Розмір паркувального місця для легкового автомобіля

  1. Розміри парковки: останні зміни в законодавстві 2018
  2. Підготовка до розмічальних робіт
  3. Порядок і вартість нанесення розмітки
  4. Самовільне захоплення парковки у дворі: куди звертатися
  5. Як законно оформити паркувальне місце у дворі

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

З 2017 року законодавстві про розміри паркувальних місць було внесено кілька змін - тепер для легкових і інших автомобілів передбачені мінімальні і максимальні параметри. Поряд з цим машино-місце у дворі визнано об'єктом нерухомості - відповідно, його можна купити, продати і оформити у власність, як і квартиру.

Поряд з цим машино-місце у дворі визнано об'єктом нерухомості - відповідно, його можна купити, продати і оформити у власність, як і квартиру

думка експерта

Соболєв Дмитро

Юрист з адміністративних правопорушень, експерт сайту

Важливо також знати, що вважається прибудинковою територією біля багатоквартирного будинку - раніше ми докладно розбирали цей питання тут .

Розміри парковки: останні зміни в законодавстві 2018

Всі габарити паркувального місця відображені в діючих з 2011 року СНиП 21-02-99. Згідно з цим документом параметри стоянки для легкового автомобіля повинні бути такими:

  • ширина 2,5 метра;
  • довжина 5,3 метра.

При цьому ширина розмітки (до 0,1 метра) не включається в розміри паркувального місця.

У разі стоянки для легкових автомобілів інвалідів всі параметри збільшуються:

  • довжина - 6,2 метра;
  • ширина - 3,6 метра.

довжина - 6,2 метра;   ширина - 3,6 метра

Як правило, поруч з лікарнями, великими торговельними центрами, магазинами, культурними установами і в сучасних житлових мікрорайонах відводиться від 10 до 20% всієї площі парковки для інвалідів.

У цьому ж документі прописуються технічні вимоги до організації простору парковки, параметри матеріалів, що застосовуються для огородження території, зокрема:

  1. Межі паркування у дворах завжди повинні огороджуватися за допомогою бортового каменю.
  2. У дворах та інших місцях обов'язково створюється светоотражающая розмітка (на стовпах та інших вертикальних опорах).
  3. Для розмітки на поверхні асфальту застосовується термопластик або нітрофарби. Однак в більшості випадків використовують дешеву водоемульсійну суміш, яка зникає повністю за 1 сезон через опади.

Останні зміни в законодавстві, які почали чинності 1 січня 2017 року, встановили, що мінімальний розмір парковки тепер 5,3 * 2,5 метра, а максимальні відповідають показникам для автомобілів водіїв-інвалідів.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ. Також з 1 січня машино-місце стало визнаним об'єктом нерухомості. Це означає, що тепер його можна купувати в іпотеку (разом з квартирою), продавати, заповідати, а також оформляти у власність, як будь-який інший об'єкт нерухомості.

Підготовка до розмічальних робіт

Перш ніж буде здійснено роботу по розмітці території, вибирають місце і розраховують загальна кількість машино-місць, особливості їх розташування виходячи з кількох міркувань:

  1. Для яких саме автомобілів буде призначена стоянка - найчастіше передбачена парковка тільки для легкових, оскільки для вантажних створюються спеціальні зони.
  2. Наскільки великими можна залишити зазори між кордонами - як правило, орієнтуються на те, щоб 1 людина могла вільно пройти між машинами.
  3. Як саме будуть паркуватися автомобілі - в довжину або ширину (тип парковки).

Як саме будуть паркуватися автомобілі - в довжину або ширину (тип парковки)

Поряд з цими обставинами враховують і другорядні чинники (товщина розмітки, огородження - загальні або індивідуальні), естетичні міркування.

Порядок і вартість нанесення розмітки

Під час нанесення розмітки керуються такими правилами:

  1. Оптимальна погода - суха і тепла (від + 18оС до + 25оС).
  2. Використовувані матеріали - термопластик, фарба або полімерні стрічки.
  3. Відхилення від допустимих розмірів паркувального місця - не більше 5 см в кожну сторону.

Послідовність дій така:

  1. Підготовка матеріалу (фарба, літні) до роботи.
  2. Підготовка місця до роботи - очищення від колишніх розміток (вони повинні повністю зникнути), а також прибирання пилу і сміття.
  3. Нанесення попереднього контуру відповідно до параметрів.
  4. Прокрас кожного контуру до отримання рівних ліній.
  5. Доопрацювання стоянки - маркування особливих зон (для інвалідів), окрас стовпів люмінесцентної фарби (наприклад, виділення місць з вогнегасниками), нанесення нумерації та інших засобів для зручної навігації по великий паркувального зоні.

Таким чином, вартість всіх робіт складається з:

  • роботи з проектування кожного місця і паркувальної зони в цілому;
  • плата за роботу співробітників;
  • матеріали для розмітки (основної та додаткової).

Самовільне захоплення парковки у дворі: куди звертатися

На практиці дуже часто спостерігаються, як громадяни відгороджують частину місця на дворовій парковці за допомогою всіляких предметів - стійки, ящики з петлею в асфальті, гирі і т.п.

У переважній більшості випадків це незаконна дія, тому що земля навколо багатоквартирного будинку знаходиться у власності муніципалітету або є загальнопайової володінням всіх власників квартир в цьому будинку (кожному громадянину належить невелика частина землі пропорційно його житлової площі).

Тому якщо спостерігаються такі ситуації, можна поскаржитися на незаконні дії сусіда, склавши заяву в довільній формі на ім'я:

  • представників Керуючої компанії;
  • Адміністрації міста;
  • дільничного.

До заяви важливо докласти фото-, відеоматеріали, свідчення та інші докази цього правопорушення.

Як законно оформити паркувальне місце у дворі

В законі є поняття машино-місця (стаття 1.29. Містобудівного кодексу). Визначається, що це частина парковки, яка відділяється розміткою або спеціальними огорожами, механізмами, і при цьому територія обов'язково відображена в кадастровому обліку. Тобто машино-місце має цільове призначення (тільки для парковки автомобілів) і стоїть на державному обліку, як і будь-який інший об'єкт нерухомості.

Отримання права користування цим місцем (з виключенням користування іншими особами) можливо, але процедура досить трудомістка. У загальному вигляді послідовність дій така:

  1. Перш за все, потрібно ініціювати загальні збори власників в будинку, на якому більшістю голосів прийняти рішення про те, що частина загальної прибудинкової території буде переведена в приватну власність або надана в оренду для організації машино-місць.
  2. Далі з протоколом зборів мешканців (потрібні підписи всіх приголосних, а також наявність кворуму - не менше половини всіх власників) слід звернутися до місцевого відділення кадастрової палати, щоб викликати інженера, який проведе відповідні вимірювальні роботи (за рахунок мешканців).
  3. Після цього потрібно зібрати всі наявні документи (протокол зборів, кадастровий план ділянки, свій паспорт та свідоцтво про власність на квартиру для підтвердження факту проживання саме в цьому будинку) і звернутися в кадастрову палату для постановки території на кадастровий облік.
  4. Тепер з довідкою з палати, а також з підготовленим проектом території, який складе інженер, потрібно звертатися в місцеву адміністрацію до відповідного департаменту для отримання схвалення.
  5. Після отримання дозвільного документа потрібно узгодити проведення робіт з територіальним відділенням Росспоживнагляду.
  6. Після отримання всіх дозволів можна приступити до роботи по розмітці і спорудження огорож, які також проходять за рахунок коштів самих мешканців.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ. Якщо прибудинкова територія не була оформлена у власність мешканців багатоквартирного будинку, значить, вона за замовчуванням знаходиться у володінні адміністрації. Тоді знадобиться укладати додатковий договір оренди землі з цим органом.

Детальний аналіз, як узгодить машино-місце у власність, представлений в цьому відеоматеріалі.

Поділитися посиланням:

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online