Зарплата акціями - новий тренд. Але що з ним не так?

  1. Коли твій бонус - акції компанії
  2. Який дохід потрібно декларувати?
  3. Як порахувати отриманий дохід?
  4. приклад
  5. А якщо отримані акції будуть продані співробітником в тому ж році, коли і отримані?
  6. Лайфхак
  7. резюме
  8. Кейс: як бізнесу найняти правильного бухгалтера
  9. Як блокчейн змінює бізнес-моделі

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Костянтин Штейнберг, радник державної цивільної служби РФ 3 класу, кандидат економічних наук, написав для Rusbase колонку про те, як бути, якщо компанія виплатила вам бонус акціями.

Так чи все просто для податкових органів?

Зарплата акціями - новий тренд. Але що з ним не так?

Костянтин Штейнберг

Коли твій бонус - акції компанії

Досить часто в якості способу мотивації своїх співробітників компанії використовують так звані опціонні програми. Такий спосіб стимулювання передбачає наділення співробітників акціями компанії або на безоплатній основі, або за ціною, яка нижча за ринкову.

  • Плюсом такої програми для співробітника є те, що він крім заробітної плати отримує додатковий дохід. На думку керівництва, це стимулює співробітника до подальших ефективних дій на благо компанії.
  • Мінусом, в свою чергу, є те, що співробітник не завжди розуміє, що, отримуючи такий дохід - у вигляді акцій компанії, він тепер самостійно повинен виконати обов'язок по податковому декларуванню та сплаті податку. Причому для декларування є строго встановлена ​​дата - до 30 квітня року, наступного за роком отримання доходу.

Який дохід потрібно декларувати?

Декларуванню підлягає дохід у вигляді матеріальної вигоди від отримання (придбання) цінних паперів. Такий дохід розраховується для звертаються і для необращающіхся цінних паперів по-різному. У нашому випадку розглянемо варіант з звертаються акціями.


Звертаються акції - акції, які допущені до організованих торгів (тобто на біржі) і по ним є офіційно публікується інформація про котирування.

Як порахувати отриманий дохід?

Для підрахунку матеріальної вигоди від безоплатно отриманих акцій необхідно дізнатися мінімальну ціну акції, яка була зафіксована на офіційних торгах в день, коли акції були отримані співробітником. Мінімальну вартість акції на певний торговий день можна знайти на ресурсі finanz.ru.

Як приклад виберемо компанію QIWI і дату отримання акцій 19.04.2017.

  • Перед тим як перейти на сайт Finanz.ru вказуєте в пошуковику наступне «архів торгів акцій QIWI».
  • Із запропонованих посилань вибираєте ту, яка переносить Вас на сайт Finanz.ru.
  • Безпосередньо на сайті Finanz.ru вибираєте рядок «архів торгів» і далі вибираєте необхідний діапазон дат (наприклад, з 17 по 24 квітня 2017 року) та торговельний майданчик (в нашому випадку Nasdaq).
  • Після введення необхідних критеріїв на сайті буде відображена наступна таблиця.

Після введення необхідних критеріїв на сайті буде відображена наступна таблиця

  • В результаті виконаних дій стає відома мінімальна ціна акції QIWI на 19.04.2017, яка дорівнює 16,6 дол. США.


приклад

дано:

Акції - QIWI.

Біржа - NASDAQ.

Кількість акцій - 100 000 шт.

Дата - 19.04.2017.

Мінімальна вартість на 19.04.2017 - 16,6 дол. США.

Рішення:

Матеріальна вигода = 16,6 дол. США х 100 000 шт. акцій = 1,66 млн. дол. США.

Податок з матеріальної вигоди = 1,66 млн. Дол. США х 13% = 215 800 долл. США.

Важливий момент:

Для податкового декларування необхідно перерахувати дол. США в російські рублі за офіційним курсом на 19.04.2017. Офіційний курс валют розміщується на сайті Центрального банку Російської Федерації.

А якщо отримані акції будуть продані співробітником в тому ж році, коли і отримані?

Якщо співробітник відразу після того як він отримав акції, протягом цього ж календарного року їх продав, то у нього виникає новий оподатковуваний дохід. Він підраховується шляхом множення кількості проданих акцій на вартість продажу кожної відповідної акції.


Якщо врахувати, що раніше було сплачено податок з матеріальної вигоди, а тепер з'явився ще й податок від продажу акцій, то на обличчя виникає подвійне оподаткування. Тому в Податковому кодексі в разі подальшого продажу акцій передбачена можливість врахувати у витратах суми, з яких був обчислений та сплачено податок з матеріальної вигоди.

Лайфхак


Якщо у витратах буде враховуватися матеріальна вигода, то податок з матеріальної вигоди слід сплатити до подання податкової декларації. Про таку необхідність детально роз'яснив Конституційний суд в ухвалі від 16.07.2013 № 1060-О.


Таким чином, незважаючи на те що податковим законодавством передбачено термін сплати ПДФО до 15 липня року наступного за роком, в якому отримано дохід, податок з матеріальної вигоди слід сплатити до факту подання податкової декларації, тобто до 30 квітня.

резюме

Як би радісно не було співробітнику від отримання цінних паперів від компанії, йому слід вже на початку наступного року прийняти рішення, яким чином він буде декларувати свій дохід і, що не менш важливо, яким чином їм буде здійснено сплата податку.


У цій статті запропоновано консервативний варіант дій для співробітника, які з великою часткою ймовірності дозволять відстояти свою позицію в суперечках з податковим органом, при наявності таких.

Матеріали по темі:

Кейс: як бізнесу найняти правильного бухгалтера

Бізнес повинен перейти на «білі» схеми. Вступив в силу закон про онлайн-касах

Як блокчейн змінює бізнес-моделі

Чому Ілон Маск не повинен бути прикладом для наслідування в бізнесі

У США релігія коштує більше, ніж Google і Apple разом узяті

Як порахувати отриманий дохід?
Так чи все просто для податкових органів?
Але що з ним не так?
Який дохід потрібно декларувати?
Як порахувати отриманий дохід?
А якщо отримані акції будуть продані співробітником в тому ж році, коли і отримані?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online