"Приват" освоївся: Як живе "Укрнафта" під керівництвом Марка Роллінса

  1. Новини по темі

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Андрій Коболєв, Марк Роллинс і Ігор Коломойський Фото з відкритих джерел

"Укрнафта", компанія, міноритарним пакетом якою володіє група "Приват" відомого українського олігарха Ігоря Коломойського, а 50% + 1 акція належать НАК "Нафтогаз України", підвела підсумки роботи у 2017 році, озвучивши плани на поточний рік. Їх представив голова правління компанії Марк Роллинс, який був призначений на посаду в 2015 році в якості менеджера, що діє в інтересах всіх акціонерів компанії. Правда, робота Роллінса все одно викликає багато запитань у експертів

"Укрнафта", в якій державі в особі НАК "Нафтогаз України" належить тільки 50% + 1 акція, а ще 42% акцій контролює група компаній, пов'язаних з Ігорем Коломойським, вже на протязі багатьох років є об'єктом пильної уваги громадськості та експертів. Приводів чимало - протягом багатьох років обсяги видобутку нафти і природного газу "Укрнафтою" щорічно падали, акціонерів компанії звинувачували в систематичному невиконанні інвестпланів. Крім того, в період, коли компанія перебувала під управлінням менеджменту, пов'язаного з групою "Приват", з неї регулярно виводилися гроші, каже директор ExPro Consulting Геннадій Кобаль: "Компанія просто не сплачувала ренту за використання родовищ. Нафта і газ з них викачували, а рента не платити ". В результаті утворився величезний податковий борг, який, за даними самої "Укрнафти", зараз зріс до 11,8 млрд грн.

Після прийняття Верховною Радою закону, згідно з яким кворум для участі в зборах акціонерів був знижений з 60 до 50%, держава отримала можливість проводити збори акціонерів "Укрнафти" і змогло посилити свої позиції в наглядовій раді компанії. Тоді ж у 2015 році був призначений нинішній голова правління Марк Роллинс. На першій же після призначення зустрічі з журналістами він заявив, що буде управляти "Укрнафтою", дотримуючись інтересів всіх акціонерів без винятку. Топ-менеджер повідомив, що розраховує на підтримку обох груп акціонерів (уряду і команди Коломойського). "Жоден з акціонерів не може прийти і диктувати мені умови роботи. Пан Коломойський або уряд не може сказати мені: роби те, те і те. Тому що це буде незаконно. Вони можуть проводити зустрічі і говорити, що їм не подобається. Прем'єр міністр Арсеній Яценюк неодноразово підтверджував, що я повинен бути незалежний в управлінні "Укрнафтою", - запевняв Роллинс.

Кабмін, потрібна розстрочка

Тоді однією з головних проблем, що стоять перед "Укрнафтою", топ-менеджер назвав податковий борг. Він заявив про необхідність знайти рішення щодо нього, зокрема шляхом реструктуризації. 13 лютого, майже через два з половиною роки після призначення, Роллинс знову заявив про борг і необхідності його реструктуризувати. "За умови реструктуризації компанія зможе погасити податковий борг за 4 роки", - сказав топ-менеджер. Він представив план, згідно з яким 1,2 млрд грн (плюс до 10,6 млрд грн поточних податкових зобов'язань) компанія готова сплатити до кінця 2018 року, ще 2,37 млрд грн до кінця 2019 року. Виплата найбільшою частини боргу запланована на 2020 рік - 5,855 млрд грн. Решта - 2,36 млрд грн - буде погашено в 2021 році. Але це, звичайно ж, за умови, якщо у компанії не утворюються нові борги. Роллинс повідомив, що зараз план реструктуризації обговорюється з віце-прем'єром Володимиром Кістіон і найближчий раунд дискусії з робочою групою Кабміну з цього питання відбудеться в лютому-березні. "При розстрочення податкового боргу передбачається, що" Укрнафта "продовжить платити поточні податкові борги", - запевнив голова правління компанії.

"Якщо податковий борг не буде реструктуризований, компанія буде позбавлена ​​можливості робити інвестиції. Якщо станеться реструктуризація, компанія зможе інвестувати на необхідному рівні. При цьому держава зможе додатково отримати 32 млрд грн", - сказав Роллинс. Він зазначив, що якщо все ж реструктуризація не буде узгоджена, компанія продовжить погашати борг, але "це займе більше часу, та в цей час буде продовжуватися проблема з пролонгацією спецдозволів, і триватимуть спроби УКРІНФОРМ заблокувати банківські рахунки компанії".

Топ-менеджер також повідомив, що в січні поточного року "Укрнафта" вже перерахувала 100 млн грн на покриття боргу і таку ж суму планує перерахувати в лютому.

Зараз питання погашення податкового боргу для компанії встав особливо гостро, відзначають експерти. Через борг, який утворився і в тому числі з-за несплати ренти, Держгеонадр може не продовжити компанії спецдозволу на розробку родовищ. "У цьому році закінчується термін дії 27 спецдозволів. Ми подали документи на продовження. Але знову бачимо сценарій минулого року, коли не отримуємо від Держгеонадр ніякої відповіді протягом встановленого законом часу", - розповів Роллинс.

Він попередив, що втрати від податкових надходжень держави в разі припинення видобутку на 27 родовищах складуть 3,3 млрд грн. "Укрнафта" втратить 339 тис. Т нафти і приблизно 6 млрд грн доходу. Відзначимо, що в зв'язку з непродовження 6 спецдозволів в минулому році "Укрнафта" знизила видобуток нафти з конденсатом на 9,2% - з 1,518 млн т в 2016 році до 1,379 млн т в 2017 році. За даними Асоціації газодобувних компаній України, обсяг видобутку газу компанією знизився ще більш істотно на 15% - з 1,3 млрд куб м в 2016 році до 1,1 млрд куб м в 2017 році.

У вас тут монополія?

Озвучуючи плани на 2018 рік, Роллинс також розповів про намір змінити підхід до ціноутворення на нафту. За словами топ-менеджера, Кабмін у відповідь на ініціативи "Укрнафти" дозволив її експортувати і проводити розрахунки у валюті. "Але головний фактор, який залишився незмінним, це механізм ціноутворення. При поточних обставинах рівень стартової ціни на аукціонах робить економічно невигідними операції з експорту. Це також ще одна проблема, про яку ми говорили з віце-прем'єр-міністром (Володимиром Кістіон, - ред .) і домовилися знайти шляхи вирішення цієї проблеми ", - сказав Роллинс.

Він пояснив, що в силу недосконалості чинного нині механізму аукціонів в минулому році 11 з них не відбулися, а пройшли тільки 10. "У компанії накопичився великий обсяг нафти і конденсату. Вона недоотримала прибуток, що негативно відбивається на стабільності грошового потоку протягом року і на можливості реалізувати інвестиційну програму ", - сказав Роллинс. За його словами, експорт дозволить збільшити конкуренцію і розширити коло покупців.

Голова правління "Укрнафти" не заперечує, що до сьогоднішнього дня єдиним покупцем третини обсягу видобутої наполовину державною компанією нафти є підконтрольний все тієї ж групи "Приват" Кременчуцький НПЗ. Ще дві третини обсягу переробляється все на тому ж "Кременчуцькому НПЗ" і продається у вигляді готових нафтопродуктів в мережі заправок "Укрнафти" (500 АЗС). "Укрнафта" після аукціонів викуповує свою ж нафту назад у "приватівських" структур і потім переробляє її на "Приватівський" Кременчуцькому НПЗ, а потім "приватівські" нафтобази і бензовози беруть участь в постачанні палива на АЗС "Укрнафти". Скільки компанія втрачає на цих маніпуляціях, скільки коштує переробка, який рівень втрат - все це таємниця ", - сказав 112.ua директор "А-95" Сергій Куюн.

Він зазначив, що умови, на яких "Укрнафта" продає нафту, "прописані так, що ніхто, крім" Привата ", купити її не може". "Якщо дати можливість ринку забирати нафту з родовищ, як це було раніше, по залізниці та автотранспортом, 20-30 тис. Т сировини на місяць можна було продати. Зокрема, чекає сировини" Укрнафти "державна" Укргазвидобування ", але воно залишається недоступним. обсяги, що, якщо вірити Роллінса, це як раз переробка для власних потреб ", - сказав Куюн.

Відзначимо, що в "Укргазвидобуванню" 112.ua підтвердили, що зацікавлені в покупці нафти "Укрнафти". "УГД зацікавлена ​​в покупці нафти" Укрнафти ", але не має можливості купувати через логістичних обмежень продавця, який пропонує весь обсяг постачанням трубопровідним транспортом. Для поставки на Шебелинський завод ми можемо купувати тільки сировину наливом в ж / д вагони", - сказав директор з комерційних питань держкомпанії Сергій Федоренко. Роллинс не заперечує, що з УГД велися переговори з приводу поставки нафти на Шебелинський ГПЗ, але компанії домовитися не вдалося.

Також експерти кажуть, що "Укрнафта" могла б збувати нафту невеликим переробникам, які щорічно споживають 150-200 тис. Т сировини, видобутого приватними компаніями. Роллинс сказав, що більшість компаній не володіють достатніми потужностями для переробки нафти, що видобувається ввіреній йому компанією.

Краще продати, ніж мучитися

Найбільший шквал критики викликали заяви голови правління "Укрнафти" про необхідність змінити ціноутворення для зниження її стартову ціну. Зокрема, це стало підставою для експертів, щоб звинуватити Роллінса в роботі на інтереси "Привату". "Роллинс каже, що знизити ціну потрібно для експортерів, щоб вони могли конкурувати за нафту з" Приватом ". Але це утопія!" Приват "повністю контролює всі морські перевалочні термінали і ніякої експорт без нього неможливий. Риторичне питання: буде він допомагати своїм конкурентам експортерів? Тому ніяких нових учасників торгів не буде, а ціна знизиться на 35-40 дол. / т. у річному обчисленні це означає втрати "Укрнафти" в розмірі 1,25 млрд грн ", - сказав 112.ua Сергій Куюн. Він уточнив, що зараз ціна на українську нафту прив'язана до "митної": оскільки в Україну імпортується тільки легка азербайджанська нафта - дорогий сорт - українська автоматично стає такою ж.

Новини по темі

Новини по темі

"Українська нафта хороша і в разі, якщо ціна на неї буде вигідною, може бути перероблена на будь-якому НПЗ. Експортувати її можна не тільки через морські термінали, але і наливом по залізниці. Досвід експортних поставок нафти, хоч і невеликих обсягів, з України все-таки є. Експортувала її в основному компанія "Галс К", що працює за договором про спільну діяльність з "Укрнафтою" з 1999 року (володіє в проекті 51%). Вони постачали нафту навіть Мажейкяйського НПЗ в Литві ", - заперечив головний редактор профільного видання "Нафторинок" Алексан р Сіренко. Він додав, що в цілому експортні поставки були в обсязі не більше 1% від всього обсягу видобутої в Україні нафти. Це кілька тисяч тонн.

Сіренко при цьому згоден, що від зниження ціни нафти "безумовно виграє найбільший покупець нафти" Укрнафти "- Кременчуцький НПЗ. І це, зрозуміло, вигідно групі" Приват "." Але з іншого боку, чому це погано? На сьогоднішній день вони єдині, хто є якорем для цін на бензин, продаючи їх за прийнятною ціною в роздробі. І хіба погано, що у них буде можливість ще більше знизити ціну? ", - говорить він.

Сергій Куюн вважає, що зниження ціни нафти негативно позначиться на фінансових показниках напівдержавній "Укрнафти". "Ми спостерігаємо черговий виток боротьби групи" Приват ", яка зберігає контроль над менеджментом" Укрнафти ", за низькі ціни на українську нафту. Справа в тому, що нафтопереробний завод Ігоря Коломойського є єдиним одержувачем цієї сировини. І чим нижче ціна, тим він більше заробляє ". "У найвдаліші періоди, в 2009 році," Привату "вдавалося купувати нафту в 4 рази нижче за ринок. Пам'ятаю, на одному червневому аукціоні" Укрнафта "тоді втратила 140 млн дол.", - сказав 112.ua директор "А-95".

Куюн говорить, що при Роллінса "Приват" освоївся і купує скраплений газ "Укрнафти" з 15-20% дисконтом. До того ж, весь природний газ "Укрнафти" раніше йшов на "Дніпроазот", підконтрольний все тієї ж групи "Приват". "Залишилося" оптимізувати "тільки ціну на нафту", - зазначив експерт. Роллинс, правда, уточнив, що контракт з "Дніпроазотом" закінчився ще в 2016 році і продовжуватися не буде. Голова правління "Укрнафти" запевнив, що в поточному році здобутий компанією газ буде продаватися на ринку на комерційних умовах.

Олександр Сіренко зазначає, що по суті "Укрнафтою" сьогодні керує її приватний акціонер. "Якщо ми хочемо, щоб НАК" Нафтогаз України "там кермував, давайте тоді питати у Андрія Коболєва, чому він дозволяє Роллінса так робити. Роллинс адже тільки виконавець, і в даному випадку питання потрібно задавати не йому, а тому, хто благословив нинішню ситуацію і дозволив їй бути. Але знову ж таки, чому це погано? "Нафтогаз України" тягне "Укрнафту" вниз, не маючи за великим рахунком ні грошей, ні людей, ні можливості, щоб ефективно управляти цією компанією. Я вважаю, що найкращий вихід із ситуації - держпакет акцій "Укрнафти" продати. Компанії н ужен ефективний приватний власник і саме таким міг би бути і "Приват", - сказав експерт.

Олена Голубєва

У вас тут монополія?
Риторичне питання: буде він допомагати своїм конкурентам експортерів?
Quot; Але з іншого боку, чому це погано?
І хіба погано, що у них буде можливість ще більше знизити ціну?
Але знову ж таки, чому це погано?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online