Податкові відрахування при будівництві будинку в 2019 році: які документи потрібні?

  1. Особливості податкового вирахування
  2. Документи для отримання компенсації
  3. Хто може претендувати на повернення грошей
  4. деякі особливості
  5. Особливості отримання вирахування в 2019 році

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Податкові відрахування при будівництві будинку є формою компенсації державою витрат на забезпечення житлом громадян країни Податкові відрахування при будівництві будинку є формою компенсації державою витрат на забезпечення житлом громадян країни. Стосується ця компенсація тих, хто є платником податку на прибуток з фізичних осіб (ПДФО). Особливості процедури повернення коштів описуються в податковому законодавстві.

Щоб отримання податкового вирахування було повним, слід зберігати всі документи, що підтверджують придбання будівельних і допоміжних матеріалів, а також свідчать про виконання робіт сторонніми виконавцями.

Особливості податкового вирахування

Майновий податкове вирахування як процедура регулюється Податковим кодексом Російської Федерації. У підпункті два пункту 1 статті 220 кодексу вказується, що отримати компенсацію з податку на прибуток фізичних осіб можуть всі росіяни. Розрахунок іде від коштів, витрачених на будівництво будинку, котеджу або іншого житлового будинку.

Законом передбачено повернення фактичних витрат, до яких відносяться витрати на:

  • проектні роботи;
  • придбання будматеріалів;
  • які виконують сторонні виконавцями роботи, в тому числі і оздоблювальні;
  • підводку, монтаж і підключення інженерних систем, як то електрики, водопроводу і каналізації і т. п.

Господарські будівлі, що стоять окремо від житлового будинку, зводяться за рахунок забудовника, майновий податкове вирахування на них не поширюється.

Слід також враховувати, що якщо забудовник побудував будинок власноруч, за виконані роботи ніяких відрахувань з оподаткування він не отримає. Повернення грошей можливе тільки при належному документальному підтвердженні витрат. Тому варто оформляти всі необхідні документи і зберегти їх для подачі в податкові органи.

Гроші забудовникам, звичайно ж, повертаються не в повному обсязі. Якщо вартість будівництва приватного будинку перевищила два мільйони рублів, максимальна компенсація складе 260 тисяч рублів. Якщо фактичні витрати до двох мільйонів не дотягли, новоспечений домовласник може розраховувати на 13% від цих витрат.

Документи для отримання компенсації

Процедура отримання податкового вирахування передбачає, як уже згадувалося, документальне підтвердження витрат. Але на чеках, договорах і квитанціях перелік не закінчується. Забудовнику необхідно багато різних довідок і декларацій.

  • декларація про доходи за рік, в якому проводилося будівництво, оформлена в суворій відповідності до вимог, що діяли саме в цьому році;
  • довідка, що підтверджує розмір доходів, в якій вказана сума сплаченого ПДФО;
  • копії головної сторінки паспорта та сторінки з реєстрацією;
  • копія свідоцтва ІПН;
  • копія документа, що підтверджує власність на житловий будинок;
  • копія кредитного договору, якщо такий є;
  • копії документів, що підтверджують придбання будівельних матеріалів, замовлення і виконання робіт, до яких відносяться договору, чеки, квитанції і т. п.

Читайте також: Що відповісти податкової у вимозі пояснень

У разі якщо у будинку не один власник, а кілька, необхідно представити підтверджуючі цей факт документи. Зокрема, слід написати відповідну заяву.

На цьому список документів, необхідних для того, щоб оформити майнове податкове вирахування, вичерпується.

Хто може претендувати на повернення грошей

Для того щоб претендувати на отримання зі скарбниці частини коштів, витрачених на будівництво власного житлового будинку, необхідно бути в першу чергу платником податків. Тобто отримувати офіційні доходи, з яких регулярно утримується податок на доходи фізичних осіб. Офіційне працевлаштування повинно підтверджуватися документами, які при необхідності оформляє роботодавець.

Закон передбачає компенсації для такої категорії осіб:

  • забудовники, які є власниками земельної ділянки, на якому проводиться будівництво житлового будинку;
  • чоловік або дружина забудовника, які перебувають з ним у офіційному шлюбі;
  • батьки, якщо забудовник на момент зведення будинку не досяг повноліття.

Батьки або опікуни неповнолітнього забудовника можуть розраховувати на гроші з казни лише в тому випадку, якщо вони самі аналогічного податкового вирахування до того не отримували.

Компенсуються виключно витрати забудовника, а не його роботодавців, або інших осіб.

деякі особливості

Теоретично будь-якого терміну давності щодо подачі заяви на отримання податкового вирахування не існує. Але гроші можуть бути отримані не більше ніж за три роки до моменту подачі заяви. При цьому заявник в рік подачі документів на відрахування повинен працювати офіційно і бути платником ПДФО.

Без належного оформлення документів, що підтверджують власність на індивідуальний житловий будинок, податкове вирахування отримати не вдасться. Тому слід відразу після завершення будівництва пройти всі передбачені законом процедури і отримати необхідні папери.

Після подачі заяви податкові служби приступають до перевірки. Вони зобов'язані перевірити документи, подані заявником. Законодавство відводить їм на це до трьох місяців. Якщо все в порядку, питань і зауважень немає, слід очікувати перерахування грошей на рахунок. Очікування може бути досить тривалим - від півроку до року. Документи, щоб терміни не затягувалися, треба готувати ретельно, в повній відповідності з пропонованими до них вимогами. У разі виявлення помилок термін розгляду заяви може істотно зрости.

Особливості отримання вирахування в 2019 році

Особливих змін в порядку отримання компенсації частини коштів, витрачених на будівництво житлового будинку, не відбулося. Слід зазначити, що залишається в силі прийняте в 2014 році правило. Воно дозволяє тим забудовникам, будинок яких не дотягнув за вартістю до двох мільйонів, претендувати на отримання податкових відрахувань у разі проведення операцій з житлом, поки не буде досягнута максимальна сума. Як зазначалося вище, максимум, на що може претендувати забудовник - 260 тисяч рублів.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online