Що загрожує нашій економіці більше - Brexit або демографія?

  1. Глобальна карта економічного зростання
  2. Рано чи пізно повинна відбутися корекція цін
  3. Brexit - ще нічого не закінчилося
  4. Що очікується в найближчі місяці

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Які події в світі можуть вплинути на економіку Латвії і з якими найважливішими викликами доведеться зіткнутися в майбутньому, розповідає керівник Управління ринку фінансів банку SEB Андріс Ларіньш.

Глобальна карта економічного зростання

Якщо говорити про економічне зростання, то зараз в світі панує помірний оптимізм. Найбільші проблеми в Європі можуть очікувати економіку Великобританії: як підприємцям укладати нові договори про співпрацю, якщо незрозуміло, як будуть розвиватися подальші відносини Сполученого Королівства з ЄС?
Чи не занадто обнадійливі справи і у Японії, яка після 40-річного періоду чудового економічного зростання ось вже кілька років перебуває в стагнації. У свою чергу в відношенні Китаю аналітики не прогнозують в цьому році змін темпу зростання, а ось в наступному році можливе уповільнення.

У той же час прогнозується приріст темпу зростання економіки США. В єврозоні також очікується зростання, після якого, швидше за все, піде пауза. Погляд аналітиків на розвиток економіки Балтії та Латвії в цілому позитивний.

Рано чи пізно повинна відбутися корекція цін

В єврозоні як і раніше панують низька інфляція і низькі процентні ставки, деякі центробанки продовжують купувати облігації і наповнювати ринок грошима, індекси ринку акцій б'ють нові рекорди, нових світових рекордів досягають також рівні боргів.

Коли все частіше доводиться чути, що зростання прискорюється, варто проаналізувати зовсім недавній досвід і згадати, з яких етапів складається міхур, тобто, які ознаки могли б свідчити про його наближення. Рано чи пізно після тривалого зростання цін повинна відбутися їх корекція. Чи може ця корекція спровокувати ще одну кризу, ніхто зараз сказати не може, але варто своєчасно пошукати можливі рішення, способи уникнути корекції цін.

Низькі довгострокові процентні ставки - хороша новина для позичальників, довгострокові кредитні ставки сигналізують про те, що популярним на кредитному ринку ставками Euribor 3 і 6 місяців найближчим часом підвищення не загрожує. Більш низькі відсотки по кредитах, більше грошей на споживання, і це сприяє зростанню економіки.

Якщо в плані кредитів все ще можна насолоджуватися низькими процентними ставками, то у вкладників і раніше важкі часи. Кілька центробанків в світі за депозити не виплачують, а стягують відсотки.

Як показує попередній досвід, учасники ринку майже ніколи не вгадують, як поведуть себе процентні ставки. Так, напрямок процентних ставок нерідко вгадується правильно, але не вдається визначити точний час. Тому робити серйозні прогнози щодо поведінки ставок в найближчому майбутньому неможливо.

Brexit - ще нічого не закінчилося

Ця тема буде відображатися в заголовках як мінімум протягом двох наступних років, до квітня 2019 року, поки триватимуть переговори ЄС і Великобританії про припинення попередніх стосунків і створення подальших.

Чому відбувається в Великобританії так важливо для Латвії?

  • По-перше, хоча б тому, що Сполучене Королівство - шостий найбільший партнер Латвії з експорту, з об'ємом в середньому 50 мільйонів євро. Події в Великобританії впливають на підприємства, які співпрацюють з нею, і на економіку Латвії в цілому.
  • По-друге, Великобританія - один з тих рідкісних торгових партнерів Латвії, який знаходиться поза єврозоною. В результаті вартість експорту або імпорту коливається не тільки від абсолютного числа угод, але і від зміни вартості фунта, для Латвії за квартал це можуть бути кілька мільйонів євро.
  • По-третє, відносини Великобританії і ЄС важливі для Латвії, оскільки Сполучене Королівство робить дуже великі внески в бюджет Євросоюзу. Великобританія - другий найбільший нетто-платник до бюджету ЄС (у 2016 році - 7,1 мільярда євро).
  • По-четверте, відбувається в Сполученому Королівстві важливо для всіх, хто сам працює або чиї родичі живуть і працюють у Великобританії. Референдум Brexit і будь-які дискусії про процес Brexit часто несприятливо позначаються на вартості фунта і, відповідно, купівельної спроможності в єврозоні тих, хто заробляє в фунтах (в тому числі в Латвії).

Найбільший виклик Латвії в довгостроковій перспективі - демографічна ситуація

Як би добре не діяли в Латвії існуючі податкова система і система накопичень, один з найважливіших питань, як і раніше: скільки платників податків у нас буде в подальшому, щоб утримувати ці системи? Хоча в основному спостерігаються в цій сфері тенденції не обнадіюють, є і хороша новина - у останні роки негативна різниця між народжуваністю і смертністю зменшується і в показниках народжуваності намічається позитивна тенденція.

В майбутньому ми зіткнемося з викликами, які визначає нинішній віковий склад населення. У 2005 році кожен п'ятий (20%) житель Латвії був у віці від 13 до 25 років, в 2010 році частка молодих людей зменшилася до 17%, а в 2015-му - до 14%. Це не тільки специфічна проблема Латвії - зі схожою проблемою стикаються також сусідні країни - Литва і Естонія. Старіння населення - проблема багатьох розвинених країн.

Через кілька років зменшиться число жителів, які прийдуть на ринок праці - менше число працюючих створить проблеми для підприємств, це буде означати і менші доходи від податків і менше споживання.

Про те, що Латвії потрібен план дії щодо чисельності населення, свідчать показники і прогнози міжнародних баз даних. За підрахунками Eurostat, в 2060 році Латвія буде лідирувати в ЄС за різницею між жителями старше 65 років і жителями у віці від 15 до 64 років. Питома вага людей пенсійного віку (за умови, що пенсійний вік з 65 років) може досягти навіть 68%.

Що очікується в найближчі місяці

Слідуючи тенденціям першого півріччя, коли економіка зросла на 4%, в Латвії очікується подальше зростання споживання, що забезпечить сприятлива ситуація на ринку праці, зростання зарплат і зростаючі доходи від податків. Нарешті, позитивні тенденції відображаються в графах витрат капіталу. Надалі вплив інвестицій на зростання виросте, оскільки цьому сприятимуть як вливання фондів ЄС, так і більш сприятливі умови на ринках, особливо в експорті. Спостережуваний в першому півріччі зростання експорту товарів і послуг збережеться і буде важливою рушійною силою.

У міру поліпшення ситуації на ринку праці збережеться хороша активність також в споживанні. В результаті зовнішнє середовище і зростаючі потоки фондів ЄС найближчим часом забезпечать дуже сприятливі умови для розвитку народного господарства Латвії. Це час необхідно використовувати, щоб закласти основу для зростання в той період, коли потік фінансування ЄС почне вичерпуватися. Вплив одужання глобальної економіки спостерігається в зростанні не тільки в Латвії, але і Литви з Естонією, де тенденції в цілому схожі з нашою країною.

  • Економічне середовище - 19.05.2017

    Найвища точка інфляції ще попереду

    Зростання інфляції в Латвії триває - в квітні він склав 0,4%. Такий приріст втримав річну інфляцію на рівні березня, тобто в розмірі 3,4%. У порівнянні з квітнем минулого року ціни на товари були на 3,2%, а на послуги - на 4% вище.

    Детальніше

  • Особисті фінанси - 19.08.2017

    Як податкова реформа вплине на доходи жителів?

    У серпні цього року прийнятий пакет законів податкової реформи. Таким чином, вже в наступному році жителі помітять зміни в свої доходи. Економіст банку SEB Дайніс Гашпуйтіс узагальнив ті пункти планованої реформи, які вплинуть на фінанси людей найбільше.

    Детальніше

Чому відбувається в Великобританії так важливо для Латвії?
Як податкова реформа вплине на доходи жителів?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online