ПОЗБАВЛЕННЯ ПРАВ ВОДІЯ. ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ!

  1. Дія 1. Оформлення адміністративного протоколу.
  2. Дія 2. Передача матеріалів адміністративної справи до суду.
  3. Крок 3. Судовий розгляд справи про адміністративне правопорушення.
  4. Крок 4. Призначено адміністративне покарання. Дії порушника.

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Чинне законодавство як основний вид адміністративного покарання за порушення правил дорожнього руху передбачає позбавлення водійських прав / прав на керування автомобілем Чинне законодавство як основний вид адміністративного покарання за порушення правил дорожнього руху передбачає позбавлення водійських прав / прав на керування автомобілем.

Під позбавленням права на керування транспортним засобом слід розуміти, як одну з найбільш дієвих заходів покарання за грубі порушення правил дорожнього руху (ПДР). Термін, на який автовласник може бути позбавлений права на керування транспортним засобом (ТЗ), залежить від виду і тяжкості вчиненого правопорушення та складає від 1 місяця до 3 років.

Позбавлення водійських прав проводиться тільки в судовому порядку. Позбавлення водійських прав складається з наступних етапів.

Дія 1. Оформлення адміністративного протоколу.

На законодавчому рівні протокол про адміністративне правопорушення згадується статтями 28.2 , 28.3 Кодексу Російської Федерації про адміністративні правопорушення від 30.12.2001 р № 195-ФЗ, яка розкриває основну суть і єдині правила складення вказаного документу, а також п. 109 Наказу МВС Росії від 02.03.2009 N 185.

Так, при виявленні інспектором ГИБДД порушення правил дорожнього руху, що передбачає адміністративну відповідальність, як позбавлення водійських прав права керувати транспортним засобом, інспектор зупиняє ТЗ потенційного правопорушника і складає протокол про адміністративне порушення відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 28.3 КоАП РФ.

Протокол про адміністративне правопорушення вимагає з'ясування та внесення в нього таких відомостей ( ч. 2 ст. 28.2 КоАП РФ):

  • День, місяць, рік і населений пункт складання.
  • Назва посади, прізвище, ініціали уповноваженої службовця, що склав документ.
  • Дані про людину або організації, які є порушниками закону (прізвище, ініціали, дані паспорта, адреса проживання і прописки людини; юридична адреса, дані на директора щодо організації).
  • Інформація про потерпілих і свідків у справі, якщо такі є (прізвища, ініціали, паспортні дані, адреси проживання).
  • Дані про скоєний правопорушення (дата, місце скоєння, суть події).
  • Посилання на статтю закону, який був порушений.
  • Пояснення людини або представника організації у справі.
  • Інші відомості, покликані допомогти всебічно розглянути справу (приклад: клопотання водія про розгляд справи за місцем його проживання).

Корисно! У разі задоволення клопотання справа направляється на розгляд за місцем, вказаним у клопотанні. Найчастіше задовольняються клопотання громадян, місце проживання яких в інших районах, областях, містах і т.д. щодо місця вчинення правопорушення.

Після заповнення протоколу, його обов'язково підписує інспектор і порушник ПДР. При незгоді з протоколом або роз'яснення по мережі тесту водії мають право залишити відповідні записи про свою незгоду, що долучається до протоколу. По завершенні складання протоколу водійське посвідчення не вилучається інспектором, що передбачено пп. «А» п. 50 ст. 1 Закону від 23.07.2013 N 196-ФЗ. Протокол передається на розгляд в радить орган.

Закон також передбачає термін, протягом якого повинен бути складений протокол про порушення ПДР. Залежно від ситуації терміни складання протоколу можуть бути наступними:

  • негайно;
  • протягом;
  • після проведення адміністративного розслідування.

Дія 2. Передача матеріалів адміністративної справи до суду.

Ст. 28.8 КоАП РФ передбачає процесуальний термін для передачі адміністративного матеріалу до суду. Згідно ч. 1 ст. 28.8 КоАП РФ інспектор ГИБДД протягом трьох діб після складання протоколу направляє матеріали справи до суду. Підсудність, за загальним правилом, визначається місцем скоєння правопорушення. Підсудність може бути змінено за клопотанням правопорушника про передачу справи на розгляд за місцем свого проживання ( ч. 1 ст. 29.5 КоАП РФ).

Крок 3. Судовий розгляд справи про адміністративне правопорушення.

Матеріали адміністративного правопорушення інспектором ДАІ спрямовуються до мирового суду за підсудністю. Отримавши відповідні документи, мировий суддя призначає дату і час судового засідання, а також сповіщає про це водія, що є правопорушником ( ч. 1 ст. 29.5 КоАП РФ).

згідно ч. 1 ст. 4.5. КоАП РФ постанова у справі про адміністративне правопорушення не може бути винесено після закінчення двох місяців (у справі про адміністративне правопорушення, оскільки він розглядався суддею, - після закінчення трьох місяців) з дня вчинення адміністративного правопорушення.

Як і в цивільних і кримінальних судових розглядах, адміністративне судовий розгляд проходить в присутності правопорушника. При неявці водія суд може або розглянути справи одноосібно, якщо порушник був належним чином повідомлений про дату, час і місце розгляду справи.

Корисно! згідно ч. 1 ст. 96 КАС РФ особи, які беруть участь у справі, а також свідки, експерти, спеціалісти і перекладачі сповіщаються судом або викликаються до суду рекомендованим листом з повідомленням про вручення, судовою повісткою з повідомленням про вручення, телефонограмою або телеграмою, факсимільним зв'язком або з використанням інших засобів зв'язку і доставки, що дозволяють суду переконатися в отриманні адресатом судового повідомлення або виклику.

В процесі розгляду справи судом винна особа має право на ознайомлення з усіма матеріалами справи, давати пояснення, подавати докази в обгрунтування своїх вимог, клопотати і інші гарантії захисту прав, надані Законом. При цьому на увазі презумпції невинності водій не зобов'язаний доводити свою невинність і вважається невинним до встановлення його провини судом. Також непереборні сумніви у винуватості особи тлумачаться на її користь.

згідно ч.1 ст. 29.9 КоАП РФ за результатами розгляду справи про адміністративне правопорушення може бути винесена постанова:

1) про призначення адміністративного покарання;

2) про припинення провадження у справі про адміністративне правопорушення.

Крок 4. Призначено адміністративне покарання. Дії порушника.

Відповідно до ч.1 ст. 30.3 КоАП РФ протягом 10 діб з дня винесення постанови про призначення адміністративного покарання у вигляді позбавлення права керувати ТЗ дана постанова може бути оскарження до вищестоящого суду. Однак дана постанова вступає в силу після закінчення встановленого строку оскарження, якщо вона не була оскаржена відповідно до ч. 1 ст. 31.1 КоАП РФ.

Корисно! Водій має право керувати ТЗ до набрання постановою суду законної сили.

Стаття 32.7 КоАП РФ зобов'язує водія протягом трьох днів після набрання постановою суду законної сили здати воітельское посвідчення в орган ГИБДД.

Корисно! Відповідно до ч. 1 ст. 12.7 КоАП РФ керування транспортним засобом водієм, позбавленим права керування транспортними засобами, тягне за собою накладення адміністративного штрафу в розмірі 30 000 рублів, або адміністративний арешт на строк до 15 діб, або обов'язкові роботи на строк від 100 до 200 годин.

З огляду на широкого спектру питань, що розглядаються, нашою компанією розроблена система «внутрішній аналітик звернень». Після отримання запиту на консультацію, система автоматично розподіляє заявки між юристами, для подальшої обробки.

У нас на сайті Ви можете знайти зразки документів , а також проконсультуватися у фахівця, скориставшись формою «дзвінок юристу» на головній сторінці, або «заявка на консультацію» в розділі «КОНТАКТИ».

Для прискорення зв'язку з фахівцем - телефонуйте: 8 (495) 151-29-09, 8 (929) 985 98 65 або пишіть: [email protected].

Будемо раді Вам допомогти!

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online