Цитати з книги «Прогулянки по Іспанії: Від Піренеїв до Гібралтару»

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Іспанія - прекрасна, дивовижна країна і вона неймовірно багатогранна для своєї відносно невеликій території. Це в Росії ти можеш їхати добу на поїзді і за вікном не зміниться взагалі нічого, тут же пейзаж кардинально змінюється буквально кожні 100 км.
Іспанія - це зелені гори, вічні дощі і свинцево-сіре крижане море на півночі, і "шматочок Африки" Канари зі своїми вулканічними плато, на яких ростуть тільки алое і триметрові кактуси, і чиї береги омиває океан настільки блакитний і прозорий, що дно видно навіть на величезній глибині.
Іспанія - це апельсинові дерева і арабська архітектура в Севільї і Гранаді, захоплюючі дух католицькі собори Сарагоси і Саламанки, римські мости і акведуки шалено спекотною, випалені-жовтої Кастилії.
Іспанія - прекрасна, дивовижна країна і вона неймовірно багатогранна для своєї відносно невеликій території
І причому в різних місцях кардинально змінюється не тільки пейзаж і архітектура, але також їжа, традиції, акцент. А то і взагалі мова, яких тут на державному рівні 4 офіційних. І з цим пов'язаний цікавий факт - самі іспанці не називають свій основна мова іспанським (español), вони говорять "кастільський" (castellano) за назвою Кастилії, області з самим "чистим" класичним вимовою.

Як нескладно здогадатися, Іспанію я дуже люблю, більше того, я в ній живу вже більше трьох років і напевно ніколи не перестану відкривати в ній щось нове і закохуватися ще сильніше. Тому повз книги Генрі Мортона пройти я не могла. Якщо чесно, навряд чи б я стала її читати, якби вона була написана якимось сучасним "Тревел-блогером", але мені було дуже цікаво подивитися на улюблену країну очима англійського журналіста з 50-х років, і порівняти Іспанію часів Франко з Іспанією нинішньої. Як я переконалася, дещо не змінилося взагалі ніяк, наприклад, божественна їжа або солодкий запах повітря, який збиває тебе з ніг ще в аеропорту і потім переслідує тебе по всій країні (у жодної іншої країни я не помічала настільки яскраво вираженого аромату) . А дещо змінилося досить сильно, і часто не в найкращу сторону. Наприклад, під час вечірньої paseo по Мадриду вам будуть куди сильніше кидатися в очі нелегали-мігранти, що сунуть вам в ніс своє китайське барахло на продаж, ніж елегантні іспанці в ошатних сукнях. І при спробі перекусити вам доведеться довго шукати істинно іспанська ресторанчик з mariscos і tapas серед пітьми турецьких кебабних і латиноамериканських закусочних, в яких гримить огидний реггетон. Ну да ладно, напевно це бич багатьох європейських столиць, в інших містах Іспанії все далеко не так сумно (а була я в багатьох), і "дух Іспанії" як і раніше відчувається щосили, хоча і для кожної області він свій.
Як нескладно здогадатися, Іспанію я дуже люблю, більше того, я в ній живу вже більше трьох років і напевно ніколи не перестану відкривати в ній щось нове і закохуватися ще сильніше
Але крім подорожей журналіста за сучасною йому Іспанії, спілкування з людьми і дегустацією місцевих страв, в книзі присутня величезна кількість історичних відсилань.

Чому в Іспанії минуле ніколи не вмирає? Що такого в повітрі цієї країни, що зберігає минуле не мумією, але живим і відчутним?

І це правда так, дике змішання таких інгредієнтів як римське минуле, війни з арабами, завоювання Південної Америки і Мексики, затятий католицизм, інквізиція, роздробленість країни протягом багатьох століть, все це змішалося в такий терпкий коктейль, що ігнорувати його рішуче неможливо, і осколки минулого регулярно нагадують про себе. І Генрі Мортон дуже добре це висвітлив, постійно розповідаючи якийсь захоплюючий випадок з іспанської історії. Плюс у нього чудовий мову, і я смакувала практично кожне речення. Не обійшлося навіть без дещиці британського гумору, я наприклад щиро веселилася від його страждань через іспанського розкладу і "жахливих сніданків", що складаються лише з кавою і чогось солоденького. Ну куди іспанцям до англійців з їх холестеринових буйством бекону і яєць вранці!
Єдино тільки, на мій погляд в книзі надто багато уваги приділяється історії Британії. Це не дивно, враховуючи національність автора і те, що у Іспанії з Англією дуже довга і заплутана історія стосунків, але мені це просто нецікаво.

Кому б я порекомендувала цю книгу? Само собою, шанувальникам цієї сонячної і загадкової країни на Піренейському півострові. Навіть якщо ви тут жодного разу поки не були. Особливо якщо не були! Тому що книга дуже добре дає зрозуміти, що Іспанія не обмежується однією лише популярною Барселоною і пляжним відпочинком, а так само розвінчує багато дурні стереотипи, наприклад, про те, що вся Іспанія - це така собі Андалусія з фламенко і кастаньетами. Цікаво те, що ці люди за словами автора (і я з ним згодна) - напевно найменш "іспанці" з усіх іспанців, але от чомусь саме такий образ дуже живучий в очах всього світу. І кастільци, баски, галісійці і т.д. тільки сміються над ним.
Ще сміливо беріться, якщо вам цікава європейська історія або ви любите "старомодні", грунтовні книги про подорожі. Я вже скачала багато книги Мортона, із задоволенням почитаю і про інші країни.
Кому б я порекомендувала цю книгу

Чому в Іспанії минуле ніколи не вмирає?
Що такого в повітрі цієї країни, що зберігає минуле не мумією, але живим і відчутним?
Кому б я порекомендувала цю книгу?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online