У дискусії щодо місця Великобританії в Євросоюзі поставлена ​​крапка. Путін аплодує стоячи?

  1. Наслідки для України?
  2. Що тепер буде з Великобританією?
  3. Чому виникло питання про вихід?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

11:35

Названо офіційні результати доленосного для Великобританії референдуму. Що вони обіцяють Україні?

Великобританія виходить з ЄС. За результатами підрахунку 100% голосів, на референдумі 51,9% британців проголосували за вихід країни з ЄС і 48% - за збереження участі в об'єднанні.

Прихильники виходу з ЄС отримали перевагу в понад мільйон голосів: 17,4 млн чоловік підтримали вихід з ЄС, 16,1 млн - проголосували за членство в об'єднанні. Явка на референдумі склала 72,2%

Відзначимо, що в Шотландії, незважаючи на його підсумки, заявили про своє бажання залишитися в ЄС.

У свою чергу, прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон в зв'язку з результатами референдуму заявив, що збирається піти у відставку.

Під час плебісциту громадяни Великобританії відповідали на питання: «Повинно Сполучене Королівство залишитися членом Європейського Союзу або вийти з Європейського Союзу?». Ділянки були відкриті з 7 ранку до 22 вечора у всіх 382 виборчих округах Великобританії. Екзит-полів не було. Як і очікувалося, всі голоси були підраховані до сьогоднішнього ранку.

Референдуму передувала тривала чотири місяці бурхлива агітаційна кампанія, в ході якої прихильники виходу Британії з ЄС об'єдналися під гаслом Vote Leave ( «Голосуй за вихід»), а головним гаслом їх супротивників став Remain ( «Залишитися»).

Вчорашній еврореферендум - другий в історії країни. У 1973 році країна приєдналася до Європейського економічного співтовариства (одному з попередників ЄС), а в 1975 в Великобританії пройшов референдум про членство в цій спільноті. Тоді з результатом 67% переміг варіант «залишитися», який підтримували три найбільші партії і всі національні газети.

Наслідки для України?

«Розлучення» Брюсселя і Лондона відіб'ється і на Києві. Зокрема, експерт Фонду Карнегі в Європі Томас де Ваал застерігає - Україна може втратити зовнішню підтримку реформ.

Крім того, Київ ризикує залишитися на самоті не тільки зі своєю слабкою економікою і хиткими державними інститутами, але і з російською агресією.

«Brexit (сценарій, при якому Великобританія вийде з ЄС. Слово утворилося з поєднання частини слова Великобританія (Br) і слова вихід (exit) - Ред.) Стане великим вибухом для Європейського Союзу, який послабить його. Великобританія завжди була активним прихильником санкцій проти Росії, в разі її виходу є можливість, що режим санкцій скасують », - зазначив де Ваал.

Що тепер буде з Великобританією?

Згідно зі статтею 50 Конституції ЄС, для початку процедури виходу Лондон повинен формально повідомити Брюссель про такий намір. За цим формальним повідомленням піде процес переговорів, розрахований приблизно на два роки, протягом яких Великобританії та країнах континентальної Європи доведеться зрозуміти, за якими правилами вони будуть жити далі. У тому числі треба буде розв'язати і візове питання.

З огляду на, що питання мігрантів - ключовий в порядку британських євроскептиків, «м'якого» варіанту з вільним переміщенням в Великобританію з ЄС і назад за прикладом Норвегії (королівство не перебуває в ЄС, але знаходиться в шенгенській зоні) очікувати не варто.

Практично всі економічні дослідження говорять про значне падіння курсу фунта стерлінга після виходу з ЄС. як пише The Guardian, в середньому економісти говорять про 20% девальвації фунта, але є і прогнози на 30-% обвал.

Перебування в ЄС допомагає Великобританії стримувати ціни на бензин, авіаперельоти, електроенергію, мобільний роумінг, продукти в магазинах і багато іншого; в іншому випадку, стверджують прихильники життя з ЄС, витрати звичайної британської сім'ї виросли б на 350 фунтів на рік.

Що про вихід Великобританії з ЄС думають «сильні світу цього»? НВ зібрало найважливіші і гучні цитати.

Ангела Меркель, канцлер Німеччини:

«Всі говорять про це [вигоди для Лондона від перебування в ЄС] з різних точок зору. Я говорю про це через призму свого бачення. Ми хочемо бачити Британію економічно сильної і процвітаючої в складі Європейського Союзу »

Барак Обама, президент США

«Вихід Великобританії з ЄС відкине її в кінець черги ... Британія не зможе вести переговори зі Сполученими Штатами швидше, ніж ЄС. Ми не стали б відмовлятися від спроб вести переговори щодо нової торгової угоди з нашим найбільшим партнером, європейським ринком »

Маргот Валльстрьом, міністр закордонних справ Швеції

«Це може спровокувати« ефект доміно ». Інші члени ЄС теж зможуть сказати: «Якщо вони можуть вийти, то, може, нам теж варто провести референдум і піти?»

Маттео Ренці, прем'єр-міністр Італії

«З точки зору Італії голосування за те, щоб покинути Європу не стало б катастрофою, трагедією або кінцем світу для вас в Сполученому Королівстві. Це було б набагато гірше, тому що це був би неправильний вибір. Це було б помилкою, за яку б розплачувалися насамперед ви, ті, хто голосував. Тому що хто хоче, щоб Великобританія була маленькою і ізольованою? »

Чому виникло питання про вихід?

Проведення такого референдуму до кінця 2017 було однією з передвиборних обіцянок Кемерона. Привівши Консервативну партію до переконливої ​​перемоги на парламентських виборах в травні, він першим ділом заявив про те, що подібне волевиявлення відбудеться.

Великобританію не влаштовує, перш за все, велике число прибувають в країну мігрантів з країн Східної Європи та обмеження повноважень парламенту королівства.

Прихильники Brexit вважають, що в довгостроковій перспективі Великобританія буде краще розвиватися за межами ЄС: Лондон отримає повний суверенітет і необмежений контроль над економікою і міграційною політикою.

Британський журналіст Дуглас Мюррей сказав Vox, що «ризики від того, що Великобританія залишиться в ЄС, значно перевищують ризики від виходу з Євросоюзу». Мюррей вважає, що єврозона була «катастрофою», і зараз Королівству дуже важливо отримати контроль над власними кордонами.

Екс-мер Лондона, член Консервативної партії Борис Джонсон, в лютому цього року написав статтю, в якій закликав голосувати за вихід з ЄС. На його думку, чим більше робить Євросоюз, тим менше місця залишається для прийняття рішення на національному рівні. «Іноді правила ЄС звучать просто смішно: наприклад, вам заборонено переробити чайний пакетик, дитині до восьми років не можна лопати повітряні кульки, а потужність пилососів має свої обмеження», - писав Джонсон.

Політичні сили, що підтримують Brexit, в основному апелювали ні до економічної, а до міграційної політики Євросоюзу. Партія незалежності Великобританії, яка дотримується правих поглядів, стверджувала, що масштабна імміграція з інших європейських країн привела до падіння зарплат корінних британців. Лідер партії Найджер Фарадж заявляв, що необмежена імміграція з Європи призведе до високої конкуренції за держпослуги і піддасть британських жінок більшому ризику сексуального насильства.

Наслідки для України?
Що тепер буде з Великобританією?
Чому виникло питання про вихід?
Що вони обіцяють Україні?
Під час плебісциту громадяни Великобританії відповідали на питання: «Повинно Сполучене Королівство залишитися членом Європейського Союзу або вийти з Європейського Союзу?
Наслідки для України?
Що тепер буде з Великобританією?
Що про вихід Великобританії з ЄС думають «сильні світу цього»?
Інші члени ЄС теж зможуть сказати: «Якщо вони можуть вийти, то, може, нам теж варто провести референдум і піти?
Тому що хто хоче, щоб Великобританія була маленькою і ізольованою?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online