Де взяти довідку 2 ПДФО

  1. 2-ПДФО як форма звітності організації
  2. Особливості заповнення довідки 2-ПДФО
  3. Труднощі при створенні довідки 2-ПДФО

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Довідка за формою 2-ПДФО визнається найважливішим документом, що містить офіційну інформацію про існуючі джерела доходів і податкових відрахуваннях від суми заробітної плати фізичної особи за вказаний часовий проміжок. Довідка за формою 2-ПДФО визнається найважливішим документом, що містить офіційну інформацію про існуючі джерела доходів і податкових відрахуваннях від суми заробітної плати фізичної особи за вказаний часовий проміжок

Необхідність запросити у керівництва довідку 2-ПДФО з'являється в наступних випадках:

  • для надання даного документа в бухгалтерський відділ компанії при працевлаштуванні;
  • для подачі повного комплекту документів на отримання візи;
  • для оформлення відпускних, лікарняних;
  • для виробництва податкових відрахувань;
  • для подачі повного комплекту документів на надання грошової суми в кредитно-фінансові організації.

Де взяти довідку 2-ПДФО, і що потрібно для її отримання? Відповідно до приписів ТК РФ, обов'язок надання співробітнику довідки про доходи покладено на роботодавця (стаття 62). При необхідності отримати довідку за формою 2-ПДФО, кожен працевлаштований громадянин має можливість звернутися до свого безпосереднього роботодавцю. Для колишніх співробітників організації також передбачається можливість отримання довідки про зарплату і податкових обчисленнях (ПДФО) за час, який він в ній відпрацював.

Для того щоб запросити довідку 2-ПДФО потрібно скласти письмову заяву на ім'я роботодавця. Незважаючи на те, що законодавством не передбачена чітка форма цієї заяви, воно повинно містити такі атрибути, як:

  • найменування документа ( «заява»);
  • ПІБ та посада того, на чиє ім'я запрошені довідка;
  • ім'я та посаду адресата;
  • дата написання заяви;
  • особистий підпис заявника з розшифровкою.

В основному тексті заяви повинна бути сформульована прохання про видачу шуканої довідки 2-ПДФО із зазначенням проміжку часу, інформацію про який повинен містити документ.

Після отримання заяви роботодавець повинен видати працівникові довідку 2-ПДФО.

2-ПДФО як форма звітності організації

Довідка 2-ПДФО може знадобитися не тільки співробітнику, але і безпосередньо роботодавцю, який є податковим агентом. Даний документ необхідний для:

  • надання звітності про суму прибуткових відрахувань із зарплати кожного співробітника в податкові органи;
  • надання інформації про працівників, з яких в силу певних обставин прибутковий податок утриманий ні;
  • підтвердження рівня доходів фізичної особи на вимогу третьої сторони, наприклад, банку.

Довідки 2-ПДФО повинні бути вчасно подані за місцем обліку самої фірми або за місцем обліку її відокремленого підрозділу. ФНС регламентує чіткі терміни подачі довідки, для того щоб відзвітувати про виплачені фізичним особам доходи за конкретний період.

Надання довідки за формою 2-ПДФО є законодавчо встановленої обов'язком кожного індивідуального підприємця і керівника будь-якої компанії. Тому відповідь на питання співробітника, де можна замовити довідку 2-ПДФО, обгрунтований законодавчо. Безпосереднє заповнення довідки не обов'язково має бути покладено на самого керівника. Довідка 2-ПДФО є податковим документом, а значить, її оформленням може займатися бухгалтер, як штатний, так і працює за договором.

Правом підпису довідки 2-ПДФО також володіє не тільки керівник, але і бухгалтер, так як даний документ не потрапляє під дію ФЗ «Про бухгалтерський облік». Остаточне закріплення такого порядку сталося після внесення змін до форми довідки про ПДФО в 2015 році.

Для того щоб делегувати право підпису бухгалтеру, керівник повинен створити відповідний наказ з встановленим переліком осіб. Також необхідно оформити довіреність на кожну особу, уповноважену підписувати довідки 2-ПДФО. При створенні довідки, в неї вносяться реквізити даної довіреності.

Особливості заповнення довідки 2-ПДФО

Наказом ФНС від 2015 року було встановлено нову актуальна форма довідки 2-ПДФО. Найбільш важливою зміною стала заміна коду Окатий на класифікатор територій муніципальних утворень, що встановлюється відповідно до статусу населеного пункту.

Довідка за формою 2-ПДФО повинна містити наступні дані:

  • повне найменування документа ( «довідка про доходи фізичної особи») із зазначенням періоду, за який були проведені обчислення;
  • повне найменування організації, до якої входить або перебував на роботі співробітник;
  • повні відомості про особу, якій видається документ, що включають його ПІБ, дату народження, паспортні дані, громадянство і місце проживання;
  • дані про статус платника податків;
  • інформація про суму отриманих за вказаний період доходів громадянина, що підлягають податковим вирахуванням за тринадцятивідсотковій ставкою;
  • відомості про здійснені податкових відрахуваннях;
  • загальна сума доходів співробітника за вказаний період, а також загальна сума проведених податкових виплат.

Після перевірки довідки 2-ПДФО на правильність заповнення, вона повинна бути підписана уповноваженою особою та завірена підписом підприємства.

Труднощі при створенні довідки 2-ПДФО

Отже, ми розібралися з питанням, де можна оформити довідку 2-ПДФО незалежно від того, чи працевлаштований громадянин на момент виникнення необхідності в даному документі. Однак складання довідки вимагає особливої ​​уважності і професіоналізму. Найменша помилка призведе до того, що документ виявиться недійсним. Така ситуація може бути неприємна як для працівника, так і для керівника організації. Якщо довідка про ПДФО була запрошена для надання в банківську організацію, то він може відмовити громадянину в наданні кредиту. До того ж, якщо помилка в документі була виявлена ​​безпосередньо після подачі в податкову, роботодавець може бути запідозрений в недостовірності наданої інформації і підданий грошовому штрафу. Щоб уникнути подібних неохайно, необхідно ретельно перевіряти відомості, відображені в довідці.

Зразок заповнення довідки можна взяти безпосередньо в податковому органі, а докладна інструкція доступна в інтернеті. Однак відстежити актуальність таких відомостей досить складно з урахуванням мінливих форм. Як показує практика, найбільш проблематичними пунктами для заповнення в довідці 2 ПДФО є: поле «ознака», поле для зазначення коду країни та регіону, поле для зазначення коду податкового вирахування, поле для вказівки суми податку. Тільки наявність великого досвіду роботи дозволить бухгалтеру правильно скласти документ і уникнути можливих помилок.

Все більше керівників підприємств вибирає кваліфіковане бухгалтерське обслуговування співробітниками сторонніх організацій. Звернення до професіоналів дає можливість уникнути помилок при складанні довідок, звітностей, перевірці документів та їх подачі в контролюючі органи. Компанія «АККАУНТ Груп» пропонує послуги в області бухгалтерського обліку та аудиту за вигідною ціною. Звернувшись до наших професіоналів, ви зможете заощадити фінансові кошти і бути абсолютно впевнені, що ведення бухгалтерії вашої компанії в надійних руках. дізнатися вартість бухгалтерських послуг можна по вказаному телефону.

Зразок довідки 2-ПДФО

Зразок заяви на отримання довідки 2-ПДФО


Де взяти довідку 2-ПДФО, і що потрібно для її отримання?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online