Залишитися без будинку в два кліка: чорні нотаріуси атакують українців по-новому

  1. Переписують авто і заправки
  2. Зламають за 1,5 тисячі
  3. Держреєстр можуть зламати навіть студенти

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Українські хакери настільки знахабніли, що відкрито пропонують в Мережі свої послуги по злому сайтів, в тому числі і державних. І якщо раніше випадки з незаконною переписом майна були одиничними, то зараз в держреєстрах вони орудують як у себе вдома. І в результаті переписують на «кота» все що завгодно: автомобілі, квартири, земельні ділянки і навіть АЗС. Експеримент «Вістей» показав, що така послуга на чорному ринку коштує всього $ 1,5 тис. А експерти з інтернет-безпеки розповіли нам, що зламати держреєстр під силу навіть студентам.

Переписують авто і заправки

В Україні - бум хакерських атак на державні реєстри, де за допомогою вкрадених електронних підписів нотаріусів вони переписують майно українців. Буквально на днях невідомі залізли в дані сервісного центру МВС в Києві і перереєстрували на інших власників автомобілі преміум-і бізнес-класів - Mazda CX-9, Mitsubishi Pajero Wagon і Audi Q7. У сервісному центрі МВС Київської області майже в цей же час на нових власників хакери оформили Mazda CX-9 і BMW X5. Силовики встановили, що шахраї скористалися електронними паролями і ключами нотаріусів з Вінницької області. Самі нотаріуси, нібито котрі оформляли угоди, природно, ні сном ні духом про свою участь в переоформленні машин.

Виявилося, що зломи державних реєстрів у нас стали мало не повсякденними. В Одеській області так заволоділи земельними ділянками в Овідіопольському районі, в Києві кіберзлодії допомогли зловмисникам стати власниками квартир в декількох новобудовах. Ще один випадок, описаний в Реєстрі судових рішень, торкнувся нафтового бізнесу - на інших власників переписали заправні станції.

Зламають за 1,5 тисячі

В інтернеті можна легко знайти послуги чорних нотаріусів, які беруться за будь-яку роботу. «Пропонуємо послуги чорного нотаріуса в Україні, дорого (ціни починаються від $ 1000). Знімемо іпотеку, заборона, обтяження будь-якої складності. Будь-які дії в держреєстрах (внести зміни, зняти іпотеку, зняти заборону, накласти заборону, переоформити на іншу людину). Знімемо заборона виконавчої служби, податкової, заборона суду. Продамо ключі нотаріуса. Продамо програми для доступу до реєстрів, скани печаток нотаріуса, ключі виконавчої служби. Працюємо по всій Україні », - пишуть на тіньових форумах.

«Вести» зв'язалися з автором одного з таких оголошень. Розповівши слізну історію про чоловіка, який після розлучення хоче забрати квартиру, автомобіль і земельну ділянку, поцікавилися - наскільки реально переписати на себе все це майно. Адже сайти все-таки державні та повинні бути захищені від несанкціонованого доступу. Як виявилося, хакерів це абсолютно не збентежило. Кілька з них зголосилися за $ 1,5 тис. Поміняти всі дані. «Ви звернулися за адресою. Вишліть на пошту « [Email protected] »Всі дані (паспорта, копії свідоцтв про право власності, копії документів, якими володієте) - це потрібно для швидкості виконання. Якщо по ходу роботи знадобляться якісь дані ще, я з вами зв'яжуся », - написав нам один з хакерів, пообіцявши впоратися за два дні. І вислав на пошту номер своєї картки на ім'я Юрія Леоненко. Мовляв, гроші за роботу потрібно буде перерахувати на цей рахунок.

Новий вид афер з кредитами: у киян вибивають фіктивні борги з відсотками

Держреєстр можуть зламати навіть студенти

У компанії «Сайбер Сек'юріті Центрум», яка спеціалізується на аналізі кіберзагроз, кажуть, що механізм роботи шахраїв дуже простий. Практично кожен нотаріус вказав в інтернеті свою пошту. А шахраї розіслали на поштові скриньки нотаріусів заражені вірусами листи «від Мін'юсту». Як тільки нотаріус відкрив такий лист, в його комп'ютері встановилася програма віддаленого доступу. І все електронні підписи, ключі та паролі потрапили в руки хакерів.

При цьому в державних реєстрах прав власності будуть відображатися дані зламаного нотаріуса.

«Таке втручання може влаштувати навіть студент, причому досить швидко. Зробили шкідливе лист, доставили жертву, жертва відкрила і «заразилася». Сайт держреєстрів може бути і добре захищений, але при цьому розробники не врахували, що слабкою ланкою може стати саме комп'ютер нотаріуса », - пояснили нам в« Сайбер Сек'юріті Центрум »і додали, що перемогти несанкціонований доступ до даних українців в державних реєстрах можна тільки з допомогою постійних удосконалень.

"Їм допомагають медики". Аферисти виманюють в українців по 100 тисяч грн на лікування

На рівні державних органів проблему визнають. Так, за даними Мін'юсту, в 2016 році було здійснено більше 300 сторонніх втручань в реєстри, які глава НАБУ Артем Ситник назвав «новою формою рейдерства». У Мін'юсті заявляють, що думають про те, щоб відкотити систему реєстрації прав на нерухомість до паперових носіїв, повернувши друковані свідоцтва. Поки ж вони рекомендують нотаріусам починати свій день з перевірки робочого комп'ютера на предмет втручань.

Наше листування з хакерами в скайпі і поштою. Для увелтченія зображення клікніть по ньому

Для увелтченія зображення клікніть по ньому

У зв'язку з випадками використання ексклюзивних матеріалів газети "Вести" і сайту vesti-ukr.com без посилань на першоджерело, нагадуємо нашим читачам про закон про авторське право і санкції, передбачені за його недотримання. Ми вітаємо використання наших матеріалів, але тільки з гіперпосиланням на Вести. В іншому випадку залишаємо за собою право звертатися до суду.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online