Спартаківська арена йде з молотка по частинах

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Зовсім скоро - 14 квітень 2017 року - легендарний льодовий палац "Сокольники" відсвяткує 61-й день народження. Однак є велика ймовірність, що до цього часу він перестане функціонувати.

Для початку короткий екскурс в недавню історію. Докладна розповідь про те, як змінювалися власники у багатостраждальній арени (іноді в результаті відверто кримінальних і рейдерських дій), зайняв би надто багато часу.

Тому обмежимося в описі способом, що запатентований екскурсоводом з "Корони Російської імперії", - "Авраам народив Ісака, а Ісак породив Якова" ...

З 2007 року, коли Ігор Шабдурасулов ​​продала ЗАТ "Сокольники" "Конверсбанк", власники арени змінювалися мало не щороку.

У спортивному сезоні 2007/08 власником арени став "Сберкредбанк". У сезоні 2010/11 - знову "Конверсбанк", але ненадовго, незабаром його змінив Столичний банк.

У 2013 році власником палацу став Інвестбанк.

Однак уже 13 грудня того ж року у банку відібрали ліцензію. Бенефіціар Інвестбанку Сергій МАСТЮГІНА був заарештований 13 травня 2015 року.

Бенефіціар Інвестбанку Сергій МАСТЮГІНА був заарештований 13 травня 2015 року

При цьому ЗАТ "Сокольники" виступали в якості заставного поручителя при іпотечному кредиті банку в забезпечення зобов'язань ТОВ "Фінансово-будівельна компанія" Теско "і ЗАТ" Соло-трейд "на суму 250 мільйонів рублів.

При цьому ЗАТ Сокольники виступали в якості заставного поручителя при іпотечному кредиті банку в забезпечення зобов'язань ТОВ Фінансово-будівельна компанія Теско і ЗАТ Соло-трейд на суму 250 мільйонів рублів

В результаті 26 серпня 2014 Московський міський арбітражний суд заарештував майно банку, а ЗАТ "Сокольники" оголосив банкрутом. Конкурсним керуючим був призначений Євген Русалін.

Завданням Русаліна було реалізувати майно підприємства-банкрута. Однак, хоча арена кілька разів виставлялася на продаж, претендентів не було. "Сокольники", спочатку оцінені арбітражним судом в 3,4 млрд рублів, постійно падали в ціні.

Зараз палац оцінений всього в 541,5 млн руб. І покупці на нього начебто з'явилися - ТОВ "Міленіум лад сервіс".

І покупці на нього начебто з'явилися - ТОВ Міленіум лад сервіс

Однак угода навряд чи відбудеться, оскільки потенційні покупці отримають не весь палац, а тільки бетонні стіни і кілька сторінок тексту під гучною назвою "Концепція розвитку льодового палацу" Сокольники ".

Де-факто арена вже розпродана частинами фізичним особам - причому за цінами в десятки разів нижче ринкових. Конкурсний керуючий виставив на аукціон легендарну арену по п'яти лотах, три з них вже реалізовані.

Лот № 1. Автопарк з двох автобусів і шести легкових автомобілів. Продан за 6,85 мільйона рублів.

Продан за 6,85 мільйона рублів

Лот № 2. Нерухоме майно. Власне, це і є стіни і стеля головною і тренувальної арени.

Лот № 3. Дебіторська заборгованість - при загальному обсязі заборгованостей юридичних осіб палацу в 17,7 млн рублів продана за 225 тисяч 999 рублів.

Лот № 4. Рухоме майно. У нього входять льодові комбайни, обладнання для вироблення льоду, бетонна подушка під лід і багато іншого. Згідно зі звітом про визначення ринкової вартості об'єкта оцінки (рухоме і нерухоме майно, що належить ЗАТ "Льодовий палац" на праві власності), його вартість - близько 29 млн рублів. Продан лот був за 5,5 млн рублів.

При цьому в самому звіті ціни занижені в багато разів.

При цьому в самому звіті ціни занижені в багато разів

Наприклад, позиція 27 - льдозалівочний комбайн Olimpia Millenium (2008 року випуску). Орієнтовна ринкова ціна комбайна з пробігом в 8-9 років - близько 65 тисяч доларів США.

Або позиція 40 - поле крижане тренувального корпусу (бетонна подушка площею 1800 кв.м товщиною 40 см під льодом). Орієнтовна вартість створення такої подушки з трубною системою - близько 9 млн рублів.

Або позиція 75 - холодильні машини MBT 420-2-3 (2007 р.в.). Орієнтовна вартість однієї такої б / у машини - 24 млн рублів.

Лот № 5. Концепція розвитку. Лот не затребуваний і, швидше за все, піде безкоштовним бонусом купив найголовніший лот - № 2.

Зрозуміло, що придбання "Сокільників" пов'язано зараз з величезними комерційними та юридичними ризиками. Новому покупцеві будуть належати стіни арени, але при цьому вся начинка палацу, без якої його експлуатація неможлива, знаходиться у власності різних фізичних осіб.

Згідно із законом експлуатація ця неможлива вже сьогодні. Без будь-якого з перерахованих нижче пунктів в списку рухомого майна функціонування арени заборонено:

  • комплекс заходів щодо забезпечення антитерористичної безпеки і виникненні надзвичайних ситуацій (відповідно до постановою Уряду РФ від 6 березня 2015 року );
  • паркан навколо території;
  • пропускна система для автомобілів;
  • система відеоспостереження ОС-льодова арена;
  • система відеоспостереження (3 відеокамери);
  • система відеоспостереження (основна арена, глядачі);
  • система передачі сповіщень про пожежу.

Зрозуміло, що новому власникові "Сокільників", хто б ним не став, доведеться викуповувати майже все рухоме майно у тих, хто купив його за викидними цінами. І є впевненість, що заламують по повній. Виходу-то немає. Якщо умовні льдозалівочние комбайни ще можна купити (правда, найдешевший новий коштує близько 125 тисяч доларів - тобто в півтора рази більше, ніж весь лот № 4), то комунікації, бетонну подушку, льодовий майданчик і багато іншого фізично не можна демонтувати і замінити.

Є і ще один важливий момент, здатний відлякати потенційного інвестора. "Сокольники", як і всякий льодовий комплекс, з ранку до глибокої ночі забитий орендарями. Ключовим з них є СДЮСШОР "Спартак", за яку платить Уряд Москви. Загальна вартість державних контрактів - понад 100 мільйонів рублів, і другою стороною договору є нинішня керуюча компанія ТОВ "Міжгалузева керуюча компанія". Навіть при переході ЗАТ "Сокольники" в інші руки контракт зберігає керуюча компанія.

При цьому сама керуюча компанія оцінює свої послуги з обслуговування ЗАТ "Сокольники" в 10 млн рублів щомісяця.

Зрозуміло, в інтересах керуючої компанії зберігати нинішній стан справ якомога довше. Контракт з Урядом Москви - жирний і вигідний, плюс є можливість отримувати прибуток від приватних орендарів, які готові платити за лід до другої години ночі. Ось як виглядав список орендарів і бюджет льодового палацу в 2014 році (з тих пір вони майже не змінилися).

... А поки суть та діло, команда юніорів (2000 року народження) спартаківський СДЮСШОР вперше (!) В історії впала в групу В чемпіонату Москви з хокею. Але доля майбутніх Майорова і Ковальчуків хвилює ділків від хокею в останню чергу.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online