Компенсація за дитячий садок: в 2019 році кому покладена, документи, коли перераховують, який розмір

  1. Кому належить виплата компенсації за дитячий сад
  2. законодавчі основи
  3. Компенсації від Міноборони Росії
  4. Порядок оформлення виплати
  5. Що вказується в заяві
  6. Комплект документів
  7. Як і коли виплачується
  8. початок виплат
  9. Компенсація за відсутність місця в дитячому садку
  10. Регіональні компенсації за дитячий сад

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Останні зміни: Січень 2019

Компенсація за дитячий садок - державне відшкодування частини батьківських грошей, витрачених на оплату перебування дитини в дитячому саду. Росстат порахував, що в середньому по країні батькам малюка доводиться платити за дитячий сад 97,67 рублів в день. За місяць ця плата перетворюється в солідну суму, особливо якщо сім'я має скромні доходи і виховує кілька дітей.

Виплати вишукуються в регіональних бюджетах, так як федеральна влада лише встановила загальні правила, а обов'язок відшкодовувати витрати на дошкільний заклад передала суб'єктам РФ.

Кому належить виплата компенсації за дитячий сад

Витрати на перебування малюків в дошкільних установах частково компенсували всім батькам.

Розмір виплати залежав лише від того, який за рахунком дитина в родині став відвідувати дитсадок:

  • якщо перший - 20% від загальної щомісячної вартості послуг ДОУ;
  • якщо другий - 50%;
  • якщо третій (або наступні діти) - 70%.

Дані правила діють і сьогодні, проте в них з'явилося важливе уточнення:

суб'єкти Російської Федерації отримали повноваження визначати величину доходів сім'ї ( «критерії потребу»), при яких батьки зможуть претендувати на компенсаційну виплату. Це означає, що місцева влада має можливість варіювати розмір суми, що підлягає виходячи з матеріального становища сім'ї вихованця.

Регіональна влада має право розширити список одержувачів цієї пільги, якщо бюджет дозволяє оплачувати догляд і нагляд за особливими дітьми за рахунок державних коштів Регіональна влада має право розширити список одержувачів цієї пільги, якщо бюджет дозволяє оплачувати догляд і нагляд за особливими дітьми за рахунок державних коштів. Також вони мають право лише збільшувати розмір компенсацій за першого, другого і наступних дітей. Зменшувати встановлений процентне співвідношення виплати до загальної вартості послуг, якщо батьки відповідають встановленим критеріям потребу, місцевим законодавцям забороняється.

Існують категорії вихованців, батьки та опікуни яких звільнені від оплати дитячого садка.

До них відносяться:

  • діти з інвалідністю;
  • малюки-сироти;
  • діти, в силу різних причин залишилися без батьківського піклування (наприклад, якщо батько і мати були позбавлені прав на дитину);
  • вихованці, інфіковані туберкульозом.

законодавчі основи

Право на компенсацію витрат на дитячий сад, також як і повне звільнення від даної плати, встановлено законом про освіту в РФ № 263-ФЗ (стаття 65). Цим же нормативним актом зафіксовано ще одне правило: регіони повинні визначити максимальну вартість послуги ДНЗ по догляду і догляду за малолітніми вихованцями, перевищувати яку не можна. Судячи зі статистики середніх споживчих цін на дані послуги за перші три місяці 2018 року, російські суб'єкти встановили їх у величезному діапазоні:

  • Санкт-Петербург - 29,61 руб. / День;
  • Чеченська Республіка - 75,80 руб. / День;
  • Псковська область - 88,83 руб. / День;
  • Москва - 142,11 руб. / День;
  • Саратовська область - 152,44 руб. / День;
  • Камчатський край - 201,14 руб. / День;
  • Магаданська область - 224,30 руб. / День.

Нагадаємо, що раніше з січня 2015 року нова редакція статті 217 (п.42) Податкового кодексу включила компенсаційну виплату за дитячий сад в перелік доходів, не оподатковуваних ПДФО. Раніше батьки отримували не повну суму відшкодування, а за вирахуванням 13%.

Компенсації від Міноборони Росії

Додаткові компенсації за дитячий сад передбачив Міністерство оборони РФ. Вони призначені для деяких категорій батьків, чиї дочки і сини відвідують дошкільні установи військового відомства. Преференції по оплаті дитсадків встановлені Наказом Міністра оборони України від 24.11.2014 № 862 (Додаток 2).

Одержувачами компенсації в розмірі 50%, незалежно від кількості дітей в сім'ї, є:

  • призовники;
  • ліквідатори-чорнобильці;
  • інваліди, яким встановлено I або II група;
  • працівники підвідомчих дитсадків.

Таку ж компенсацію отримують батьки (опікуни, піклувальники) трьох і більше дітей, якщо хтось із їхніх малюків відвідує «військовий» садок. Повністю звільняються від плати законні представники дитини з низькими доходами, які мають статус малозабезпечених громадян (підтверджується довідкою з соцзабезу).

Порядок оформлення виплати

Компенсація за дитячий садок не нараховується автоматично, а має заявний характер Компенсація за дитячий садок не нараховується автоматично, а має заявний характер. Тобто батько повинен повідомити про те, що він бажає отримувати цю виплату. Для цього він пише заяву на ім'я керівника дитсадка, в якому просить компенсувати його витрати на послуги дошкільного навчального закладу.

Папір подається в бухгалтерію ДОУ. Якщо її співробітники відмовляють у прийомі заяви на компенсацію, звертатися слід до органів соцзахисту (відділ з компенсацій).

Що вказується в заяві

Заява на отримання грошової компенсації повинно містити кілька обов'язкових пунктів:

  • кому воно адресоване - ПІБ завідуючої дитсадком з найменуванням установи, яке вона очолює;
  • ким папір складена - ПІБ батька / опікуна вихованця із зазначенням адреси його проживання;
  • прохання про часткову компенсацію витрат на дитячий сад в співвідношенні 1-го, 2-го або наступну дитину (важливо вказати, якого саме, так як від цього залежить розмір компенсаційного відшкодування);
  • ПІБ дочки або сина, який відвідує дитячий сад;
  • найменування дошкільного навчального закладу;
  • дані паспорта одного з батьків-заявника;
  • перелік переданих документів;
  • дата написання і підпис.

Подаючи заяву, батьку слід простежити, щоб його належним чином зареєстрували. Краще скласти його в подвійному екземплярі і на другий (власної) копії попросити також проставити дату і вхідний номер. Тільки такий документ підтвердить факт звернення матері або батька за компенсацією в будь-якої інстанції, в тому числі, і судової.

Ви можете завантажити бланк заяви на компенсацію за дитячий сад:

Комплект документів

Право на компенсацію і особу заявника підтверджуються наступними документами:

  • ксерокопією російського паспорта одного з батьків або опікуна;
  • копією свідоцтва ЗАГС про народження дитини (якщо він не єдиний в сім'ї, потрібно додати копії свідоцтв на всіх дітей);
  • довідкою про склад сім'ї .

Якщо для отримання виплати треба мати дохід на сім'ю не більше певного рівня, заявнику доведеться документально підтверджувати, що він не перевищено. Для цього будуть потрібні довідки про зарплати членів сім'ї, про величину пенсій та допомог, розмір аліментів, і інші подібні документи. Також чиновникам необхідно повідомити банківські реквізити, куди слід переводити компенсаційні гроші.

Повний список документів вказати неможливо, так як кожен регіон визначає самостійно. Його потрібно уточнити або в бухгалтерії дитячого садка, або в органах соцзахисту.

На сайті держпослуг ви можете подати заяву, відстежити виплату. переходьте сюди .

Як і коли виплачується

Як і коли виплачується

початок виплат

Подана заява разом з доданими документами перевіряються спочатку в дитячому садку - співробітником, який їх приймає. Йому потрібно звірити їх з оригіналами, тому заявникам необхідно мати їх при собі. Також підлягає перевірці, повний чи комплект паперів було надано батьком або опікуном, і чи дійсно вони свідчать про право громадянина на компенсацію.

Потім працівники бухгалтерії ДОУ самостійно передають заяву і документи в органи соціального захисту і департамент освіти. Там їх ще раз перевіряють, після чого приймається рішення або про виплату компенсації, або про відмову в ній. В останньому випадку заявника зобов'язані письмово повідомити про причини ненадання грошової виплати за сад.

При позитивному рішенні першу компенсацію за перебування дитини в дошкільному закладі батькам нараховують уже в наступному місяці. Вона надходить на банківський або «картковий» рахунок, вказаний при подачі документів.

Увага!Батьки не втрачають право на компенсацію, якщо дитина відвідує приватний дитячий сад.Вона виплачується в тих же розмірах і в тому ж порядку, що і компенсаційні суми за звичайний (державний) дитсадок.Відносно ДОУ існує лише одне обмеження: воно повинно мати ліцензію.

Компенсована буде не вся сума, яка сплачується за комерційний садок. Іноді вона може досягати десятків тисяч рублів, і держава до таких компенсацій не готове. Як правило, вони і не потрібні громадянам, здатним платити настільки значні суми за дошкільну освіту дитини. Компенсація розраховується, виходячи з середньої вартості подібних послуг в державних дитсадках регіону.

Компенсація за відсутність місця в дитячому садку

Закон про освіту (стаття 5) гарантує його загальнодоступність на будь-якому рівні. В тому числі, і на дошкільному. Але, не дивлячись на те, що багатьом батькам доводиться роками стояти в черзі на дитячий сад, федеральна влада не взяла на себе відповідальність за невиконання власних обіцянок. Єдині загальноросійські компенсації за ненадання місця в дитячому саду поки не передбачені, хоча законопроект про подібні виплати довгі роки блукає по центральним органам влади. Вони могли б стати реальною підтримкою сім'ям, де один з батьків (а іноді - єдиний батько) не можуть приступити до роботи, так як їм ніде залишити на цей час малюка.

На сьогоднішній день рішення про компенсації батькам, які зможуть прилаштувати дитину в дошкільний заклад, приймається на місцевому рівні. І не всі регіони відгукнулися на цю пропозицію, розуміючи, наскільки значними можуть бути бюджетні витрати за цією статтею. Зокрема, таких компенсацій не передбачено навіть таким багатим мегаполісом, як Москва.

Але в багатьох суб'єктах батьки за відсутність місця в дитячому садку дійсно отримують деякі виплати. Їх суми невеликі, і, як правило, варіюються від 1,5 до 5 тисяч рублів. Хоча, наприклад, в Ярославлі величина компенсації у 2017 році до 3-річчя малюка складає всього 591 рубль.

Встановлюється і вік дитини, протягом якого регіональні влади готові щось платити. В якихось суб'єктах він починається в півтора року і закінчується при досягненні «домашньому вихованцеві» трьох років (Кіров, Красноярськ, Самара). В інших, навпаки, компенсацію починають виплачувати, тільки коли дитині виповниться 3 роки (Липецьк).

Головні документи, які потрібно пред'явити чиновникам соцзахисту або департаменту освіти:

  • напрямок для оформлення дитини в дошкільний заклад;
  • письмову відмову дитячого садка в прийомі малюка через відсутність місця в ДНЗ.

Регіональні компенсації за дитячий сад

Суму компенсаційних виплат і умови їх отримання кожен регіон встановлює відповідно до бюджетних можливостями. Тому точну інформацію з даного питання необхідно дізнаватися в місцевих органах соціального захисту.

Наприклад, законодавці Санкт-Петербурга не обмежилися мінімальними вимогами закону про освіту і встановили додаткові компенсації батькам:

  • 40% від оплати - якщо дитина виховується єдиним батьком сім'ї з низьким доходом (менше 2-х прожиткових мінімумів на кожного члена сім'ї);
  • 50% від оплати - якщо один з батьків має інвалідність (1-й або 2-ї групи);
  • 70% від оплати - якщо середньодушовий дохід в сім'ї не дотягує до прожиткового мінімуму.

А в таких містах, як Тольятті і Самара, компенсація за дитсадок виплачується тільки тим сім'ям, члени яких мають дохід менше 1,5 прожиткового мінімуму (на кожного).

А в таких містах, як Тольятті і Самара, компенсація за дитсадок виплачується тільки тим сім'ям, члени яких мають дохід менше 1,5 прожиткового мінімуму (на кожного)

Останні зміни: Січень 2019С 1 лютого 2018 дитячу допомогу виростуть. Содержание1 1 лютого 2018 Дитячі ...

Є питання по даній темі? Задавайте нашого юриста через форму нижче або телефонуйте за вказаними нижче телефонами.

Є питання по даній темі?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online