Важлива інформація про НІС

  1. Що таке НІС і хто може стати її учасником? Забезпечення житлом військовослужбовців - одна з актуальних...
  2. Як визначити кількість доступних засобів на покупку житла?
  3. Як оформити військову іпотеку?
  4. Коли подавати рапорт на видачу Сертифіката: до вибору нерухомості або після?
  5. Коли краще скористатися засобами НІС?
  6. В який банк звернутися?

Що таке НІС і хто може стати її учасником?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Забезпечення житлом військовослужбовців - одна з актуальних проблем сучасної Російської Армії. Стара система житлового забезпечення військовослужбовців, яка передбачала передачу у власність квартири тільки при виході на пенсію, себе зжила і була істотним гальмом у реформуванні Збройних сил.

За дорученням Президента була розроблена нова система житлового забезпечення, яка дозволяє військовослужбовцям набувати у власність комфортне житло в молодому активному віці, мотивує і підвищує престиж служби в Армії За дорученням Президента була розроблена нова система житлового забезпечення, яка дозволяє військовослужбовцям набувати у власність комфортне житло в молодому активному віці, мотивує і підвищує престиж служби в Армії. Ця система отримала назву накопичувально-іпотечної системи (НІС).
Федеральний закон N 117-ФЗ, який встановлює правові, організаційні, економічні та соціальні основи нової системи житлового забезпечення військовослужбовців, був прийнятий 20 серпня 2004 року.
Функціонування накопичувально-іпотечної системи забезпечує федеральне державне казенне установа (ФГКУ) «Росвоеніпотека», що знаходиться у веденні Міноборони Росії. Всі військовослужбовці діляться на дві категорії:

1. Ті, хто має право на ОБОВ'ЯЗКОВЕ включення в НІС.

До них відносяться:

  • офіцери, які закінчили військові навчальні заклади та які уклали перший контракт про проходження військової служби після 1 січня 2005 року;
  • прапорщики і мічмани, які уклали перший контракт про проходження військової служби після 1 січня 2005 року, загальна тривалість військової служби за контрактом яких становить 3 роки.
2. Ті, хто має право на включення в НІС в добровільному порядку.

До них відносяться:

  • особи, які закінчили військові навчальні заклади починаючи з 1 січня 2005 року, які уклали перший контракт про проходження військової служби до 1 січня 2005 року і які виявили бажання стати учасниками НІС;
  • сержанти і старшини, солдати і матроси, які уклали другий контракт про проходження військової служби не раніше 1 січня 2005 року і які виявили бажання стати учасниками НІС. Прапорщики і мічмани, загальна тривалість військової служби за контрактом яких станом на 1 січня 2005 р становить менше трьох років, і виявили бажання стати учасниками НІС.

Для включення в НІС в добровільному порядку, військовослужбовцю необхідно написати рапорт. Тим, хто має право на обов'язкове включення в НІС, рапорт писати не потрібно.

Яку нерухомість можна придбати за кошти НІС?

№117-ФЗ «Про накопичувально - іпотечній системі житлового забезпечення військовослужбовців» (гл. 4 ст. 14) не містить докладну розповідь нерухомості, придатної для придбання у військову іпотеку. Говориться лише про можливість «придбання житлового приміщення або житлових приміщень, придбання земельної ділянки, зайнятої придбані житловим будинком або частиною житлового будинку, а також придбання житлового приміщення або житлових приміщень за договором участі в пайовому будівництві».

Говориться лише про можливість «придбання житлового приміщення або житлових приміщень, придбання земельної ділянки, зайнятої придбані житловим будинком або частиною житлового будинку, а також придбання житлового приміщення або житлових приміщень за договором участі в пайовому будівництві»

Очевидно, що житлові приміщення можуть купуватися як на первинному, так і вторинному ринку. Головне, щоб і квартири і будинки були саме жилами, і це підтверджувалося необхідними документами.

Більш прискіпливо оцінюють придбану нерухомість банки - кредитори, і це цілком зрозуміло, враховуючи, що вона надходить до них в заставу. Кожен банк самостійно визначає перелік вимог, що пред'являються до нерухомості.

Іноді зустрічаються досить екзотичні. Наприклад, багатоквартирний будинок повинен мати не менше 6 поверхів, або санвузол повинен бути неодмінно роздільним ... Але в основному, вимоги до «вторинці» досить стандартні.

Складніше з новобудовами і участю в пайовому будівництві. До таких покупок банки - кредитори ставляться дуже ревно, і вважають за краще, щоб позичальники купували квартири в акредитованих при банку житлових комплексах.

Ще складніше з «земельними ділянками та житловими будинками на них». Придбання цього виду нерухомості за рахунок коштів НІС стало доступно військовослужбовцям лише з 2013 року, після внесення відповідної поправки в №117-ФЗ. Акредитовані банки, слідом за цією поправкою, також задекларували готовність кредитувати покупку будинків військовослужбовцями. Але на ділі, вимоги, що пред'являються багатьма банками до будинків, носять, скоріше, загороджувальний характер, і роблять апріорі неможливим покупку цього виду житла військовослужбовцями.

Фактично, на сьогоднішній день лише вимоги Ощадбанку є здійсненними і реалістичними. Детально з вимогами, що пред'являються Ощадбанком до будинків, що здобувається з військової іпотеці, можна ознайомитися тут .

Як визначити кількість доступних засобів на покупку житла?

Сума, доступна військовослужбовцю для покупки нерухомості для військовослужбовців іпотеці, складається з двох складових:

  1. накопичення на особистому рахунку учасника НІС (щорічний внесок + інвестиційний дохід);
  2. кредит, що надається банком.

Накопичення на іменному рахунку учасника НІС формуються за рахунок накопичувального внеску, який щорічно встановлюється урядом Російської Федерації. Як правило, щорічно ця сума підвищується.

Так, в 2005 році, коли стартувала програма, сума щорічного накопичувального внеску становила лише 37 000 рублей. У 2017 році розмір внеску становив вже 260 141 рубль. Подивитися динаміку зміни розміру накопичувального внеску по роках можна тут.

Крім того, кошти, розміщені на іменному накопичувальному рахунку військовослужбовця, інвестуються в активи, що мають високу надійність. Інвестиційні компанії вибираються на основі конкурсу, проведеного ФГКУ «Росвоенніпотека». Дохід від інвестування також надходить на особистий рахунок учасника НІС.

Кредит видається банком, акредитованим в ФГКУ "Росвоеніпотека", і погашається державою до тих пір, поки військовослужбовець служить в Армії.

Розмір кредиту визначається банком виходячи з віку військовослужбовця таким чином, щоб до досягнення ним граничного віку служби держава встигла розплатитися за нього з банком. Якщо він звільнився зі служби раніше, то залишок кредиту буде погашати він сам за рахунок власних коштів.

Отже, якщо Ви вирішили придбати нерухомість, і зайнялися пошуками підходящого варіанту, Вам необхідно розуміти, на яку суму Ви можете розраховувати. Особливо це актуально для військовослужбовців, які не мають власних накопичень, і їм необхідно звузити коло пошуку нерухомості так, щоб укластися в надані державою можливості.

На підставі даних, наданих нам банком - партнером ПАТ Сбербанк Росії, а також даних ФГКУ "Росвоеніпотека", ми розробили Калькулятор військової іпотеки , За допомогою якого ви зможете зважити свої шанси.

Наказом Міністра оборони Російської Федерації від 28 лютого 2013 № 166 «Про затвердження порядку реалізації накопичувально-іпотечної системи житлового забезпечення військовослужбовців в Збройних Силах Російської Федерації» встановлено порядок надання інформації про стан іменного накопичувального рахунку учасника НІС.

Відповідно до ст. 34 Наказу, реєструючий орган щорічно до 15 квітня направляє в Ружо відомості про стан іменних накопичувальних рахунків (ІНС). Командири військових частин не пізніше 15 червня поточного року, організують інформування учасників НІС про стан їх іменних накопичувальних рахунків.

Якщо інформація про стан іменного накопичувального рахунку не була доведена до учасника НІС, йому слід написати рапорт на ім'я командира частини про подання інформації.

Також, з інформацією про стан іменного накопичувального рахунку військовослужбовець може ознайомитися на сайті ФГКУ «Росвоеніпотека» www.rosvoenipoteka.ru. Для цього йому необхідно зареєструвати «Особистий кабінет», вказати e-mail, власний пароль, число, місяць і рік народження, а також ввести відомості з Повідомлення про включення до реєстру учасників НІС: останні 10 цифр реєстраційного номера учасника і дату виникнення підстави для включення до реєстру учасників НІС. Запит обробляється протягом чотирьох робочих днів і в «Особистому кабінеті» учасника розміщується інформація про стан його іменного накопичувального рахунку.

Як оформити військову іпотеку?

Порядок оформлення Свідоцтва учасника НІС (Сертифікату) встановлено Наказом Міністра оборони Російської Федерації від 28 лютого 2013 № 166 «Про затвердження порядку реалізації накопичувально-іпотечної системи житлового забезпечення військовослужбовців в Збройних Силах Російської Федерації».

Відповідно до п. 45 Порядку, військовослужбовець, який виявив бажання отримати цільовий житловий позику (ЦЖЗ), подає рапорт на ім'я командира своєї військової частини. При цьому стаж його участі в накопичувально-іпотечній системі (НІС), повинен бути не менше трьох років. Рапорт підлягає реєстрації в установленому порядку.

Щомісяця на рівні частини формуються списки військовослужбовців для занесення до державного реєстру. Ці списки відправляються до регіонального управління житлового забезпечення (Ружо).

Ружо формує зведені відомості про учасників НІС, які виявили бажання отримати ЦЖЗ, і представляє їх в Департамент житлового забезпечення Міністерства оборони, яке веде реєстр учасників Програми. Реєструючий орган на підставі зведених відомостей, представлених Ружо, формує зведені відомості по Міноборони Росії і не пізніше 5 числа місяця, наступного за місяцем отримання відомостей від Ружо, представляє в ФГКУ «Росвоеніпотека».

ФГКУ «Росвоеніпотека» на підставі відомостей, отриманих від реєструючого органу до закінчення поточного місяця оформляє учаснику НІС Сертифікат і протягом 3 робочих днів з дати його підписання надсилає до реєструючого органу. Після занесення до реєстру, військовослужбовцю присвоюється унікальний ідентифікаційний номер.

Реєструючий орган протягом одного місяця з дня надходження Свідоцтва (Сертифікату) забезпечує його доведення до учасника НІС шляхом направлення його поштою (експрес-поштою) через регіональні управління житлового забезпечення або безпосередньо учаснику НІС. З типовою формою Свідоцтва можна ознайомитися тут.

Відомості про внесення військовослужбовця в реєстр, разом з ідентифікаційним номером направляються в ФГКУ "Росвоеніпотека". Після отримання відомостей, "Росвоеніпотека" робить індивідуальний розрахунок коштів для даного військовослужбовця, відкриває для нього індивідуальний накопичувальний рахунок (ІНС) та починає переводити туди кошти.

У Московському військовому окрузі вся процедура від подачі рапорту до отримання Сертифікату займає, як правило, не більше двох місяців. Офіційних способів прискорити процес отримання Сертифікату не існує. Документи по інстанціях проходять відповідно до регламенту. Всі компанії, особи, що пропонують прискорення процесу отримання Сертифікату, діють поза законом.

Коли подавати рапорт на видачу Сертифіката: до вибору нерухомості або після?

Цим питанням задаються багато військовослужбовців. Однозначної відповіді на нього немає в силу впливу багатьох чинників, таких як тип бажаної нерухомості, обмеженість пропозиції, готовність продавця чекати, термін видачі Сертифіката.

За нашою практикою ми знаємо, що від подачі рапорту до отримання Сертифікату військовослужбовцями Московського військового округу проходить в середньому два місяці.

Припустимо, військовослужбовець вирішив спочатку доглянути відповідний варіант, а тільки потім подати рапорт. Якщо це квартира у великому житловому комплексі - новобудові, де існує безліч однотипних пропозицій, то він, швидше за все, нічим не ризикує.

Якщо ж військовослужбовець знайшов цікавий варіант за привабливою ціною на вторинному ринку, то навряд чи продавець чекатиме два місяці, поки покупець отримає Сертифікат. Тим більше, що після це ще належить процедура схвалення банком кредиту і самої нерухомості, потім процедура схвалення угоди ФГКУ «Росвоеніпотека», потім реєстрація угоди в Росреестра.

В кінцевому підсумку, продавець отримає свої гроші не раніше, ніж через 5-6 місяців. Якщо нерухомість ліквідна, навряд чи хтось на це погодиться.

Виходить, що розумніше спочатку отримати на руки Сертифікат, а вже потім почати пошук підходящої нерухомості? І це спірно, беручи до уваги, що Сертифікат повинен бути реалізований протягом 6 місяців. Тобто за 6 місяців військовослужбовець повинен встигнути переглянути масу варіантів, зробити вибір, отримати схвалення банку на видачу кредиту і на саму нерухомість в якості застави, і увійти в угоду. Як показує практика, далеко не всі укладаються в ці срокі.Что робити, якщо протягом 6 місяців нерухомість так і не куплена?

Якщо військовослужбовець не змінив свої плани і має намір продовжувати пошуки відповідного житла, то він пише рапорт на перевипуск Сертифіката та знову чекає два місяці. Але найчастіше буває так, що потрібний варіант знайдений за 1-2 місяці до закінчення терміну реалізації Сертифікату, але часу вступити в угоду купівлі - продажу вже не залишається. Як бути в цьому випадку?

Раніше існував такий порядок: військовослужбовець міг подати рапорт на перевипуск Сертифікату тільки по витікання 6 місяців. Таким чином, угода затягувалася ще більше: спочатку потрібно було дочекатися поки повністю закінчаться 6 місяців, а потім ще два місяці чекати нового Сертифікату.

Зараз правила змінилися, і військовослужбовець може подати рапорт на перевипуск Сертифікату не чекаючи закінчення 6-місячного терміну, якщо нерухомість вже вибрана, але він розуміє, що не встигне за час, що залишився вступити в угоду.

Як вирішується це питання в «Офіцерських дачах»?

Для наших покупців цієї проблеми не існує. І ось чому: у нас завжди є в наявності кілька готових будинків з усіма оформленими документами. Ці будинки якраз призначені для покупців з Сертифікатами на руках. Такі угоди, як правило, займають 2-2,5 місяці «під ключ».

Якщо ж до нас звертається військовослужбовець без Сертифіката, то ми будуємо будинок «під нього». Через два місяці, коли він отримає Сертифікат, будинок буде вже готовий. Можна оформляти документи і виходити на угоду. Додатковим бонусом для цієї категорії покупців є можливість вибрати ділянку, на якій буде збудовано його майбутній будинок.

Коли краще скористатися засобами НІС?

Для багатьох учасників НІС до сих пір не вирішено питання, коли краще скористатися засобами накопичувального рахунку і придбати нерухомість, чи варто чекати, коли грошей стане більше, якою буде сума накопичень в наступному році?

Давайте спробуємо разом розібратися в цьому питанні.

Отже, як ми вже сказали, сума, доступна військовослужбовцю для покупки нерухомості складається з двох складових:

  1. накопичення на особистому рахунку (щорічний внесок + інвестиційний дохід);
  2. кредит, наданий банком.

П. 1 залежить від кількості років, які військовослужбовець полягає в Програмі, тобто з кожним роком коштів на рахунку стає більше.

П. 2 залежить від віку самого військовослужбовця. Чим він старше (тобто чим ближче до пенсії), тим менше банк дає кредит. АЛЕ! Ця залежність починає працювати тільки після досягнення військовослужбовцям 30 років. Тобто якщо військовослужбовцю 25 років або 29 років, Сбербанк схвалить йому одну і ту ж суму кредиту - максимальну.

В даний час максимальна сума військово - іпотечного кредиту від ПАТ "Сбербанк Росії" складає 2 502 000 рублей.

При цьому по п.1 (тобто накопичення на особистому рахунку НІС) у військовослужбовця в віці 25 років і 29 років суми, зрозуміло, різні. З цього випливає, що до 29 років військовослужбовцю не має сенсу поспішати з покупкою нерухомості. Вигідніше почекати, поки коштів на накопичувальному рахунку буде більше.

По досягненню військовослужбовцям 30-річного віку банк починає поступово знижувати суму кредиту, що видається. Так, в 32 роки ця сума становить вже 1 950 000 руб, а в 40 років - 950 000 руб. Правда, і на накопичувальному рахунку грошей у нього вже більше.

Після досягнення 43-річного віку банк кредити військовослужбовцям не видає. Вони можуть мати у своєму розпорядженні тільки засобами на особовому рахунку НІС, при необхідності додаючи власні кошти.

Висновок: оптимальний вік для покупки нерухомості для військовослужбовців іпотеці - 29-30 років.

Зрозуміло, це твердження не варто абсолютизувати. На практиці ж на рішення про покупку нерухомості позначаються і інші чинники - життєві ситуації і сімейні обставини.

В який банк звернутися?

В даний час список акредитованих банків, що працюють з військової іпотекою, налічує до сотні кредитних організацій. Однак насправді далеко не всі з них уже зараз готові видавати кредити. Частина банків все ще знаходиться в процесі розробки і впровадження кредитних продуктів для військовослужбовців іпотеці і алгоритмів роботи за даним напрямком.

Відсутність досвіду роботи з військовослужбовцями та чіткої процедури видачі кредитів цієї категорії позичальників може істотно ускладнити військовослужбовцям просування до заповітної мети.

На сайті ФГКУ «Росвоеніпотека» опублікований список найбільших банків, що працюють з військової іпотекою. І хоча цей список не великий, це ті лазні, які мають значний досвід реалізації військової іпотечної програми.

Нижче наведено список основних банків, що працюють з військової іпотекою.

Умови кредитування у різних банків відрізняються по ряду показників. Зазвичай при виборі кредитної організації визначальними для військовослужбовця є два фактори:

  1. максимальний розмір кредиту;
  2. підходить вибрана нерухомість під вимоги банку.

І лише в другу чергу військовослужбовців цікавить процентна ставка по кредиту.

Ставки по іпотечному кредиту для учасників НІС нижче, ніж для інших категорій позичальників.

На сьогоднішній день максимальний розмір військово-іпотечного кредиту,
видається провідними банками, коливається від 2,30 млн. рублів до 2,60 млн. рублів.

Різниця в 300 тис. Руб. може стати істотним аргументом на користь банку, що дає більшу суму. Однак не факт, що цей банк схвалить покупку обраної вами нерухомості.

Після покупки нерухомість, що купується залишається в заставі у банків-кредиторів, тому вони вважають за краще кредитувати тільки ті об'єкти і від тих забудовників, про які вони мають максимальну інформацію.

З 2013 року, завдяки поправкам в №117-ФЗ «Про накопичувально - іпотечній системі житлового забезпечення військовослужбовців», в учасників НІС з'явилася можливість купувати за рахунок військової іпотеки не тільки квартири, але і вдома з ділянками.

У зв'язку з цими поправками акредитовані банки також розширили свої кредитні послуги, включивши туди і кредитування військовослужбовців на покупку будинків з ділянками.

Однак вимоги, що пред'являються деякими банками до купується домівках, часто носять, скоріше, загороджувальний характер. Наприклад, деякі банки вимагають, щоб будинок був обов'язково кам'яний, з усіма міськими комунікаціями, розташований не далі 25 км від МКАД, продавець - юридична особа. Зрозуміло, що кам'яний будинок з усіма комунікаціями на такій відстані від МКАД може собі дозволити тільки дуже заможна людина. Військовослужбовцю ж для придбання такого будинку в військову іпотеку необхідно розташовувати ще й значними особистими заощадженнями.

На сьогоднішній день з усіх акредитованих банків лише Сбербанк пред'являє найбільш лояльні вимоги до індивідуальних будинках, що здобувається в військову іпотеку. Будинок може бути не тільки кам'яним, але і дерев'яним. Відстань від МКАД може досягати більше 80 км. Більш детально з вимогами, що пред'являються Ощадбанком до будинків, що здобувається з військової іпотеці, можна ознайомитися тут .

Селище «Офіцерські дачі» акредитований в Ощадбанку Росії, і банк охоче кредитує військовослужбовців на покупку будинків в нашому селищі. За три роки проведено вже понад 90 угод.

Що таке НІС і хто може стати її учасником?
Як визначити кількість доступних засобів на покупку житла?
Як оформити військову іпотеку?
Коли подавати рапорт на видачу Сертифіката: до вибору нерухомості або після?
Коли краще скористатися засобами НІС?
В який банк звернутися?
Що таке НІС і хто може стати її учасником?
Яку нерухомість можна придбати за кошти НІС?
Як визначити кількість доступних засобів на покупку житла?
Як оформити військову іпотеку?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online