Одесити через Генплану сидять на валізах

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Лузанівка. Мешканцям пообіцяли прийти за ними першого квітня з міліцією, фото А. Ткаченко

Останні кілька місяців мешканці Лузанівки, Чорноморки, кількох будинків по вулиці Щорса та в центрі міста знаходяться в постійній напрузі - міські чиновники різних відомств надають досить суперечливу інформацію про майбутнє їхнього житла. А іноді і зовсім нічого не говорять. Після того, як новий Генплан винесли на громадське обговорення, це напруга вилилася у відкрите протистояння: пікети і мітинги. Протягом останнього місяця чиновники і міліція змушені були мотатися з одного району міста в інший, намагаючись переконати городян звільнити перекриті дороги, то просто заспокоїти і поспілкуватися.

А днями з'явилася інформація, що вже першого квітня мешканців одного з гуртожитків в Лузанівці виселятимуть. Причому, за словами мешкає за адресою: Миколаївська дорога, 301а, Оксани, її попередили, що 1 квітня навколо гуртожитку зведуть паркан, в будівлі відключать світло і воду, а виводити з квартир будуть за допомогою спецпідрозділів МВС. При цьому виселяти мешканців будуть просто на вулицю.

Яким чином насправді буде реалізовуватися програма відселення мешканців будинків, що потрапляють під знесення, і за чий рахунок це буде, поки не дуже ясно. Але те, що виникнуть серйозні розбіжності з відселяти, - очевидно. Адже один може погодитися і на невелику квартирку, а інший заламає захмарну ціну за свій будиночок або побажає розселити всю прописану в квартирі рідню.

ВІП-ЖИТЛО. Побувавши в Лузанівці і в кварталі, що на перетині вулиць Преображенської і Жуковського, ми почули побажання і переживання городян, житло яких визначено під знесення. "Мені сказали: ми дамо тобі Альтфатер. Ні, два Альтфатера - для тебе і твого сина. І поставимо на березі моря: буде у тебе віп-житло. Може, комусь і смішно це, але мені зовсім не смішно", - розповідає мешканка одного з гуртожитків Надія, з якої вже 5 років судиться підприємство-власник гуртожитку через те, що вона нібито незаконно вселила свого неповнолітнього сина. "І навіщо нас усіх переселяти хочуть? - питає ще одна місцева жителька Оксана. - Невже ці багаті дядьки не розуміють, що їхні готелі, ресторани, борделі повинен хтось обслуговувати. Або вони привезуть сюди китайців? Але ж це буде вже не Одеса ".

Жителі приватних будинків взагалі не хочуть переїжджати і віддавати свою землю під будівництво в Лузанівці стадіону або нових житлових будинків. Вони стверджують, що земля під існуючою забудовою просто не витримає багатоповерхівок. "Ми все одно будемо боротися. Ми так просто нашу Лузанівка не віддамо", - кажуть місцеві. Проте багато хто вже згодні на умови влади - мова йде про власників квартир у гуртожитках. Основна вимога згідливої ​​половини - невеликі 2-3-кімнатні квартири з документами, головне, щоб через кілька років з цих квартир знову не довелося виїжджати.

Немає довіри у одеситів і до інвесторів, які будуть забудовувати всі ці території. За словами глави комітету самоорганізації населення по захисту Лузановки Світлани Слесарьонок, про фірму, яка буде забудовувати Лузанівка, в Інтернеті немає ні слова. А в офісі цієї компанії жителям відмовилися надати навіть рекламні матеріали про фірму і власне забудові.

А ось жителі будинків по вулиці Жуковського вже готові переїхати, оскільки розуміють, що місто так чи інакше буде розвиватися. Правда, за свої квартири і будинки тут просять житлоплощу виключно в центрі міста - і так, щоб не просто стіни та двері, а обов'язково з ремонтом.

ДОМА "ПІД СНОС" НІКОМУ НЕ ПОТРІБНІ

Як кажуть ріелтори, на вартість нерухомості в районі Лузанівки, Чорноморки, Щорса, в центрі Одеси впливають не тільки метраж, але і якість будівлі, і близькість до моря. До слова, приватні будинки - дуже слизький сегмент нерухомості, оскільки далеко не у всіх узаконена земля, через це навіть дуже дорогий будинок можуть оцінити на 50-70 тисяч доларів дешевше. Аварійні ж і вдома під знесення зараз взагалі нікому не потрібні і практично не купуються.

Скромну будівлю в районі вулиці Щорса можна знайти і за 40 тисяч доларів. В Лузанівці будинок без особливої ​​вишуканості - від 130 тисяч доларів і вище. Будинки-палаци - дорожче в 5-7 разів.

ВЛАДИ КУПЛЯТЬ ЖИТЛО ЗА ЦІНОЮ, ЗАЗНАЧЕНОЇ ВЛАСНИКАМИ

Паніка городян здивувала начальника відділу містобудівного моніторингу та реалізації Генплану управління архітектури міськради Олександра Грекова: "Це провокація! Відселення в цьому районі зараз взагалі не передбачається", - відрізав чиновник. "Де ж правда? - дивувався депутат міськради Георгій Селянин. - Тільки що подивився виступ пана Ворохаєва, який стверджує, що ніхто з жителів, які проживають в цих гуртожитках, не постраждає. Вірити тому, що перший заступник мера каже, або тому, що сказали люди? ".

Проте одеська влада вже обіцяють значні грошові компенсації власникам будинків, що потрапили в пляма будівництва автомагістралі "Північ - Південь". За словами заступника начальника управління будівництва та архітектури Юрія Четакова, муніципалітет буде змушений викуповувати кожен приватний будинок за ціною, заявленою його власником. При цьому зазначив, що ні про яке примусове виселення не йдеться: "Навпаки, міськвиконком готовий до тривалих конструктивних переговорів з кожним окремо взятим власником. До будівництва магістралі планується залучити значні суми з держбюджету, частина з яких буде спрямована на компенсацію за демонтовані приватні будинки ".

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Підписуйтесь на нашу розсилку

Quot;І навіщо нас усіх переселяти хочуть?
Або вони привезуть сюди китайців?
Quot;Де ж правда?
Вірити тому, що перший заступник мера каже, або тому, що сказали люди?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online