Закон про заборону куріння в громадських місцях: ФЗ 15, де можна, де заборонено, стаття про обмеження для курців

  1. Закон і його суть
  2. «Бездимні» місця
  3. Допустимі для куріння місця
  4. Штрафні санкції
  5. Корисне відео

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Необхідність боротьби з масовим курінням назріла дуже давно. З 2013 року знайшов силу і повноваження закон про заборону куріння в громадських місцях. Для любителів подиміти ця новина стала вражаючою, особливо тому, що положення цього закону дозволяють задати тільки одне питання: а хоч десь дозволено побалуватися сигаретою?

Закон і його суть

Якщо виражатися юридичною мовою, то розмова піде про Федеральному законі від 23 лютого 2013 року № 15-ФЗ «Про охорону здоров'я громадян від впливу навколишнього тютюнового диму та наслідків споживання тютюну». Згідно з ним категорично забороняється куріння абсолютно у всіх закритих громадських приміщеннях. Президент РФ підписав закон 23 лютого 2013 року, а вступив він в чинності 1 червня того ж року.

Варто відзначити, що деякі положення даного акту були затверджені дещо пізніше:

  • Стаття 13 Закону придбала свою силу лише 1 січня 2014 році.
  • Ще цілий ряд пунктів і статей стали законними станом на 1 червня 2014 року. Зокрема, це найжорсткіші положення 15-го Федерального закону, відповідно до яких, власне, курців і витіснили з закритих приміщень.
  • Остаточно антитютюновий закон сформувався в 2017 році 1 січня, після того як в силу вступили 1 і 2 пункти першої частини, а також 2-а частина статті 18.

Остаточно антитютюновий закон сформувався в 2017 році 1 січня, після того як в силу вступили 1 і 2 пункти першої частини, а також 2-а частина статті 18

Варто також відзначити, що Федеральний закон про заборону на куріння включає в себе заборону на рекламу або пропаганду продукції з тютюну.

Чи не дозволяється стимулювати процес продажу даного товару, тютюнові бренди виключаються зі списку спонсорства. Особливо суворі заходи виставлені щодо демонстрації процесу куріння в контенті, призначеному для підліткової категорії громадян.

Такі жорсткі заходи російський уряд ухвалив неспроста. Справа в тому, що відповідно до статистики мільйони росіян вмирають від ракових захворювань, які викликані безпосередньо вдиханням тютюнового диму. Закон про куріння сильно обмежує можливості курців, тим самим демонструючи, що вони кілька ущемлені у своїх правах по відношенню до некурящим людям.

Важливо! Однак, як свідчить та ж статистика, кількість людей, які «дружать» з сигаретою, залишилося практично незмінним. Експерти вважають, що видимі зміни в кращу сторону можна очікувати не раніше, ніж через п'ять років.

«Бездимні» місця

Всі ми пам'ятаємо, що раніше сигаретний дим буквально огортав ресторани і бари, нічні клуби і кафе. Навіть у великих торгових центрах, в холах готелів і інших пристойних громадських закладах стояли завзяті курці, які наповнювали повітря запахом тютюну. Після того як відповідний закон вступив в силу, з'явилися конкретні місця, де заборонено курити.

Давайте їх перерахуємо:

  • Центри скупчення молоді - школи, університети, коледжі, інші навчальні заклади, а також спеціальні установи, призначені для підліткової категорії громадян.
  • Курити суворо заборонено в санітарно-курортних, лікувальних, профілактичних і оздоровчих комплексах, а також у всіх закладах, пов'язаних зі спортивною діяльністю.
  • Не можна поширювати тютюновий дим при використанні всіх видів громадського транспорту. Це автобуси, маршрутки і, звичайно ж, метро, ​​літаки, поїзди, електрички, пароплави і пороми і т.д.
  • Заборона на куріння охоплює такі області, як вокзали, аеропорти, річкові порти, автостанції і станції метро. В радіусі 15 метрів від таких місць палити не можна.
  • Даний ФЗ забороняє курити в житлових, а також торгових приміщеннях (в тому числі на відкритих ринках, в наметах і інших торгових точках), в побутових і соціальних установах, на підприємствах громадського харчування і в готельній середовищі.
  • Тютюн під забороною у всіх державних установах.
  • У всіх приміщеннях загального користування житлових будинків, а також в ліфті курити не можна.
  • Тютюн неприпустимий в районах дитячих садків, майданчиків та інших місць, де знаходяться діти.
  • Забороняється диміти на пляжі, а також біля автозаправки.

Забороняється диміти на пляжі, а також біля автозаправки

Виходить, що Федеральний закон «зв'язує» руки курцям практично у всіх громадських місцях. Більш того, всі ці місця найчастіше обладнані спеціальною табличкою, яка в черговий раз попереджає людей про заборону. Сигарети тепер неприпустимі в ресторанах, в кафе і барах. Вони під категоричною забороною в клубах, в боулінгу і в більярдних, в торгових центрах та інших розважальних закладах.

Важливо! Дотримання закону про заборону на куріння в громадських місцях контролюється місцевими правоохоронцями, тобто охоронцями, а в разі її недотримання порушника чекає адміністративна відповідальність.

Строгий закон про заборону тютюнопаління торкнувся також раніше улюблені курцями місця, зокрема під'їзди. Звичайно ж, під'їзд, як і ліфт, вважається місцем загального користування, отже, по ньому ходять і діти, і підлітки, і люди, які не переносять тютюновий дим. У всіх сенсах це вірно - заборонити законом сигарети в подібному місці.

У всіх сенсах це вірно - заборонити законом сигарети в подібному місці

Однак в деяких випадках домоволодіння робить виняток з обопільної згоди. Для курців виділяється окремий сектор, який оснащений хорошою вентиляцією і відповідає всім нормам (про це читайте нижче).

Головне, щоб всі жителі під'їзду підписали відповідну угоду, і ніхто не був проти подібного нововведення.

Аналогічна ситуація склалася на лайнерах далекого плавання. Завзяті курці також мають право брати подібні тури, отже, для них мають створюватися належні умови. На судні виділяється спеціальне місце, яке відмінно провітрюється і, знову-таки, відповідає встановленим законом правилами про місця для куріння.

Це цікаво! Неупереджене та упереджене ставлення - це як : Як покарати начальника

Допустимі для куріння місця

Цей список буде куди коротше переліку місць, де курити заборонено, але в ньому є також свої плюси для залежних від тютюну людей. Отже, де можна курити, не побоюючись штрафу чи іншої адміністративної відповідальності за свої дії:

  • Усередині володіти своїм майном. Це квартира, будинок, машина, балкон і все, що за паперами належить конкретно вам (або за договором оренди).
  • У розпорядженні курців практично вся вулиця, виключаючи лише радіус 15 метрів від різних закладів і транспортних станцій.
  • У кожному офісі і в кожному торговому центрі є спеціально обладнані місця для персоналу та відвідувачів, які призначені для тютюнового диму.

У кожному офісі і в кожному торговому центрі є спеціально обладнані місця для персоналу та відвідувачів, які призначені для тютюнового диму

Також варто відзначити, що у всіх закладах, які опинилися в списку заборонених для курців, обов'язково є місце для куріння. Воно завжди має відповідати конкретним нормам і бути ізольованим від усіх повз проходять людей.

Найголовніше, що варто усвідомити, так це те, що курити в будь-яких приміщеннях і на відкритих територіях дозволено тільки з відома законного власника цих об'єктів.

При цьому варто пам'ятати, що в більшості офісних приміщень курилка розташовується і в самій будівлі, і на вулиці.

Але існує ряд закладів, де внутрішній простір для куріння не може бути обладнано, це:

  • столові і зони громадського харчування;
  • громадські туалети;
  • побутові та санітарні приміщення;
  • медичні пункти;
  • кімнати для відпочинку.

Отже, щодо курилок давайте розглянемо перша вимога. Важливо, щоб це приміщення знаходилося далеко від інших, де працюють або відпочивають люди, щоб тютюновий дим не заважав їм. Якщо це «внутрішня» курилка, то до найближчого робочого місця повинно бути не менше 75 метрів. Якщо ж зона для паління знаходиться на вулиці - то 150 метрів.

Куріння в громадських місцях, спеціально обладнаних для цієї процедури, допустимо лише в тому випадку, якщо дотримуються всі заходи пожежної безпеки:

  • Стіни повинні бути оброблені вогнетривкими матеріалами.
  • Якщо певні поверхні покриті лаками, фарбами та іншими горючими речовинами, поверх вони обробляються захисної протипожежної емульсією.
  • Урни повинні бути неодмінно металевими, а ставити їх потрібно далеко від поверхонь, які можуть легко спалахнути.
  • Курилка повинна бути оснащена табличній «Місце для куріння», яка виготовляється з негорючого пластика.

Це цікаво! який покладено штраф за проїзд на червоне світло

У разі недотримання санітарних норм відповідальність за куріння співробітників в приміщенні понесе начальство. Тому важливо дотримати всі заходи, запропоновані в законі. Найголовніше - курилка повинна інтенсивно провітрюватися. Обмін повітря в вентиляційних системах повинен становити більше 10 куб. м / год. Що ж стосується температури повітря, то в холодну пору курилки варто прогрівати не менше ніж до позначки +16.

Що ж стосується температури повітря, то в холодну пору курилки варто прогрівати не менше ніж до позначки +16

Яким обладнанням повинні бути забезпечені місця для куріння в приміщеннях? Передбачається їх оснащення:

  • штучним джерелом освітлення;
  • вентиляцією;
  • вогнегасником;
  • табличкою з написом «Місце для куріння»;
  • попільничками;
  • дверима, яка щільно закривається;
  • рекламною продукцією, що вказує на шкоду тютюнопаління. \

Це цікаво! Що таке детектор брехні: поліграф - як його пройти

Штрафні санкції

Зовсім недавно всі розважальні та заклади громадського харчування ділилися на дві частини - для курців зал і некурящий. Відповідно до нового закону це положення речей повинно було докорінно змінитися, але ми, як і раніше, приходячи в улюблене кафе, частенько чуємо фразу: «В якій вам зал?». Справа в тому, що для ресторанів і барів вкрай невигідно втрачати клієнтів, які люблять за чаркою коньяку або навіть за чашкою кави викурити сигарету. Куди більш прийнятним заходом для них вважається оплата штрафу. До речі, для юридичних осіб ця сума буде коливатися в межах від 30 до 90 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Але варто зазначити, що вкрай рідко за цією статтею карають начальство барів і ресторанів.

Для фізичних осіб покарання законом також передбачено, але для цього людина, як то кажуть, повинен бути пійманий на гарячому. Штраф за куріння в громадському місці - від 500 до 1500 руб.

Увага! Якщо людина димить в районі дитячого майданчика, саду або школи, то сума штрафу збільшується до 2000-3000 рублів.

Корисне відео


Куріння - річ шкідлива і абсолютно непотрібна. Однак для багатьох людей це вже частина життя. З цієї причини законодавчий акт про тютюнопаління не так суворий, але все-таки він обмежує людей у ​​можливості вільно і без жодних обмежень, як це було раніше, споживати тютюн і шкодити оточуючим.

Це цікаво! Керування автомобілем в стані алкогольного сп'яніння: позбавлення прав за пиятику

Для любителів подиміти ця новина стала вражаючою, особливо тому, що положення цього закону дозволяють задати тільки одне питання: а хоч десь дозволено побалуватися сигаретою?
Відповідно до нового закону це положення речей повинно було докорінно змінитися, але ми, як і раніше, приходячи в улюблене кафе, частенько чуємо фразу: «В якій вам зал?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online