3-ПДФО податкова декларація. Повернення прибуткового податку - Соціальний податкове вирахування на благодійність - повернення податку

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Повернення прибуткового податку з бюджету на Благодійність
(Соціальний Податковий Відрахування)

Якщо Ви безкорисливо допомагаєте або займаєтеся благодійністю, то Ви маєте право повернути частину своїх пожертв собі назад.
Якщо Ви безкорисливо допомагаєте або займаєтеся благодійністю, то Ви маєте право повернути частину своїх пожертв собі назад
Наша держава намагається підтримувати тих, хто дарує свої особисті кошти на добру справу.

У Податковому кодексі передбачена пільга прописана в ст. 219, саме там регламентується повернення соціального податкового вирахування на благодійність в частині сплаченого ПДФО за рік, тобто 13% від суми витрат на ці пожертви.

Людей, які жертвують свої кошти на допомогу іншим, дуже багато, але не всі знають про те, що можна повернути собі хоч якусь частину назад.
Є люди, які «скромничають» і не звертаються за вирахуванням, а даремно, на цей рахунок є російське прислів'я: «про добру справу - говори сміливо». У будь-якому випадку суму повернення по податковому відрахуванню, Ви знову можете направити на благі цілі.

Якщо Ви вважаєте, що оформити відрахування дуже складно, то наведені на цьому сайті інструкції допоможуть, і проблем або складнощів виникнути не повинно.

У яких випадках можна повернути гроші, витрачені на благодійність?

У Податковому кодексі вказано чіткий список «організацій», за якими Ви маєте право одержати відрахування:

- благодійним організаціям;

- соціально орієнтованим некомерційним організаціям на здійснення ними діяльності, передбаченої законодавством РФ про некомерційні організації;

- некомерційним організаціям, що здійснюють діяльність в області науки, культури, фізичної культури і спорту (за винятком професійного спорту), освіти, освіти, охорони здоров'я, захисту прав і свобод людини і громадянина, соціальної і правової підтримки та захисту громадян, сприяння захисту громадян від надзвичайних ситуацій, охорони навколишнього середовища та захисту тварин;

- релігійним організаціям на здійснення ними статутної діяльності;

- некомерційним організаціям на формування і (або) поповнення цільового капіталу, які здійснюються в порядку, встановленому Федеральним законом від 30.12.2006 N 275-ФЗ «Про порядок формування і використання цільового капіталу некомерційних організацій».

При цьому необхідною умовою є той факт, що сама організація повинна отримувати своє фінансування з коштів федерального бюджету, бюджетів РФ, місцевих бюджетів та бюджетів державних позабюджетних фондів (Лист ФНС від 08.07.2011 р № СА-20-7 / 854).

Зверніть увагу!

Сума, яку Ви жертвуєте на благодійність, повинна бути перерахована на Юридична особа. Якщо Ви надаєте фінансову допомогу фізичній особі, то відрахування отримати не можна!
Умови пп. 1 п. 1 ст. 219 НК РФ такі, що дозволяють поширити соціальний податкове вирахування тільки щодо сум, перерахованих відповідним організаціям - юридичним особам (ст. 50 Цивільного кодексу РФ).

Сума, яка приймається до відрахування, повинна бути витрачена з особистих власних коштів.

Загальна сума повернення по соціальному податкового відрахування на благодійність не може перевищувати 25% від річного доходу платника податку. Природно приймаються до відрахування тільки ті доходи, які оподатковуються за ставкою 13%.

Наприклад перший,
Віолетта Бабочкина заробила за 2012 рік на офіційній роботі 300 000 рублей. ПДФО, сплачений до бюджету, склав 39 000 рублей (300 000 х 13%). У 2012 році вона пожертвувала храму 100 000 рублів. Максимальна сума до повернення по відрахуванню = 75 000 рублей (300 000 х 25%). А на руки виходить 9750 рублів (13% від 75 000 рублів).

Приклад другий,
Марія Іванівна перерахувала в 2013 році благодійної організації грошову пожертву в розмірі 70 000 рублей. Зарплата її склав 210 000 рублей, в тому числі 65 000 рублей матеріальна допомога у зв'язку з народженням дитини.
розрахунок:
210 000 - 65 000 = 150 000 рублів - матеріальна допомога в розрахунок не береться
145 000 х 25% = 36 250 рублів - сума, з якої буде виплачений прибутковий податок
36 250 х 13% = 4 713 рублів - до повернення на рахунок

Які документи необхідні для надання в податкову інспекцію?

У Податковому кодексі в статті 219 не вказано конкретний список документів, необхідних до пред'явлення.
Тому нижче ми перерахували ситуації, при яких Ви зможете зорієнтуватися, які документи і де Вам взяти.

Як перерахувати організації гроші, щоб податкова інспекція не змогла прискіпатися до Вас, поради:

1. Ви можете попросити свою бухгалтерію перераховувати зі свого рахунку, написавши певну заяву. У заяві потрібно вказати суму перерахування, періодичність (якщо це не одноразова оплата) і обов'язково повні реквізити рахунку установи-благоотримувача. Для податкових органів підтверджуючими документами будуть копія платіжного доручення з відміткою банку про виконання і довідка організації про вироблених за його заявою перерахування. На додаток податковий інспектор може попросити також представити довідку від організації про отриманому благодійний внесок.

2. Ви маєте право зробити перерахування зі свого банківського рахунку або готівкою через банк. В даному випадку для податкових органів буде достатньо банківської виписки або копії квитанції банку.

2.1. Якщо Ви захочете самі перерахувати зі свого банківського розрахункового рахунку, то свої витрати Ви зможете підтвердити банківською випискою, із зазначенням того, що це були саме витрати на благодійність.
2.2. Кращим варіантом для перерахування буде оплата через відділення Ощадбанку. Обов'язково в формі квитанції ПД-4 в рядку «найменування платежу» вирішальним факторів буде запис «перерахування коштів на благодійні цілі». Даний запис в квитанції потрібна саме для податкових органів і отримання соціального податкового вирахування, цю копію квитанції необхідно докласти як підтверджуючий платіжного документа.

3. Ви можете особисто підійти до каси організації, якій хочете перевести гроші на благодійність. Підтверджуючими документами можуть бути чеки і квитанції до прибуткових касових ордерів.

4. Якщо платіж вносить хтось інший замість Вас, то повинна бути нотаріально завірена довіреність на здійснення даної оплати.

Головне!
У призначенні платежу має бути зазначено, що дані кошти спрямовані на здійснення статутної діяльності, якщо Ви перераховуєте гроші релігійним організаціям (Лист ФНС РФ від 06.04.2011 № КЕ-4-3 / 5392 @).

Не радимо:
Перераховувати через поштові відділення поштовим переказом. На думку податкового органу, поштова квитанція не є платіжним документом. Після здійснення переказу Вам необхідно буде взяти у організації-благоотримувача підтвердження додаткові документи, які свідчать про перерахування платежу.

Після здійснення переказу Вам необхідно буде взяти у організації-благоотримувача підтвердження додаткові документи, які свідчать про перерахування платежу

Перерахуємо ще деякі випадки, коли відрахування Ви можете отримати:

Так! - якщо кошти перераховані організаціям, які фінансуються відповідним бюджетом (Лист ФНС від 08.07.2011 р № СА-20-7 / 854)

Так! - якщо фіз. особа перераховує кошти благодійної організації або позабюджетний благодійний фонд з 01.01.2012 року (Закон № 235-ФЗ)

Так! - якщо платник податків перерахував грошовий благодійний внесок муніципальному зоопарку
В силу п. П. 2 і 3 Правил техніки безпеки і виробничої санітарії для зоопарків (зоосадів) СРСР (затв. Мінкультури СРСР 25.07.1973) зоологічні парки та зоологічні сади є культурно-освітніми установами.

Так! - якщо громадянин перерахував на благодійність свої гроші в муніципальну аптеку
На виконання п. 14 ст. 5 (в даний час - п. 18 ст. 5) Основ законодавства України про охорону здоров'я громадян (затв. ЗС РФ 22.07.1993 N 5487-1) Наказом Міністерства охорони здоров'я Росії від 07.10.2005 N 627 затверджена Єдина номенклатура державних і муніципальних установ охорони здоров'я. Згідно п. 4 цієї Номенклатури до закладів охорони здоров'я відносяться: аптека, аптечний пункт, аптечний кіоск, аптечний магазин.

Так! - якщо Ви перерахували в якості благодійного грошового внеску в муніципальну молочну кухню Наказом Міністерства охорони здоров'я Росії від 07.10.2005 N 627, виданим відповідно до п. 14 ст. 5 Основ законодавства України про охорону здоров'я громадян (затв. ЗС РФ 22.07.1993 N 5487-1) (в даний час - п. 18 ст. 5 названих Основ), затверджена Єдина номенклатура державних і муніципальних установ охорони здоров'я. Згідно з пп. 1.6.7 зазначеної Класифікації до закладів охорони здоров'я відноситься молочна кухня.

Так! - якщо у Вас на підтвердження тільки квитанція про оплату благодійного внеску.
Згідно ст. 128 і п. 1 ст. 582 Цивільного кодексу РФ пожертвування коштів визнається даруванням, яке в силу ст. 574 ГК РФ може бути зроблене усно.
Законодавство РФ не пред'являє до благодійників вимоги про обов'язкове укладання письмової форми договору з надання благодійної допомоги.

Так! - якщо платник податків перераховує суму благодійної допомоги в муніципальний будинок дитини
Наказом Міністерства охорони здоров'я Росії від 07.10.2005 N 627, виданим відповідно до п. 14 ст. 5 Основ законодавства України про охорону здоров'я громадян (затв. ЗС РФ 22.07.1993 N 5487-1) (в даний час - п. 18 ст. 5 даних Основ), затверджена Єдина номенклатура державних і муніципальних установ охорони здоров'я. Відповідно до пп. 1.6.6 даної Номенклатури до закладів охорони здоров'я віднесений будинок дитини.

Так! - якщо платник податків перераховує кошти на благодійність ботанічному саду (парку), за умови, що парк є некомерційною організацією згідно статуту організації (ст. 219 НК РФ)

Перерахуємо ще деякі випадки, коли відрахування Ви не зможете отримати:

Ні! - якщо Ви перераховуєте кошти спортивному клубу, який здійснює свою діяльність без юридичної реєстрації (Лист УФНС по м Москві від 19.12.2006 р № 28-10 / 111164)

Ні! - якщо Ви перераховуєте на благодійні цілі, а саме на лікування іншої людини в некомерційну організацію, що знаходиться на самофінансуванні (Лист УФНС по м Москві від 28.04.2010 р № 20-14 / 4/045515 @)

Ні! - якщо Ви перерахували грошовий благодійний внесок в держ. обласну лікарню, що знаходиться не на території РФ
Поняття «відповідний бюджет» в НК РФ безпосередньо не розкривається, відповідно, на підставі ст. 11 НК РФ необхідно звернутися до Бюджетного кодексу РФ, з аналізу ст. ст. 1 і 6 якого випливає, що розглянутий термін включає в себе бюджети Російської Федерації, а не інших іноземних держав.

Ні! - якщо фізична особа перераховує благодійний внесок фізичній особі (Лист Мінфіну від 26.12.2011 № 03-04-05 / 5-1103)

Ні! - якщо громадянин передав на благодійні цілі товари або речі (ст. 219 НК передбачає тільки перерахування грошових коштів)

Де І Коли Можна Отримати Соціальний Податковий Відрахування на Благодійність

Соціальний податкове вирахування можна отримати в податковій інспекції за місцем проживання (ст. 83 НК РФ).

На практиці право на отримання вирахування можуть реалізувати тільки громадяни, зареєстровані в Росії за місцем проживання ( Лист ФНС Росії від 08.06.2006 р № 04-2-03 / 121 ).

Якщо у Вас є реєстрація за місцем проживання в РФ, і плюс до цього Ви зареєстровані за місцем перебування, то Ви все одно повинні подавати податкову декларацію 3-ПДФО до податкової інспекції лише за місцем проживання для отримання майнового податкового вирахування ( Лист ФНС Росії від 02.06.2006 N ГІ-6-04 / 566 @ ).

Подати Декларацію за формою 3-ПДФО з усіма підтверджуючими документами на повернення прибуткового податку, Ви можете вже після завершення календарного року (податкового періоду) (ст. 216 НК РФ).

Заява про повернення суми надміру сплаченого податку може бути подано протягом трьох років з дня сплати суми за навчання. Це означає, що Ви можете подати весь комплект документів за три останніх роки (п. 7 ст. 78 НК РФ).

наприклад,
Ви оплачували на благодійні цілі в 2009 - 2014 рр., То в поточному 2015 році Ви можете заявити про своє право на відрахування в податкову інспекцію і подати комплект документів тільки за все три останні роки (2012, 2013, 2014). 2009, 2010, 2011 роки прогорають.

Термін здачі документів для отримання вирахування визначається терміном подання Декларації за формою 3-ПДФО.

Якщо в Декларації 3-ПДФО Ви заявляєте тільки відрахування (стандартні, соціальні, майнові), то її разом з іншими документами можна подати в будь-який момент після закінчення року, за який був заявлений відрахування протягом трьох років.
Термін здачі Декларації 3-ПДФО з повернення прибуткового податку з бюджету Податковим кодексом РФ не встановлено (п. 2 ст. 229 НК РФ), тобто подати документи Ви можете в будь-який робочий день протягом усього року. Рада № 2 .

Якщо в Декларації 3-ПДФО Ви хочете заявити не тільки відрахування, але і доходи, які зобов'язані задекларувати самі (наприклад, від продажу особистого автомобіля, квартири, кімнати, дачі, землі і т.д.).
Тоді весь пакет документів, включаючи і сам майнове відрахування на покупку квартири потрібно подати в строк не пізніше 30 квітня наступного року (п. 1 ст. 228, п. 1 ст. 229 НК РФ, особи перераховані в статтях 227 і 228 НК РФ) , встановлений для подання декларації за отриманими доходами. Рада № 3 .

У яких випадках можна повернути гроші, витрачені на благодійність?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online