Ріелторів боятися - угоду не здійснити

  1. - Раміль, наскільки сьогодні в Караганді затребувані фахівці з продажу нерухомості?
  2. - З чим пов'язаний Ваш вибір професії і за що Ви її любите?
  3. - Чи є конкуренція на Карагандинському ринку серед ріелторських агентств?
  4. - Яким повинен бути хороший ріелтор?
  5. - Раміль, а є якісь особливості роботи в нашому місті? Своя специфіка?
  6. - І все-таки, чому краще звертатися до послуг професіонала?
  7. - Ріелтори кажуть, що найважче продати будинок. З чим це пов'язано?
  8. - Які Ви ще дасте поради карагандинців, які вирішили скористатися послугами ріелторського агентства?
  9. - Клієнт зобов'язаний співпрацювати тільки з тим ріелторських агентством, з яким укладено договір?
  10. - Як повинна відбуватися оплата послуг ріелтора?
  11. - Якими джерелами інформації Ви користуєтеся в роботі?
  12. - Прогнози - річ невдячна. Але все-таки, що очікуєте від нового року?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Професія ріелтора в Казахстані порівняно нова. Цією спеціальністю в нашій країні поки не навчають у вузах або коледжах. За словами...

Професія ріелтора в Казахстані порівняно нова Професія ріелтора в Казахстані порівняно нова. Цією спеціальністю в нашій країні поки не навчають у вузах або коледжах. За словами фахівців, ріелторами в Караганді, як правило, стають люди зі сфери торгівлі. Перекуватися в продавця нерухомості не так-то просто, але робота того варта. Фахівці не озвучують величину своїх доходів, але кажуть - професійний ріелтор заробляє достатньо добре. Молодий директор карагандинського ріелторського агентства Раміль Абдулін розповідає, чим приваблива ця професія.

Довідка: Раміль Абдулін - професійний юрист Довідка: Раміль Абдулін - професійний юрист. Після закінчення університету працював в м Уфа (Росія). В Караганду повернувся сім років тому. У 2010 році відкрив своє агентство нерухомості «Квартал».

- Раміль, наскільки сьогодні в Караганді затребувані фахівці з продажу нерухомості?

- Професіоналів не вистачає, тому що багато хто приходить в цю сферу з метою заробити, не надаючи якісних послуг. Тому «плинність» серед агентів з нерухомості велика. Коли людина тільки приходить на роботу, починає набиратися досвіду, угоди з купівлі-продажу, як правило, відбуваються не відразу. Це впливає на заробіток. Не у багатьох відразу виходить. Потрібні терпіння і бажання.

Мені часто доводилося розглядати нові резюме. Багато хто звик сидіти на роботі і отримувати стабільну щомісячну зарплату. Вони-то і не витримують в першу чергу. У кого-то просто не виходить. Адже повинні бути певні якості характеру: впевненість в собі, гнучкість мислення, терпіння, вміння не падати духом, коли не виходить здійснити операцію відразу. Та й просто потрібно любити цю професію.

- З чим пов'язаний Ваш вибір професії і за що Ви її любите?

- Я люблю цю професію за можливість реалізувати себе. Я, наприклад, не втратив юридичну практику: можу побачити, де є ризики, розібратися в договорах і інших документах. І в той же час розвинув в собі нові якості - вміння продавати, розуміти психологію покупця і продавця. Професія ріелтора дуже тісно пов'язана з життям. Угода - це складний процес, так як процедура продажу нерухомості не зводиться до формальності щодо укладення договору купівлі-продажу, це лише кінцевий результат. Робота починається з налагодження контакту з продавцями, покупцями, з'ясуванням їх вимог і запитів, огляду нерухомості, перевірки правовстановлюючих документів на нерухомість, так як компанія, через яку здійснюється продаж, свого роду, є гарантом «чистоти» угоди, що укладається.

Крім того, клієнт, звертаючись в ріелторські агентства за допомогою в покупці квартири або будинку, економить свій час і гроші, так як компанія володіє повною інформацією про об'єкти, які є на ринку нерухомості, і може запропонувати найкращі варіанти, виходячи з бажання і можливостей покупця. Продавець, працюючи з компанією, також має масу плюсів. Перш за все, ріелтор, після огляду квартири, може визначити її точну вартість, запропонувати оптимальний варіант продажу, після чого укладається договір про надання послуг, при цьому гарантом виконання зобов'язань за договором виступає компанія. Показ квартири здійснюється також в присутності ріелтора, який чітко уявляє ситуацію на ринку нерухомості і допомагає в процесі торгу аргументовано відстояти обумовлену ціну, захистивши інтереси продавця.

В роботі стикаєшся з різноманітними нюансами, зокрема, з особливостями внутрішньосімейних стосунків. Наприклад, при продажу нерухомості, яка отримана у спадок. Родичі можуть довго з'ясовувати стосунки, перш ніж дійдуть якоїсь згоди. В цьому випадку рекомендації фахівця є більш об'єктивними, так як представляють собою погляд з боку. І ти починаєш жити життям цієї родини, бути, так би мовити, в гущі подій. Мимоволі дізнаєшся подробиці особистого життя, стосунків між родичами.

І тут ріелтор показує, наскільки він може бути тактовним, чуйним і уважним. Звичайно, це емоційне навантаження. Але в підсумку ти отримуєш не тільки грошову винагороду. Як правило, чим складніше угода, тим ближчий контакт налагоджується. У критичних ситуаціях людина розкривається більше, він проявляє себе з таких сторін, яких не видно в повсякденному житті. Починаєш розуміти - варто йому довіряти чи ні. Буває, що після завершення угоди ділові відносини перетікають в дружні, ми починаємо спілкуватися з клієнтами, підтримуємо з ними зв'язок.

- Чи є конкуренція на Карагандинському ринку серед ріелторських агентств?

- Конкуренція в будь-якому випадку є. Вона гостра саме серед солідних компаній. Є фірми, у яких вузька спеціалізація, наприклад, оренда квартир. Природно, вони не є конкурентами агентствам, які спеціалізуються на покупці-продажу нерухомості. З тих компаній, які відкривалися в нашому місті, мало хто залишилися. Хтось помилково вважав, що на цьому бізнесі легко заробляти, хтось не зміг оцінити свої реальні можливості. Сьогодні в Караганді працює близько 20 ріелторських компаній. З них близько шести-семи фірм займаються цією діяльністю серйозно. Солідні агентства від інших відрізняються тим, що проводять аналіз своєї роботи і конкурентів, у них певні стандарти спілкування з клієнтами.

- Яким повинен бути хороший ріелтор?

- Пунктуальність і обов'язковість - головні риси ріелтора. Часом клієнт призначає зустріч, агент не приходить. Буває, ріелтор дає рекламу своїх послуг, люди йому дзвонять, а він трубку не бере. Або обіцяє показати різні варіанти квартир і пропадає. До справи потрібен серйозний підхід. Професійні компанії відстежують роботу своїх співробітників. Тому вибір агентства - серйозний крок.

Ще одна обов'язкова вимога - грамотна мова і повагу до споживачів послуг. Іноді нам люди розповідають, як дзвонили в інші агентства - там ні «здрастуйте», ні «до побачення». На запитання відповідають: «Так, квартири є, приходьте». І все. А кожен клієнт хоче особливої ​​уваги до своїх запитах. Дуже багато бабусь дзвонять і, крім ситуації з житлом, починають розповідати про всі свої проблеми - для них це своєрідна психологічна розвантаження. Зате потім до нас звертаються їхні знайомі за рекомендацією.

- Раміль, а є якісь особливості роботи в нашому місті? Своя специфіка?

- Насправді немає великої різниці, де працювати - в Караганді або в іншому місті. Є приклади, коли ріелтори приїжджають до нас з інших областей, країн, незнайомі з нашим містом, його особливостями. При великому бажанні і такі агенти домагаються успіху.

Інша справа, що в Караганді агентів не вважають професіоналами своєї справи, сприймають, скоріше, як спекулянтів. Коли я повернувся з Росії в 2005 році, був здивований, що тут інше ставлення до ріелторів, є якась боязнь і настороженість. Думаю, це через негативної інформації в ЗМІ. На Заході, наприклад, нікому не прийде в голову самому продавати квартиру. Це як самолікуванням займатися. Але наші громадяни до отримання професійних послуг не готові. Вважають, що самі з усім впораються.

Караганда не тільки від російських міст відрізняється. В Алмати легше розмовляти про ціну, можна поторгуватися. Алматинцев відносяться до ріелторам з більшою довірою, як до професіоналів, їм притаманне розуміння об'єктивної вартості. Карагандинців більш консервативні.

Особлива категорія, як я вже говорив, пенсіонери, люди «старого гарту», ​​для яких продаж квартири під іпотеку є нововведенням. Природно, що у них з'являється страх перед незнайомою процедурою, і тому вони прагнуть продати квартиру тільки за готівковий розрахунок. Хоча, при зверненні в хороше ріелторські агентства, при грамотному супроводі «іпотечної» угоди, можна заощадити час і продати квартиру вигідніше.

- І все-таки, чому краще звертатися до послуг професіонала?

- Були випадки, коли людина самостійно переглянув якісь квартири, намітив для себе привабливі варіанти. Потім звернувся в агентство, і виявилося, що вибране ним житло знаходиться в неблагополучному будинку. Ріелтор здатний вказати на недоліки об'єкта, запропонувати більш вигідний варіант, можливо, в більш престижному районі. Він також може порадити, що більш ліквідне. Хороший об'єкт, наприклад, складніше купити, ніж продати.

Ми відстежуємо пропоновані банками умови кредитування і можемо порадити, де вигідніші умови. Буває, що клієнтам потрібно в порядок документи приводити через різних юридичних розбіжностей. І тут потрібні послуги ріелтора. Людина іноді навіть не знає, куди звертатися, щоб привести паперу в порядок, і що для цього необхідно. Також фахівець може порекомендувати більш безпечні варіанти розрахунку при продажу, які будуть прийнятні як для продавця, так і для покупця. Неправильне рішення при операціях з нерухомістю призводить до великих наслідків. Купівля-продаж житла - подія нечасте, відбувається один-два рази в житті. Тому у населення особливого досвіду немає. А значить, до професії ріелтора варто ставитися так само, як до роботи лікаря або вчителя.

- Ріелтори кажуть, що найважче продати будинок. З чим це пов'язано?

- З особняками взагалі особлива ситуація. З квартирами простіше, так як існують основні характеристики: панельний будинок, цегляний або монолітний, скільки кімнат, який поверх і район. За приватних будинків дуже мало фахівців, здатних точно і швидко визначити вартість об'єкта. Там багато нюансів: який фундамент, з якого матеріалу побудований будинок, чи є перегородки, земельна площа, стан грунту, госпбудівель, підтоплює чи навесні талими водами, стоїть будинок в низині або на узвишші ...

Ще власникам здається, що їх будинок - найкращий, вони ж в нього душу вклали. Потім дивуються - чому за ціною, яку вони встановили, їх будинок ніхто купувати не хоче. Охочих на цю нерухомість не так багато з-за нюансів в змісті. Наприклад, в Караганді більшість приватного сектора не підключено до центрального опалення. Але і плюсів проживання в особняку чимало: немає галасливих сусідів, своя баня, гараж, маленькі діти, граючись у дворі, завжди на виду у дорослих. Порада: особняк краще купувати навесні, а квартиру взимку.

- Які Ви ще дасте поради карагандинців, які вирішили скористатися послугами ріелторського агентства?

- Біда нашого населення в тому, що вони бояться укладати договір з агентством з нерухомості. Вважають, що це їх якось обмежує. Насправді договір гарантує їх права в частині виконання компанією своїх зобов'язань. Навпаки, має насторожити, якщо компанія не підписує з вами ніяких угод в письмовій формі, в яких обумовлені права та обов'язки сторін, вказані реквізити фірми, підпису та печатки.

Читати договір потрібно обов'язково. Найчастіше в компаніях існує типовий документ, його можна коригувати: якісь пункти прибрати, якісь додати. Агентство має право розраховувати на винагороду, тільки якщо виконало свої зобов'язання за договором. Якщо людина продав сам - про яку оплату може йти мова?

- Клієнт зобов'язаний співпрацювати тільки з тим ріелторських агентством, з яким укладено договір?

- Все залежить від умов договору, але агентства не прагнуть обмежувати клієнта. Хоча я вважаю, що чим більше компаній продає квартиру, тим гірше. Приклад: продавалося житло в будинку по вулиці Коміссарова. Займалося цим відразу кілька фірм, ще й сам господар участь брав. В результаті клієнти телефонували і цікавилися: «Чому в цьому будинку продається так багато квартир? Там щось не так? ». Це заважає продажу, втрачається ексклюзивність об'єкта. Частина потенційних покупців просто пробіжить очима по такому оголошенню в газеті і буде шукати інші варіанти. Коли продажем об'єкта займається одне агентство, продати нерухомість можна швидше, так як зацікавленість потенційного покупця буде вище.

- Як повинна відбуватися оплата послуг ріелтора?

- Я вважаю, що тільки після нотаріального посвідчення угоди купівлі-продажу або оренди і повного розрахунку по ній. Припустимо, наша фірма працює без будь-якої передоплати. Колись в Караганді був скандал з компанією, яка займалася продажем, грубо кажучи, неіснуючої бази даних по квартирах. Після укладення договору клієнти платили 5 тисяч тенге. Їм видавали роздруківку з адресами, телефонами. При «обдзвоні» з'ясовувалося, що більшість квартир не продавалося і продаватися не буде, або житло давно вже купили.

Найцікавіше, навіть суд в такій ситуації буде не на боці споживача. Тому що в договорі було вказано: «надання інформаційних послуг». А це дуже обтічне формулювання: під «інформаційними послугами» може бути і усна консультація, і роздруківки. А то що обслуговування неякісне - довести складно. Тому я і кажу: обов'язково вивчайте договір. Він повинен бути розписаний гранично ясно і відповідати на питання, які послуги отримуєте і за що конкретно ви платите.

- Якими джерелами інформації Ви користуєтеся в роботі?

- Найчастіше це газетна реклама, «Нерухомість» переглядаємо постійно. Ваша газета регулярно публікує огляди, підготовлені аналітичною службою. Також є сайт www.kn.kz, де зібрана вся інформація по ринку житла. Там є дані за цінами на квартири в залежності від району міста, типу житла, навіть матеріалу стін. Публікуються цікаві статті для ріелторів бізнес-тренера Олександра Санкіна. Це добре допомагає в роботі. І не тільки ріелторам, наскільки я розумію. Іноді на сайті переглядаю і дані по Астані та Алмати. Там ринок більш динамічний, цікаво, як в двох столицях змінюється ситуація.

- Прогнози - річ невдячна. Але все-таки, що очікуєте від нового року?

- Зараз в Казахстані в цілому цікава ситуація. З 1 січня діє єдиний економічний простір з Росією і Білоруссю. У всіх експертів однозначна думка, що в зв'язку з цим ціни будуть рости, починаючи з товарів народного споживання. Вони потягнуть за собою все інше, в тому числі і вартість квартир. Наприклад, в Росії ціни на нерухомість вище, ніж в Казахстані. У тій же Уфі однокімнатна квартира в центрі в середньому коштує від 53-55 тисяч доларів.

Ще один фактор, що впливає на зростання - банки пом'якшили умови кредитування. Коли людина з меншими фінансовими можливостями має шанс отримати квартиру - збільшується попит. З іншого боку, є інформація про майбутню кризу, якщо інформація виправдається, можливе зниження цін. У попередній криза ми спостерігали значне зниження попиту. Якщо брати пік цін на житло - це 2007 рік, коли 3-кімнатна коштувала 65 тисяч доларів в «хрущовці». Потім відбулося різке зниження вартості. Під час кризи така ж квартира вже коштувала 35-40 тисяч доларів. Тобто ситуація двояка: з одного боку, все показує на зростання цін, з іншого - можливо їх падіння.

Раміль Абдулін вважає, що скарг на послуги ріелторів було б менше, якби в нашій країні цю діяльність ліцензували. Спеціаліст проводить аналогію з юридичними послугами. Раніше юристи отримували спеціальний дозвіл. З 2005 року постановою уряду ліцензування скасували, і якість юридичної допомоги населенню погіршився, вважає Раміль.

У Казахстані агентства по нерухомості поки керуються в роботі власними правилами або нормами Об'єднаної асоціації ріелторів Казахстану (ОАРК). Якщо, звичайно, фірма є членом даної організації.

Фото: kn.kz

Ірина БЕРДАШОВА, Караганда

інформаційна служба www.kn.kz

Раміль, наскільки сьогодні в Караганді затребувані фахівці з продажу нерухомості?
З чим пов'язаний Ваш вибір професії і за що Ви її любите?
Чи є конкуренція на Карагандинському ринку серед ріелторських агентств?
Яким повинен бути хороший ріелтор?
Раміль, а є якісь особливості роботи в нашому місті?
Своя специфіка?
І все-таки, чому краще звертатися до послуг професіонала?
З чим це пов'язано?
Які Ви ще дасте поради карагандинців, які вирішили скористатися послугами ріелторського агентства?
Клієнт зобов'язаний співпрацювати тільки з тим ріелторських агентством, з яким укладено договір?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online