Ліквідність і інші властивості акцій

  1. Інвестиційні властивості акцій
  2. Ліквідність як властивість акцій
  3. Оцінка ліквідності акцій
  4. висновок

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У цій статті ми трохи відійдемо від практичних питань типу   де   і   як купити   цінні папери і поговоримо про властивості акцій (зокрема, проговоримо детальніше про ліквідність) У цій статті ми трохи відійдемо від практичних питань типу де і як купити цінні папери і поговоримо про властивості акцій (зокрема, проговоримо детальніше про ліквідність). Знати їх, до слова, не менш корисно, ніж знати, як заробляти на зміні котирувань. В кінцевому підсумку від правильного вибору акції залежить наш прибуток, так що враховувати певні властивості, які можуть вплинути на дохід дуже важливо.

Акція - часткова цінний папір, що засвідчує право її власника на участь в управлінні підприємством, на частину власності компанії в разі її ліквідації, на отримання частини прибутку у формі дивідендів і інші права. Оплачуючи вартість акції, інвестор стає співвласником акціонерного товариства, нехай навіть і незначною його частини (частки).

Існують 2 основних види акцій:

  • звичайні
  • привілейовані

Звичайні дають більше прав на управління, а привілейовані - на матеріальну сторону співпраці (переваги при виплаті дивідендів акціонерам, поділ майна після ліквідації компанії). Привілейовані акції, в свою чергу, бувають також декількох видів, розподіл може відбуватися і за іншим принципом, але про це всім у мене є окрема стаття (про види акцій).

До основних властивостей акцій (їх ще називають фундаментальні властивості акцій) я відношу:

  1. Передача прав власності її власникові (з можливістю участі в управлінні)
  2. Безстроковість - діють поки існує акціонерне товариство
  3. Надання можливості отримання дивідендів і частини майна при ліквідації акціонерного товариства
  4. Неподільність - спільне розподіл акції не розглядається як розподіл між власниками, тобто всі власники розглядаються як одна особа
  5. Обмежена відповідальність - акціонер не відповідає за зобов'язаннями компанії і не може втрат більше того, що вклав
  6. Дроблення і консолідація - можливість поділу великої акції на кілька акцій меншого номіналу або, навпаки, освіти з декількох акцій однієї більш дорогого номіналу, але тієї ж категорії і типу.

Інвестиційні властивості акцій

Акції, як і будь-який фінансовий інструмент, характеризуються трьома якостями (інвестиційними властивостями):

  • Надійність (або зворотний показник - ризикованість)
  • прибутковість
  • ліквідність

Як відомо, надійність і прибутковість знаходяться в зворотній залежності: чим вища доходність, тим нижче надійність (вище ризики зазнати збитків). Але якщо порівняти акції з іншими інструментами фондового ринку, такими як облігації, ф'ючерси та опціони, то виявиться, що у акцій оптимальне співвідношення «дохідність - ризики» (у похідних фінансових інструментів, таких як опціони і ф'ючерси вище і прибутковість і ризики з нею пов'язані ; облігації відрізняються низькою прибутковістю при низькому рівні ризиків). про прибутковість акцій у мене буде окрема стаття.

Ліквідність як властивість акцій

Ліквідність акції - дуже важливий її показник. Під ліквідністю акції (по аналогії з іншими активами) розуміється її здатність швидко перетворюватися з готівку без втрат. Найбільш ліквідні акції російських компаній називаються «блакитними фішками» (входять в склад індексу ММВБ і індексу РТС ) - ви завжди зможете продати їх швидко і за ринковою ціною. Обсяги торгів за ними становлять кілька мільярдів рублів в день (перші за обсягом торгів акції Ощадбанку, за ними акції Газпрому), тому ви без проблем зможете продати або купити акції їх за ринковою вартістю. Меншою ліквідністю володіють акції другого ешелону і ще меншою - третього. При торгівлі неліквідними акціями збільшується спред - різниця між ціною, за якою інвестори або спекулянти готові продати або купити у Вас акції, і їх реальної ринкової вартістю. Проведіть експеримент:

відкрийте програму для Інтернет-трейдингу (Торговий термінал) і, наприклад, купіть акцію Іжсталі, а через кілька хвилин спробуєте її продати. Припускаю, що, по-перше, вам доведеться почекати, а, по-друге, ви не зможете продати її за ціною покупки і лише зафіксуєте збитки.

Відмітна особливість же ліквідних акцій - можливість швидко погасити заявку за прийнятною для вас ціною. Тому ними найбільш охоче торгують спекулянти.

Оцінка ліквідності акцій

Як же зрозуміти які акції ліквідні, а які ні? Досліджуйте графіки! Наприклад, акції Газпрому активно торгуються в перебігу сесії і їх ринкова ціна помітно коливається:

При цьому оборот торгів протягом сесії склав більше 10 млрд. Рублів.

Чого не можна сказати про акції Іжсталі:

Протягом дня було скоєно 3 угоди, як видно з графіка ціна пропозиції (жовта лінія) помітно вище (майже на 100 рублів) ціни попиту (синия лінія). Тому в першому випадку продавець значно знизив ціну, а в другому покупець купив за завищеною ціною.

Що характерно, торговий оборот за день склав трохи більше 20 000 рублів, що також говорить про те, що ліквідність акцій Іжсталі низька і ви не продасте їх швидко.

Що характерно, торговий оборот за день склав трохи більше 20 000 рублів, що також говорить про те, що ліквідність акцій Іжсталі низька і ви не продасте їх швидко

(Знайти Вас графік ви можете тут , Там же написано і про рівень ліквідність якщо вам не потрібен детальний аналіз).

висновок

Властивості акцій і, особливо, їх ліквідність необхідно враховувати при покупці акцій - в іншому випадку ви ризикуєте понести невиправдані збитки, а як заробити на ліквідності, ви можете дізнатися з цього відео:

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online