Податок з продажу акцій фізичною особою в 2019 році

  1. Оподаткування операцій з акціями в РФ: основні норми і принципи
  2. Як враховуються доходи від продажу акцій для цілей оподаткування
  3. Які витрати враховуються при оподаткуванні операцій з акціями
  4. Фінансовий результат за операціями купівлі-продажу акцій: як визначити
  5. Пільги за операціями з пайовими паперами при оподаткуванні

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Популяризація спекулятивної торгівлі акціями та іншими цінними паперами серед громадян РФ стає особливо помітною останнім часом Популяризація спекулятивної торгівлі акціями та іншими цінними паперами серед громадян РФ стає особливо помітною останнім часом. Примітно, що досить значна частина російського населення вже сприймає купівлю-продаж фінансових інструментів як спосіб заробітку, який приносить самі вельми непоганий дохід. Для фізичних осіб існує ряд варіантів отримання законного доступу до операцій на фондовому ринку. Однак витяг економічної вигоди громадянами не може розглядатися без оподаткування. Така позиція держави. Що стосується угод з цінними паперами, то питання сплати податків є в цій сфері особливо актуальним. Як визначається і сплачується податок з продажу акцій фізичною особою? Безумовно, дана проблема вимагає більш детального вивчення.

Оподаткування операцій з акціями в РФ: основні норми і принципи

Щоб зрозуміти, як обчислюється податок по операціях з цінними паперами, необхідно розібратися в ключових положеннях російського законодавства, що регламентують оподаткування при продажу акцій. Якщо фізична особа у податковій юрисдикції РФ продає акцію будь-якої компанії-емітента, дана операція, як правило, зумовлює виникнення у громадянина оподатковуваного доходу.

Зобов'язання продавця акції перед бюджетом будуть обчислюватися за ставкою 13 (тринадцять) відсотків від бази оподаткування, якщо платник є російським резидентом. Нерезиденти при подібних обставинах сплачують прибутковий податок у розмірі 30 (тридцяти) відсотків.

Якщо продаж акції принесла фізичній особі позитивний фінансовий результат - прибуток (чистий дохід), - то така угода, зрозуміло, стає об'єктом оподаткування. Але як бути в ситуації, коли реалізація цінних паперів обернулася для продавця збитком? Експерти вважають, що позицію законодавця в даному випадку можна розцінювати як досить обгрунтовану і вельми розумну. База оподаткування по комерційним операціям з фінансовими інструментами підлягає зменшенню на суму витрат, раніше понесених фізичною особою при покупці цього цінного паперу. Більш того, загальна сума даних витрат може включати витрати, пов'язані з обслуговуванням інвестиційного рахунку, якщо, звичайно, він використовувався платником податків для купівлі-продажу акцій. Очевидно, що в даній ситуації прибутковий податок сплачується громадянином лише з позитивного результату (прибутку) від торгової угоди.

Важливий нюанс - до оподаткування доходів по акціях не застосовується норма, відповідно до якої отримана фізичною особою вигода звільняється від прибуткового податку після закінчення трирічного періоду перебування реалізованого майна у власності продавця.

Як відомо, дане правило успішно діє для ситуацій продажу автомобіля або нерухомості, купленої громадянином до настання 2016 року. Тим часом, якщо дохід був отриманий від операцій, здійснених з цінними паперами компаній-емітентів, що відносяться до певних категорій, податкове законодавство передбачає на цей випадок ряд істотних преференцій для платника податків.

Щоб краще зрозуміти специфіку обчислення податкових зобов'язань фізичної особи, обумовлених реалізацією належної йому акції, слід детально розглянути порядок визначення бази оподаткування. Йдеться безпосередньо про податковий облік доходів і витрат платника стосовно до даної сфери правовідносин.

Як враховуються доходи від продажу акцій для цілей оподаткування

Якщо розглядати операції з продажу акцій, то оподатковуваними будуть вважатися доходи, отримані від наступних різновидів угод:

  1. купівля-продаж акцій в рамках біржі;
  2. купівля-продаж акцій за межами біржової системи;
  3. транзакції з фінансовими інструментами (цінними паперами) похідного типу, торговий оборот яких відбувається як безпосередньо на біржі, так і за межами біржової інфраструктури;
  4. операції з різними фінансовими інструментами, використання яких передбачається чинним в РФ законодавством про функціонування ринку цінних паперів.

Зобов'язання перед бюджетом виникають у фізичної особи, якщо оподатковуваний дохід був отриманий від застосування таких фінансових інструментів похідного характеру - опціонні контракти, ф'ючерсні договори, форвардні угоди. Необхідно також уточнити, що процентні доходи (наприклад, від купонних облігацій) підлягають включенню в базу оподаткування, якщо чинне в РФ законодавство не передбачає іншого підходу до їх обліку.

Які витрати враховуються при оподаткуванні операцій з акціями

Належний облік понесених витрат дозволить фізичній особі законним чином зменшити свої зобов'язання перед бюджетом при оподаткуванні операцій з корпоративними цінними паперами. Для визначення бази оподаткування по операціях з акціями російське законодавство дозволяє платнику враховувати наступні витрати, що вимагають, однак, документального підтвердження:

  • витрати, безпосередньо пов'язані з купівлею-продажем пайових фінансових інструментів (наприклад, витрати на утримання інвестиційного рахунку,
  • використовуваного фізичною особою для різних операцій з цінними паперами);
  • зберігання корпоративних цінних паперів;
  • погашення пайових фінансових інструментів (акцій);
  • використання цінних паперів (контрактів) похідного характеру;
  • виконання відповідних зобов'язань, встановлених умовами контакту (експірація раніше укладених угод).

Приклади витрат, що враховуються при визначенні бази оподаткування з комерційних операцій з акціями:

  1. грошові перерахування фізичної особи на користь компанії-емітента пайових фінансових інструментів;
  2. преміальні виплати, передбачені умовами укладених контрактів;
  3. одноразові або систематичні (регулярні, періодичні) платежі, передбачені правилами застосування фінансових інструментів похідного типу;
  4. оплата сервісу, що надається брокерами, кліринговими структурами та іншими кваліфікованими посередниками фінансового ринку;
  5. витрати, що компенсуються іншим учасникам фондового ринку;
  6. збори, що стягуються біржами, в рамках яких здійснюється оборот пайових цінних паперів;
  7. податкові платежі, перераховані громадянином за фактом успадкування акцій або отримання їх в дар;
  8. процентні платежі, внесені фізичною особою на користь кредитно-фінансових установ (банків-кредиторів) за цільовими позиками, раніше оформленим на придбання акцій;
  9. інші документально підтверджені витрати, зумовлені веденням комерційних операцій з пайовими цінними паперами.

Очевидно, що представлений вище список ймовірних витрат, що враховуються фізичною особою при оподаткуванні прибутковим податком операцій з акціями, не може вважатися вичерпним. Раніше вже було зазначено, що податкові зобов'язання у громадянина з'являються за фактом реалізації фондових інструментів лише в тому випадку, якщо результат відповідної угоди має позитивний характер. Інакше кажучи, мова йде про оподаткування виключно позитивної величини чистого доходу.

Фінансовий результат за операціями купівлі-продажу акцій: як визначити

Загальний підхід до обчислення фінансового результату від операцій з пайовими цінними паперами виглядає наступним чином: сума отриманих фізичною особою доходів зменшується на загальну величину фактично понесених витрат, що мають документальне підтвердження.

Для цілей оподаткування операцій з акціями уваги лише ті доходи і витрати, які безпосередньо відносяться до даної сфери правовідносин. Якщо ж в певному податковому періоді у платника відсутні отримані доходи, але є понесені витрати, то такі витрати можуть переноситися саме на той період, в якому з'являються оподатковувані доходи.

Для угод купівлі-продажу акцій, скоєних фізичною особою, фінансовий результат визначається за фактом завершення конкретного податкового періоду. Важливий нюанс - для цілей оподаткування необхідно розмежовувати підсумок по операціях з акціями та результат за операціями з похідними інструментами. Податковий облік даних об'єктів проводиться окремо.

Буває і так, що по операціях фізичної особи з акціями в конкретному податковому періоді досягається негативний фінансовий результат, що відображає перевищення суми понесених витрат над величиною отриманих доходів Буває і так, що по операціях фізичної особи з акціями в конкретному податковому періоді досягається негативний фінансовий результат, що відображає перевищення суми понесених витрат над величиною отриманих доходів. Негативне сальдо по операціях з акціями може використовуватися платником для оптимізації (зменшення) податкових зобов'язань по чистому доходу, отриманого від операцій з похідними паперами. Правомірним вважається і зворотний підхід - збитковий результат по операціях з інструментами похідного типу може застосовуватися для зменшення оподатковуваної бази за операціями з пайовими цінними паперами (акціями).

Якщо ж і акції, і похідні інструменти принесли збитки фізичній особі за підсумками конкретного податкового періоду, то негативні результати за двома даними об'єктам підлягають роздільному обліку в регламентованому порядку. Такий підхід дозволяє платнику податків використовувати негативні підсумки для оптимізації оподатковуваної бази з відповідних операцій (об'єктів) в майбутніх періодах. Необхідно, звичайно, розуміти, що збиткові результати за операціями з пайовими паперами можуть враховуватися при визначенні бази оподаткування виключно для аналогічних об'єктів (акцій). Подібний принцип обліку діє і для операцій з інструментами похідного типу.

Викладені вище правила перенесення негативних результатів (збитків) актуальні лише для угод (операцій), що здійснюються в форматі торгів на біржі. Не допускається перенесення збитків в порядку, розглянутому вище, якщо операції проводилися фізичною особою поза організованого фондового ринку. Дозволяється перенесення негативних підсумків за відповідними об'єктами оподаткування (акцій, похідним контрактами) на майбутні періоди протягом десяти років.

Важлива умова - наявність у платника офіційних документів, що підтверджують фінансові підсумки.

Пільги за операціями з пайовими паперами при оподаткуванні

Слід знати, що фізичні особи, що визначають результати по операціях з акціями для оподаткування, можуть претендувати на істотні пільги. Такі послаблення дозволяють платнику податків мінімізувати відповідні зобов'язання перед бюджетом.

Чинне в РФ законодавство передбачає норму, що звільняє громадянина від нарахування та сплати прибуткового податку за операціями з деякими пайовими паперами.

Йдеться про акції, випущених російськими компаніями-емітентами та придбаних фізичною особою після 1 (першого) січня 2011 року. Щоб успішно скористатися даними послабленням, платник податків повинен володіти відповідними фінансовими інструментами протягом мінімум п'яти років, а також дотримати ряд додаткових вимог.

Крім того, податкові пільги по операціях з акціями можуть застосовуватися громадянином, якщо відповідні часткові папери були випущені компанією-емітентом, активи якої ґрунтуються на російських об'єктах нерухомості в розмірі, що не перевищує 50%. Послаблення для таких фінансових інструментів діють навіть в тому випадку, якщо дані папери придбані фізичною особою до настання 2011 року.

Додаткові підстави для обнулення величини прибуткового податку за операціями фізичної особи з пайовими паперами (акціями):

  1. укладення угод за межами біржової інфраструктури;
  2. реалізована папір випущена компанією-емітентом високотехнологічного сектора;
  3. інші підстави.

Прочитайте також: Інвестиції в цінні папери для початківців: як не допустити помилок

© 2018, Все про фінанси . Всі права захищені. Копіювання матеріалів тільки з дозволу автора.

Як визначається і сплачується податок з продажу акцій фізичною особою?
Але як бути в ситуації, коли реалізація цінних паперів обернулася для продавця збитком?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online