Міноборони виселяє сотні сімей з відомчих квартир

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У минулому році в Міноборони була проведена перевірка, за підсумками якої з'ясувалося, що значаться на балансі відомства 32 200 службових квартир за фактом залишаються порожніми. Схоже, що борги по комунальних платежах за останні два роки за ці квартири склали 27 млрд рублів, причому погашати їх, по всій видимості, довелося за рахунок програми переозброєння. При цьому в службовому житлі мають приблизно 80 тис. Військовослужбовців. У парадоксальній ситуації розбиралася «Наша Версія».

Тепер, щоб скоротити витрати на утримання порожнього житлофонду, Міноборони планує передати частину незатребуваних приміщень на баланс муніципальних властей. Для цього у відомстві обіцяють створити «перелік порожнього житлового фонду, що не передбачуваного до використання в інтересах ЗС РФ, з метою передачі за договорами комерційного найму стороннім фізичним особам».

До речі, під час перевірки житлового фонду також був виявлений ще один парадокс - 2600 квартир, які за документами значилися порожніми, в реальності виявилися заселені. Як виявилося, деяких мешканців командування пустило пожити без належного оформлення документів, інші ж постояльці знімають житло у які вирішили підзаробити шахраїв з керуючої компанії. Особливо показова ситуація в Москві. Не дарма ще в 2013 році міністр оборони РФ Сергій Шойгу нарікав, що тут більше 4 тис. Призначених для військовослужбовців квартир зайняті сторонніми особами, такими, що втратили зв'язок з армією.

У службових квартирах живуть діти і коханки

Розподіл службового житла в російському Міноборони завжди носило корупційний відтінок, особливо в великих містах, де службове житло в дефіциті. Закон «Про статус військовослужбовців» наказує надавати службове

житло не пізніше тримісячного терміну з дня прибуття на нове місце служби. На ділі ж через відсутність достатньої кількості квартир це положення виконується в кращому випадку по відношенню до вищого командного складу. При цьому інформація про наявність службового житла не є публічною, а черговість на його отримання непрозора. Все це розв'язує руки корупціонерам, які розподіляють квартири між потрібними людьми або за хабарі.

Ситуація ускладнюється тим, що окремі офіцери, навіть отримавши постійні квартири, не здають службові, залишають там жити своїх батьків, дітей, колишніх дружин і коханок. Також активно реалізуються схеми, коли службове житло приватизується. Це сьогодні особливо актуально, оскільки Міноборони практично перестало будувати і купувати якісне житло в престижних районах у великих містах - в результаті махінації зі службовим житлом залишаються єдиною можливістю отримати гарну квартиру. У 2012 році в Москві вибухнув скандал, коли з'ясувалося, що в престижній новобудові проживають 11 генералів і 7 полковників, які заселилися в обхід загальної черги по напівлегальним договорами на експлуатаційне обслуговування. Також, схоже, що квартири отримали цивільні співробітники (хоча службове житло цивільним службовцям за рахунок коштів військового бюджету надавати не можна) департаменту житлового забезпечення Міноборони, що відповідає за розподіл цього житла. Офіцерам ж, які десятки років чекають квартири, з цього департаменту неодноразово відповідали, що в наявності службового житла немає.

На жаль, потрібно відзначити, що Міноборони своєю бездіяльністю провокує дефіцит службового житла. Так, в Москві, де ситуація найбільш критична, військове відомство, мабуть, вже чотири роки тягне зі здачею двох мікрорайонів на майже 8 тис. Квартир, призначених для звільнених офіцерів. Більшість з них проживають в службовому житлі, яке будуть зобов'язані звільнити після отримання постійних квартир.

По темі

У минулому році в Міноборони була проведена перевірка, за підсумками якої з'ясувалося, що значаться на балансі відомства 32 200 службових квартир за фактом залишаються порожніми

1475

Кубанські рятувальники зуміли визволити двох малюків із закритих квартир. Обидва інциденти сталися з вини старших родичів, які випадково зачинили двері, залишивши дітей вдома.

У квартирах військових поселили гастарбайтерів

З 2016 року Міноборони робило кілька масштабних спроб навести порядок зі службовим житлом. У квітні почалося масове виселення незаконно проживають в них громадян з відомчих квартир у військовому містечку Червоні Сосонки в місті Тейково Івановської області. Дані квартири, що будувалися для офіцерського складу 54 дивізії РВСП, не можна приватизувати, продати, передавати у спадок - вони призначені виключно для проживання військовослужбовців у період проходження служби. Однак в Міноборони стверджують, що частина квартир займають колишні військовослужбовці, які вже реалізували своє право на постійне житло, або люди, що втратили будь-який зв'язок з армією. Зараз в суді знаходиться 45 позовних заяв про виселення громадян із службових квартир.

Також в кінці минулого року Міноборони ініціювало виселення з службового житла в гарнізоні Еланский, розташованому в Камишловском районі Свердловської області. Тут на додачу до всього були виявлені факти здачі службових житлових приміщень в незаконний комерційний найм, а також випадки незаконного вселення. У відомстві повідомляють, що в даний час у військовому містечку «майже 230 житлових приміщень займають особи, щодо яких ведеться перевірка обґрунтованості їх проживання у відомчому фонді».

У січні цього року в селищі Рощинських Самарської області сотням людей стали приходити повідомлення про необхідність покинути службові квартири, оскільки вони втратили зв'язок з армією. Крім того, аналогічні скандали відбулися в найпроблемніших гарнізонах в Москві і Криму. У березні цього року з'ясувалося, що в призначене для військових житло в московському районі Молжаніново заселилися сім'ї гастарбайтерів. Хто їх пустив в будинку, так і не з'ясувалося. А в червні Міноборони вимагає документи в Севастополі. Є інформація, що там в квартирах проживають ті, хто ніколи не носив погони.

Спроби звільнити житло через суд робилися і раніше, але подібні позови колись були рідкісними, зараз же масове виселення з службового житла відбувається регулярно. Тільки в 2016 році в цілому по країні звільнено понад тисячу квартир. У Міноборони заявляють, що рішення підходити більш жорстко пов'язано з тим, що зараз з'явилася велика кількість військовослужбовців, які отримали від держави власні квартири, а службове житло здають в оренду або залишають проживати в ньому родичів. У березні Міноборони розробило проект закону про поправки до Адміністративного кодексу, що стосується осіб, що незаконно займають службове житло Міноборони РФ. Згідно з проектом закону невиконання військовослужбовцям контрактної служби або звільненим з військової служби обов'язки звільнити службове житло тягне за собою накладення адміністративного штрафу в розмірі від 35 до 50 тис. Рублів.

Олександр Перенджіев, експерт Асоціації військових політологів:

- Проблема зі службовим житлом виникла через те, що була зруйнована система управління. Раніше цим займалося Головне квартирно-експлуатаційне управління. Коли ж проводилося реформування цієї системи, управління житлофондом було спочатку передано ВАТ «Оборонсервіс» під керівництвом відомої Євгенії Васильєвої. Васильєва намагалася на себе замкнути розподіл службового житла, в результаті чого корупція тільки видозмінилася, змінила вектор і придбала новий масштаб. Проблема в тому, що ця сфера дуже закрита, система розподілу службових квартир залишається заплутаною і непрозорою, в результаті тут був і залишається дуже високий рівень корупції. Припускаю, що розподіл кращих квартир йде за хабарі, прокручуються різні махінації, хтось лобіюють цю ситуацію і противиться будь-яким змінам.

Юридичний механізм звільнення службового житла сьогодні існує, і, як бачимо, застосовується, але Міноборони не потрібно діяти тільки каральними заходами. Необхідно реалізувати право військовослужбовця на якісне службове житло, щоб не було ризику, що родину поселять в напіврозваленому бараку. За радянських часів була вироблена більш зрозуміла система надання житла і таких проблем не виникало, найчастіше вони отримували квартири в новобудовах зі свіжим ремонтом, не гірше, ніж в середньому по країні. Зараз немає готового рецепту, як вирішити цю проблему. Можливо, потрібно накласти суворі обмеження на службове житло: раніше, наприклад, в таких квартирах стояли меблі з інвентарними номерами, як у готелі, нічого не можна було перебудовувати, робити ремонт, і у офіцера навіть не виникала думка привласнити це житло. Є варіант створити фонд службового житла, коли кожна квартира буде закріплена за певною посадою.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online