Як написати гарантійний лист про оплату заборгованості

  1. Можливі гарантії оплати податку
  2. Гарантійний лист: які дані необхідно вказати
  3. Зразок гарантійного листа 2017
  4. У яких випадках потрібно гарантійний лист
  5. Відповідальність за невиконання гарантій, обумовлених в листі

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Гарантійний лист - це документ, що підтверджує оплату боргу в обумовлені терміни. Гарантійний лист - це документ, що підтверджує оплату боргу в обумовлені терміни

Звернення з гарантіями створюються у випадках, коли зобов'язання були виконані чи занехають виконані в строк, але є необхідність пояснити причини виникнення ситуації і вказати нові терміни виконання.

Такі листи найчастіше складаються підприємцями або організаціями, у яких виникає заборгованість перед іншими ІП або компаніями. Лист підтверджує готовність сторони, що порушила умови договору, визнати це, пояснити і виправити. Також порушник несе відповідальність в разі подальшого невиконання зобов'язань, і повинен вказати в документі, який вид відповідальності на себе бере.

Звернення може бути письмовим або надрукованим. І відправляється або як попередження про можливі труднощі, або як відповідь для вирішення питання по претензії, або як відповідь на нагадування про заборгованість.

Можливі гарантії оплати податку

Оплату податкових внесків, як і погашення боргу, можна гарантувати. Види забезпечення податкових виплат такі:

  • заставу майна платника податків;
  • порука;
  • виплата пені;
  • призупинення операцій по банківських рахунках і арешт майна;
  • банківська гарантія.

Для забезпечення оплати податку за допомогою застави майна повинен підписуватися відповідний договір між ФНС і тим, хто виступає заставодавцем. Закладатися може майно або самого платника, або іншої особи за домовленістю.

Завантажити Договір застави

У разі відсутності платежів по податках і нарахованих пені, погашення боргу буде проводитися за рахунок заставленого майна.

Порука наступний спосіб забезпечити виплату. Поручитель людина, згідний сплатити вашу заборгованість в тому, випадку, якщо ви самі цього зробити не зможете.

Виплата пені, нарахованих за прострочення виплат, також є певною гарантією того, що і сам податок ви рано чи пізно погасіть. Пені нараховуються щодня на суму податку.

Наступний вид гарантії банківська гарантія, якщо терміни оплати податків були змінені. Банк зобов'язується сплатити за платника борг, якщо той не зможе його погасити після отримання вимоги від податкового органу.

Так само подивіться відео огляд на податок на майно: рухоме - нерухоме

Важливо! Чи не кожен банк може брати на себе зобов'язання щодо забезпечення податкових виплат. Банк повинен мати ліцензію ЦБ, існувати більше 5 років, мати капітал понад 1 мільярд рублів і дотримуватися інші вимоги ЦБ. до змісту ↑

Гарантійний лист: які дані необхідно вказати

У гарантійному листі необхідно вказувати:

  • повні дані відправника;
  • дані одержувача;
  • причину невиконання зобов'язань;
  • підстави, з яких виникли обов'язки (договір, угода тощо);
  • способи і терміни вирішення проблеми;
  • гарантії вирішення;
  • суми виплат чи інші дії за зобов'язаннями;
  • санкції за невиконання обіцяного;
  • підписи керівництва і головбуха, друк при наявності.

До даних відправника відносяться: ПІБ, найменування юр. особи або ІП, реквізити організації (ОГРН, КПП, ІПН, р / с), адреси компанії (адреса реєстрації та фактичний).

Інформація про одержувача повинна містити також ПІБ, посада отримувача, адреса організації.

Далі в документі слід ємко викласти причину виникнення проблемної ситуації і описати, які пункти договору були порушені, що повинен був зробити відправник, але не зробив.

Після вказівки причини необхідно пояснити, як передбачається вирішувати ситуацію. Чим конкретніше буде написана ця частина, тим вище ймовірність того, що вас зрозуміють правильно і проблема вирішиться найбільш успішно. Обов'язково вкажіть, протягом якого терміну передбачається вихід із ситуації, що саме буде зроблено.

Далі вказуються суми зобов'язальних виплат, графіки оплат, інші дії для врегулювання. Обов'язково розпишіть кількість пені та штрафів за прострочення, які ви доплатите.

Гарантією виконання ваших обіцянок можуть бути санкції, що застосовуються в разі подальшого невиконання обов'язків в зазначені терміни. Це можуть бути додаткові виплати, безоплатні дії і т.п.

до змісту ↑

При поясненні в гарантійному документі можна вживати сталі вирази.

Найбільш часто використовувані в гарантійних листах слова або фрази

Гарантую (щось)

Гарантувати можна повернення товару, суму грошей, здійснення якихось операцій.

З огляду на (будь-якої ситуації)

Труднощі можуть виникнути через будь-яких обставин.

У зв'язку з тим, що & hellip

У зв'язку з якоюсь ситуацією може бути не виконано умову договору.

Відповідно

Відповідно до зобов'язань, викладених в договорі, необхідно було здійснити якісь дії

У разі недотримання

У разі недотримання обумовлених раніше умов, будуть проведені наступні дії.

до змісту ↑

Зразок гарантійного листа 2017

Так як гарантійний лист не є документом, форма якого повинна бути строго дотримана, складати його можна більш-менш вільно. Важливо тільки вказати всі необхідні дані і поставити підписи.

Зразок гарантійного листа про оплату заборгованості.

до змісту ↑

У яких випадках потрібно гарантійний лист

Гарантійний лист про оплату заборгованості необхідно складати, якщо потрібно пояснити причини утворення боргу і донести до другої сторони обіцянку виправити становище в певні терміни. Організація, яка не отримала щось за договором, може направити вимогу або претензію. Подача претензії є видом досудового врегулювання конфліктів. Порушила домовленості сторона, повинна відправити на претензію підписана гарантійний лист про оплату заборгованості, щоб спірні питання були врегульовані найбільш мирним шляхом.

Важливо! Організація (або ІП, приватна особа), яка постраждала від невиконання домовленостей, має право подати позовну заяву до арбітражного суду після спроби залагодити конфлікт шляхом направлення претензії. Щоб не доводити справу до судових розглядів, слід направляти відповідь-гарантію на претензію, і намагатися домовитися.

Листи про оплату заборгованості є підтвердженням вашого наміри здійснити всі необхідні дії, обумовлені укладеним договором.

Подібні документи можуть складатися не тільки між організаціями різної величини. Давати гарантії в такій формі можуть і фізичні особи, і підприємці.

Гарантійний лист зручний для обох сторін спосіб розібратися в критичних ситуаціях, проте, даний документ не є загальнообов'язковим по закону. У зв'язку з цим він складається і направляється за бажанням або необхідності. У будь-якому випадку, при більш серйозних розглядах, такі листи служать доказом наміру боржника погасити заборгованість і виконати зобов'язання.

до змісту ↑

Відповідальність за невиконання гарантій, обумовлених в листі

У разі порушення обіцянок, даних кредитору (покупцеві, організації), той має право звернутися до арбітражного суду з позовною заявою про стягнення заборгованості.

Першим етапом вирішення будь-якого конфлікту є досудовий розгляд. Якщо не вдається домовитися на цьому етапі, суд приймає позов від постраждалої сторони. Гарантійний лист в даному випадку буде говорити про те, що ви були згодні з вимогами позивача, але все одно не виконали їх, у зв'язку з чим рішення справи в суді відбудеться в спрощеному порядку.

Важливо! Спрощений порядок розгляду справ у суді судовий процес, в якому досить всіх зібраних документів у справі, а позивач і відповідач до суду не викликаються.

Санкції до боржників застосовуються найрізноманітніші, тому важливо не доводити справу до розгляду в суді.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online