Чи можна повернути сплачені відсотки по іпотеці з банку

  1. Скільки можна повернути відсотків з іпотеки: особливості вирахування
  2. Іпотека: як повернути 13 відсотків
  3. Як повернути податок з іпотеки на відсотки: необхідні документи
  4. Як повернути відсотки по іпотеці з банку: декларація і заява
  5. Як повернути відсотки по іпотеці: молода сім'я
  6. Як повернути відсотки по іпотеці пенсіонеру

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Відомо, що громадяни, які купують нерухомість, мають право отримати податкове вирахування в розмірі 13% від вартості житла. Відрахування на квартиру, придбану за допомогою іпотечних коштів, складається з двох нероздільних частин: на квартиру і на іпотечні відсотки. Це значно полегшує життя клієнтам банків.

Скільки можна повернути відсотків з іпотеки: особливості вирахування

Скільки можна повернути відсотків з іпотеки: особливості вирахування

Всім працюючим громадянам РФ належить виплата в розмірі 13% від загальної відсотків по кредиту. З недавнього часу введені обмеження по сумі: максимум 3 млн рублів. Іншими словами, сума відрахування не може перевищувати 390 тисяч рублів. Якщо квартира придбана до 2014 року, діють старі правила, згідно з якими покупець має право отримати виплату на всю суму відсотків повністю.

На відрахування по самій квартирі діють інші правила. Розмір відрахування не може перевищувати 13% від 2 млн рублів. Якщо квартира коштує менше, при покупці наступного житла можна використовувати залишок. Це стосується тільки житла. Відрахування на відсотки не має залишку носить одноразовий характер до отримання наступної іпотеки.

Слід уточнити у відділенні УФМС, коли можна повернути відсотки по іпотеці. За правилами, спочатку оформляється відрахування на квартиру, потім вже на відсотки. Оформляти його рекомендується після закінчення року покупки квартири. Наведемо приклад. Квартира куплена в 2014, подавати документи потрібно в 2015 році, коли з'явиться можливість зібрати всі документи за минулий рік в повному розмірі.

Необхідно знати, що податкове вирахування - це не субсидія і не допомога, а можливість повернути сплачений прибутковий податок при покупці житло. Отримати виплату може людина, яка має офіційний дохід, оскільки з його зарплати утримується прибутковий податок. Безробітні та працюють неофіційно повернути податок не зможуть.

Покладена сума надходить щорічно в розмірі сплаченого за минулий рік прибуткового податку. Якщо відрахування більше цієї суми, залишок нараховується на наступний рік. Коли мова йде про відсотки, то виплати надходять щорічно до тих пір, поки вони виплачуються.

У податковому відрахуванні можуть відмовити, якщо з'являться підозри на незаконність операції, коли угода відбувається між близькими родичами або працівником і його роботодавцем (організацією).

Іпотека: як повернути 13 відсотків

Існує певний алгоритм дій, якого слід дотримуватися всім бажаючим повернути належну суму і не заплутатися в процесі.

  • Необхідно взяти іпотеку, купити квартиру, оформити її у власність.
  • Оформити відрахування на квартиру.
  • Взяти в банку довідку про суму відсотків за весь час кредитування, за останній рік і довідку про доходи з роботи.
  • Заповнити декларацію самостійно або вдатися до допомоги фахівця.
  • З пакетом документів потрібно йти до відділення податкової служби за місцем проживання, заповнити заяву.
  • Отримати гроші протягом 2-4 місяців.

Існує два способи повернути належні гроші. Перший - через роботодавця. У податковій потрібно взяти дозвіл, віднести його в бухгалтерію. Щомісячний прибутковий податок не стягуватиметься до тих пір, поки сума не буде виплачена повністю. Другий спосіб - через податкову. Всі документи і заяву потрібно віднести до відділення податкової і чекати надходження грошей на картку у вигляді одноразової виплати за рік.

Як повернути податок з іпотеки на відсотки: необхідні документи

Список паперів, які будуть потрібні для повернення податку, не змінюється. Можна значно заощадити час, якщо принести в податкову вже повний пакет документів.

  • Паспорт з копіями всіх сторінок.
  • Свідоцтва про народження дітей - власників житла.
  • Довідка про доходи з місця роботи за той рік, коли була придбана квартира. У довідці обов'язково вказується сума виплаченого за рік податку.
  • Свідоцтво про право власності на квартиру.
  • Договір купівлі-продажу.
  • Заповнена декларація без дат і підписів.
  • Заява з проханням про повернення податку (його можна написати на місці).
  • Іпотечний договір на дану квартиру і його копія.
  • Довідка про відсотки за минулий рік, графік відсотків.
  • Чеки, квитанції, що підтверджують, що відсотки були сплачені.
  • Банківська виписка з рахунку, на який надходили відсотки.
  • Виписка з особового рахунку зарплатної картки, на яку будуть надходити гроші.

Подавати документи можна в будь-який час після покупки квартири. Немає певного терміну, до якого потрібно встигнути оформити повернення.

Як повернути відсотки по іпотеці з банку: декларація і заява

Декларацію можна скачати через інтернет і заповнити самостійно, але частіше громадяни звертаються до фахівців. В інтернеті багато інформації про те, як повернути відсоток по іпотеці через податкову і заповнити декларацію, але в ній теж важливо не заплутатися. Декларація містить безліч тонкощів, помилки в яких неприпустимі. Якщо будуть виявлені невідповідності, податкова поверне все документи на переоформлення.

Заповнювати потрібно друкованими літерами, акуратно, без помарок, синьою або чорною кульковою ручкою. Не можна ставити дату і підпис, поки не заповнені всі графи. Щоб дати на всіх паперах збігалися, число і підпис проставляється тільки в момент здачі документів податковому інспектору.

Заповнювати необхідно з кінця. Всі конкретні суми і цифри знаходяться на початку, а факти - в кінці. Обов'язково вказується ПІБ заповнює, дані його паспорта та ІПН, факти про нерухомість (адреса, дата покупки, номер і серія свідоцтва про власність, фактична вартість), загальна сума доходу, сума сплаченого за рік податку.

Продаж квартири - теж дохід, який вноситься в декларацію на окремому аркуші. Нумерація проставляється після заповнення.

Заява пишеться за стандартною формою. У відділеннях податкової служби завжди є зразки.

У заяві вказується адресат, від кого воно написано, а також паспортні дані, номер ІПН та прохання повернути податок, дата, підпис.

Як повернути відсотки по іпотеці: молода сім'я

Молода сім'я, як і будь-який інший клієнт банку, може повернути прибутковий податок з відсотків по іпотеці. Правила та вимоги ті ж. При залученні материнського капіталу можливі складнощі при поверненні податку.

Сума, отримана за допомогою материнського сертифіката, не обкладається податком, і відрахування з неї не покладено. Коли відбувається звичайна купівля-продаж, від вартості квартири просто вираховується сума капіталу, а з залишку нараховується відрахування. Але з іпотекою справи йдуть набагато складніше. Були неодноразовий випадки судових розглядів.

До групи ризику потрапляють сім'ї, які використовували материнський капітал вже після того, як оформили іпотеку і витратили отриманий вирахування з повної суми квартири. Як тільки сім'я гасить іпотеку материнським капіталом Про це дізнається податкова, яка може подати в суд і вимагати повернення виплаченого відрахування з суми капіталу.

Якщо це з'ясується не раніше, ніж через рік після використання капіталу, податкова може обкласти сім'ю штрафом в розмірі 20% від боргу, який слід було повернути.

Купуючи квартиру вартістю від 2,5 млн і вище, сім'я нічим не ризикує. Материнський капітал ніяк не вплине на відрахування, оскільки 13% відраховуються тільки з 2 млн рублів в будь-якому випадку.

Молода сім'я з соціальної іпотекою також має право на відрахування, але на індивідуальний умовах. Все залежить від пільг і умов іпотеки. Більш детальну інформацію про те, як повернути сплачені відсотки по іпотеці, можна отримати у відділенні податкової служби.

Як повернути відсотки по іпотеці пенсіонеру

До недавнього часу пенсіонери не могли отримати податкове вирахування з-за відсутності доходу, з якого здійснюються податкові виплати. У 2014 році з'явилися зміни, що дозволяють людям на пенсії повернути частину грошей.

Зміни стосуються працюючих пенсіонерів або вийшли на пенсію недавно. Якщо клієнт банку вийшов на пенсію в момент оформлення іпотеки, він все одно має право одержати відрахування за три минулих роки. Податкові відрахування в цьому випадку оформляється а зворотному порядку. Припустимо, пенсіонер купив житло в 2015 році. Він заповнює декларацію в 2016 роки за 2015. Якщо сума виходить неповною, заповнює декларацію за 2014 рік і 2013 відповідно.

Працюючий пенсіонер отримує виплати за тими ж правилами, що і всі інші громадяни. Декларація оформляється в прямому порядку. Наприклад, квартира куплена в 2014 році. У 2015 році пенсіонер отримує виплати за 2014 рік, якщо вони не покривають всю суму, але залишок переноситься на 2015. Але якщо пенсіонер пропрацював рік в повному обсязі і вийшов на пенсію, а сума все одно не покриває залишок, тоді відрахування перекидається на 2013 рік.

Рекомендуємо також

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online