Повернення позики засновнику з розрахункового рахунку на карту: проводки


Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Фінансову складову життя будь-якого підприємства неможливо уявити без кредитів. Найчастіше в ролі позикодавця виступають банки, що в принципі правильно і повністю відповідає їх основним призначенням. Однак в деяких випадках в ролі особи, яка надає кредит, може виступати засновник компанії.

Така ситуація зустрічається, коли банківський кредит отримати не вдається. Наприклад, банк відмовив у видачі кредиту підприємству через слабких економічних показників або з іншої причини. Або кошти необхідні негайно, а кредит обіцяють тільки по закінченні якогось часу. У таких випадках засновник має право надати позику компанії за умови, що він має в своєму розпорядженні достатню суму власних коштів.

Умови надання кредиту засновником компанії

Законодавство в цьому питанні досить ліберально і висуває єдину умову, виконання якого обов'язково при наданні позики підприємству своїм засновником. Позика оформляється офіційним договором.

Саме договір про надання кредиту є основним і єдиним документом, що регулює всі питання, що стосуються як виділення коштів, так і їх повернення. Письмова форма договору є обов'язковою, оскільки одна з його сторін є юридичною особою (це вимога Цивільного Кодексу РФ, ст. 808). Нотаріальне посвідчення договору не вимагається.

Договір про кредитування засновником підприємства

У тексті договору повинні бути детально прописані такі моменти:

  • сума кредиту; крім безпосередньої вказівки на величину позики повинна бути відображена і валюта кредиту, оскільки законом не забороняється надання позики в іноземній валюті;
  • термін надання, тобто, в які терміни (або до якої конкретної дати) засновник зобов'язується видати позику;
  • форма надання кредиту (готівкою, перерахуванням на розрахунковий рахунок підприємства або іншим способом); найчастіше зустрічається позику в формі перерахування коштів на розрахунковий рахунок підприємства;
  • вид кредиту; надається засновником позика може бути виданий, як під відсотки, так і безвідсотково, але якщо в тексті договору немає особливої ​​вказівки, то позика вважається оплатним з процентною ставкою дорівнює двом третинам від ставки рефінансування ЦБ РФ;
  • термін, на який видається кредит; позику засновника компанії може бути короткостроковим, тобто з поверненням протягом року, або довгостроковим, тобто з терміном повернення понад рік;
  • форма повернення кредиту; це можливо у вигляді грошових коштів, одержуваних через касу підприємства, грошових коштів, що перераховуються з розрахункового рахунку компанії на банківську карту засновника; також можливе повернення кредиту майном компанії або іншими товарами.

Повернення позики


Зверніть увагу! Інформація з даної статті може бути не повною, через частої зміни законодавства. Крім того, саме ваша ситуація можливо вимагає, більш детального вивчення. Тому радимо проконсультуватися з нашими фахівцями за телефонами: в Москві +7 (499) 938-44-32 , в Санкт-Петербурзі: +7 (812) 467-34-03 , По всій Росії 8 (800) 511-81-26 - це безкоштовно, анонімно і професійно!

Повернення позикових коштів - процедура складніша, ніж їх надання, особливо це стосується бухгалтерського обліку. Сам по собі позика не вважається доходом компанії, відповідно і його повернення не потребує оформлення у вигляді витрат.

Вся процедура повернення повинна повністю відповідати вимогам, зазначеним в договорі. Якщо в ньому був прописаний графік погашення кредиту, то він повинен бути дотриманий. Якщо ж графіка не було, то повне погашення позики і повернення позикових коштів має бути здійснено протягом місяця після дати, зазначеної в договорі.

Повернення грошових коштів кредитору на його банківську картку з рахунку організації є найзручнішим і простим в оформленні способом. На відміну, наприклад, від повернення позики готівкою в цьому випадку немає граничної суми. Крім цього, банківський переказ не вимагає готівки і відбувається в найкоротші терміни.

Для того щоб кредит був повернений засновнику саме таким способом необхідно, щоб ця умова була відображена в договорі. Відповідно повинні бути зазначені й реквізити банківської картки кредитора, на яку передбачається повернення грошових коштів.

Якщо в договорі зазначено графік повернення коштів або графік виплати відсотків по цій позиці, то кожне перерахування коштів здійснюється на банківську карту засновника.

Різновидом кредиту засновника компанії є цільова позика, тобто такий, використання якого передбачається строго в певних цілях. У питанні повернення цільової позики з розрахункового рахунку підприємства на банківську карту істотних особливостей немає, вся процедура повністю аналогічна звичайному кредиту.

Для засновника, який надає свої кошти на потреби компанії у вигляді позики, повернення грошей, з точки зору бухгалтерського обліку не рахується доходом і відповідно сплачувати прибутковий податок з цієї суми він не повинен.

Інша справа, якщо відповідно до вимог договору компанія виплачує відсотки за користування позикою. У цьому випадку вся сума відсотків буде вважатися доходом і з неї засновник зобов'язаний заплатити податки.

Повернення кредиту на банківську карту є найпростішим і доступним способом повернути позикові кошти. Особливу увагу слід приділити складанню договору позики. Для його написання краще залучити юристів, щоб уникнути виникнення непередбачених ситуацій і проблем з податковими або іншими контролюючими органами.


Поділитися в соціальних мережах

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online