Кого і як закликають на військові збори?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

19 березня 2018 року набрав чинності указ № 114 Президента Росії про призов на військові збори громадян Російської Федерації, які перебувають у запасі. Термін проходження становить до 2-ох місяців в Збройних силах, а також в органах державної охорони і ФСБ.

Військові збори проводяться щорічно для підтвердження військовими фахівцями своїх армійських навичок і освоєння нової бойової техніки за тими спеціальностями, які вони освоїли під час служби в лавах Збройних сил. Ніякої підготовки до війни або іншим збройним конфліктам на цих зборах не ведеться.

Оповіщення про призов на військові збори здійснюється заздалегідь. Повістки повинні бути вручені адресатам мінімум за десять днів до початку зборів. Рішення про призов конкретного громадянина Росії із запасу оформляється наказом відповідного воєнкома.

Військові збори це ...

Вид військовий обов'язок громадян Росії. Відповідно до федеральними законами від 31 травня 1996 N 61-ФЗ "Про оборону" і від 28 березня 1998 № 53-ФЗ "Про військовий обов'язок і військову службу" проводяться з метою вдосконалення військової і спеціальної підготовки військовозобов'язаних, підтримання її на рівні сучасних вимог.

Поділяються на навчальні та перевірочні. До останнього відносяться збори з перевірки бойової і мобілізаційної готовності органів військового управління.

Тривалість зборів не може перевищувати 2-ох місяців. Загальна ж їх тривалість, на яку залучається військовозобов'язаний за час перебування в запасі, не може перевищувати 12 місяців.

Періодичність призову на навчальні збори - не частіше ніж один раз на три роки. Заклик на перевірочні збори здійснюється незалежно від проходження навчальних зборів.

Громадяни, призвані на навчальні збори, вважаються виконуючими обов'язки військової служби, тому в цей період на них поширюється статус військовослужбовців.

Новий комплекс Військової академії Ракетних військ стратегічного призначення >>

На період військових зборів громадяни перебувають на казарменому положенні.

В ході зборів проводяться заняття по всім видам загальновійськовий і вогневої підготовки.

На зборах громадяни беруть участь в роботах з обслуговування військової техніки та матеріальних засобів. Вдосконалюють навички по експлуатації та застосування військової техніки, вивчають її сучасні зразки, а також підвищують рівень військово-професійних знань з технічних і спеціальних дисциплін.

Вдосконалюють навички по експлуатації та застосування військової техніки, вивчають її сучасні зразки, а також підвищують рівень військово-професійних знань з технічних і спеціальних дисциплін

Залучення громадян до всіх видів робіт, а також до несення служби, не пов'язаних з проходженням військових зборів, категорично забороняється. Основний упор робиться на проведення занять зі спеціальної та технічної підготовки, виконання навчальних вправ і бойових стрільб з відповідних зразків озброєння і військової техніки.

За підсумками зборів військовослужбовці запасу, які показали хороші навички володіння бойовою технікою, які успішно виконали нормативи та контрольні вправи з предметів навчання, отримують чергові військові звання.

Так, пройшов збори резервісту в званні старшого лейтенанта можуть привласнити за запасом звання капітана. Звання можуть привласнювати до підполковника включно в залежності від посади, на яку призначений громадянин згідно військово-облікової спеціальності.

Кого можуть закликати на військові збори

Отримати повістку на збори може знаходиться в запасі будь-який громадянин до 60 років.

Так як в запас зараховуються як пройшли військову службу за призовом, так і закінчили військові кафедри в цивільних вузах, що звільняються від військової служби або мали відстрочки до 27 років, то на військові збори можуть бути покликані і громадяни, раніше ніколи не проходили військову службу.

Наприклад, громадянин, який пройшов військову кафедру і знаходиться в званні лейтенанта запасу, може бути покликаний на військові збори. Однак цей шанс мають і ті, хто під час строкової служби або навчання в вузі отримав рідкісні або затребувані зараз у військах військово-облікові спеціальності (ВУС).

В Анапі з'явиться військовий технополіс ЕРА >>

Популярні військові професії, за якими можна ще раз потрапити в армію, - фахівці мотострілкових, берегових військ ВМФ, ракетних військ і артилерії, залізничних та інженерних підрозділів, а також зв'язківці. В основному механіків-водіїв броньованих машин, водіїв вантажівок, топографів, командирів гармат, розвідників різного профілю та інших технарів. Тих, кого з якихось причин не вистачає в військах, або тих, хто за задумом навчань в даному випадку вкрай необхідний. Відбувається це, як правило, в індивідуальному порядку - через військкомат, але по заявці військової частини.

Є ще така категорія військовослужбовців запасу, як резервісти. Це ті люди, які, звільнившись в запас, укладають з військкоматом контракт на перебування в резерві, отримують за це щомісяця певні суми, проходять час від часу перепідготовку за своєю спеціальністю і повинні на першу вимогу стати в стрій.

Хто звільняється від військових зборів

Відповідно до статті 55 Федерального закону «Про військовий обов'язок і військову службу» від військових зборів звільняються:

громадяни, які пройшли альтернативну цивільну службу, зараховуються в запас Збройних сил РФ і не призиваються на військові збори;

жінки;

громадяни, які мають трьох і більше неповнолітніх дітей;

громадяни, заброньовані за органами державної влади, органами місцевого самоврядування та організаціями на період мобілізації та у воєнний час;

співробітники органів внутрішніх справ, Державної протипожежної служби, установ і органів кримінально-виконавчої системи, органів з контролю за обігом наркотичних засобів і психотропних речовин та митних органів Росії;

цивільний персонал ВС РФ, інших військ, військових формувань і органів, а також органів внутрішніх справ, Державної протипожежної служби, установ і органів кримінально-виконавчої системи, органів з контролю за обігом наркотичних засобів і психотропних речовин та митних органів Росії;

Росія випробувала модернізовану протиракет >>

льотно-технічний склад, а також робітники і службовці авіаційного та залізничного транспорту, які безпосередньо здійснюють і забезпечують перевезення або зайняті обслуговуванням і ремонтом літаків (вертольотів), аеродромної техніки, рухомого складу і пристроїв залізничного транспорту;

плаваючий склад суден морського флоту, а також плаваючий склад річкового флоту і флоту рибної промисловості в період навігації;

педагогічні працівники освітніх установ;

громадяни, безпосередньо зайняті на посівних і збиральних роботах, в період проведення таких робіт;

громадяни, які навчаються за очною і очно-заочною (вечірньою) формами навчання в освітніх установах;

громадяни, які навчаються за заочною формою навчання в освітніх установах, на період екзаменаційних і залікових сесій і написання дипломної роботи;

громадяни, звільнені з військової служби, протягом двох років з дня звільнення в запас;

члени Ради Федерації РФ, вищі посадові особи суб'єктів РФ (керівники вищих виконавчих органів державної влади суб'єктів РФ), громадяни, які тимчасово виконуючі обов'язки вищої посадової особи суб'єкта РФ (керівника вищого виконавчого органу державної влади суб'єкта РФ).

У мирний час обмежено придатні до військової служби громадяни не підлягають призову як на військову службу, так і на військові збори, а у воєнний час зазначені громадяни можуть прийматися на посади цивільного персоналу або призиватися на військові посади, які не потребують спеціальних військових знань, навичок і додаткової підготовки.

Як проводяться військові збори

Призов громадян на військові збори із запасу здійснюється військовими комісаріатами суб'єктів Російської Федерації.

Громадяни викликаються повістками встановленого зразка, які повинні бути вручені належним чином - особисто в руки. Різного роду запрошення до військового комісаріату через поштову скриньку, по телефону або через батьків законом не передбачені.

Громадяни мають право на отримання витрат на відрядження при проїзді від військового комісаріату до місця проведення навчальних зборів і назад.

Найкращі підводні човни Росії >>

Перед зборами всіх громадян відправляють на медичну комісію, за результатами якої приймається рішення про придатність резервіста до проходження зборів.

Перед зборами всіх громадян відправляють на медичну комісію, за результатами якої приймається рішення про придатність резервіста до проходження зборів

Військові збори проводяться в терміни за погодженням з органами виконавчої влади суб'єктів Російської Федерації. Винятки становлять терміни проведення перевірочних зборів, які визначаються Міністерством оборони. Максимальна тривалість перебування громадян на збори не перевищує двох місяців. В середньому ж середньостатистичний учасник зборів залучається на строк від 15 до 25 днів.

Виплати громадянам, покликаним на військові збори

Громадяни користуються правовими і соціальними гарантіями, заходами матеріального та інших видів забезпечення, встановленими Федеральним законом "Про статус військовослужбовців".

На період зборів громадяни набувають право на безкоштовну медичну допомогу і підлягають обов'язковому державному особистому страхуванню за рахунок коштів федерального бюджету.

Після проходження зборів його учасників проводиться виплата грошової компенсації в розмірі 450-600 рублів на добу в залежності від військового звання і військової посади, на яких громадяни проходять збори. При цьому резервістам гарантовано виплачується середньомісячна заробітна плата за місцем роботи.

Відповідальність за неявку на військові збори

У разі неявки громадянина в місце і час, зазначені в повістці військового комісаріату про призов на військові збори, без поважних причин військовий комісар вживає всіх необхідних заходів по його заклику і доставці до місця проведення навчальних зборів. При необхідності для цих цілей залучається поліція (п. 13 Положення про проведення військових зборів). Поліція має право проводити адміністративне затримання громадян і доставляти їх для складання протоколу про адміністративне правопорушення у військкомат, якщо є підстави для порушення справи про адміністративних правопорушення, передбачене ст. 21.5 КоАП РФ.

За неявку громадянина за викликом (порядку) військового комісаріату в встановлені час і місце без поважної причини передбачена адміністративна відповідальність у вигляді попередження або накладення адміністративного штрафу в розмірі від 100 до 500 руб. (Ст. 21.5 КоАП РФ).

Кримінальної відповідальності за неявку в місце і час, зазначені в повістці військового комісаріату про призов на військові збори, не встановлено. Згідно зі статтею 328 КК РФ кримінальну відповідальність тягне ухилення тільки від призову на військову службу, за відсутності законних підстав для звільнення від цієї служби, але не від призову на військові збори.

Хто має право на відстрочку від армії >>

Згідно п. 2 ст. 7 Федерального закону «Про військовий обов'язок і військову службу», поважними причинами неявки за повісткою є:

- захворювання або каліцтво громадянина, пов'язані з втратою працездатності;

- важкий стан здоров'я батька, матері, дружини, чоловіка, сина, дочки, рідного брата, рідної сестри, дідусі, бабусі або усиновителя громадянина або участь в похоронах зазначених осіб;

- перешкода, що виникло в результаті дії непереборної сили, або інша обставина, що не залежить від волі громадянина;

- інші причини, визнані поважними призовної комісією або судом.

Статті, які Вам можуть бути цікаві:

Новітній винищувач п'ятого покоління піднявся в повітря з новим двигуном >>

Кращі винищувачі Росії >>

КРЕТ завершив програму з імпортозаміщення українських комплектуючих >>

Випробування першого російського авіадвигуна пройдуть в Пермі в червні >>

Аеропорт «Кримська хвиля» готується до польотів >>

ДИВІТЬСЯ ВІДЕО:

Фільм "Путін" АПЛ проекту "Ясень-М" ПВО Кремля ППО Бази Хмеймім

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online