Новобудови України: ціни, тенденції, регіональний аналіз

  1. північ
  2. південь
  3. Захід
  4. Схід
  5. Київ

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Скільки коштує житло в українських новобудовах сьогодні

Скільки коштує житло в українських новобудовах сьогодні? В яких містах будується більше, а в яких - менше? Де можна придбати найдешевшу за ціною житлову нерухомість? Відповіді на всі ці питання - в нашій статті. Самі ціни можна подивитися на budcapital.kiev.ua .

північ

Ринок нерухомості на півночі країни досить активний. Ціна одного «квадрата» житла в новобудовах коливається від 8500 до 14000 грн в Чернігові, і від 8500 до 13000 - в сусідніх Сумах. Особливих цінових зрушень в найближчу осінь експерти тут не віщують. При цьому житлові будинки в обох обласних центрах будуються однаково активно.

За словами Михайла Омельченко (керівника одного з найбільших чернігівських агентств нерухомості), в місті за останні 5-7 років не було неприємних інцидентів і скандалів щодо житла, що будується. Люди вкладають свої кровні, і потім спокійно отримують готові апартаменти в своє розпорядження, каже керівник АН «Хатинка».

Досить безпечно купувати житло і в сусідньому місті Суми. Тут, за словами голови міського відділення АФНУ Олени Шульги, працює кілька великих забудовників. Трудяться на цьому ринку вони давно, протягом 10-15 років, тому місцеве населення повністю їм довіряє. Є в місті і більш дрібні будівельні компанії. Однак вони, як правило, зайняті зведенням котеджів і таунхаусів на околицях.

Олена Шульга зазначає, що ціни на нерухомість в Сумах змінюються хвилеподібно: в літню пору вони мінімальні, а от ближче до Нового Року - ринок значно активізується, і ціни, відповідно, зростають.

південь

південь

Ринок нерухомості в Південній Україні неоднорідний. Якщо в Одесі він активний і живий, то в Миколаєві, Херсоні та інших містах - більше млявий. У «Південній Пальмірі», зокрема, досить часті скандали в будівельній індустрії: ось занадто довго будується аквапарк, а ось недобросовісні чиновники видали дозвіл на знесення дитячого садка і т.д. В цей же час, одеська громадськість зазвичай дуже гостро і своєчасно реагує на подібні прецеденти.

Що стосується ринку житлової нерухомості, то квартири в Одесі в нинішньому році купуються достатньо жваво. При цьому середня ціна одного «квадрата» житла в новобудові тут становить 21-22 тисячі гривень. А ось в Херсоні ситуація зовсім інша ...

Ціни на житло в новобудовах в «кавунової столиці» країни починаються від 8000 грн за кв. метр. Причому, активність на ринку нерухомості в місті потроху зростає. Глава херсонської компанії «Ізумруд» Олег Романюк пов'язує цей факт з успіхами в аграрній сфері. Рік видався врожайним, а це значить, що у місцевих жителів з'явилися гроші на придбання нерухомості. За словами Олега Романюка, в Херсоні нині працює кілька будівельних компаній. Однак якість їх роботи поки залишає бажати кращого.

Захід

Захід

У західному секторі українського ринку нерухомості лідирує Львів. За темпами свого розвитку він поступається лише столиці. У першій половині року попит на житло в новобудовах тут в три рази перевищує аналогічний попит на вторинному ринку нерухомості. У будівельній індустрії міста працюють різні девелопери, як місцеві, так і з інших регіонів.

Глава міського відділення АФНУ Андрій Борисов відзначає, що у Львові зберігається досить високий попит на елітні апартаменти з хорошим розташуванням. В цьому випадку відділам з продажу будівельних компаній навіть не потрібно особливо працювати. Елітне житло в центрі міста розходиться дуже швидко і через «своїх».

Великих будівельних скандалів, як у Києві чи Одесі, у Львові практично не буває. Андрій Борисов пояснює це тим, що в цьому місті працюють лише перевірені будівельні фірми і компанії. Забудовнику-початківцю пробитися на львівський ринок вкрай складно. До того ж, самі львів'яни не звикли купувати квартири «на папері», повністю готові апартаменти для них більш привабливі.

Яка вартість нових квартир у Львові? Вона коливається від 580 доларів за «квадрат» на околицях міста - до 1000-1300 доларів в центральній його частині. У деяких новобудовах в центрі Львова поставлена ​​ціна в півтори тисячі умовних одиниць за квадратний метр площі. Однак такі апартаменти для жителів міста занадто дорогими, а тому продаються не дуже активно.

Не дивлячись на те, що великими будівельними скандалами Львів «похвалитися» не може, головні забудовники в цьому місті халтурять і порушують правила теж досить часто. Так, наприклад, нерідко перевищується допустима поверховість будівель, що зводяться. Крім того, до якості будівельних конструкцій теж є чимало претензій.

Схід

Схід

Ще 10-15 років тому в Харкові компанії починали будівництво, а ближче до його закінчення - отримували відповідну дозвільну документацію. Зараз, за ​​словами глави регіонального відділення АФНУ Олексія Попова, всі вже по-іншому: тільки після збору всіх необхідних документів починаються будівельні роботи.

Якщо до 2008 року в «першій столиці» працювало приблизно 26 великих забудовників, то сьогодні ця цифра скоротилася до п'яти. Причому, це компанії з солідним стажем роботи на ринку.

Якщо вірити Олексію Попову, попит на новобудови в Харкові зараз досить високий. У місті досить багато людей, які готові витратити свої кошти на покупку сучасного житла з більш високим рівнем тепло- та енергозбереження. Часто буває так, що у добросовісних забудовників навіть формуються черги з клієнтів, що бажають купити апартаменти ще на стадії їх будівництва.

Харківський ринок нерухомості сьогодні багато в чому залежить від ситуації в зоні проведення АТО. Надто вже близько від міста йдуть військові дії. Навіть незначне загострення на сході країни моментально відбивається на бажаннях харків'ян вкладати свої гроші в місцеву нерухомість.

Згідно з останніми оцінками експертів, в Харкові найбільшим попитом користуються 1 і 2-х кімнатні квартири економ-класу за ціною від 10 до 12 тисяч гривень за «квадрат». Середня вартість житла в новобудовах комфорт-класу становить 12-15 тисяч грн, бізнес-класу - близько 21 тисячі грн, класу «преміум» - 28,2 тис. Грн.

На полтавському ринку первинної нерухомості теж є свої проблеми. Зокрема, тут не рідко спостерігається так званий «ефект піраміди», коли забудовнику не вистачає коштів, щоб закінчити будинок, і він закінчує будівництво попереднього будівлі шляхом відкриття нового майданчика. Буває, що одні й ті ж апартаменти продають відразу декільком покупцям. При цьому, житло в полтавських новобудовах далеко недешеве: ціна за один квадратний метр варіює в межах від 9 до 18 тисяч грн.

Київ

Ситуація на столичному ринку первинної нерухомості складна і неоднозначна. За оцінками експертів, найбільш затребуваний об'єкт київського ринку - однокімнатна квартира - за перше півріччя подешевшала в середньому на 8,6% в доларовому еквіваленті і на 15,4% - в гривневому.

Звичайно, особливо не варто покладатися на середні значення. Так, наприклад, в деяких новобудовах столиці ціни житлових «квадратів» знизилися на 1000-1500 грн. А ось в інших будинках, навпаки, вони виросли на такі ж значення. При цьому загальна кількість укладених угод зросла майже в півтора рази в порівнянні з минулим роком.

Так чи інакше, всі статистичні та аналітичні дані складаються в досить оптимістичну картину: столичний ринок нерухомості повільно, але впевнено виходить з кризи. Про це говорить Сергій Костецький, один з аналітиків української консалтингової компанії SV Development. Також можете ознайомитися цінами на новобудови Києва на http://budcapital.kiev.ua/novostroyki/novostroyki-kiev .

Причому, важливо відзначити, що в літню пору активність на будь-якому ринку нерухомості знижується до мінімуму. Очевидно, що восени столичний ринок ще більш пожвавиться і активізується. А це означає, що і ціни на апартаменти трохи зростуть.

За прогнозами Сергія Костецького, найближчим часом глобальних змін на столичному ринку нерухомості чекати не слід. Звичайно, якщо не трапиться якихось великих скандалів або катаклізмів. Ціни повинні залишитися приблизно на рівні сьогоднішніх. Сезонне зростання цін очікується, проте він навряд чи перевищить 8-10%. Зрозуміло, що собівартість будівельних робіт зараз зростає. Однак забудовники будуть намагатися утримувати цінову планку на колишньому рівні, щоб не втратити своїх покупців в результаті різкого підвищення цін. Кількість укладених угод, за словами експерта, буде рости приблизно на 50 щомісяця.

В яких містах будується більше, а в яких - менше?
Де можна придбати найдешевшу за ціною житлову нерухомість?
Яка вартість нових квартир у Львові?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online