Як ІП взяти кредит на фізичну особу: поради фахівця

  1. Чи може ІП взяти кредит як приватний позичальник
  2. Кредит на ІП або на приватну особу - що краще
  3. Варіанти отримання кредиту
  4. Документи для оформлення ІП споживчого кредиту
  5. Страхування споживчого кредиту
  6. Як збільшити ймовірність на отримання потрібної суми
  7. Банки, що пропонують кредити ІП на приватна особа

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Чи не кожен банк готовий надавати кредит приватному позичальникові, зайнятому в якості індивідуального підприємця. Для отримання необхідної суми бізнесменові слід розібратися в особливостях оформлення договору споживчого кредитування на фізичну особу.

Чи може ІП взяти кредит як приватний позичальник

Для більшості зареєстрованих в якості індивідуальних підприємців бізнесменів така діяльність є основною зайнятістю і місцем роботи, що приносить дохід.

Звертаючись до банку як фізична особа індивідуальний підприємець може розраховувати на отримання необхідної суми при дотриманні наступних умов:

  • обрана програма кредитування передбачає можливість видачі грошової суми приватних підприємців;
  • у потенційного позичальника позитивний досвід отримання грошових сум від банків і інших фінансових організацій;
  • діяльність ведеться тривалий час - в своїх вимогах до клієнтів кредитні організації майже завжди вказують, що з моменту реєстрації ІП має пройти 6, 12 або навіть більше місяців.

Додатково деякі банки ставлять умову, згідно з яким позичальник не може витрачати отримані кошти на комерційні потреби, тільки на особисті.

Кредит на ІП або на приватну особу - що краще

Якщо приватний підприємець вибирає між оформленням кредиту на ІП або на фізичну особу, то варто враховувати, що:

  • отримати за споживчим кредитом суму понад 1 млн рублів можна буде тільки при забезпеченні зобов'язань нерухомістю;
  • процедура видачі грошової суми приватній особі простіше і швидше;
  • для корпоративного кредитування в більшості випадків потрібна застава;
  • ставки по споживчих позиках вище, ніж по підприємницьким;
  • для комерційного кредитування необхідно обов'язково надавати повний пакет документів.

При цьому не всі банки видають кредити корпоративним клієнтам, багато працюють тільки по споживчому напрямку.

Варіанти отримання кредиту

Взяти в банку потрібну суму індивідуальний підприємець як приватний позичальник може:

  • під забезпечення нерухомістю - на весь період кредитування власність буде гарантом виконання зобов'язань, а при порушенні термінів сплати може бути реалізована з метою погасити виниклу заборгованість;
  • без застави - забезпечення не вимагається, достатньо лише надання запитаних документів.

Залежно від умов конкретного банку отримати запитані кошти можна як без підтвердження зайнятості і доходу, так і з наданням повного пакету документів.

Найкраще надати кредитної організації максимальну кількість відомостей - ймовірність схвалення такого звернення вище. Від якості і кількості наданих документів залежить і процентна ставка - чим більше у банку сумнівів щодо потенційного позичальника, тим вона вища.

Документи для оформлення ІП споживчого кредиту

В повний пакет документів, які може надати приватний підприємець для підвищення ймовірності отримання позитивного рішення входить:

  • паспорт - надається обов'язково, повинен бути чинним на момент звернення;
  • другий документ - це може бути СНІЛС, водійське посвідчення, закордонний паспорт і т.д .;
  • свідоцтво про реєстрацію як ІП - підтверджує, що позичальник дійсно займається приватною практикою і дозволяє визначити дату початку діяльності;
  • ІН - документ, що підтверджує внесення даних про підприємця в єдиний реєстр з присвоєнням унікального номера;
  • декларація та інша фінансова звітність - в залежності від використовуваної системи оподаткування в інспекції подається той чи інший комплект документів, за відсутності прибутку або призупинення діяльності в будь-якому періоді баланс буде нульовим;
  • інші відомості, що підтверджують фінансове становище - документи на власність, довідка про наявність вкладу, договір про здачу в найм будинку або квартири і т.д.

Банк має право робити запит надання додаткових документів та відомостей, так і перевірити надані дані.

Страхування споживчого кредиту

Якщо приватний підприємець звертається в банк за кредитом як фіз. особа, то страхування на випадок відходу з життя, втрати здоров'я чи втрати роботи оформляється тільки з його згоди. На ймовірність схвалення відмова від укладення поліса не впливає. Банк може збільшити клієнту процентну ставку, якщо позичальник не стане укладати страхову угоду. Але аналіз актуальних кредитних програм фінансових організацій показав, що до споживчих позиках це право не застосовується.

Договір страхування на випадок втрати роботи з приватною особою, зайнятим в якості індивідуального підприємця, укладений бути не може - у всіх компаніях цей випадок є винятком. Якщо поліс буде оформлений, то при припиненні діяльності приватним підприємцем страхова виплата виплачена не буде.

Якщо в якості забезпечення надається нерухоме майно, то його страхування обов'язково - цей момент закріплений на законодавчому рівні. При цьому більшість банків пропонують разом з майновим страхуванням оформити і приватне. Клієнт може від нього відмовитися, але тоді розмір процентної ставки по кредиту найімовірніше буде збільшений. В середньому, без захисту життя і здоров'я він зростає на 2-3 пункту.

Як збільшити ймовірність на отримання потрібної суми

Кредитна організація самостійно приймає рішення про видачу запитаних коштів. Але є кілька способів, які можуть вплинути на підсумковий висновок за заявкою від позичальника, що працює як ІП:

  • звернутися в банк, в якому заявник обслуговується як корпоративний клієнт - якщо у підприємця відкритий розрахунковий рахунок, то кредитна організація зможе відстежити обертів і оцінити руху;
  • надати максимальну кількість документів - чим більше даних про позичальника буде у кредитора, тим вище ймовірність схвалення заявки;
  • при працевлаштуванні за наймом надати дані про основний роботодавця - якщо ІП є додатковою діяльністю, то при зверненні в якості найманого працівника шансів на видачу буде більше.

Спочатку краще звернутися в той банк, в якому вже був досвід кредитування - до повторних заявок фінансові організації відносяться лояльніше.

Банки, що пропонують кредити ІП на приватна особа

Банки, що пропонують кредити ІП на приватна особа

Найвигідніше оформляти кредит під заставу нерухомості. В цьому напрямку оптимальні умови пропонує:

  • Тінькофф банк - можна, можливо взяти від 500 тис. рублів під ставку від 11,25% до 21%, обґрунтовувати дохід обов'язково (приймаються непрямі підтвердження);
  • Промсвязьбанк - пропонує оформити до 10 млн рублів під ставку 13,5% -14%, IP має існувати не менше 2 років;
  • Абсолют Банк - до 15 млн рублів під 13,9%, оформити можна з 21 років.

Без особистого страхування до ставки додасться в Тінькофф банку і Промсвязьбанк до підсумкової ставкою додасться 3 пункту, в Абсолют Банку - 4.

Якщо можливості або бажання залишати заставу немає, то варто звернутися в:

  • Сбербанк - можна взяти до 3 млн рублів під 13,5%;
  • СКБ-Банк - пропонує до 1,3 млн рублів під ставку від 11,9% до 22,9%;
  • ОТП Банк - доступно до запиту до 750 тис. Рублів під 14,9% -46,2%.

У всіх зазначених кредитних організаціях підтвердження доходу обов'язково, можливі альтернативні варіанти обгрунтування фінансового становища.

В ВТБ 24 і Россельхозбанке індивідуальні підприємці кредитуються на персональних умовах після узгодження.

Автор:

Олена Зайцева

Останні статті цього автора:

© «Kreditka», при повному або частковому копіюванні матеріалу посилання на першоджерело обов'язкове.

Оцініть матеріал:

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online