Онлайн-інтерв'ю з Поміновой Ольгою Євгенівною, адвокатом адвокатського бюро "А. Сєрков і Партнери"

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Яке призначення професії адвокат? Як стають адвокатами? Якими якостями повинен володіти сучасний адвокат? На ці та інші питання сайту edu.consultant.ru відповіла Помінова Ольга Євгенівна , Адвокат адвокатського бюро "А. Сєрков і Партнери".

КонсультантПлюс: Професія адвоката відома з давніх часів. Створюється враження, що в даний час вона стала дуже популярною. З'явилося багато приватнопрактикуючих адвокатів, адвокатських контор і бюро. У суспільстві змінилося ставлення до адвокатів. Як ви думаєте, чому це відбувається і в чому це найпомітніше проявляється?

Помінова Ольга Євгенівна: Затребуваність професії юриста і, зокрема, адвоката пов'язана, в першу чергу, зі змінами в законодавчому регулюванні економічних і соціально-політичних відносин в державі. У сфері економіки були легалізовані приватно-правові відносини, на зміну централізовано регульованої економіці прийшов ринок, з'явилася конкуренція в економічному середовищі. На тлі лібералізації економіки виникла потреба як в правильному застосуванні закону і правовому регулюванні господарських відносин, так і в захисті інтересів бізнес-структур і приватних осіб. В результаті з'явилася потреба в адвоката, який володіє і юридичними знаннями, і прийомами захисту інтересів клієнта в процесуальній сфері.

КонсультантПлюс: Будь ласка, охарактеризуйте професію адвоката: яке її головне призначення КонсультантПлюс: Будь ласка, охарактеризуйте професію адвоката: яке її головне призначення?

Помінова Ольга Євгенівна: Професія адвоката дуже схожа з професією лікаря. Головне гасло адвоката - не нашкодь! Цінність адвоката полягає в умінні в різних обставинах застосовувати різні способи лікування тієї чи іншої правової проблеми, бажано терапевтичними засобами і з найбільшою вигодою для особи, яка звернулася до нього за захистом.

КонсультантПлюс: Як давно ви займаєтеся адвокатською діяльністю? Як прийшли в цю професію? В якій галузі права ведете справи?

Помінова Ольга Євгенівна: Адвокатської діяльністю я займаюся з 2006 р Почалося все з великої кількості родичів-юристів, розповіді яких і пробудили інтерес до професії. Основна частина справ, якими я займаюся, відноситься до цивільно-правовій сфері. Багато часу приділяю правового супроводу діяльності компаній, що займаються, зокрема, будівництвом, купівлею, продажем житлової / нежитлової нерухомості, орендних бізнесом, наданням консалтингових, медичних послуг.

КонсультантПлюс: Скільки на вашому рахунку справ? Опишіть, будь ласка, один день з вашої адвокатської практики.

Помінова Ольга Євгенівна: Ніколи не намагалася вважати кількість справ, в яких брала участь. Це моя робота, якої мені завжди цікаво займатися. Напевно, починаєш вважати справи, дні, години і т.д., коли стає нецікаво і втомлюєшся від усього цього.

Як правило, день адвоката починається з очікування біля залу суду. Але завжди є можливість витратити цей час з користю! Наприклад, читаючи на захопленому з собою ноутбук спеціальні випуски правових новин в системі КонсультантПлюс. Завжди цікаво і дуже пізнавально! Потім починається судовий процес, на якому ти повинна бути зібрана, відповідальна, переконлива і т.д. Після процесу напевно треба бігти на переговори або просто необхідно терміново скласти юридичний висновок, а може бути, що-небудь ще, але теж дуже терміново. Приблизно так ми і живемо.

КонсультантПлюс: Інтерес до професії з боку молодого покоління дуже високий, і багато нинішні студенти хотіли б займатися адвокатською діяльністю. Але для них це поки теорія. Роз'ясніть, будь ласка, ким, по суті, є адвокат, які на нього покладаються обов'язки, ніж регламентується його діяльність? Чи можуть громадяни самостійно вести свої справи, без допомоги адвоката?

Помінова Ольга Євгенівна: Дозволю собі проілюструвати відповідь наступним прикладом. Як правило, штатний юрист компанії відповідає за якусь певну частину юридичної роботи, наприклад, співробітник договірного відділу - за підготовку форми договору і його висновок. У разі виникнення спору, пов'язаного з даним договором, інтереси компанії в суді представляє інший юрист з того ж юридичного підрозділу, але який спеціалізується на судово-правової роботи. Специфіка роботи адвоката така, що він повинен володіти знаннями в різних областях права, вміти їх застосувати належним чином і забезпечити позитивний результат дорученої йому справи, оскільки несе персональну правову і моральну відповідальність за підсумковий результат доручення. Таким чином, адвокат - це універсальний юрист, який володіє досконало юридичної матерією і процесуальними засобами її застосування. У світлі сказаного видається сумнівним, щоб звичайний громадянин зміг би самостійно, без допомоги адвоката ефективно захистити свої права в суді, державному органі при виникненні спірної ситуації.

КонсультантПлюс: Розкажіть, як стають адвокатами? Чи всі фахівці, які мають юридичну освіту, можуть стати адвокатами? Які перспективи кар'єрного росту адвоката?

Помінова Ольга Євгенівна: Так, крім вимоги про наявність диплома про вищу юридичну освіту і стаж роботи за фахом протягом 2-х років, для отримання статусу адвоката кандидату слід скласти кваліфікаційний іспит, що проводиться адвокатської палатою суб'єкта РФ. Кваліфікаційний іспит складається з двох частин - письмових відповідей на питання з різних галузей права, або тестування і усної співбесіди. Форму проведення першої частини іспиту вибирає кваліфікаційна комісія в залежності від числа претендентів та інших обставин. Усна співбесіда проводиться за екзаменаційними білетами, в кожен з яких включається не менше чотирьох питань з переліку, затвердженого радою Федеральної палати адвокатів. Екзаменаційні білети оновлюються щороку. У разі успішної здачі претендентом кваліфікаційного іспиту, кваліфікаційна комісія протягом трьох місяців з дня подачі претендентом заяви про присвоєння йому статусу адвоката приймає рішення про присвоєння, або про відмову в присвоєнні претенденту статусу адвоката. Рішення кваліфікаційної комісії про присвоєння претенденту статусу адвоката набирає чинності з дня прийняття претендентом присяги адвоката.

Кар'єрне зростання адвоката безпосередньо залежить в першу чергу від його професійних якостей. Логіка адвокатської кар'єри полягає в підвищенні рівня професіоналізму. Початківцям адвокатам необхідна стажування в адвокатських бюро з відомою репутацією або під керівництвом досвідченого адвоката.

КонсультантПлюс: Якими особистісними і професійними якостями повинен володіти адвокат, щоб стати успішним? Чи не здається вам, що сьогодні статус успішності адвоката придбав двоякий сенс?

Помінова Ольга Євгенівна: Успішність, в моєму розумінні, означає ступінь затребуваності адвоката в сучасних умовах. Щоб стати успішним, адвокат повинен думати в першу чергу про інтереси клієнта, а не про свої власні. Точніше, думати про інтереси клієнта, як про своїх власних. Розглядаючи рішення правової завдання в такому ракурсі, адвокат буде націлений і внутрішньо мотивований на досягнення позитивного результату найбільш ефективними з правової точки зору способами. Це буде сприяти формуванню конструктивних відносин між адвокатом і його довірителем. В кінцевому підсумку вибудувана адвокатом система взаємин з клієнтом дозволить йому розраховувати на повторне звернення за наданням правової допомоги і перехід клієнта в розряд постійних. Чим більше у адвоката буде постійних клієнтів, тим більше буде його вага в юридичному світі.

Мені не імпонує затребуваність адвоката, заснована на його готовності вирішувати правову проблему способами, не завжди сумісними з правовими. Така успішність, в моєму розумінні, є, м'яко кажучи, хиткою. В кінцевому рахунку це може дорого обійтися як адвокату, так і його довірителю.

КонсультантПлюс: У чому, на вашу думку, полягають переваги і недоліки професії адвоката? Чи дозволяєте ви собі емоційно залучатися до справи?

Помінова Ольга Євгенівна: Переваг у професії адвоката, на мій погляд, велика кількість. Це дуже цікава і, як правило, затребувана професія. Є можливість вибору справ, які пізнавальні і привабливі саме для тебе. Одним з найважливіших достоїнств професії адвоката для мене є можливість самостійно приймати рішення щодо свого робочого часу і розпорядку дня, що дозволяє приділяти час родині.

З іншого боку, робота адвоката пов'язана з істотними психологічними навантаженнями. Адже часом в судових засіданнях виникають стресові ситуації, що провокують на прояв емоцій, часом негативного характеру, але ти просто зобов'язаний зберігати холоднокровність і спокійний, працездатний розум. Для мене це дуже складно, так як я людина емоційна. У моїй роботі я не можу використовувати тільки розум, я віддаю їй частину своєї душі. Саме через психологічних труднощів я, наприклад, не займаюся кримінальними справами.

КонсультантПлюс: Як ви знаходите клієнтів і будуєте з ними стосунки? Який для вас клієнт був би ідеальним? Чи стикалися ви у своїй практиці з якимись труднощами в спілкуванні з клієнтами?

Помінова Ольга Євгенівна: Як правило, нові клієнти у мене з'являються за рекомендацією моїх попередніх клієнтів. Ідеальний клієнт, в моєму розумінні, це людина, яка намагається розібратися в проблемі, прислухається до моїх рекомендацій і адекватно оцінює ситуацію, що склалася. Конфліктних ситуацій з клієнтами у мене ніколи не виникало, як і труднощів в спілкуванні з ними, оскільки, як правило, достатньо однієї зустрічі, щоб оцінити ступінь адекватності людини. З безпричинно конфліктними, неадекватними людьми я намагаюся не працювати.

КонсультантПлюс: Чи зобов'язаний адвокат повідомити клієнту, що його справа безперспективна. Чи існує якийсь адвокатський кодекс етики, який регламентує подібні випадки?

Помінова Ольга Євгенівна: Ст. 7 Кодексу професійної етики адвоката якраз говорить про те, що адвокат приймає доручення на ведення справи і в тому випадку, коли у нього є сумніви юридичного характеру, що не виключають можливості розумно і сумлінно його підтримувати і відстоювати.

Я завжди доводжу до своїх клієнтів максимально об'єктивну інформацію про перспективи справи, оскільки вважаю для себе неприйнятним вводити когось в оману. Однак в цивільно-правових справах, якими я займаюся, повна безперспективність буває у виняткових випадках. Кваліфіковані адвокати практично завжди можуть знайти той чи інший шлях, що дозволяє максимально повно захистити інтереси їх клієнтів.

КонсультантПлюс: Поділіться, будь ласка, цікавим випадком з вашої практики, за який ви відчуваєте особливу гордість?

Помінова Ольга Євгенівна: Для мене цікавими є складні, неоднозначні справи, що вимагають максимальної концентрації розумових здібностей і знань. Таких справ в практиці було досить багато. Зокрема, нещодавно я брала участь в цікавому судовому процесі за позовом про визнання недійсними договорів купівлі-продажу залізничних вагонів, визнання права власності на вагони, а також за зустрічним позовом про визнання недійсним іншого договору купівлі-продажу вагонів. У нашого боку виникли сумніви в достовірності поданих позивачем документів, в зв'язку з чим у справі була проведена технічна експертиза (з метою вирішення питання про давність виконання підпису і відбитка печатки на них).

КонсультантПлюс: Що б ви могли порадити нашим читачам - студентам юридичних факультетів, які цікавляться професією адвоката: чому їм приділяти особливу увагу в період навчання?

Помінова Ольга Євгенівна: Відповідь проста - вчіть матчастину! Право - це, в першу чергу, наука, має свої закони і аксіоми. В основі будь-якої правової норми лежать непорушні юридичні постулати. Порушення правових законів призводить до порушення правової норми. Наприклад, відома римська цивілістична формула свідчить, що ніхто не може передати прав більше, ніж він має сам. Відповідно, орендар речі може розпоряджатися річчю в своєму інтересі, тільки якщо це буде дозволено власником речі. Неправомірне розпорядження річчю означає порушення не тільки відповідної цивилистической норми, але і лежить в основі цього закону. Тому я рекомендую вивчати базові праці російської цивілістичної школи, зокрема, таких авторів, як С.А. Муромцев, К.П. Побєдоносцев, Г.Ф. Шершеневич, О. С. Іоффе, С.Н. Братусь, Е.А. Флейшиц. Ну і, звичайно, не забувати про наших сучасників Е.А. Суханова, В.В. Витрянского, В.Ф. Яковлєва та багатьох інших.

КонсультантПлюс: Як ви ставитеся до використання довідкових правових систем в роботі юристів взагалі і адвокатів зокрема? Чи корисно використовувати СПС студентам під час навчання у вузі? Назвіть 3 причини, чому особисто ви користуєтеся СПС.

Помінова Ольга Євгенівна: Я переконана, що юристи, в тому числі адвокати, не в змозі якісно і професійно надавати юридичні послуги, якщо вони не використовують у своїй роботі довідкові правові системи. Практично кожен кваліфіковану відповідь на будь-якої неоднозначне питання вимагає вивчення правової бази, ознайомлення з судовою практикою з цього питання. Дуже корисно переглянути путівники по судовій практиці, по договірній роботі, по операціях і інші розділи системи КонсультантПлюс. Точно так само і студентам під час навчання у вузі, на мій погляд, не просто корисно, а необхідно користуватися СПС.

Чому я використовую СПС? По-перше, щоб отримати максимально повну інформацію про можливості вирішення тієї чи іншої юридичної проблеми. По-друге, щоб отримати цю інформацію в максимально короткий термін. По-третє, в системі КонсультантПлюс зібрані і систематизовані абсолютно унікальні матеріали, які досить важко або неможливо знайти в інших джерелах.

професія адвокат


Яке призначення професії адвокат?
Як стають адвокатами?
Якими якостями повинен володіти сучасний адвокат?
Як ви думаєте, чому це відбувається і в чому це найпомітніше проявляється?
КонсультантПлюс: Будь ласка, охарактеризуйте професію адвоката: яке її головне призначення?
КонсультантПлюс: Як давно ви займаєтеся адвокатською діяльністю?
Як прийшли в цю професію?
В якій галузі права ведете справи?
КонсультантПлюс: Скільки на вашому рахунку справ?
Роз'ясніть, будь ласка, ким, по суті, є адвокат, які на нього покладаються обов'язки, ніж регламентується його діяльність?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online