додаткові виплати.
  2. Із загальної суми віднімаються офіційні витрати - податкові відрахування (стандартні, майнові та соціальні).
  3. З отриманої суми стягується податок у розмірі 13% або 30%.

Відсоткова ставка розміру ПДФО в 2019 році залежить від статусу платника податків: чи є він резидентом РФ чи ні.

З'ясуємо для початку, хто є резидентом РФ. Офіційно резидентом РФ є платник податків, якщо він більше 183 календарних днів перебуває в нашій країні на законних підставах. Причому протягом цих 183 днів людина не виїжджає з РФ. В іншому випадку платник податків отримує статус нерезидента.

У загальних випадках ставки ПДФО для резидентів становлять 13%, а для нерезидентів - 30%.

Зверніть увагу, що на протязі року податковий статус вашого співробітника з метою розрахунку ПДФО може змінитися. Тому на кінець року необхідно провести перерахунок ПДФО за відповідною ставкою.

Перед тим як розраховувати прибутковий податок із зарплати (ПДФО) спочатку необхідно врахувати податкові відрахування. За законодавством РФ, податкове вирахування - це пільга, яка надається працівникам.

Податкові відрахування, як правило, складають:

  • 500 рублів;
  • 1 400 рублів;
  • 3 000 рублів.

Процентні ставки прибуткового податку з зарплати в 2019 році

Потрібно відзначити, що процентні ставки прибуткового податку перебувають у прямій залежності від такого фактора, як статус платника податків (з урахуванням видів отриманого ним доходу).

Платники податків в РФ діляться на два види:

  1. Податкові резиденти - люди, які прибули в Російську Федерацію і пробули на її території не менше 183 днів (за останній рік).
  2. Податкові нерезиденти - громадяни іноземних держав, які за останній рік (12 календарних місяців) знаходяться на території Російської Федерації менше 183 календарних днів.

Переважна більшість громадян РФ є податковими резидентами. Прибутковий податок з заробітної плати резидентів становить 13%.

Так само ставка ПДФО в розмірі 13% передбачена для громадян ЄАЕС, які працюють в Росії. До країн, що входять в ЄАЕС, відносяться Білорусія, Киргизія, Казахстан, Вірменія.

І ще одна категорія населення зі ставкою ПДФО в 13% - це біженці та іммігранти.

Для нерезидентів РФ прибутковий податок із зарплати розраховується за ставкою 30%.

Якщо нерезидент знаходиться на території РФ більше 183 календарних днів, то прибутковий податок з його зарплати буде в цьому випадку становитиме не 30%, а 13%.

Стандартні, соціальні та майнові відрахування

У деяких випадках для зменшення ПДФО можна скористатися стандартними, соціальними та майновими відрахуваннями, передбаченими законодавством РФ.

Стандартні відрахування надаються наступним категоріям громадян:

  • батькам (усиновлювачам або опікунам) у яких на утриманні перебувають неповнолітні діти;
  • батькам, у яких на утриманні перебувають учні до 24 років.

Розмір пільги становить 1 400 рублів (на кожного першого і другого дитини). Якщо в сім'ї три і більше дітей, то відрахування надається по 3000 рублів на третю і кожну наступну дитину. Використовувати стандартний відрахування можна тільки за основним місцем працевлаштування. Причому обоє батьків мають право претендувати на даний відрахування.

Ще один варіант отримання вирахування - відрахування може надаватися в подвійному розмірі за місцем роботи одного з батьків, в разі якщо другий з батьків надав заяву про неотримання вирахування за своїм місцем роботи.

Для опікунів, піклувальників та їх подружжя, які виховують дитину-інваліда, яка не досягла віку 18 років, або дитину-інваліда 1-2 групи, що навчається за очною формою у навчальному закладі у віці до 24 років, сума відрахування на таку дитину складає 6000 рублів.

Для батьків і усиновителів дитини-інваліда до досягнення нею 18 років, або якщо така дитина є інвалідом 1, 2 групи і навчається за очною формою навчання, то до досягнення нею 24 років, сума відрахування становить 12 000 рублів.

Податкові відрахування з ПДФО надається працівникові з початку календарного року, навіть якщо заява була подана пізніше.

Якщо протягом року працівник не використав право на відрахування, він може отримати грошове відшкодування від ИФНС, подавши в ИФНС декларацію про доходи та довідки, що підтверджують право відрахування.

Право на відрахування в розмірі 1 400 рублів втрачається, якщо сума сукупного розміру доходу (протягом звітного року) становить понад 350 тисяч рублів.

Соціальні відрахування надаються:

  • на навчання (своє або дітей);
  • на лікування;
  • на покупку ліків;
  • на пенсійне забезпечення.

Майнові відрахування надаються в разі:

  • продажу автомобіля;
  • продажу (купівлі) нерухомості (частки нерухомості) або земельної ділянки.

Майновий вирахування можна використовувати лише один раз (наприклад, при сплаті відсотків по іпотеці).

Повний список доступних для громадян Російської Федерації пільг і відрахувань міститься в статті 218 Податкового кодексу РФ.

Прибутковий податок з мінімальної зарплати в 2019 році

Прибутковий податок з мінімальної зарплати обчислюється також як і з інших видів доходів працівників. Працівник має право використовувати свої податкові відрахування. Коли у платника податків є право на кілька видів стандартних податкових вирахувань, то він може використовувати тільки один.

Коли у платника податків є право на кілька видів стандартних податкових вирахувань, то він може використовувати тільки один

Підсумувати кілька стандартних відрахувань не можна, за винятком відрахувань на дітей.

З мінімальної заробітної плати працівника утримується прибутковий податок, розрахований за ставкою (13% або 30%). Працівник отримує зарплату за вирахуванням ПДФО.

Розрахований за відповідною ставкою прибутковий податок з мінімальної зарплати утримується з доходу працівника. Співробітникові виплачується заробітна плата за вирахуванням ПДФО. Інші утримання (погашення кредиту, аліменти та інше) віднімаються з залишилася після вирахування ПДФО суми.

Доходи, які не підлягають оподаткуванню

Перелік доходів, які за законодавством не обкладаються податком (стаття 217 Податкового кодексу РФ):

  • стипендії;
  • всі види соціальних доплат і пенсій;
  • допомоги по вагітності та пологах;
  • допомоги по безробіттю;
  • аліменти (на підставі рішень суду);
  • матеріальна допомога до 4000 рублів (в рік);
  • різні види компенсацій (відрядження та добові витрати).

Податком ПДФО оподатковуються у загальному порядку виплати за лікарняними листками з тимчасової непрацездатності (або по догляду за хворим).

Максимальна сума відрахувань при розрахунку прибуткового податку з зарплати може враховуватися, коли працівник потрапляє під кілька категорій відрахувань.

У разі відпуску (хвороби) прибутковий податок із зарплати в 2019 році розраховують за середньою заробітною платою.

Прибутковий податок із зарплати утримується з працівників, якими були укладені договори підряду.

Розрахунок прибуткового податку в 2019 році з прикладом

Розрахунок прибуткового податку в 2019 році проводиться таким чином:

1. Підсумовуються всі доходи працівника, в тому числі премії, заохочення, додаткові виплати.
2. Визначається розмір відрахування.
3. З усієї суми доходів віднімаються відрахування.
4. Визначається розмір процентної ставки прибуткового податку в залежності від статусу працівника: резидент 13% або нерезидент 30%.
5. Вираховується сума податку, що підлягає сплаті до федерального бюджету.

приклад:

Необхідно розрахувати ПДФО за місяць роботи резидента РФ, що має 3-х дітей.

Місячний дохід працівника склав 75 ​​000 рублей.

Відрахування на трьох дітей складе 1400 + 1400 + 3000 = 5800 рублів.

ПДФО для такого найманого працівника складе:

(75 000 - 5800) X 13% = 8 996 рублів.

Для цього працівника можливість застосування податкового відрахування на дітей закінчиться, коли його сумарний дохід складе 350 000 рублів.

Багато платники ПДФО вважають, що податкове вирахування вони можуть отримати у вигляді грошових сум. Це абсолютно невірно. Насправді на розмір податкового вирахування зменшується отриманий дохід, а потім розраховується ПДФО до сплати.

Матеріал відредагований відповідно до змін законодавства РФ 30.09.2018

Теж може бути корисно:

Інформація корисна? Розкажіть друзям і колегам

Коментарі

Натискаючи на кнопку "Відправити" ви підтверджуєте, що ваш коментар не містить персональних даних в будь-який їх комбінації

Натискаючи на кнопку Відправити ви підтверджуєте, що ваш коментар не містить персональних даних в будь-який їх комбінації

Питання і відповіді в коментарях даються користувачами сайту і не носять характеру юридичної консультації. Якщо вам необхідна юридична консультація, рекомендуємо отримати її, задавши питання по телефонах, вказаних вище, або через цю форму

.

Як розрахувати прибутковий податок із зарплати в 2019 році?
Як розрахувати прибутковий податок із зарплати в 2019 році?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online