Що таке ліквідність? ліквідність акцій

  1. Показники ліквідності акцій
  2. Ліквідність акцій в наочному вигляді

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Ліквідність акцій - це здатність продати акції швидко і без істотних втрат

Ліквідність акцій - це здатність продати акції швидко і без істотних втрат. Від ступеня ліквідності залежить, як довго буде здійснюватися операція і які доведеться понести збитки при угоді купівлі-продажу акцій. Ліквідність характеризує трудомісткість при перетворенні активу (в даному випадку акцій) в гроші, в грошову форму. Тобто, наскільки швидко і затратно вдасться обміняти акції на гроші .

Термін «ліквідність» походить від лат. liquidus - рідкий, текучий. Якщо провести аналогію з рідиною, то вода буде володіти високою ліквідністю, а мед - низькою, бо вода більш текуча і здатна швидко і без втрат переливатися з однієї склянки в інший. У разі меду знадобиться більше часу, щоб перелити його з однієї склянки в інший. Крім того, після переливання в 1м склянці залишиться в'язкий мед на стінках склянки (збитки).

Показники ліквідності акцій

Але повернемося до акцій. Два важливих показники ліквідності акцій на фондовому ринку - це обсяги торгів і спред. Чим більше обсяг торгів по акції, чим більше полягає угод по акціях, тим більшою ліквідністю володіють ці акції.

Щоб зрозуміти що таке ліквідність, давайте зробимо розбір на конкретних прикладах.

Приклад 1. Раніше ви через брокера купили 100 акцій Газпрому . Раптово вам терміново знадобилися гроші, і ви вирішили негайно продати акції за поточною ринковою ціною. Ви сідаєте за комп'ютер, запускаєте програму інтернет-трейдингу і виставляєте заявку продати 100 акцій за поточною ціною. Акції Газпрому є високоліквідними, тому ви відразу ж продасте (а хтось у вас купить), витративши на це мінімум часу. При цьому акції ходові (багато полягає угод), заявок як від продавців, так і від покупців багато, тому є можливість продати акції за максимально близькою до ринкової ціни. Втрати при продажу, відповідно, теж мінімальні.

індекси РТС , ММВБ і особливо ММВБ-10 включають в себе найбільш ліквідні акції російських емітентів.

За показником ліквідності акції поділяють на кілька категорій.

  • Блакитні фішки - не що інше, як акції з високою ліквідністю, за якими щодня полягає велика кількість грошей і робиться це часто.
  • Акції 2 ешелони - менш ліквідні акції, менш «популярні» і «ходові».
  • Акції 3 ешелону - акції з низькою ліквідністю, угоди по яких можуть відбуватися, наприклад, всього раз в день або того рідше.

Приклад 2. Якщо ви захочете купити на спокійному ринку 100 акцій Газпрому і відразу ж їх продати після покупки, то втрати будуть мінімальні, бо спред (тобто різниця між ціною купівлі та ціною продажу) буде мінімальний. Маленький спред - особливість високоліквідних акцій.

Приклад 3. Якщо ж ви захочете купити або продати низьколіквідні акції, то виявите, що можете зробити це за дуже невигідною ціною, так як заявок на купівлю-продаж за такими акціями дуже мало (або взагалі немає). Грубо кажучи, пропозицій дуже мало, а ті, які є - з невигідною ціною (з великим спредом), тобто втрати в наявності. Також можна довго чекати, поки ваша заявка виповниться (знайдеться той, хто продасть вам акції або купить їх у вас).

Ліквідність акцій в наочному вигляді

Рис.1 - Приклад ліквідних і не ліквідних акцій
Зверху - Газпром, знизу - Балтінвестбанк

Вище представлені два графіка, на яких наочно видно ліквідність акцій. На верхньому - котирування акцій Газпрому, на нижньому - акції Балтінвестбанк. Довгі горизонтальні лінії на нижньому графіку свідчать про те, що за цими акціями в ці періоди взагалі не укладаються угоди. Це - акції з низькою ліквідністю. На верхньому ж графіку видно «смикання» крива: ціна постійно змінюється, що говорить про велику кількість угод і високої ліквідності.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online