ОПОДАТКУВАННЯ ДОХОДУ ВІД ПРОДАЖУ ЦІННИХ ПАПЕРІВ

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

НА ДОПОМОГУ БУХГАЛТЕРУ

ОПОДАТКУВАННЯ ДОХОДУ ВІД ПРОДАЖУ ЦІННИХ ПАПЕРІВ

Відповідно до ст. 214.1 НК РФ при визначенні податкової бази по доходах за операціями з цінними паперами, включаючи інвестиційні паї пайового інвестиційного фонду, і операціями з фінансовими інструментами термінових угод, базисним активом за якими є цінні папери, враховуються доходи, отримані за такими операціями:

купівлі-продажу цінних паперів, що обертаються на організованому ринку цінних паперів (до цінних паперів, що обертаються на організованому ринку цінних паперів, відносяться цінні папери, допущені до обігу в організаторів торгівлі, що мають ліцензію федерального органу, що здійснює регулювання ринку цінних паперів на здійснення зазначеної діяльності) ;

купівлі-продажу цінних паперів, не обертаються на організованому ринку цінних паперів;

з фінансовими інструментами термінових угод (ф'ючерсні і опціонні біржові угоди), базисним активом за якими є цінні папери;

купівлі-продажу інвестиційних паїв пайових інвестиційних фондів, включаючи їх погашення;

з цінними паперами та фінансовими інструментами термінових угод, базисним активом за якими є цінні папери, які здійснюються довірчим керуючим (за винятком керуючої компанії, що здійснює довірче управління майном, що є пайовий інвестиційний фонд) на користь засновника довірчого управління (вигодонабувача), що є фізичною особою.

Податкова база по кожній зазначеній операції визначається окремо з урахуванням положень ст. 214.1 НК РФ. При цьому під фінансовими інструментами термінових угод, базисним активом за якими є цінні папери, розуміються ф'ючерсні і опціонні біржові угоди.

Відповідно до ст. 4 Закону Російської Федерації від 20.02.92 р № 2383-1 «Про товарні біржі і біржової торгівлі» до ф'ючерсних угод відносяться угоди, пов'язані з взаємною передачею прав і обов'язків щодо реального товару стандартних контрактів на поставку біржового товару. Опціонні біржові угоди - це угоди, пов'язані з поступкою прав на майбутню передачу прав і обов'язків щодо біржового товару або контракту на поставку біржового товару.

Дохід (збиток) за операціями купівлі-продажу цінних паперів визначається як сума доходів за сукупністю угод з цінними паперами відповідної категорії, здійснених протягом податкового періоду, за вирахуванням суми збитків.

Дохід (збиток) за операціями купівлі-продажу цінних паперів, в тому числі інвестиційних паїв пайових інвестиційних фондів, визначається як різниця між сумами доходів, отриманих від реалізації цінних паперів, і документально підтвердженими витратами на придбання, реалізацію та зберігання цінних паперів, фактично виробленими платником податків (включаючи витрати, що відшкодовуються професійному учаснику ринку цінних паперів, керуючої компанії, що здійснює довірче управління майном, що є пайовий інвестиційний фо д), або майновими відрахуваннями, прийнятими в зменшення доходів від угоди купівлі-продажу в порядку, передбаченому п. 3 ст. 214.1 НК РФ.

Перелік витрат не є закритим, що дозволяє враховувати інші витрати, безпосередньо пов'язані з операціями купівлі-продажу цінних паперів.

До зазначених витрат відносяться:

суми, що сплачуються продавцю відповідно до договору;

оплата послуг, що надаються депозитарієм;

комісійні відрахування професійним учасникам ринку цінних паперів, знижка, що сплачується (відшкодовується) керуючої компанії пайового інвестиційного фонду при продажу (погашення) інвестором інвестиційного паю пайового інвестиційного фонду, визначається відповідно до порядку, встановленого законодавством Російської Федерації про інвестиційні фонди;

біржовий збір (комісія);

оплата послуг реєстратора;

інші витрати, безпосередньо пов'язані з купівлею, продажем і зберіганням цінних паперів, вироблені за послуги, що надаються професійними учасниками ринку цінних паперів в рамках їх професійної діяльності.

Якщо платником податків були придбані у власність (в тому числі отримані на безоплатній основі або з частковою оплатою) цінні папери, то при оподаткуванні доходів за операціями купівлі-продажу цінних паперів в якості документально підтверджених витрат на придбання (отримання) цих цінних паперів враховуються також суми, з яких був обчислений та сплачено податок при придбанні (отриманні) даних цінних паперів.

Дохід (збиток) за операціями купівлі-продажу цінних паперів, що обертаються на організованому ринку цінних паперів, зменшується (збільшується) на суму відсотків, сплачених за користування грошовими коштами, залученими для здійснення угоди купівлі-продажу цінних паперів, в межах сум, розрахованих виходячи з діючої ставки рефінансування Банку Росії. За операціями з цінними паперами, що обертаються на організованому ринку цінних паперів, розмір збитку визначається з урахуванням граничної межі коливань ринкової ціни цінних паперів.

При реалізації або погашення інвестиційного паю, якщо зазначений інвестиційний пай не обертаються на організованому ринку цінних паперів, витрати визначаються виходячи з ціни придбання цього інвестиційного паю, включаючи надбавки. При реалізації або погашення інвестиційного паю пайового інвестиційного фонду, якщо зазначений інвестиційний пай не обертаються на організованому ринку цінних паперів, ринковою ціною визнається розрахункова вартість інвестиційного паю, що визначається в порядку, встановленому законодавством Російської Федерації про інвестиційні фонди. При придбанні інвестиційного паю пайового інвестиційного фонду, якщо зазначений інвестиційний пай не обертаються на організованому ринку цінних паперів, ринковою ціною визнається розрахункова вартість інвестиційного паю, що визначається в порядку, встановленому законодавством Російської Федерації про інвестиційні фонди. Якщо правилами довірчого управління пайовим інвестиційним фондом передбачена надбавка до розрахункової вартості інвестиційного паю, то ринковою ціною визнається розрахункова вартість інвестиційного паю з урахуванням такої надбавки.

Під ринковим котируванням цінного паперу, в тому числі паю пайового інвестиційного фонду, що звертається на організованому ринку цінних паперів, розуміється середньозважена ціна цінного паперу за угодами, здійсненим протягом торгового дня через організатора торгівлі. Якщо по одній і тій же цінним папером операції здійснювалися через двох і більше організаторів торгівлі, платник податків має право самостійно вибрати ринкову котирування цінного паперу, що склалася у одного з організаторів торгівлі. Якщо середньозважена ціна організатором торгівлі не обчислюється, то за середньозважену ціну приймається половина суми максимальної і мінімальної цін угод, укладених протягом торгового дня через цього організатора торгівлі. Якщо витрати платника податку на придбання, реалізацію та зберігання цінних паперів не можуть бути віднесені безпосередньо до витрат на придбання, реалізацію та зберігання конкретних цінних паперів, зазначені витрати розподіляються пропорційно вартісної оцінки цінних паперів, на частку яких належать зазначені витрати. Вартісна оцінка цінних паперів визначається на дату здійснення цих витрат.

Якщо витрати платника податку не можуть бути підтверджені документально, він має право скористатися майновим податковим вирахуванням, передбаченим абзацом першим п.п. 1 п. 1 ст. 220 НК РФ, тобто в сумах, отриманих платником податків у податковому періоді від продажу іншого майна, яке перебувало у власності платника податків менш трьох років, але не перевищують 125 000 руб. При продажу іншого майна, яке перебувало у власності платника податків три роки і більше, майновий податковий відрахування надається в сумі, отриманої платником податку при продажу зазначеного майна. Майновий податкове вирахування або відрахування в розмірі фактично зроблених і документально підтверджених витрат надається платнику податків при розрахунку і сплаті податку до бюджету у джерела виплати доходу (брокера, довірчого керуючого, керуючої компанії, що здійснює довірче управління майном, що є пайовий інвестиційний фонд, або у іншої особи, здійснює операції за договором доручення або по іншому подібному договором на користь платника податків) або після закінчення податкового періоду при подач е податкової декларації до податкового органу.

Якщо розрахунок і сплата податку виробляються джерелом виплати доходу (брокером, довірчим керуючим, управляючою компанією, що здійснює довірче управління майном, що є пайовий інвестиційний фонд, або іншою особою, яка вчиняє операції за договором доручення або по іншому подібному договором на користь платника податків) у податковому періоді, то майновий податковий відрахування надається джерелом виплати доходу з можливістю подальшого перерахунку після закінчення податкового періоду при поданні податкової декла ації в податковий орган. При наявності декількох джерел виплати доходу майновий податкове вирахування надається тільки у одного джерела виплати доходу за вибором платника податку.

Податкова база по операціях купівлі-продажу цінних паперів (погашення інвестиційних паїв пайових інвестиційних фондів) обчислюється як дохід, отриманий за результатами податкового періоду за операціями з цінними паперами. Дохід (збиток) за операціями купівлі-продажу цінних паперів (погашення інвестиційних паїв пайових інвестиційних фондів) визначається відповідно до п. 3 ст. 214.1 НК РФ. Збиток за операціями з цінними паперами, що обертаються на організованому ринку цінних паперів, отриманий за результатами зазначених операцій, здійснених в податковому періоді, зменшує податкову базу за операціями купівлі-продажу цінних паперів даної категорії. Дохід за операціями купівлі-продажу цінних паперів, не обертаються на організованому ринку цінних паперів, які на момент їх придбання відповідали вимогам, встановленим для цінних паперів, що обертаються на організованому ринку цінних паперів, може бути зменшений на суму збитку, отриманого в податковому періоді, за операціями купівлі-продажу цінних паперів, що обертаються на організованому ринку цінних паперів.

Податкова база по операціях з фінансовими інструментами термінових угод (за винятком операцій, передбачених п. 6 ст. 214.1 НК РФ) визначається як різниця між позитивними і негативними результатами, отриманими від переоцінки зобов'язань і прав вимог за укладеними угодами і виконання фінансових інструментів термінових угод, з урахуванням оплати послуг біржових посередників і біржі з відкриття позицій і ведення рахунку фізичної особи. Податкова база по операціях з фінансовими інструментами термінових угод збільшується на суму премій, отриманих по операціях з опціонами, і зменшується на суму премій, сплачених за вказаними угодами.

За операціями з фінансовими інструментами термінових угод, що укладаються з метою зниження ризиків зміни ціни цінного паперу, доходи від операцій з фінансовими інструментами термінових угод (у тому числі отримані премії по операціях з опціонами) збільшують, а збитки зменшують податкову базу по операціях з базисним активом. Порядок віднесення операцій з фінансовими інструментами термінових угод до угод, що укладаються з метою зниження ризиків зміни ціни базисного активу, визначається федеральними органами виконавчої влади, уповноваженими на те Кабінетом Міністрів України.

Податкова база по операціях з цінними паперами, включаючи інвестиційні паї пайового інвестиційного фонду, і операціями з фінансовими інструментами термінових угод, які здійснюються довірчим керуючим, обчислюється в порядку, встановленому пп. 4-6 ст. 214.1 НК РФ, з урахуванням вимог п. 7 ст. 214.1.

У витрати платника податку включаються також суми, сплачені засновником довірчого управління (вигодонабувачем) довірчого керуючого у вигляді винагороди і компенсації здійснених ним витрат за здійсненими операціями з цінними паперами та операцій з фінансовими інструментами термінових угод.

При визначенні податкової бази по доходах за операціями з цінними паперами та операцій з фінансовими інструментами термінових угод, які здійснюються довірчим керуючим на користь засновника довірчого управління (вигодонабувача), для вигодонабувача, що не є засновником довірчого управління, зазначений дохід визначається з урахуванням умов договору довірчого управління. Якщо при здійсненні довірчого управління здійснюються операції з цінними паперами різних категорій, а також якщо в процесі довірчого управління виникають інші види доходів (в тому числі доходи за операціями з фінансовими інструментами термінових угод, доходи у вигляді дивідендів, відсотків), то податкова база визначається окремо по кожній категорії цінних паперів і кожному виду доходу. При цьому витрати, які не можуть бути безпосередньо віднесені на зменшення доходу по операціях з цінними паперами відповідної категорії або на зменшення відповідного виду доходу, розподіляються пропорційно частці кожного виду доходу (доходу, отриманого за операціями з цінними паперами відповідної категорії).

Збиток, отриманий за операціями з цінними паперами та операцій з фінансовими інструментами термінових угод, які здійснюються довірчим керуючим на користь засновника довірчого управління (вигодонабувача), досконалим в податковому періоді, зменшує податкову базу за операціями з цінними паперами відповідної категорії і за операціями з фінансовими інструментами термінових угод відповідно.

Податкова база по операціях купівлі-продажу цінних паперів та операцій з фінансовими інструментами термінових угод визначається після закінчення податкового періоду. Розрахунок і сплата суми податку здійснюються податковим агентом після закінчення податкового періоду або при виплаті їм грошових коштів платнику податків до закінчення відповідного податкового періоду.

При здійсненні виплати грошових коштів податковим агентом до закінчення відповідного податкового періоду податок сплачується з частки доходу, що відповідає фактичній сумі виплачуваних грошових коштів. Частка доходу визначається як добуток загальної суми доходу на відношення суми виплати до вартісної оцінки цінних паперів, яка визначається на дату виплати грошових коштів, за якими податковий агент виступає в якості брокера. При здійсненні виплати грошових коштів платнику податків більш ніж один раз протягом податкового періоду розрахунок суми податку здійснюється наростаючим підсумком з заліком раніше сплачених сум податку. Вартісна оцінка цінних паперів визначається виходячи з фактично зроблених і документально підтверджених витрат на їх придбання.

Податковим агентом щодо доходів за операціями з цінними паперами та операцій з фінансовими інструментами термінових угод, які здійснюються довірчим керуючим на користь засновника довірчого управління (вигодонабувача), визнається довірчий керуючий, який визначає податкову базу за зазначеними операціями з урахуванням положень ст. 214.1 НК РФ.

Податкова база по операціях з цінними паперами, які здійснюються довірчим керуючим на користь засновника довірчого управління (вигодонабувача), визначається на дату закінчення податкового періоду або на дату виплати грошових коштів (передачі цінних паперів) до закінчення відповідного податкового періоду. Податок підлягає сплаті протягом одного місяця з дати закінчення податкового періоду або дати виплати грошових коштів (передачі цінних паперів).

При виплаті в грошовій або натуральній формі за рахунок коштів, що знаходяться в довірчому управлінні до закінчення терміну дії договору довірчого управління або до закінчення податкового періоду, податок сплачується з частки доходу, який визначається згідно з п. 7 ст. 214.1 НК РФ, що відповідає фактичній сумі виплачуваних засновнику довірчого управління (вигодонабувачу) коштів. Частка доходу в цьому випадку визначається як добуток загальної суми доходу на відношення суми виплати до вартісної оцінки цінних паперів (грошових коштів), що знаходяться в довірчому управлінні, яка визначається на дату виплати грошових коштів. При здійсненні виплат у грошовій або натуральній формі за рахунок коштів, що знаходяться в довірчому управлінні, більш ніж один раз в податковому періоді зазначений розрахунок проводиться наростаючим підсумком з заліком раніше сплачених сум податку.

Під виплатою грошових коштів розуміються виплата готівкових коштів, перерахування грошових коштів на банківський рахунок фізичної особи або на рахунок третьої особи на вимогу фізичної особи.

При неможливості утримати у платника податків обчислену суму податку джерелом виплати доходу податковий агент (брокер, довірчий керуючий або інша особа, яка вчиняє операції за договором доручення, договором комісії, іншим договором на користь платника податків) протягом одного місяця з моменту виникнення цієї обставини в письмовій формі повідомляє податковий орган за місцем свого обліку про неможливість зазначеного утримання і суму заборгованості платника податків. Сплата податку в цьому випадку проводиться відповідно до ст. 228 НК РФ, якою встановлено, що самостійно обчислюють суми податку, що підлягають сплаті до відповідного бюджету, в порядку, встановленому ст. 225 НК РФ, такі платники податків:

фізичні особи - виходячи із сум винагород, отриманих від фізичних осіб, які не є податковими агентами, на основі укладених договорів цивільно-правового характеру, включаючи доходи за договорами найму або договорами оренди будь-якого майна, а також від продажу майна, що належить цим особам на праві власності ;

фізичні особи - податкові резиденти Російської Федерації, які отримують доходи з джерел, що знаходяться за межами Російської Федерації, - виходячи із сум таких доходів;

фізичні особи, які отримують інші доходи, при отриманні яких не було утримано податок податковими агентами, - виходячи із сум таких доходів.

Зазначені платники податків зобов'язані подати до податкового органу за місцем свого обліку відповідну податкову декларацію.

Согласно ст. 225 НК РФ сума податку при визначенні податкової бази за правилами п. 3 ст. 210 НК РФ обчислюється як відповідна податковій ставці, встановленої п. 1 ст. 224 НК РФ, процентна частка податкової бази. Пунктом 3 ст. 210 зазначено, що для доходів, щодо яких передбачена податкова ставка в розмірі 13%, податкова база визначається як грошове вираження таких доходів, що підлягають оподаткуванню, зменшених на суму податкових вирахувань, передбачених ст. 218-221 НК РФ.

Загальна сума податку, що підлягає сплаті до відповідного бюджету, обчислена виходячи з податкової декларації, сплачується за місцем проживання платника податків у термін не пізніше 15 липня року, що настає після закінчення податковим періодом.

Наприклад, фізичною особою було отримано дохід від реалізації акцій. Зазначені акції перебували у власності фізичної особи понад три роки, що підтверджується довідкою, виданою реєстроутримувачем та випискою з реєстру. Документів, що підтверджують витрати з придбання акцій, немає. Відповідно до ст. 214.1 НК РФ дохід за угодою купівлі-продажу цінних паперів визначається як різниця між сумами, отриманими від реалізації цінних паперів, і витратами на придбання, реалізацію та зберігання цінних паперів, фактично виробленими платником податків і документально підтвердженими. Якщо витрати платника податку не можуть бути підтверджені документально, то він має право скористатися майновим податковим вирахуванням, передбаченим абзацом 1 п.п. 1 п. 1 ст. 220 НК РФ. Так, при продажу акцій, що перебували у власності платника податку понад три роки, і неможливості документального підтвердження витрат на їх придбання майновий податковий відрахування надається в сумі, отриманої від продажу акцій. Документами, що підтверджують знаходження акцій у власності платника податку понад три роки, можуть бути договір купівлі-продажу акцій, виписка з реєстру власників цінних паперів із зазначенням терміну перебування їх у власності платника податків, інші документи. Таким чином, якщо акції перебували у власності більше трьох років і відсутня можливість документального підтвердження витрат, платник податків має право на майнове податкове вирахування в сумі, отриманої платником податку від реалізації таких акцій.

К. КАПУСТІН,

радник податкової служби III рангу

НА ДОПОМОГУ БУХГАЛТЕРУ   ОПОДАТКУВАННЯ ДОХОДУ ВІД ПРОДАЖУ ЦІННИХ ПАПЕРІВ   Відповідно до ст

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online