Статутний капітал ТОВ: що змінилося в 2017-2018 році?

  1. Статутний капітал ТОВ - основні моменти
  2. Що нового щодо оплати статутного капіталу ТОВ та ВП в 2017-2018 році?
  3. Куди відправити КК суспільства?
  4. Зменшення і збільшення статутного капіталу ТОВ
  5. Як розподілити КК при ліквідації фірми?
  6. Висновок ...

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Статутний капітал ТОВ: що це таке + 5 завдань КК + що змінилося в ФЗ за 2017-2018 рік + куди направляють гроші суспільства + якомога змінити КК фірми + що буде з активами фірми при її ліквідації?

Ті, хто вже відкрив свою справу або тільки планує зайнятися серйозним бізнесом, зобов'язані знати про основні вимоги до юридичних осіб. У цій статті ми опишемо, що таке статутний капітал ТОВ, і чому він такий важливий.

Статутний капітал ТОВ - основні моменти

Дізнатися детальніше про те, якими статтями з Федерального закону РФ регулюється питання про капіталі, можна в нормативному акті «Про ТОВ», глава 3 - https://goo.gl/hmg4TT

Статутний капітал юридичної особи - це номінальна вартість часток усіх учасників товариства з обмеженою відповідальністю (ФЗ №14, ст. 14, п. 1 - https://goo.gl/twvbDh)

gl/twvbDh)

Іншими словами, це мінімальний розмір гарантії юридичної особи, які висловлюють його можливість виконувати всі вимоги партнерів і кредиторів. У разі банкрутства, насамперед, засновники зажадають розплатитися з боргами за рахунок СК товариства. Тому, чим він більший, тим вище довіра з боку партнерів.

Мінімальний розмір капіталу - 10 тис. Рублів. Цю суму повинні внести засновники під час реєстрації фірми або відразу після. Це можуть бути не тільки готівку, але і цінні речі, наприклад, техніка, коштовності і навіть нерухомість.

При формуванні КК за приводу не грошового майна, вартість якого більше 20 тис. Рублів, необхідно викликати оцінювача (ст. 15, п. 2 ФЗ №14 - https://goo.gl/GoaMYa)

gl/GoaMYa)

Розмір статутного капіталу прописують в статуті ТОВ. Кожен засновник зобов'язаний внести свою частку в КК, і чим вона буде вище, тим більше він буде мати прав на загальних зборах.

Яка головна задача КК?

  1. Це гарантія платоспроможності від засновників перед кредиторами та іншими бізнес-партнерами.
  2. Без наявності внутрішньої скарбниці товариство з обмеженою відповідальністю не може бути зареєстровано в Податковій службі .
  3. КК показує, хто з засновників і яку має частку в бізнесі.
  4. Часто капітал ТОВ використовують для придбання необхідного обладнання на перших етапах роботи підприємства.
  5. У разі кризи за рахунок КК може бути виплачена зарплата працівникам підприємства.

Що нового щодо оплати статутного капіталу ТОВ та ВП в 2017-2018 році?

Мінімальна сума поповнення статутного капіталу - 10 тисяч рублів. Ця поправка була внесена в ФЗ №14 в 2017 році.

Інші зміни в законодавчій базі ФЗ №14:

  1. Оплата статутного капіталу ТОВ до реєстрації в Податковій службі може бути проведена в розмірі ¾ від загальної суми КК, а вже після закінчення процедури потрібно перевести всі гроші, але не пізніше 4 місяців з дня початку роботи фірми (ст. 66.2 ГК РФ).
  2. Якщо частки між засновниками були поділені ще до реєстрації бізнесу або в ході процедури, то вони зобов'язані внести гроші в КК відповідно до своєї частиною в бізнесі. Тобто, той, хто має 50% частки в ТОВ , Зобов'язаний внести половину в статутний капітал - не більше і не менше.
  3. КК відображається в національній валюті, тобто у рублях.
  4. В ході роботи засновники можуть збільшити статутний капітал за рахунок вкладів, цінних паперів та інших матеріальних благ. Дану процедуру зобов'язаний запевнити нотаріус. Детально про те, як це відбувається, читайте нижче.

Зверніть увагу ! Мінімальний розмір статутного капіталу залежить від виду діяльності ТОВ. В першу чергу, це стосується виробників тютюнової продукції, алкоголю, власників банків і страхових фондів. Для них КК буде набагато вище загальноприйнятої норми - приблизно від 50 тис. Рублів.

Якщо в ході роботи ви використовували кошти з КК, то до кінця фінансового року ваша скарбниця повинна бути знову поповнена до встановленої цифри.

Якщо протягом декількох років після кожного звітного року статутний капітал тільки знижується, засновники повинні зменшити його розмір офіційно. Дані зміни обов'язково вносяться до статуту ТОВ.

Куди відправити КК суспільства?


Як ми вже з'ясували, оплата статутного капіталу ТОВ проводиться і до реєстрації, і після отримання виписки з ЕГРЮЛ. Але куди потрібно спрямувати кошти фірми?

Генеральний директор або відповідальна особа зобов'язаний після реєстрації фірми відкрити в банку розрахунковий рахунок компанії. Саме на нього в указний законом термін потрібно направити 100% КК підприємства або 3/4. Поповнити бюджет фірми можна і в касі Федеральної податкової служби.

Обов'язково вимагайте виписку з банку про те, що КК був повністю оплачений. Такий документ може знадобитися для отримання ліцензії, при збільшенні КК, для ведення внутрішньої бухгалтерії, надання звітів в ФНС і т.д.

Зверніть увагу ! Під час реєстрації юридичної особи в заяві потрібно вказати розмір капіталу, але вносити повну суму не обов'язково.

Якщо ви зібралися вносити КК в суспільство за рахунок майна, тоді необхідно виконати таку процедуру:

  1. Викликати незалежного оцінювача, який назве конкретну суму майна засновників.
  2. Власники компанії виносять одноголосне рішення про визнання оцінки дійсної.
  3. Всю інформацію, яку видав вам оцінювач, потрібно внести до статуту ТОВ, а також в протокол засідання засновників.
  4. Чи не грошовий капітал переходить на баланс організації, але для початку потрібно скласти акт про прийом-передачу майна від фізичної особи до юридичної.

Чи не грошовий капітал переходить на баланс організації, але для початку потрібно скласти акт про прийом-передачу майна від фізичної особи до юридичної

Зменшення і збільшення статутного капіталу ТОВ


Змінити казну вашої фірми можна в будь-яку сторону, але тільки не вище і нижче норми, встановленої в законодавчій базі РФ.

Як правило, збільшення статутного капіталу ТОВ відбудеться через входження до складу засновників нового аукціонера. Новий член ради може внести гроші, збільшити статутний капітал за рахунок власного майна, цінних паперів тощо (Ст. 17, ФЗ №14 - https://goo.gl/M6E7oq).

gl/M6E7oq)

Зменшують КК в тому випадку, якщо фірма терпить кризу і несе великі збитки (докладніше про це читайте тут - https://goo.gl/kunvm9).

gl/kunvm9)

Зверніть увагу ! Чим вище буде ваш КК, тим більше вам будуть довіряти партнери і кредитори. Розмір капіталу доводить вашу платоспроможність в разі банкрутства.

Як збільшити, або зменшити статутний капітал:

  1. Збираємо документи:
    • заяву за формою Р13001 (приклад документа - https://www.nalog.ru/cdn/form/4162414.pdf);
    • квитанція про сплату державного мита (800 руб.) - оплатити можна онлайн за посиланням https://service.nalog.ru/gp.do
    • протокол зборів пайовиків ТОВ, на якому прийнято рішення про збільшення або зменшення СК;
    • статут зі зміненим бюджетом компанії;
    • якщо ви збільшуєте капітал через входу до ради нового засновника, він повинен надати виписку з банку про переказ грошей на рахунок компанії.
  2. Всі ці папери запевняє нотаріус.

  3. Документи надсилаються до Податкової службу. У канцелярії вам видадуть корінець з датою, коли заявка була прийнята на розгляд.
  4. Через 5 днів ви отримаєте завірений в ФНС статут фірми зі змінами.
  5. Потрібно повідомити всіх зацікавлених про те, що процедура зміни статутного капіталу пройшла успішно.

Якщо компанія вирішила зменшити КК, то після прийняття рішення вони повинні дати замітку протягом 3 днів в друковане видання «Вісник державної реєстрації» (https://www.vestnik-gosreg.ru). Через місяць необхідно знову подати оголошення про зміни в статутному капіталі ТОВ.

Як тільки кредитори побачать дану публікацію (другу за рахунком), вони мають право вимагати від компанії виплатити борги достроково, протягом півроку (ст. 20, п. 3-5, ФЗ №14 - https://goo.gl/DNw43H).

Якщо кредитори нічого не вимагають, то засновники можуть вивести гроші з обороту або списати своє майно з балансу фірми.

Як розподілити КК при ліквідації фірми?


Якщо бізнес ліквідують через банкрутство, то за рахунок статутного капіталу відбувається оплата боргів (ст. 63, п. 4 ГК РФ - https://goo.gl/UPzmSY).

Якщо на розрахунковому рахунку юридичної особи не вистачає коштів для оплати за кредитами, то на торги виставляється майно компанії, якщо його вартість більше 100 тис. Рублів. Якщо номінальна вартість активів менше указной суми, тоді майно просто продають без проведення торгів.

Все, що залишиться після ліквідації ТОВ, засновники поділяють між собою пропорційно до їхніх часток у компанії. Тобто, якщо бізнес закривають без оплати боргів, то власники підприємства повертають собі рівно те, що вклали в справу на перших етапах.

Статутний капітал ТОВ. Як його збільшити
за рахунок внесків третіх осіб?

Ліквідація ТОВ. Консульт юрист В'ячеслав Сачков:

Висновок ...

Статутний капітал ТОВ - вкладені в фірму власниками компанії гроші або майно. Засновники вправі їх використовувати в цілях розвитку бізнесу, наприклад, на оренду офісу, зарплату працівникам, придбання устаткування і т.д.

Тобто, КК - це формальність на папері. Насправді ці гроші завжди в обороті, але важливо після закінчення звітного року повернути на місце витрачену суму. Однак необхідно це тільки на момент здачі звітів в ФНС.

Якщо сума за фактом буде менше, ніж зазначена в статуті ТОВ протягом декількох років, компанію змусять зменшити статутний капітал або ліквідують зовсім.

КК має величезне значення для партнерів і кредиторів, тому важливо надавати їм реальні цифри. Велике значення має розмір особистого вкладу і для засновників фірми. Чим більше кожен з них вклав при її створенні, тим вищою буде його частка. В майбутньому це збільшить дивіденди від прибутку, а також надасть право вирішального голосу на всіх зборах.

Важливий момент: якщо хтось із власників ТОВ вирішить вийти зі складу, то його частка відчужується на користь юридичної особи. Тобто, забрати свої гроші при виході з ТОВ неможливо. Єдиний спосіб повернути свої кошти - це продати частку .

Статутний капітал ТОВ важливий для засновників, кредиторів, партнерів. Це показник благонадійності підприємства, яке може вчасно і регулярно оплачувати рахунки.

Куди відправити КК суспільства?
Статутний капітал ТОВ: що це таке + 5 завдань КК + що змінилося в ФЗ за 2017-2018 рік + куди направляють гроші суспільства + якомога змінити КК фірми + що буде з активами фірми при її ліквідації?
Яка головна задача КК?
Що нового щодо оплати статутного капіталу ТОВ та ВП в 2017-2018 році?
Куди відправити КК суспільства?
Але куди потрібно спрямувати кошти фірми?
Як розподілити КК при ліквідації фірми?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online