День незалежності в Білорусі: протестуючих били і травили газом. Фото, відео

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У Мінську та інших містах Білорусі в неділю ввечері жителі знову спробували провести несанкціоновані акції "Мовчазного протесту" , Організовувані активістами через соціальні мережі. Опозиційні сайти повідомляють про масові затримання і жорсткої реакції влади.

За їхніми відомостями, ОМОН діє жорстоко, били і затримували всіх підряд, в тому числі журналістів. У одного забрали фотокамеру і топтали її на землі ногами.

У Мінську за кілька годин до початку акції в центр почали стікатися сили безпеки і машини для перевезення затриманих. На вулицях і площах спостерігалося велике скупчення співробітників міліції, було багато людей в штатському з раціями, повідомляє "Білоруський партизан", де постійно оновлюється хроніка подій.

У вокзалу і найближчої станції метро через кожні кілька метрів стояли особи в цивільному одязі з навушниками. Вони вели відеозйомку і перевіряли паспорти у молоді, заявляючи, що на цьому місці буде спецзахід.

Потім на Привокзальній площі почалися затримання - за різними оцінками, відвезені понад сотні людей. Свідки бачили кілька переповнених автозаків, що виїжджали в невідомому напрямку. Людей валили на асфальт і затягували в машини. На одну людину при цьому накидалися групами по 5-6 чоловік.

Правоохоронні органи затримували всіх, хто аплодував, без винятку, як літніх людей, так і молодих. Тікали переслідували у дворах. Для розгону присутніх кілька разів був застосований сльозогінний газ . ОМОН перешкоджав роботі журналістів, у них відбирали фототехніку.

Як передає "Інтерфакс", зокрема, була здійснена спроба затримати польську журналістку Агнешку Лехтаровіч, проте та пред'явила редакційне посвідчення і була відпущена.

Разом з тим білоруських журналістів затримували, незважаючи на наявність документів, зокрема інтернет-ЗМІ, чиї дані збирає "Хартія'97", повідомляють про затримання Юлії Дорошкевич - фотокореспондентки білоруської опозиційної газети "Наша Нiва".

Була зроблена спроба вилучити камеру у журналістки "Радіо Свобода" Галини Абакунчік. Але вона не розгубилася і відібрала її у людини в штатському. Крім того, вдень був затриманий кореспондент "Єврорадіо" Павло Свердлов.

Серед затриманих знаходиться і відомий білоруський опозиціонер, правозахисник Валерій Щукін.

Незважаючи на масові затримання, частина протестувальників продовжували мовчки аплодувати на протилежному боці від площі. Багато хто вітав їх з вікон вокзалу, всі виходи з якого, крім центрального, перекриті.

Всупереч опору влади, деяким все ж вдалося зняти те, що відбувалося на відеокамери. Ці кадри опублікувала на своєму сайті "Наша Нiва".

На "мовчазний протест" у неділю також вийшли жителі Гомаля, Вітебська, Могильова, там також є затримані.

"Плескати бунтівники" поставили Лукашенко в дивний стан

Раніше з нагоди Дня незалежності в білоруській столиці за безпрецедентних заходів безпеки відбувся військовий парад, який беззмінний президент Олександр Лукашенко приймав разом з семирічним позашлюбним сином Колею. Він заявив, що країні намагаються нав'язати безсовісний сценарій "кольорових революцій" і поставити Білорусь на коліна. "Цього не буде", - уклав він.

"Плескати бунтівники", які хотіли зірвати його виступ, виявилися безсилі, хоча і поставили президента в дивний стан - після промови Лукашенка ніхто з глядачів не наважився аплодувати. Тих небагатьох, хто намагався, повели в невідомому напрямку.

Втім, ініціатори групи "Революція через соціальні мережі" заявили, що не вважають перший етап мовчазної акції протесту 3 липня провальним.

Незадовго до свята заступник начальника мінської міліції полковник Ігор Євсєєв попередив: самовільні оплески будуть розцінені як несанкціоноване масовий захід з усіма витікаючими наслідками. Плескати він дозволив "тільки на адресу ветеранів та учасників війни".

Зазвичай "мовчазні акції" скликаються щосереди. Ініціативна група "Революція через соціальні мережі" закликає білорусів виходити на площі своїх міст і, не вигукуючи жодних гасел, плескати в долоні. Таким чином, за задумом організаторів, люди висловлюватимуть прагнення до реформ і протестувати проти диктатури і економічної політики влади.

Як підкреслюють організатори, пропаговані ними методи боротьби ненасильницькі, а метою є відставка Лукашенко.

Якщо перші акції були нечисленними і проходили непомітно, то 29 червня в Мінську на вулицю вийшли вже 5 тисяч осіб. За підсумками двох подібних акцій 22 і 29 червня в Мінську і ще 30 містах Білорусі було затримано більше 600 осіб. Відносно більш ніж 200 осіб порушені справи про адміністративні правопорушення.

У ніч на неділю, напередодні святкування Дня незалежності, ряд інтернет-ресурсів, що належать білоруської опозиції, піддався DDoS-атакам. Крім того, були заблоковані групи організаторів в соцмережі "ВКонтакте".

Ти ще не читаєш наш Telegram ? А дарма! підписуйся

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online