Як повернути переплачений податок за 2015 року, 2014 року, 2013 і 2012 роки. Питання та відповіді

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Тижневик «Вести»

Тижневик «Вести»

З 1 березня Служба державних доходів (VID) почне прийом декларацій про доходи, отримані у минулому році. В цей же час жителі можуть повернути частину коштів, витрачених на себе і своїх рідних. Закон про податки говорить, що платник податків, витратився протягом минулого року на медичні послуги, освіту, який вклав кошти в фонд страхування життя та інше, має право повернути собі частину витрат у вигляді переплаченого податку. Головне - заповнити декларацію і докласти чеки і квитанції ...

На даний момент декларації ще не доступний в Системі електронного декларування VID. Паперову версію декларації також закликають не приносити раніше 1 березня, так як в будь-якому випадку подані декларації та чеки будуть розглядатись не раніше цієї дати: тільки до цього часу в базі даних VID буде доступна інформація про платників податків, що надійшла від роботодавців та з інших джерел.

VID також пояснює, що повернення переплаченого прибуткового податку за медичні послуги, освіту, внески в приватні фонди, дарування буде здійснюватися протягом трьох місяців з дня подачі декларації, тобто після 1 березня.

виправдані витрати

Що це таке? Чому за одні послуги повертають частину грошей, а за інші - ні? Переплачений податок повертається за витрати платника податку, визнані обгрунтованими, - вони називаються "виправдані витрати". це:

* Витрати на освіту і медичні послуги;

* Пожертвування і дарування;

* Авторські витрати;

* Виплати в приватні пенсійні фонди;

* Виплата премій довічного страхування (з накопиченням коштів);

* Виплати в інвестиційні фонди.

лікування:

* Витрати на послуги охорони здоров'я, які не покриває держава, але які необхідні для здоров'я і життєдіяльності платника податків;

* Внесок пацієнта (візит до лікаря, маніпуляції, аналізи, дослідження, перебування в стаціонарі, виклик лікаря додому і так далі);

* Витрати на лікування в реабілітаційних установах;

* Медична страховка, придбана самостійно;

* Ендопротези, інші види протезів, що з'єднують частини тіла, якщо вони не сплачені державою.

Освіта:

* Витрати на здобуття вищої і всіх ступенів професійної освіти в які отримали державну акредитацію освітніх установах Латвійської Республіки, а також в навчальних закладах країн - учасниць Євросоюзу та Європейської економічної зони;

* Витрати на навчання необхідним навичкам роботи, професії, посади або ремеслу, розширення знань за професією.

Лікування (зуболікарські послуги та планові операції):

* Витрати на планові операції, які є плановою послугою охорони здоров'я;

* Зуболікарські послуги, в тому числі протезування зубів.

Повернені гроші

Суму виправданих витрат встановлює Кабінет міністрів. За 2015 рік видатки фізичної особи та членів його сім'ї на підвищення кваліфікації, освоєння спеціальності, отримання освіти, за використання медичних і лікарських послуг і виплата премій за страхування здоров'я страховим товариствам, зараховуються разом, і виправдані витрати з них становлять не більше 214,30 євро за таксаційна рік. З цієї суми платник податків може отримати суму в розмірі прибуткового податку в 2015 році - 23%, або 49,09 євро.

Якщо виправдані витрати конкретної особи були більше, то що перевищила суму можна перенести на наступні п'ять років, - повідомили в Службі державних доходів.

Наприклад, в минулому році ви лікувалися і вчилися і витратили на це 1 000 євро. Треба задекларувати 214,3 євро, а решта будуть переходити в наступні п'ять років. При електронному декларуванні система показує залишок.

Розмір витрат на стоматологічні послуги та планові операції розраховується окремо, і послуги повністю вносяться до річної декларації; для повернення переплаченого податку враховується вся витрачена в таксаційних році сума - за 2015 рік повертається 23% від неї.

За 2014 і 2013 роки платник податків може повернути по 24% від зазначених вище сум за кожний рік, за 2012 рік - 25% (такі ставки прибуткового податку з жителя в ці роки).

Порахуємо, на що ми можемо розраховувати. Так, сплативши за лікування та освіту в 2015 році 214,30 євро, в 2016-м можна повернути 23% від них, або 49,09 євро. У 2014 році, наприклад, ви набрали таку ж суму і ще не пред'явили декларацію, значить, ви можете повернути: 24% від 214,30 євро - це 51,33 євро. Така ж сума належить за 2013 рік і 53,58 євро за 2012 рік (25%).

А якщо ще додати витрати на оплату планових операцій і стоматологію, то повернута державою сума стає значнішою. Так, на протезування в 2015 році ви витратили 280 євро, на планову операцію в 2014 році - 90 євро, значить, вам належить 64,40 євро плюс 21,60 євро. Чи не погано. Так що пошукайте чеки за ці роки - і дерзайте!

Хто?

На кого поширюється порядок повернення переплаченого податку? За інформацією Служби державних доходів, коло осіб визначає закон "Про податок на доходи жителя", і це - резиденти ЛР і країн Євросоюзу та Європейської економічної зони.

VID звертає увагу, що держава нічого не повертає, але знижує сплачений жителем прибутковий податок. Це означає, що отримана частина податку за виправдані витрати повинна бути повернута з сплачених жителем податків. Якщо особа не сплатила податки, то і повернення податку отримати не може. Йдеться про прибутковий податок на жителя.

Важливо переконатися, що сплачений протягом року прибутковий податок (IIN) незгірш від суми, що повертається. Порахуйте доходи і витрати і подивіться, хто з членів вашої сім'ї сплатив більшу суму податку IIN за таксаційна рік. В такому випадку краще декларувати виправдані витрати на цього члена сім'ї.

Наприклад, в 2015 році матері зробили планову операцію за 2 000 євро, з цієї суми можна повернути 23% - 460 євро. Але вона протягом року сплатила податок в загальній сумі не більше 270 євро. Щоб повернути решту податку, частина суми, сплаченої за операцію, можна включити в декларацію іншого члена сім'ї, наприклад сина або онука.

сімейний підряд

Члени сім'ї, за кого можна отримати переплачений податок:

- батьки, батьки батьків;

- діти, внуки;

- подружжя;

- взятий на виховання дитина, якщо з його батьків не можна отримати аліменти; також в тому випадку, поки він продовжує отримувати загальне, професійне, вищу або спеціальну освіту, але не пізніше ніж до 24 років;

- неповнолітні брат і сестра, а також брат і сестра, які продовжують здобувати загальну, професійну, вищу або спеціальну освіту, але не пізніше ніж до 24 років, в разі, якщо у них немає працездатних батьків;

- знаходяться на утриманні платника податків особи;

- особа, яка отримує від платника податків аліменти, присуджені судом.

Детальна інформація на домашній сторінці Служби держдоходів:

www.vid.gov.lv

Виниклі питання можна з'ясувати по інформаційному телефону VID 67120000.

Збирайте чеки і не забудьте проконтролювати, щоб на чеку були прізвище і ім'я, персональний код одержувача послуги, вид послуги, її вартість і розмір податку, перерахованого з неї державі ...

Використовуйте можливості електронного зв'язку!

Фізичних осіб, які не ведуть господарську діяльність і хочуть добровільно подати річну декларацію про доходи, VID також закликає подавати документи в електронному вигляді ...

Це можна зробити через систему VID EDS, використовуючи свій інтернет-банк, код користувача і пароль або електронний підпис, отриману в філії Управління у справах громадянства і міграції разом з електронним посвідченням особи eID або через ДАТ Latvijas Valsts radio un telev? Zijas centrs.

Користувачів мобільних додатків і планшетних комп'ютерів VID закликає використовувати мобільну версію EDS (eds.vid.gov.lv), так як в ній також можна подати декларацію про річні доходи, а документи про обґрунтованих витратах (чеки і квитанції) можна приєднати з відповідною пристрою галереї .

Чому варто декларуватися віртуально?

Подати декларацію в електронному вигляді, використовуючи EDS, набагато простіше і зручніше також тому, що в ній автоматично відображена вся знаходиться в розпорядженні VID інформація про платника податків: доходи платника податків, що не обкладаються податком доходи, інформація з фінансових установ про внесені в пенсійний фонд внески, інформація від страхових товариств про внесені платежі за послуги страхування життя, а також перенесені з попередніх років виправдані витрати на лікування та освіту.

Починаючи з 2016 року декларація автоматично відображає також інформацію, яку VID буде передавати до навчальних закладів про внесені вами платежах за освіту.

Таким чином, жителям, які хочуть повернути переплачений податок за виправдані витрати, в додатку до декларації D4 залишається самим вказати і приєднати виправдані документи (чеки, квитанції і т. Д.) Тільки про ті суми, про які в розпорядженні VID немає інформації і які VID не включив в декларацію ...

Коли?

З 1 березня 2016 року по 17 червня 2019 року фізичні особи, які не ведуть ніякої господарську діяльність, можуть в добровільному порядку подати декларацію про доходи за 2015 рік, щоб повернути переплачений податок на жителя за виправдані витрати (оплачене навчання і медичні витрати, внески в пенсійні фонди, внесені платежі страхових премій відповідно до договору страхування життя та ін.).

Також протягом усього поточного року можна запросити переплачений прибутковий податок з населення за 2013 і 2014 роки. А до 16 червня 2016 року - і за 2012 рік ...

Корисно взяти на замітку:

Цього року набув чинності ряд змін в нормативних документах, що стосуються порядку повернення переплаченого податку, з'явилися нові позиції, за якими з 2017 року можна буде повернути частину податку ...

Так, з 1 січня 2016 року діють поправки до закону "Про прибутковий податок з населення", які доповнили список виправданих витрат:

* Освіту, медичні послуги - до 215 євро в рік;

* Пожертвування партіям в розмірі до 215 євро в рік;

* Податок на солідарність - до 10,5% від частини внесків соціального страхування, сплачених роботодавцем.

Сума виправданих витрат за рік округлена до 215 євро за одну людину, відповідно, повернення переплаченого податку за 2016 рік складе: 215 євро х 23% = 49,45 євро.

ДО УВАГИ БАТЬКІВ. При подачі декларації у 2017 році за 2016 А батьки також зможуть вказати витрати на оплату відвідування дітьми до 18 років гуртків і студій за інтересами в навчальних закладах, інших установах і у приватних осіб, які не зареєстровані в Реєстрі навчальних закладів, але мають ліцензію від самоврядування . Регістр освітніх закладів:

www.viis.lv

Щодо ліцензій, виданих Ризьким самоврядуванням, наприклад, можна дізнатися на порталі:

www.e-skola.lv/public/31709.html

Також, інформує VID, в декларацію можна буде внести повну суму:

- вартості екстракції яйцеклітини при екстракорпоральному заплідненні;

- ендопротеза або іншого протеза, що з'єднує частини тіла, якщо послуги не оплачені державою.

У 2015 році ці послуги були обмежені сумою 213,43 євро, встановленої для витрат на медичні послуги і освіту ...

Питання та відповіді

Окуляри за свій рахунок

Чи можна внести в виправдані витрати гроші, витрачені на покупку очок?

- У виправдані витрати не можна включити витрати на придбання окулярів та лінз, лікувальних препаратів, ліків і вітамінів, медичних пристосувань і товарів.

В рахунок майбутньої пенсії

Перераховую внески в приватний пенсійний фонд. Чи можу я пред'явити цю суму як виправдані витрати? Чи треба брати з банку довідку про перерахованих внесків?

- Декларуючи внески в приватні пенсійні фонди або виплати в довічний фонд страхування, немає необхідності пред'являти документ про ці виправданих витратах, так само як і не треба приносити довідку про укладення договору фізичної персоною про накопичувальне страхування життя і вироблених в зв'язку з цим виплати премії страхування. Цією інформацією володіє Служба держдоходів.

Вчися, синку!

Син навчається у вузі і не працює. Ми з чоловіком оплачуємо навчання. Кому подавати декларацію про витрати на його навчання? Або розділити на двох?

- Так, це можуть зробити обоє з подружжя, розділивши суму, витрачену на навчання, на двох.

тільки лікування

Чоловік в минулому році зламав ногу, і довелося купувати милиці. Чи входить ця покупка в розряд виправданих витрат?

- Витрати на лікування травми входять в список виправданих витрат на лікування, за які можна повернути частину переплаченого податку, але придбання допоміжних пристосувань не рахується виправданим витратою.

за безробітного

Дорослий син безробітний, але допомога не отримує. Чи можу я віднести його чеки на оплату лікарні разом зі своєю декларацією?

- Так, якщо ви в таксаційних році платили податки і зберегли чеки на оплату лікування.

Внучка за бабку

Бабуся отримує пенсію 280 євро і багато витрачає на лікування. Чи можу я як внучка задекларувати бабусині чеки?

- При наданні документів, що підтверджують ваше спорідненість, ви можете занести в декларацію чеки, отримані при оплаті лікарських консультацій і процедур ...

Для малих підприємців

Фізичні особи, які здійснюють господарську діяльність, а також власники індивідуальних підприємств, в тому числі селянських і рибальських господарств, які є платниками прибуткового податку з населення, повинні подати до Служби держдоходів декларації про річні доходи з 1 березня по 1 червня 2015 року включно.

Декларації про отримані у 2015 році доходи з 1 березня по 1 червня 2016 року обов'язковий повинні подати жителі Латвії, які:

- вели господарську діяльність (наприклад, є власниками індивідуальних підприємств, здають свою нерухомість, є власниками селянських господарств, отримували доходи від професійної діяльності та ін.);

- отримували доходи за кордоном (в тому числі моряки, які працювали на судах, що використовуються в міжнародних перевезеннях);

- отримували неоподатковувані доходи, які в цілому за 2015 рік перевищили 4 000 євро (наприклад, отримали доходи від продажу особистого майна);

- отримували доходи, оподатковувані 10% податковою ставкою (наприклад, доходи від капіталу, доходи від продажу зростаючого лісу або лісоматеріалу) і з яких не було утримано податок за місцем виплати доходу;

- отримували також інші оподатковувані доходи, з яких за місцем виплати не було утримано податок, в тому числі подарунки, отримані від фізичних осіб, які оподатковуються прибутковим податком з населення.

Вони в обов'язковому порядку повинні використовувати Систему електронного декларування VID EDS.

Тетяна Андріанова.

Чому за одні послуги повертають частину грошей, а за інші - ні?
Хто?
На кого поширюється порядок повернення переплаченого податку?
Чому варто декларуватися віртуально?
Коли?
Чи можу я пред'явити цю суму як виправдані витрати?
Чи треба брати з банку довідку про перерахованих внесків?
Кому подавати декларацію про витрати на його навчання?
Або розділити на двох?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online