Претензійний лист про погашення заборгованості

  1. Правила напрямки попередження
  2. Види претензійних листів
  3. Особливість направлення листа щодо сплати заборгованості
  4. Напрямок претензійного листа підряднику
  5. Ділове листування з кредитором
  6. Схожі статті

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Найчастіше партнер по бізнесу перестає виконувати свій прямий обов'язок зі сплати заборгованості, що виникла, і щоб нагадати йому про це, слід відіслати претензійний лист про погашення заборгованості. Ведення будь-якого бізнесу засноване на угодах, і якщо одна сторона порушує умови підписаного договору, а усні попередження повернути борг не допомагають вирішити питання мирним шляхом, то сенс направлення претензійного листа про погашення заборгованості зводиться до письмового попередження про виконання своїх зобов'язань.

Правила напрямки попередження

Правила напрямки попередження

Ділові відносини між партнерами по угоді можуть розвиватися за різними сценаріями, і не завжди інша сторона прагне виконувати всі свої зобов'язання за договірними відносинами в обумовлені терміни. Найчастіше оплата наданих послуг або переданих на реалізацію товарів відбувається в повному обсязі і в обумовлені договором строки, а будь-які борги позначається на розвитку виробництва і самого бізнесу. Тому вчасно відправлена ​​претензія своєму контрагенту - це спосіб досудового врегулювання виниклого фінансового конфлікту, коли ніякі усні переговори не дають належного результату.

Однак, ведення подібної ділового листування має грунтуватися на Законі, тобто в умовах укладеного контракту повинні бути передбачені підстави для направлення претензій та обговорені конкретні терміни, коли це буде допустимим обставиною, або способи досудового врегулювання різного роду конфліктних ситуацій.

Ця умова буде обов'язковою підставою для направлення письмових попереджень про повернення належного боргу.

Види претензійних листів

Оскільки за змістом документа, одна сторона письмово попереджає іншого учасника партнерської угоди про необхідність виконувати взяті на себе фінансові зобов'язання, то форма звернення повинна бути суто діловий. Заявником повинні бути вказані умови угод, терміни і порушення, які були зафіксовані на момент відправлення письмового попередження. У заключній частині повинні обумовлюватися і інші способи вирішення конфліктної ситуації, наприклад, подача позовних вимог в судовий орган.

Звичайно, всі судові розгляди можуть дати позитивний результат для позивача, а й судових витрат буде більш ніж достатньо - оплата державного мита від процентного обчислення боргу, вартість роботи експертів та інші витрати, які обов'язково будуть витребувані позивачем через суд у відповідача.

Ці моменти добре відомі боржника, і якщо форма претензії містить це попередження, то багато хто намагається знайти необхідні кошти для погашення своїх боргових зобов'язань без судового засідання. Але і суд повинен переконатися, якщо все-таки справа до цього дійде, що позивач випробував всі законні методи для спроби повернення боргу з відповідача. На нашому сайті доступна юридична консультація безкоштовно онлайн і цілодобово.

Особливість направлення листа щодо сплати заборгованості

Ви можете завантажити зразок претензійного листа про погашення заборгованості тут .

Його особливість в наступному:

  • Текст пишеться на фірмовому бланку компанії, в лівому кутку ставиться дата і вихідний номер по книзі обліку кореспонденції.
  • У правому верхньому куті пишуть найменування контрагента, прізвище посадової особи або директора.
  • У тілі документа пишуть підстави - номер і дату укладених угод, специфіку договору і предмет відносин. Проставляється обумовлена ​​договором сума контракту.
  • Потім вказуються умови доставки та реалізації - хто отримав партію, номер прибуткової / видаткової накладної, дату отримання партії, нумерацію рахунки-фактури.
  • Прописуються пункти договору про зобов'язання сторін, в тому числі і терміни оплати.
  • Обгрунтування для виникнення боргу - відсутність грошових переказів.
  • Головний пункт листа - обгрунтування сплати штрафних санкцій виходячи з підписаних домовленостей - посилання на пункт договору.
  • Пропозиція про вирішення конфліктної ситуації в досудовому порядку та виплаті боргу з сумою відсотка за боргом.
  • Попередження про звернення до судового органу по захисту своїх майнових прав на підставі ст. 395 ГК РФ.
  • Дата і підпис відповідальної особи, печатка організації.

Опишіть в тексті послання своє бачення вирішення конфлікту, а також можливі наслідки, якщо листування не матиме позитивного дії.

А для повернення належної суми слід окремо прописати кінцеву суму боргу і способи погашення, можна прикріпити платіжну квитанцію з реквізитами компанії. Необхідно визначити перспективи й кінцевий термін, після настання якого, позивач буде направляти вимоги до судової інстанції.

Лист слід надіслати рекомендованим поштовим відправленням з повідомленням про вручення. Це буде служити підставою для вирішення конфлікту в досудовому порядку.

Напрямок претензійного листа підряднику

Суть ділового листування зводиться до нагадування про терміни виконання будівельних або ремонтних робіт, або зі сплати частини або повного обсягу проведених компанією модернізацій. В основу листування також входять договірні угоди, пункти про зобов'язання і терміни виконання підрядником усіх робіт, або проведення оплати. Для регламентації застосовуються статті Цивільного Законодавства № 723, в якій вказані всі підстави для виставлення попереджень.

Ділове листування з кредитором

В інших випадках після підписаних договірних угод фінансова організація в односторонньому порядку змінює обумовлені умови, тому позичальник може висловити свою особі думку з цієї частини змін зобов'язань. В обґрунтуванні слід послатися на подачу скарги в ЦБ РФ або в Росспоживнагляд на кредитну організацію і відкликання ліцензії.

ЦБ дав розпорядження про неприпустимість стягування додаткових процентних ставок за відкриття і ведення позичкових депозитів, проте деякі фінансисти ігнорують розпорядження. А напрямок подібного документа допоможе повернути сплачені раніше відсотки.

Після отримання документа, відповідальна особа організації-боржника зобов'язане повідомити свого кредитора про вжиті заходи щодо сплати боргових зобов'язань, а також дати пояснення тому, що сталося. Це також є обов'язковою умовою досудового способу врегулювання фінансових конфліктів. На нашому сайті для вас завжди доступна консультація юриста безкоштовно з будь-яких питань.

зберегти

зберегти

Схожі статті

ДОПОМОГЛА ВАМ БЕЗКОШТОВНА КОНСУЛЬТАЦІЯ ЮРИСТА?

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online