Позбавлення права керування ТЗ боржника і порядок повернення водійського посвідчення після позбавлення

  1. Позбавлення прав боржника
  2. Стаття 671. Тимчасові обмеження на користування боржником спеціальним правом
  3. Правила повернення водійського посвідчення після втрати підстав припинення дії права на керування транспортними...
  4. Коментар до Правил повернення водійського посвідчення після втрати підстав припинення дії права на...
  5. Новий порядок позбавлення права керування транспортним засобом
  6. Як водія позбавлятимуть прав?
  7. Автор: юрист и податковий консультант Олександр Шмельов © 2001 - 2019
  8. Корисні посилання по темі "Новий порядок позбавлення права керування транспортним засобом (в т.ч. боржника)...

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

  1. Позбавлення прав боржника

  2. Правила повернення водійського посвідчення після втрати підстав припинення дії права на керування транспортними засобами

  3. Позбавлення права керування ТЗ

  4. Позбавлення права керування ТЗ інвалідів

  5. Що таке повторне порушення

  6. Корисні посилання по темі

Позбавлення прав боржника

Згідно зі змінами до Федерального закону № 229-ФЗ Про виконавче провадження (із внесеними Федеральним законом від 28 Згідно зі змінами до Федерального закону № 229-ФЗ "Про виконавче провадження" (із внесеними Федеральним законом від 28.11.2015 № 340-ФЗ) поряд з забороною на виїзд за кордон з 15.01.2016 можна позбутися прав тільки за те, що у людини є борг. Для того, щоб за борг боржника позбавили прав необхідне одночасне виконання таких умов:

  1. Порушено виконавче провадження (про це судовий пристав-виконавець зобов'язаний повідомити боржника) про:

  • стягнення аліментів ;

  • відшкодування шкоди , Заподіяної здоров'ю;

  • відшкодування шкоди у зв'язку зі смертю годувальника;

  • відшкодування майнової збитку , Заподіяної злочином;

  • відшкодування моральної шкоди , Заподіяної злочином;

  • невиконанні вимог немайнового характеру, пов'язаних з вихованням дітей;

  • несплаті адміністративного штрафу, призначеного за порушення порядку користування спеціальним правом (в тому числі - за порушення правил дорожнього руху).

  • Заборгованість становить більше 10 000 рублів ( подп. 4 п. 4 статті 671 Закону № 229-ФЗ).

  • Судовий пристав-виконавець у постанові про порушення виконавчого провадження попередив боржника про встановлення відносно його тимчасових обмежень (п. 142 статті 30 Закону № 229-ФЗ).

  • Боржник належним чином повідомлений про порушення щодо нього виконавчого провадження (п. 5 статті 64 Закону № 229-ФЗ).

  • Копія постанови про позбавлення його права вручена особисто боржникові не пізніше дня, наступного за днем ​​його винесення.

  • згідно пункту 4 статті 671 Закону № 229-ФЗ "Про виконавче провадження" не можуть бути позбавлені права керування:

    • якщо встановлення такого обмеження позбавляє боржника основного законного джерела коштів для існування (тобто на осіб, які працюють водіями по трудовим договором , а також ІП , Основним видом діяльності яких є автоперевезення);

    • якщо використання траспортного засобу є для боржника і які проживають разом з ним членів його сім'ї єдиним засобом для забезпечення їх життєдіяльності з урахуванням обмеженою транспортної доступності місця постійного проживання;

    • якщо боржник є особою, яка користується транспортним засобом у зв'язку з інвалідністю, або на утриманні боржника знаходиться особа, визнана у встановленому законодавством Російської Федерації порядку інвалідом I або II групи або дитиною-інвалідом;

    • якщо сума заборгованості за виконавчим документом (виконавчими документами) не перевищує 10 000 рублів;

    • якщо боржникові надано відстрочку або розстрочку виконання вимог виконавчого документа.

    Листом ФССП Росії від 28.04.2016 № 00010/16/37567-СВС роз'яснила, що в якості основного законного джерела коштів для існування може виступати будь-який дохід , Який є істотним в порівнянні з доходами, отриманими від іншої діяльності. При цьому кількість часу, яку приділяють відповідному джерела доходів, значення не має. Таким чином, якщо у боржника є інший вид діяльності, не пов'язаний з управлінням транспортним засобом, якому приділяється менша кількість часу, проте він отримує, дохід перевищує дохід від діяльності, пов'язаної з управлінням транспортним засобом, судового пристава-виконавця доцільно відмовити в задоволенні заяви боржника про незастосування до нього обмеження спеціального права .

    Крім того, вказується, що при розгляді питання про застосування до боржника обмеження спеціального права в разі надходження від нього інформації про наявність на утриманні особи, яка є інвалідом I або II групи, судовим приставам-виконавцям рекомендується боржника надати в якості підтвердження судовий акт про встановлення відповідного факту, або інший підтверджуючий документ, виданий уповноваженим державним органом.

    Найбільш важливі позиції судів з розгляду спорів щодо оскарження постанов, дій (бездіяльності) судових приставів-виконавців по встановленню тимчасового обмеження на користування боржниками спеціальним правом за підсумками роботи за 2016 рік (лист ФССП Росії від 7 березня 2017 р № 00011/17/19938 -СВС) наступні:

  1. Регулярне погашення боржником заборгованості за виконавчим документом в результаті застосування судовим приставом-виконавцем заходів примусового виконання не свідчить про добровільність виконання, оскільки здійснюється в примусовому порядку.

  2. При розгляді доводів боржників про наявність обставин, що виключають можливість застосування обмеження на користування спеціальним правом, встановлюється факт їх існування на дату винесення судовим приставом-виконавцем відповідної постанови на підставі поданих адміністративними позивачами доказів.

  3. Суди визначають наявність у боржників основного законного джерела коштів для існування, виходячи з доведеності адміністративними позивачами фактів офіційного працевлаштування, а також отримання ними більшого доходу від діяльності, пов'язаної з управлінням транспортним засобом, в порівнянні з іншими видами доходів.

  4. При оцінці доводів адміністративних позивачів про неможливість встановлення обмеження на користування спеціальним правом з огляду на необхідність використання транспортного засобу для забезпечення їх життєдіяльності суди досліджують докази, що підтверджують фактичне проживання боржників за місцем проживання, розташованому в зоні обмеженої транспортної доступності, а також наявність транспортного сполучення.

  5. При оцінці доводів адміністративних позивачів про неможливість встановлення обмеження на користування спеціальним правом за вказаною обставині суди досліджують докази, що підтверджують необхідність використання транспортного засобу в зв'язку з інвалідністю або факт знаходження на їх утриманні осіб, визнаних в установленому порядку інвалідами.

Федеральний закон № 229-ФЗ "Про виконавче провадження" доповнено статтею 671 такого змісту:

Стаття 671. Тимчасові обмеження на користування боржником спеціальним правом

  1. Під тимчасовим обмеженням на користування боржником спеціальним правом розуміється пріостановленіедействія наданого боржнику відповідно до законодавства Російської Федерації спеціального права у вигляді права керування транспортними засобами (автомобільними транспортними засобами , Повітряними судами, судами морського, внутрішнього водного транспорту, мотоциклами, мопедами та легкими квадріцікли, трицикли і квадріцікли, самохідними машинами) до виконання вимог виконавчого документа в повному обсязі або до виникнення підстав для скасування такого обмеження.

  2. при невиконанні боржником-громадянином або боржником, що є індивідуальним підприємцем , В установлений для добровільного виконання строк без поважних причин містяться у виконавчому документі вимог про стягнення аліментів , відшкодування шкоди , Заподіяної здоров'ю, відшкодування шкоди у зв'язку зі смертю годувальника, майнової шкоди та (або) моральної шкоди , Заподіяних злочином, вимог немайнового характеру, пов'язаних з вихованням дітей, а також вимог про стягнення адміністративного штрафу, призначеного за порушення порядку користування спеціальним правом, судовий пристав-виконавець має право за заявою стягувача або власною ініціативою винести постанову про тимчасове обмеження на користування боржником спеціальним правом . При невиконанні вимог виконавчого документа про стягнення адміністративного штрафу, призначеного за порушення порядку користування спеціальним правом, боржник може бути обмежений в користуванні тільки цим спеціальним правом.

  3. Якщо виконавчий документ, що містить зазначені в частині 2 цієї статті вимоги, не є судовим актом або виданий не на підставі судового акта, то судовий пристав-виконавець або стягувач має право звернутися до суду із заявою про встановлення тимчасового обмеження на користування боржником спеціальним правом.

  4. Тимчасове обмеження на користування боржником спеціальним правом не може застосовуватися в разі:

  5. 1) якщо встановлення такого обмеження позбавляє боржника основного законного джерела коштів для існування;

    2) якщо використання траспортного засобу є для боржника і які проживають разом з ним членів його сім'ї єдиним засобом для забезпечення їх життєдіяльності з урахуванням обмеженою транспортної доступності місця постійного проживання;

    3) якщо боржник є особою, яка користується транспортним засобом у зв'язку з інвалідністю, або на утриманні боржника знаходиться особа, визнана у встановленому законодавством Російської Федерації порядку інвалідом I або II групи або дитиною-інвалідом;

    4) якщо сума заборгованості за виконавчим документом (виконавчими документами) не перевищує 10 000 рублів;

    5) якщо боржникові надано відстрочку або розстрочку виконання вимог виконавчого документа.

  6. В ухвалі про тимчасове обмеження на користування боржником спеціальним правом судовий пристав-виконавець роз'яснює боржнику його обов'язок дотримуватися встановленого обмеження і попереджає про адміністративну відповідальність за його порушення. Зазначена постанова затверджується старшим судовим приставом або його заступником. Копії зазначеної постанови не пізніше дня, наступного за днем ​​його винесення, вручаються боржнику особисто, надсилаються стягувачеві та в підрозділ органу виконавчої влади, який здійснює державний контроль і нагляд у відповідній сфері діяльності.

  7. Судовий пристав-виконавець не пізніше дня, наступного за днем ​​виконання вимог виконавчого документа або виникнення підстав для скасування тимчасового обмеження на користування боржником спеціальним правом, виносить постанову про зняття даного обмеження, яке затверджується старшим судовим приставом або його заступником. Копії зазначеної постанови або судового акта або постанови вищестоящого посадової особи про скасування постанови про тимчасове обмеження на користування боржником спеціальним правом негайно направляються боржнику, стягувачу та в підрозділ органу виконавчої влади, який здійснює державний контроль і нагляд у відповідній сфері діяльності.

Правила повернення водійського посвідчення після втрати підстав припинення дії права на керування транспортними засобами

затверджено
постановою Уряду
Російської Федерації
від 14 листопада 2014 р № 1191
(В ред. Постанови від 10.10.2018 № 1210)
  1. Ці Правила встановлюють порядок повернення водійського посвідчення після втрати підстав припинення дії права на керування транспортними засобами.

  2. Повернення посвідчення водія особі, підданому адміністративному або кримінальному покаранню у вигляді позбавлення права на керування транспортними засобами (далі - особа, позбавлена ​​права на управління), проводиться після перевірки знання їм Правил дорожнього руху в підрозділі Державної інспекції безпеки дорожнього руху Міністерства внутрішніх справ Російської Федерації (далі відповідно - перевірка, підрозділ Державтоінспекції).

    (П. 2 ст ред. Постанови Уряду РФ від 10.10.2018 № 1210)

  3. Перевірка проводиться шляхом складання теоретичного іспиту на надання спеціального права на керування транспортними засобами у відповідності з Правилами проведення іспитів на право керування транспортними засобами та видачі посвідчень водія , Затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 24 жовтня 2014 р № 1097 "Про допуск до керування транспортними засобами", з питань, що належать до правил дорожнього руху і що містяться в екзаменаційних білетах.
    (П. 3 ст ред. Постанови Уряду РФ від 10.10.2018 № 1210)

  4. Перевірка проводиться після закінчення не менше половини терміну позбавлення права на керування транспортними засобами, призначеного особі, позбавленій права на управління. Особа, яке не пройшло перевірку, може пройти перевірку повторно не раніше ніж через 7 днів з дня проведення попередньої перевірки.

  5. Особі, позбавленій права на управління, що успішно пройшов перевірку, водійське посвідчення повертається після закінчення терміну позбавлення права на керування транспортними засобами в підрозділі Державтоінспекції за місцем виконання постанови суду у справі про адміністративне правопорушення або вироку суду по кримінальній справі в день звернення за пред'явленням паспорта або іншого документа, що посвідчує особу.
    (П. 5 виключено Постановою Уряду РФ від 10.10.2018 № 1210)

  6. Повернення посвідчення водія може здійснюватися в будь-якому підрозділі Державтоінспекції. У цьому випадку особа, позбавлена ​​права на управління, не пізніше 30 днів до закінчення терміну позбавлення права на керування транспортними засобами подає заяву до підрозділу Державтоінспекції за місцем виконання постанови суду у справі про адміністративне правопорушення або вироку суду по кримінальній справі із зазначенням найменування підрозділу Державтоінспекції, в яке необхідно направити водійське посвідчення. Заява може бути подана у письмовій формі на паперовому носії або у формі електронного документа.

    Повернення посвідчення водія особі, позбавленій права на управління, здійснюється в підрозділі Державтоінспекції за місцем виконання постанови суду у справі про адміністративне правопорушення в день звернення. Повернення посвідчення водія особі, позбавленій права на управління, може здійснюватися в іншому підрозділі Державтоінспекції в разі подачі цією особою не пізніше 30 днів до закінчення терміну позбавлення права на керування транспортними засобами в підрозділ Державтоінспекції за місцем виконання постанови суду у справі про адміністративне правопорушення заяви із зазначенням найменування підрозділу Державтоінспекції, в яке необхідно направити водійське посвідчення. Заява може бути подана у письмовій формі на паперовому носії або у формі електронного документа .
    (П. 6 ст ред. Постанови Уряду РФ від 10.10.2018 № 1210)

  7. За вчинення адміністративних правопорушень, передбачених частинами 1 і 4 статті 12.8 , Частиною 1 статті 12.26 і частиною 3 статті 12.27 Кодексу Російської Федерації про адміністративні правопорушення , Або за вчинення злочинів, передбачених частинами 2, 4 і 6 статті 264 Кримінального кодексу Російської Федерації, особи, позбавлені права на керування, представляють медичний висновок про наявність (про відсутність) у водія транспортного засобу (кандидата у водії транспортного засобу) медичних протипоказань, медичних показань або медичних обмежень до керування транспортними засобами, видане після припинення дії права на керування транспортними засобами.
    (П. 7 виключено Постановою Уряду РФ від 10.10.2018 № 1210)

  8. Повернення посвідчення водія після втрати підстав припинення дії права на керування транспортними засобами в зв'язку з виявленням в результаті обов'язкового медичного огляду медичних протипоказань або які раніше не виявлялися медичних обмежень до керування транспортними засобами в залежності від їх категорій, призначення і конструктивних характеристик проводиться в підрозділі Державтоінспекції, що здійснює зберігання вилученого посвідчення водія, або в іншому підрозділі і Державтоінспекції при наявності відповідної заяви, поданої особою, позбавленим права на керування у якого були виявлені зазначені протипоказання і обмеження, не пізніше 30 днів до дня отримання водійського посвідчення. В цьому випадку посвідчення водія повертається без перевірки за умови пред'явлення паспорта або іншого документа, що посвідчує особу, і медичного висновку про наявність (про відсутність) у водія транспортного засобу (кандидата у водії транспортного засобу) медичних протипоказань, медичних показань або медичних обмежень до керування транспортними засобами , виданого після припинення дії права на керування транспортними засобами.
    (П. 8 ст ред. Постанови Уряду РФ від 10.10.2018 № 1210)

  9. У разі припинення дії права на керування транспортними засобами в зв'язку з закінченням встановленого терміну дії водійського посвідчення дію такого права відновлюється шляхом видачі нового водійського посвідчення відповідно до Правилами проведення іспитів на право керування транспортними засобами та видачі посвідчень водія , Затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 24 жовтня 2014 р N 1097 "Про допуск до керування транспортними засобами".

Коментар до Правил повернення водійського посвідчення після втрати підстав припинення дії права на керування транспортними засобами

З 20 жовтня 2018 роки (Постанова Уряду РФ від 10.10.2018 № 1210) для того щоб повернути вилучене посвідчення, водієві треба не тільки здавати іспит на знання правил дорожнього руху, а й мати при собі паспорт та інформацію про сплату всіх штрафів за порушення ПДР ( п. 2 по суті - формалізував той порядок, який склався раніше).

Таким чином, з дати вступу в силу Правил повернення водійського посвідчення після втрати підстав припинення дії права на керування транспортними засобами:

  • повернення водійського посвідчення особи, позбавленому права на управління, буде здійснюватися тільки після здачі теоретичного іспиту на знання правил дорожнього руху;

  • повернення водійського посвідчення особам, позбавленим права керування транспортними засобами, після втрати підстав припинення дії права на керування транспортними засобами проводиться підрозділами ДАІ МВС Росії після проведення перевірки знань ними правил дорожнього руху;

  • особи, позбавлені права керування транспортними засобами за вчинення адміністративних правопорушень, передбачених частинами 1 і 4 статті 12.8 (керування транспортним засобом у стані сп'яніння), частиною 1 статті 12.26 (невиконання законної вимоги уповноваженої посадової особи про проходження медичного огляду на стан сп'яніння) і частиною 3 статті 12.27 КоАП РФ (невиконання вимоги ПДР про заборону водієві вживати алкогольні напої, наркотичні або психотропні речовини після ДТП, до якого він причетний, або після того, як транспортний засіб був зупинений на вимогу співробітника поліції), або за вчинення злочинів, передбачених частинами 2, 4 і 6 статті 264 КК РФ , крім того, надають висновок про відсутність медичних протипоказань чи обмежень до керування транспортними засобами, видане після припинення дії права на керування транспортними засобами;

  • одним з обов'язкових умов повернення прав є оплата всіх штрафів за порушення ПДР (частина 4.1 статті 32.6 КоАП в редакції Федерального закону від 14 жовтня 2014 р № 307-ФЗ ), Що можна підтвердити квитанціями або наявністю в державну інформаційну систему інформації про сплату штрафів;

  • місце повернення посвідчення "за замовчуванням" - підрозділ ДАІ за місцем виконання постанови суду у справі про адміністративне правопорушення. Повернення може здійснюватися і в іншому підрозділі на підставі заяви, поданої до підрозділу ДАІ за місцем виконання постанови суду у справі про адміністративне правопорушення із зазначенням найменування підрозділу, до якого необхідно направити водійське посвідчення.

Новий порядок позбавлення права керування транспортним засобом

согласно змінам в КоАП РФ з 1 вересня 2013 року скасовується можливість вилучення посвідчення водія як захід забезпечення провадження у справі про адміністративні правопорушення, тому з 01.09.2013 інспектори ДПС НЕ будуть:

  • затримувати посвідчення водія при порушенні водієм ПДР ;

  • видавати тимчасовий дозвіл на керування транспортним засобом.

Нагадаю, що позбавлення права керування передбачено за такі порушення ПДР

Як водія позбавлятимуть прав?

З моменту вступу в законну силу постанови суду про позбавлення права керування транспортним засобом водій повинен буде протягом трьох діб здати права. Вилучення посвідчення водія як міра виконання винесеного судом рішення про позбавлення права керування залишилася.

Відповідно до статті 32.7 КоАП , Протягом трьох робочих днів з дня набрання законної сили постанови про позбавлення права керування транспортним засобом відповідні посвідчення водія на право керування транспортним засобом має бути здано в підрозділ ДАІ, яка виконує дане адміністративне покарання, а в разі втрати документів - про це має бути подано заяву .

Якщо в зазначений термін дана вимога особою, позбавленим прав, не виконана, водій вважається таким, що ухиляється від здачі документів. При цьому термін позбавлення права керування транспортними засобами переривається. Перебіг терміну почнеться тільки з дня здачі (вилучення) водійського посвідчення (тимчасового дозволу, виданого до 01.09.2013), або надходження до підрозділу ДАІ заяви про втрату документа. Тому чим довше людина буде тягнути зі здачею прав, тим довше виходить відкладене покарання.

Якщо людина так і не здасть водійське посвідчення, а його за кермом зловить інспектор, то буде вважатися, що він керував транспортним засобом, будучи позбавленим права керування. Тоді права вже будуть вилучені, термін позбавлення почнеться саме з цього моменту, але на додаток до всього, такому водієві загрожує ще й штраф 30 тисяч рублів або арешт до 15 діб, або виправні роботи на строк від 100 до 200 годин.

Стаття написана і розміщена 03 серпня 2013 року. Доповнена - 21.11.2014, 20.11.2015, 12.07.2016, 24.05.2017, 12.10.2018

УВАГА!

Копіювання статті без вказівки прямого ПОСИЛАННЯ заборонено. Внесення змін до статті можливе только з Дозволу автора.

Автор: юрист и податковий консультант Олександр Шмельов © 2001 - 2019

Корисні посилання по темі "Новий порядок позбавлення права керування транспортним засобом (в т.ч. боржника) і повернення водійського посвідчення після позбавлення"

  1. Основні зміни в правилах реєстрації автомобілів, що діють з 7 жовтня 2018 року

  2. Новий порядок розшуку боржників Новий порядок розшуку боржників

  3. Хто платить штрафи і податки після продажу автомобіля Хто платить штрафи і податки після продажу автомобіля

  4. Кваліфікаційні вимоги до водіїв Кваліфікаційні вимоги до водіїв

  5. Що таке небезпечне водіння Що таке небезпечне водіння

  6. Як з 01.01.2016 зменшити розмір штрафу за порушення ПДР в 2 рази

  7. Як оформити Європротокол при ДТП Як оформити Європротокол при ДТП

  8. Правила повернення водійського посвідчення після втрати підстав припинення дії права на керування транспортними засобами

  9. Правила проведення іспітів на право керування транспортними засоби та відачі Посвідчень водія (Затв. Постановою Уряду РФ від 24.10.2014)

  10. Договір купівлі-продажу автомобіля (Зразок)

  11. Правила подання інформації про дорожньо-транспортну пригоду страховика

  12. Зміни до Закону "Про ОСАЦВ"

  13. Постанова Пленуму Верховного Суду РФ від 29 січня 2015 р N 2 "Про застосування судами законодавства про обов'язкове страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів"

  14. Зміни до Правил дорожнього руху

  15. Програма утилізації старих автомобілів

  16. Як страховики і оцінювачі обманюють водіїв

  17. Прикольні дорожні знаки

  18. Нова форма діагностичної карти (Затв. Постановою Уряду РФ від 29 листопада 2012 р № 1236)

  19. Скасування довіреностей на керування автомобілем - Постанова Уряду РФ № 1156 від 12.11.2012

  20. Як розрахувати знос автомобіля і страховку після ДТП

  21. Що робити, якщо машину відвіз евакуатор

  22. Що робити при ДТП

  23. Відповідальність за порушення ПДР

  24. Штрафи за порушення ПДР

  25. Коли виїзд на зустрічну НЕ карний

  26. Коли за виїзд на зустрічну не перешкоджають здійсненню прав

  27. Коли позбавляють прав за порушення переривчастою лінії розмітки

  28. Правила обгону

  29. Порушення ПДР на вулиці з одностороннім рухом

  30. Виїзд на зустрічну

  31. Маневри на дорозі

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online