Податкові відрахування при покупці квартири: терміни повернення і правила розрахунку суми

  1. Законодавче регулювання питання
  2. Останні зміни
  3. Правила розрахунку
  4. Залишок коштів, які перейшли з попереднього періоду
  5. Розрахунок в декларації
  6. Терміни отримання коштів
  7. Термін давності
  8. У разі невиплати

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Кожен з нас коли-небудь досягав в життя заповітної мрії - купив квартиру, хтось на шляху до такої події, а деякі планують придбати бажані метри в майбутньому Кожен з нас коли-небудь досягав в життя заповітної мрії - купив квартиру, хтось на шляху до такої події, а деякі планують придбати бажані метри в майбутньому.

Але, незважаючи на тимчасові рамки подій, варто задуматися і про те, як повернути з користю для себе частину витрачених грошей після того, як набули нерухоме майно.

Держава дає нам таке право, яке можна реалізувати, якщо знати всі нюанси даної процедури: які закони регулюють політику в цьому питанні, які терміни повернення грошових коштів, як розрахувати суму, куди звернутися.

Розглянемо ці та інші питання, що стосуються отримання від державних органів преференцій на придбання житла.

Законодавче регулювання питання

Закони та норми права:

  1. Податковий кодекс РФ № 117 від 05.08.2000 Частина II, Розділ X, Глава 23, стаття 220.
  2. Листи Мінфіну РФ про податкові відрахування № 03-04-05 / 20406, 03-04-05 / 21195, 03-04-05 / 22395, 03-04-05 / 23340, 03-04-05 / 40681.

Кількість грошових коштів, витрачених для придбання житла - сума, з якої стягується податок, називається вона податковою базою. Ця ж сума, на яку зменшується розмір отриманих фінансових коштів від покупки квартири за допомогою вилучення деякої суми. При цьому, податківці повертають не всі витрати, а тільки їх частина.

Останні зміни

Майнові податкові послаблення регламентуються статтею 220 РК РФ, де зазначено, що дана частина закону вступила в силу з 01.01.2016 року, отже, вона є дійсною до сьогоднішнього дня і має законну силу в 2017 році.

Пункт 3 розглядає нюанси отримання податкових преференцій:

Можливість для платників податків, коли процедура вже була застосована, але не в повному обсязі від максимально можливої ​​суми, то решту грошей можна отримати при новому придбанні житла, землі або при його будівництві.

Межі обсягу наданих виплат при придбанні житла визначаються тією максимальною сумою, яка була встановлена ​​в даному податковому періоді, коли виникло право на цю виплату.

Крім того, багато людей набувають житлову нерухомість за рахунок іпотеки . Тоді виникає питання: чи зможуть вони розраховувати на преференції? На підставі пункту 4 така можливість є по факту сплати відсотків, якщо є кредитний договір, але сума обмеження тут три мільйони рублів.

Є винятки, коли податкова служба на підставі пункту 5 не надає людям скористатися перевагами, якщо квартира була придбана:

  1. За допомогою її покупки роботодавцем або будь-яким іншим спонсором.
  2. При використанні сертифіката материнського капіталу .
  3. Органами влади на місцях.
  4. Взаємозалежними особами у відповідність до статті 105.1 НК РФ.

Максимальна сума не може бути більше всіх відрахувань прибуткового податку з однієї фізособи за один рік.

Виявляється, сьогоднішнє законодавство обмежило в правах тих людей, які вже скористалися вирахуванням податку на житло, придбане до 2014 року.

Правила розрахунку

Як було раніше обумовлено, що законодавчо встановлюється максимальна сума, з якої можна отримати податкове вирахування при купівлі квартири, а саме два мільйони рублів для тих людей, хто купував квартиру за свої готівкові гроші, три мільйони рублів для тих, хто купив нерухоме майно за рахунок іпотечного кредитування.

Саме ці цифри беруться за основу при математичному розрахунку коштів, які можна отримати в максимальному розмірі. Також враховується ставка прибуткового податку. Вона сьогодні встановлена в розмірі тринадцяти відсотків.

Математичні вирази максимальної суми такі: Математичні вирази максимальної суми такі:

  1. Варіант перший. Визначаємо, яка буде цифра, яка є 13% від першого максимального розміру. Цю цифру ділимо на сто. Отримуємо двісті шістдесят тисяч рублів.
  2. У другому випадку (при сплаті відсотків за іпотечною позикою) отримуємо сотні дев'ятдесят тисяч рублів.

Отже, максимальні суми визначені, тому важливо правильно провести розрахунки, які можуть бути різними при різних варіантах покупки житла у власність, в тому числі і при пайовій участі. Розглянемо різні приклади.

Приклад перший. Платник податків Суравегин звернувся за податковим вирахуванням до інспекції за місцем проживання. Він надав документи, що покупка квартири йому обійшлася в два мільйони рублів, а також представив довідку від роботодавця 2-ПДФО, де було зазначено, що протягом 2016 року його отримував заробітну плату, розмір якої становив 50 000 рублів.

Математичні обчислення: 50 000 множимо на 12 місяців ділимо на 13% отримуємо 46153,85 руб.

Так як власник нерухомого майна звернувся вперше, а пільг він не має і він вклався в рамки максимальної суми, то за законом йому належить сума податкового вирахування в 260 000 рублей. Але так як надходження до бюджету обмежена сумою 46153,85, то даний громадянин зможе розраховувати на повернення грошей саме в цьому розмірі в 2017 році.

Залишок коштів, які перейшли з попереднього періоду

Частину, що залишилася різницю він зможе отримати, представивши документи до податкового органу на наступний рік.

Математичний розрахунок залишилася різниці: 260 000 мінус 46153, 85 одно 213846,15 рублів.

Це необхідно для того, щоб визначити суму виплат в 2018 році так як, можливо, розмір заробітної плати у людини може змінитися.

Приклад другий Приклад другий. Громадянка Миколаєва може отримати податкове вирахування в розмірі 260 тис. Рублів, тому що вартість її трикімнатної квартири становила 5 мільйонів рублів і перевищила допустимий мінімальний розмір, з якої визначається сума відрахування. Тому, якщо її розмір заробітної плати за 2016 рік складав 166 666, 66 рублів на місяць, то вона отримає цю суму в повному обсязі в 2017 році.

Приклад третій. Так якийсь громадянин Симонов купив квартиру по іпотеці в 2015 році, у якого відсотки склали 300 тис. Рублів, а угода обійшлася в 6 мільйонів рублів. Згідно із законом він може розраховувати на 390 тис. Рублів, але математичний розрахунок говорить наступне: 3 мільйони рублів додаємо 300 тис. Рублів множимо на 13% і ділимо на сто. Разом: 429 тис. Руб. Але дана сума перевищує законну, тому чоловік отримає тільки 390 тис. Руб.

Розрахунок в декларації

Лист декларації з літерою «Д1» заповнюється при придбанні нерухомого майна або з понесених витрат на будівництво житлового будинку. подає декларацію 3-ПДФО заповнює відомості про об'єкт і проведені витрати. Вказує вид власності, заявлений відрахування чи ні, адреса об'єкта, номер акта передачі квартири, дату реєстрації права власності , Дату реєстрації заяви про податкове вирахування, якщо є відсоткову частку, рік відрахування, суму витрат по покупку житла, якщо є суму іпотечних відсотків. Далі проводиться розрахунок майнового податку. Лист декларації з літерою «Д1» заповнюється при придбанні нерухомого майна або з понесених витрат на будівництво житлового будинку

Терміни отримання коштів

Багато хто впевнений в тому, що дана процедура досить швидка, але, виявляється, це не зовсім так, тому що податківці повинні перевірити подані власником квартири документи на достовірність Багато хто впевнений в тому, що дана процедура досить швидка, але, виявляється, це не зовсім так, тому що податківці повинні перевірити подані власником квартири документи на достовірність. Вони це роблять протягом трьох місяців. Потім органам податкової інспекції дається ще один місяць і один день для того, щоб провести розрахунки і почати виплачувати належні людям суми.

При цьому, якщо людина побажав, щоб податкове вирахування виплачував роботодавець, тоді він може отримати його по частинах у вигляді повної заробітної плати з урахуванням тринадцяти відсотків прибуткового податку в своїй кишені через місяць.

Термін давності

Термінів давності в цьому законодавстві не передбачено, якщо людина звернулася за наданням послуги вперше, або має ще не виплачені залишки за попередні роки.

У разі невиплати

У НК РФ в пункті 78 обговорений порядок повернення при порушеннях з боку податківців, з яких можна затребувати відсотки У НК РФ в пункті 78 обговорений порядок повернення при порушеннях з боку податківців, з яких можна затребувати відсотки. Вони обчислюються за кожен день прострочення, але необхідно враховувати ставку рефінансування на той момент, коли заявник буде подавати скаргу до інспекції по податках, отримавши при цьому квитанцію про її прийомі.

Таким чином, знаючи закони, кожен зможе запобігти документальну рутину і грамотно визначити, скільки грошей зможе повернутися в сімейний бюджет з покупки квартири в своєму регіоні, а також знати строки обігу та отримання.

Про терміни отримання податкового вирахування при покупці житлової нерухомості розказано в наступному відеосюжеті:

Тоді виникає питання: чи зможуть вони розраховувати на преференції?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online