Такі непрості вікна. Частина 1

  1. Місце вікон в архітектурі проекту
  2. конфігурація вікон
  3. Вікна + батареї = любов
  4. Як пожежні норми впливають на вікна
  5. Мрія будь-якої господині
  6. Будинки-градусники і будинки-студії.
  7. Імпост або НЕ імпост - ось в чому питання.
  8. Новий погляд на юзабіліті вікон

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Глобально, кажучи про вікна, ми розглядаємо два головні аспекти. Перший - це розмір, який регламентується нормативами щодо мінімального рівня освітленості. Другий аспект, власне, які ці вікна і з чого вони зроблені. Глобально, кажучи про вікна, ми розглядаємо два головні аспекти

Місце вікон в архітектурі проекту

Взагалі, вікна - це дуже складна штука з точки зору архітектури. З одного боку, вони створюють зовнішній вигляд будинку, з іншого - повинні відповідати всім потребам внутрішнього приміщення.
У типовій новобудові з 5-6 планувальними рішеннями на весь будинок, легко витримати так званий «ритм вікон», тому що всі квартири по вертикальному стояку мають однакову планування. У будинках LEGENDA зберегти гарну архітектуру будинку, ритм вікон, при цьому грамотно розташувавши вікна у всій різноманітності наших планувань, це дуже складне завдання. Для її вирішення залучаються архітектори найвищого професійного рівня.

Найголовніше, що потрібно знати про місце вікон в архітектурі проектів LEGENDA: всі вікна в наших квартирах абсолютно доречні з точки зору їх місця розташування в квартирах.

LEGENDA ніколи не обмежувалася нормативами - вони і так повинні бути дотримані за замовчуванням. Те, що можна зробити краще - ми робимо краще, орієнтуючись на комфорт і ефективність, а тому площа скління, кількість вікон і, відповідно, рівень освітленості в будинках LEGENDA набагато вище встановлених мінімумів.

У Петербурзі багато сонця не буває. Площа вікон в LEGENDA, в залежності від квартири, від 60% до 200% більше, ніж у інших забудовників на ринку.

конфігурація вікон

Коли ми визначаємо розмір і конфігурацію вікон, ми не забуваємо, що всередині квартири повинні бути простінки, місця для дверей, батарей та ін. Це дуже важливо врахувати, тому що від цього залежить, наскільки «низьким» можна зробити вікно.

Вікна + батареї = любов

Одним з основних «обмежувачів» для вікон в квартирі є батареї. У батарей - своя історія і свої нормативи. Габарити батареї визначаються не дизайном, а фізичними параметрами - потужністю, розмірами приміщення та ін. Наприклад, радіатори повинні розміщуватися на зовнішніх стінах будинку для забезпечення правильного руху потоків повітря. Саме тому найчастіше батареї встановлюються під вікнами.
Виходячи з норм опалювання, визначається розмір і вид батареї, а це, в свою чергу, впливає на конфігурацію вікна.
Можна поставити високу батарею, але при цьому вікно буде також перебувати високо від підлоги на відстані приблизно 80-100 см. Власне, так більшість і робить, "не запарівая». Можна вибрати радіатор низький, але більш витягнутий уздовж стіни - він дозволить запроектувати великі «низькі» вікна в 50 см від підлоги. Другий варіант найчастіше вибирається для столових-віталень або для спалень в будинках від LEGENDA, яка «запарюється» на комфорт і естетику.

Другий варіант найчастіше вибирається для столових-віталень або для спалень в будинках від LEGENDA, яка «запарюється» на комфорт і естетику

Наприклад, в невеликій спальні площею 10-12 кв м встановлюється естетичний «низький», але при цьому трохи більше «товстий» радіатор. Це оптимальний варіант для вирішення відразу 3 завдань: забезпечення опалювальних норм, установка великих красивих вікон і збереження естетичного вигляду самої батареї.

Багато хто помилково думають, що всі ці нюанси враховуються при проектуванні самі собою. На жаль, це не так. Дуже часті випадки, коли забудовники не додумують, як красиво, зручно і грамотно поєднати на невеликій площі кімнати і вікна, і радіатори і одночасно врахувати розстановку необхідних меблів. В результаті мешканці або отримують некрасиву батарею, або зазнають труднощів з розміщенням меблів.
Ось як це може виглядати, якщо вам не пощастило:

Як пожежні норми впливають на вікна

Ще один випадок, що обмежує розмір і конфігурацію вікна.
Припустимо, ви хочете в невеликій спальні велике вікно. І радіатор потрібного розміру і форми стає, і з меблями все в порядку, АЛЕ забудовник проектує невелике вікно. Питання: чому?
Відповідь: на балконі є відстань від дверей до кута, яке є «пожежним відстійником». Тобто, в разі виникнення пожежі, ви повинні мати можливість вийти на балкон і сховатися за глухий негорючої стіною шириною 1,2 метра, щоб язики полум'я вас не дістали.

Мрія будь-якої господині

Отже, ми вже згадали, що вікна бувають різних розмірів з розташуванням на різній висоті від підлоги: 50 см (низькі, «від колін») в спальнях і столових-віталень, 80 см від підлоги - в дитячих і 100 см від підлоги - такі «високі» вікна можна зустріти в деяких плануваннях на кухнях.
Виглядають вони ось так:

Виглядають вони ось так:

У квартирах чистової обробкою передбачається місце під кухонні меблі й устаткування. Саме цим зумовлена ​​висота вікна, щоб стіл не перекривав до нього доступ.

Цікавий факт: Існує феномен «петербурзький ритм вікон», один з елементів стилю модерн. Тут навіть в нових районах і кварталах стежать за дотриманням цього ритму. Тому навряд чи ви помітите багато будівель з хаотичним або нерівномірним розташуванням вікон на фасаді. Хоча окремі приклади є.

І тут виникає цілком закономірне питання: як дотриматися цього «ритм» вікон на фасаді за умови, що вікна в будинках LEGENDA, як ми з'ясували, такі різні.

Для вирішення цієї суперечності використовуються різні прийоми. Наприклад, в будинку на оптику, 34 різні розміри вікон маскуються на фасаді фальш-панелями, візуально «подовжують» вікно.

В будинку «LEGENDA Комендантського» , При уявній хаотізме розташування вікон на фасадах, ритм не порушений, а їх різні розміри «згладжені» балконами. Щоб досягти такого ефекту «стрункості» враження архітекторам довелося чимало потрудитися саме над розташуванням балконів в квартирах.

Щоб досягти такого ефекту «стрункості» враження архітекторам довелося чимало потрудитися саме над розташуванням балконів в квартирах

Будинки-градусники і будинки-студії.

Типова забудова житлового мас-маркету вирішує питання «ритмічності» фасаду дуже просто: вкрай невеликим набором планувань, однакових по всьому стояку з першого по останній поверх, з однаковими балконами, розташованими по всій висоті будинку один над іншим. Є будинки, практично повністю «нарізані» під студії. У них фасад часто виглядає повністю скляним. Якщо бачите такий будинок - знайте, що швидше за все це саме такий «будинок-студія».

Якщо бачите такий будинок - знайте, що швидше за все це саме такий «будинок-студія»

Імпост або НЕ імпост - ось в чому питання.

Одним з характерних переваг продукту від LEGENDA для споживача завжди були великі вікна. Безумовно, дуже красиво виглядає «низьке» скління без імпостов (імпост - додатковий елемент між стулками вікна, службовець додаткової несучою конструкцією в віконному профілі). Такі вікна можна побачити в будинку на Оптиків, 34 і на Яхтової, 24 .
Однак у такій Безімпостний конструкції є і свої «побічні ефекти» у вигляді необхідності посилення вікна додатковими притисками і постійної профілактикою «провисань» в процесі експлуатації. Крім того, норми безпеки зобов'язують встановити горизонтальну металеву балку за вікном.

Крім того, норми безпеки зобов'язують встановити горизонтальну металеву балку за вікном

І для забудовника, і для жителів це створює додаткові складності і ризики: для досягнення ідеального результату забудовник повинен до найдрібніших деталей контролювати підрядника на предмет якості конструкції і монтажу кожного вікна. У масштабах будівництва великого об'єкта зробити це практично неможливо. Звідси - випадки гарантійного ремонту і навіть іноді заміни вікон, які неприємні ні забудовнику, ні дольщику. Надалі в ході експлуатації мешканцям квартири також потрібно дотримуватися певних правил користування такими вікнами.
Мало хто знає, що матеріал віконного профілю також диктує певний тип расстекловки. Більш легкі профілі з ПВХ не дозволяють робити великі безімпостним вікна - для них робиться профіль з алюмінію або інших, набагато більш міцних і дорогих, ніж звичний металопластик, матеріалів.

Цікавий факт: В першої черги проекту «LEGENDA Комендантського» близько 4000 вікон.

Можна намагатися довго вивчати питання профілів різних виробників. Але навіть ретельний аналіз може не врахувати нюанси саме вашого будинку і, відповідно, не вберегти від невдоволення в процесі їх експлуатації. Адже часто питання не тільки до профілю, а й до якості виробництва та монтажу вікон.

Новий погляд на юзабіліті вікон

Врахувавши всі нюанси профілю і конфігурації вікон, встановлених у перших двох об'єктах LEGENDA, в компанії було прийнято рішення в своїх нових проектах скорегувати свій підхід до скління. Найцікавіше, що в процесі розгляду і вибору альтернативних варіантів спливли цікаві приємні «плюси».
наприклад:

  • Вікна з горизонтальними інпостамі внизу, залишають нижню частину вікна глухий, дуже зручні для тих, хто звик щось ставити або класти на підвіконня: квіти, книги, елементи прикраси інтер'єру та ін. Для тих, кому ця звичка знайома, чи не відкривається нижня частина вікна дозволяє уникнути постійного переміщення речей з підвіконня, коли хочеться відкрити стулку.
  • Така конфігурація вікна дає додаткову безпеку в дитячій кімнаті, зайвий раз перешкоджаючи дитині доступ до відчиненого вікна.

Регулярно ми отримуємо одні і ті ж питання від майбутніх мешканців будинків про вікна. Більшість з них - універсальні. А відповіді - зрозумілі навіть без самих питань, тому для економії місця публікуємо тільки відповіді:

  • У кожному приміщенні квартири обов'язково є мінімум одна відкидна стулка, що відкривається на провітрювання.
  • Глухі стулки у нас є тільки у вікнах, що виходять на балкон.
  • На плануваннях, які вказані в рекламних матеріалах, є вказівка ​​типу вікна, яке позначається спеціальним літерним кодом: «П» - від статі, «С» - стандартне (0,8 м від підлоги), «Н» - низька (0,5 м від підлоги), «В» - висока (1 м від підлоги).
  • «Високі» вікна, розташовані на висоті 80 і 100 см від підлоги можуть бути безінпостнимі. «Низькі» - надійніше робити з додатковими несучими конструкціями.

Непрофесіоналові в будівництві не видно багато-багато різних нюансів і дрібниць, які враховуються при проектуванні і будівництві. Поки все добре, і людина задоволена своєю квартирою, він цими нюансами не цікавиться. Але як тільки він отримує те, що його не влаштовує або стикається з проблемами вже в процесі експлуатації, він починає розбиратися в нашому непростому «кухні», і тоді йому стає зрозуміло, де архітектор або девелопер недопрацював, а де, навпаки, врахував всі деталі.

В наступній частині нашого захоплюючої розповіді про вікна ми докладно зупинимося на мистецтві провітрювання, а також розповімо про вибір вікон і підрядників по їх виробництву і установці на наших об'єктах.

Питання: чому?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online