Кредит на освіту за кордоном

  1. Які ж є шляхи вирішення фінансового питання?
  2. Вибір ВНЗ та підготовка необхідних документів
  3. Плюси і мінуси отримання кредиту в іноземних банках
  4. Плюси і мінуси отримання кредиту в російських банках

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Практика отримання вищої освіти за кордоном вже дуже давно прижилася в усьому цивілізованому світі. Зараз нікого не здивуєш тим, що людина, родом з Німеччини або Португалії отримує диплом про закінчення університету у Франції чи Сполучених Штатах. Спрощення візових правил і пом'якшення умов отримання кредиту на освіту також дуже серйозно посприяло розвитку такого перебігу, як отримання освіти за кордоном. Зараз багато хто з громадян Російської Федерації також почали замислюватися про те, щоб поїхати вчитися за кордон або відправити отримувати першу вищу освіту своїх дітей. Однак є одна проблема, вирішити яку не всякий з наших громадян може одномоментно. Ця проблема оплати за освіту.

Ця проблема оплати за освіту

Які ж є шляхи вирішення фінансового питання?

Є кілька варіантів:

  1. взяти кредит на освіту за кордоном в банку;
  2. отримання гранту від вищих навчальних закладів;
  3. оформлення споживчого кредиту;
  4. підписання договору про розстрочення оплати.

Другий варіант може підійти тільки для талановитих випускників, які зможуть переконати іноземний ВНЗ в тому, що саме на них слід витратити пільгові гроші за грантом. Імовірність отримання такого гранту дуже невелика, удача посміхається тільки дійсно талановитим учням.

Третій варіант цікавий тим людям, які хочуть отримати другу вищу за кордоном і мають хороші пільги і бездоганну кредитну історію у банку, який буде кредитувати клієнта.

Четвертий варіант дуже непоганий, так як домовитися з ВУЗами про розстрочення дуже навіть реально і фінансове навантаження буде розподілена на весь період навчання, що істотно полегшить життя для абітурієнта.

Однак найкращим і найбільш поширеним є перший варіант. Саме про нього і йтиметься в цій статті.

Вибір ВНЗ та підготовка необхідних документів

Перш, ніж оформляти кредит на на освіту за кордоном, необхідно чітко собі уявляти кілька речей. По-перше, потрібно вибрати ВНЗ, в якому передбачається отримання вищої освіти. Після цього переглянути інформацію про це ВНЗ і з'ясувати, чи є у цих навчальних закладів банки-партнери, які можуть надавати освітній кредит на навчання в цьому ВНЗ. Після вибору спеціальності необхідно з'ясувати, яка сума буде необхідна для повної оплати навчання. Знову ж, будьте готові до того, що банк, навіть позитивно вирішивши питання про видачу вам кредиту, зажадає перший внесок мінімум від 10% від загальної суми позики.

Після того, як визначилися з ВУЗом, спеціальністю і необхідною сумою кредиту, необхідно для себе вирішити питання про те, в якому банку брати кредит: російському або закордонному. Це питання є принциповим, тому що пакети документів для надання кредиту будуть істотно відрізнятися. Далі будуть описані всі плюси і мінуси звернення до зарубіжних і російських банків, а нижче представлений приблизний список документів, які необхідно надати в будь-якому випадку:

  • документ, що засвідчує особу (паспорт РФ або закордонний паспорт для закордонних банків);
  • підписаний договір на навчання разом з необхідними печатками;
  • довідка про фінансові можливості.

Російські банки до цих трьох документів вимагають також додати:

  • для забезпечення суми кредиту - документи на володіння тим чи іншим цінним майном;
  • копія трудової (частіше запитують у тих, хто хоче отримати додаткову освіту або підвищити кваліфікацію за кордоном);
  • для неповнолітніх клієнтів - письмову згоду батьків або опікунів на отримання кредиту і документ, який підтверджує їхні родинні зв'язки.

Якщо є созаемщик, то він повинен надати такий же пакет документів. Перелік необхідних документів може незначно варіюватися у різних російських банків.

У іноземних банків пакет документів може мати відчутні відмінності і залежати від законів і політики країни, в якій знаходиться банк. Зазвичай, перелік істотно менше, проте при співпраці з зарубіжними банками є свої підводні камені, про які йтиметься нижче.

Плюси і мінуси отримання кредиту в іноземних банках

При зверненні до іноземного фінустанові необхідно бути готовим до того, що банк відмовить у кредиті без пояснення причин або з якоїсь стандартної відписки. Вся справа в тому, що банки неохоче кредитують громадян іншої країни. А по відношенню до громадян Російської Федерації останнім часом всі дії проглядаються буквально під збільшувальним склом. Таке неприязне ставлення можна подолати тільки декількома способами.

Найпростіший шлях отримання кредиту від закордонного банку - це якщо ви їдете отримувати додаткове утворення на запрошення зарубіжної фірми, яка є фінансовим поручителем і соплательщіком навчання. В такому випадку отримання кредиту не надається серйозною проблемою. Дуже велике значення має той факт, де територіально знаходиться навчальний заклад і банк. Наприклад, якщо ВНЗ знаходиться на території країн колишнього Варшавського Договору, то там відносини банків до громадян Росії лояльніше і отримати кредит легше.

В цілому ж, якщо вибір падає виключно на зарубіжні банки, то краще за все звернутися до банку-партнеру того ВНЗ, куди ви плануєте вступати і здобувати освіту. Для того щоб дізнатися, чи є у навчального закладу такий партнер, необхідно звернутися в міжнародний відділ ВНЗ і там дадуть повну інформацію про тих банках, в яких краще взяти кредит на навчання. Однак і тут не все так просто. Необхідно попередньо обов'язково взяти копію кредитного договору і уважно з ним ознайомитися. Бажано залучити до цього процесу юриста з хорошим знанням іноземної мови, на якому написаний договір. Справа в тому, що такі банки-партнери можуть пред'являти досить жорсткі додаткові умови отримання кредитів. Так, наприклад, після закінчення навчання ви будете зобов'язані якийсь час пропрацювати в країні, де ви отримали освіту.

Плюси і мінуси отримання кредиту в російських банках

У Росії теж непросто отримати кредит на освіту за кордоном. Російські банки більш охоче кредитують навчання на території Російської Федерації. Однак є й такі банки, які, хоч і під величезні відсотки, але надають можливість взяти кредит на навчання за межами Росії.

Ось перелік таких банків:

  • Сітібанк;
  • Росінтербанк;
  • Російський Стандарт.

Кредити видають на термін навчання, тобто на 5-6 років. Вік кредитуемого варіюється від 16 до 65 років. Максимальна сума кредиту становить від 1 до 3 млн рублів. Як правило, легше переконати банк у видачі кредиту, якщо ви вже є клієнтом даного банку і у вас ідеальна кредитна історія .

Є один дуже важливий момент, про який можуть забути деякі позичальники. Справа в тому, що на період, коли необхідно погашати кредит, позичальник буде знаходитися за кордоном. Тому, для того, щоб вчасно оплачувати необхідні транші, треба або оформити довіреність на свого родича, який, перебуваючи на території Російської Федерації, буде вчасно погашати необхідні суми, або обумовити з банком-кредитором можливість надання послуги інтернет-банкінгу. Однак, як показує практика, довіреність на всякий випадок краще оформити в будь-якому випадку. Справа в тому, що ситуації бувають різні, транш може застрягти десь за кордоном і в такому випадку, довірена особа зможе сплатити суму по заборгованості в Росії. У цьому випадку не буде нарахована пеня і кредитна історія залишиться чистою.

Які ж є шляхи вирішення фінансового питання?
Які ж є шляхи вирішення фінансового питання?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online