Балкони, лоджії і тераси: додаткові метри за половину вартості

Експерти ринку новобудов розповіли, які формати літніх приміщень зараз популярні, як розраховується їх вартість і як їх найчастіше використовують.

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Експерти ринку новобудов розповіли, які формати літніх приміщень зараз популярні, як розраховується їх вартість і як їх найчастіше використовують

Джерело зображення: Фотобанк Лорі

На сьогоднішній день для більшості покупців наявність в квартирі балкона, лоджії або тераси є якщо і не обов'язковим, то одним з ключових умов вибору житла. Простір це багатофункціональне і зручно, його навіть можна перетворити на повноцінну частину квартири, не переплачуючи за метраж при покупці. При цьому практично ніяких незручностей воно не доставляє.

За словами генерального директора ТОВ «Нові Ватутинки» Олександра Зубця, зараз в масовому сегменті найбільшого поширення набули лоджії і балкони, в той час як в проектах бізнес-класу можна зустріти і тераси.

Комерційний директор Корпорації «Барклі» Катерина Фонарьова зазначає, що в високобюджетних житлових комплексах, як правило, проектуються великі лоджії і балкони (від 12 кв. М) з підкресленою дизайнерської опрацюванням архітектурного вигляду, а також просторі тераси, які користуються популярністю у покупців видових квартир на верхніх поверхах. Також в елітному сегменті можна зустріти експлуатовані покрівлі.

Головне - скління і оригінальність

Майже для всіх покупців наявність в квартирі балкона або лоджії є важливим фактором незалежно від класу житла. «При цьому для більшості головне, щоб приміщення було засклений», - підкреслює Олександр Зубець.

«Клієнти в високобюджетному сегменті все частіше вибирають житло з незвичайними проектними рішеннями. Це пояснюється тим, що придбання дорогої нерухомості - це не тільки вирішення житлового питання. Квартира повинна ще й вигідно підкреслювати статус свого власника. Для цих цілей якраз і підходить пентхаус з просторою терасою або з виходом на експлуатовану покрівлю », - розповідає Катерина Фонарьова.

питання ціни

Особливо актуальним для багатьох покупців стає питання ціни додаткових приміщень. У свій час в нашій країні існувала певна законодавча плутанина з цим питанням, тому багато забудовників вирішували його на свій розсуд.

«Зараз площі балконів і лоджій розраховуються з знижувальними коефіцієнтами. Для балконів він дорівнює 0,3, для лоджій - 0,5. Обидва приміщення входять в загальну, чи не житлову площу, - розповідає Олександр Зубець. - При цьому площі неопалюваних приміщень (балкона або лоджії) прописуються в плані БТІ, але не включаються до площі, зазначені у свідоцтві про реєстрацію права власності ».

Дещо по-іншому йдуть справи з елітним житлом . За словами Катерини Фонарьовою, літні приміщення не враховуються в договорі пайової участі. Тобто, формально покупець не платить за них. При цьому їх наявність в квартирі впливає на ціноутворення, оскільки є додатковою якісною характеристикою житлового приміщення. Найбільшим чином підвищує ціну квартири наявність тераси: в середньому на 10-15%.

«Захоплення території»

Так як додатковий простір відкриває нові можливості, багатьох покупців житла цікавить, чи можна законно приєднати лоджію або балкон до квартири, зробивши з нього повноцінне житлове приміщення. Цей спосіб розширення житлоплощі досить часто зустрічається в нашій країні, однак найчастіше люди застосовують його без оглядки на закон і безпеку .

За словами Катерини Фонарьовою, приєднання лоджії до балкону є досить поширеним варіантом перепланування, однак перед початком робіт необхідно узгодження в державних органах . В іншому випадку можна не тільки отримати штраф, але і припис про повернення квартири в первинний вигляд. Також варто пам'ятати, що знесення несучих стін при приєднанні балкона незаконний в принципі, тому повноцінного приєднання у випадку з цим типом приміщення не вийде.

необмежені можливості

Якщо ж узгодження перепланування пройшло вдало, то перед власниками відкривається величезний простір для творчості. Найчастіше лоджії і балкони утеплюють і роблять з них робочий кабінет або зону відпочинку. Нерідко любителі флори влаштовують там зимовий сад, який може цвісти цілий рік. «У моїй практиці зустрічалися і нестандартні підходи. Наприклад, установка кабіни сауни, - розповідає Олександр Зубець. - При цьому слід пам'ятати, що не варто перевантажувати балкон великою кількістю важких предметів, так як це може привести до тріщин або навіть обвалення ».

Ще більше можливостей надає тераса. Основна перевага її полягає в тому, що вона дозволяє власнику квартири облаштувати додаткове місце для відпочинку - тут можна встановити шезлонги, дивани з пледами, зробити барбекю-зону або розбити міні-сад. Крім того, відкриті простори можна використовувати для занять спортом на свіжому повітрі. «Також на терасі можна обладнати дитячий ігровий майданчик або невелику фітнес-зону з тренажерами», - розповідає Катерина Фонарьова.

Як підсумок, можна сказати, що балкон, лоджія або тераса може стати повноцінною частиною квартири, а не просто місцем для зберігання старих лиж. При цьому понижуючий коефіцієнт при купівлі житла робить просторі додаткові приміщення вигідним вкладенням. Однак варто пам'ятати, що перед проведенням перепланування обов'язково потрібно отримати всі необхідні дозволи.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online