Вікові кризи у дітей - як допомогти дитині подолати вікову кризу

  1. Вікові кризи у дітей - як розпізнати вікова криза, і як допомогти дитині подолати кризу вікового розвитку.
  2. У дитячій психології прийнято виділяти 3 кризових періоду у дітей молодшого віку:
  3. Прояв вікових криз у дітей
  4. Вікова криза 1 року
  5. Вікова криза 3 років
  6. Вікова криза 5 років
  7. Вікова криза 7 років
  8. Як пережити кризи у дітей?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Сьогодні хочеться поговорити на тему, яка рано чи пізно зачіпає будь-яку сім'ю:

Вікові кризи у дітей - як розпізнати вікова криза, і як допомогти дитині подолати кризу вікового розвитку.

Вікові кризи у дітей - як розпізнати вікова криза, і як допомогти дитині подолати кризу вікового розвитку

У всіх дітей вікові кризи проходять приблизно в одному і тому ж віці. Проходять через вікові кризи все діти. Особливістю розвитку дітей молодшого віку є її стрибкуватість - періоди плавного і спокійно засвоєння і переварювання інформації змінюються своєрідними стрибками в розвитку. І, хоча, для батьків періоди дитячих криз стають перевіркою на міцність, більшість дитячих психологів єдині в своїй думці - кризи необхідні дитині для повноцінного розвитку.

Кожен вікова криза у дітей - це перехід дитини на нову сходинку самостійності.

Це, мабуть, ключова думка, яку потрібно зрозуміти і пам'ятати батькам. Після цього батькам простіше зрозуміти потребу дитини і мотивацію його поведінки під час кризи будь-якого віку. І пам'ятайте вам важко, але дитині в цей час ще важче. Тому завдання батьків - допомогти дитині навчитися розуміти себе, свої бажання і потреби і таким чином подолати чергову кризу вікового зростання.

У дитячій психології прийнято виділяти 3 кризових періоду у дітей молодшого віку:

  • Перший період - це криза новонародженості. Настає він приблизно в 6-8 місяців;
  • Другий період - криза раннього дитинства або криза одного року. Він проходить в період від 12 до 18 місяців;
  • Третій період - так званий криза трьох років. Найяскравіший з дитячих криз. Його можна очікувати в період від 2-х і до 4х років.

У різній літературі так само часто зустрічається криза п'яти років, але по суті своїй - це продовження або розвиток кризи трьох років.

Прояв вікових криз у дітей

Першою ознакою наближається вікової кризи у дитини є збільшення кількості негативних проявів у поведінці. Батьки помічають, що дитину наче підмінили. Солодкий і слухняний вчора янголятко сьогодні вередує, дратується з приводу, будь-яку вашу прохання сприймає в штуки.

Початок і кінець кризового періоду розпізнати досить складно. На початку батьки не можуть розпізнати криза відразу тому, що не пов'язують зміни в поведінці дитини з кризою, а скоріше схильні скаржитися на примхливість, непослух або розпещеність дитини. Закінчення кризи підходить непоміченим оскільки відступає він тоді, коли батьки і дитина вчаться жити в гармонії, поважати і приймати інтереси один одного, а відбувається це зазвичай не за один день.

Вікова криза 1 року

Вікова криза першого року життя дитини пов'язаний з тим, що дитина переходить зі стану повзає малюка, в малюка самостійно ходить і намагається висловлювати свої перші потреби і бажання. Часто в цьому віці дитина вже хоче робити багато сам - дотягнутися до верхньої полиці, їсти самостійно ложкою, досліджувати простір квартири на рівні вище за півметра від підлоги, але при цьому фізичний розвиток, розвиток координації та неспокійні турботливі батьки не дають йому такої можливості, обмежуючи свободу і простір для дослідження і дії.

Найвірніше знаряддя мами в боротьбі з цією кризою - спокій і безмежна любов до своєї дитини.

Зробіть максимально безпечним навколишній простір і дайте дитині волю в дослідженні простору. Приберіть все дійсно небезпечні речі з очей дитини. Замість заборон - починайте пояснювати дитині що це за предмети, навіщо вони потрібні, як вони працюють. Дослідивши багато предметів і не знайшовши в них нічого цікавого для себе дитина втратить інтерес.

Але тільки уявіть як забавно для малюка спостерігати за мамою, яка кожного разу підривається і біжить розмахуючи руками, варто йому тільки підійти і потягнутися до ручки кухонної плити 🙂

Вікова криза 3 років

У віці близько трьох років у дитини з'являється потреба не тільки робити щось самостійно, але і приймати самостійні рішення. Дитина починає усвідомлювати себе як самостійну, окрему від мами і тата особистість, зі своїми бажаннями і переживаннями. Переживаючи цю кризу дитина розуміє своє місце в сімейній ієрархії.

Щоб максимально спокійно пережити цей період - вчіться (так, так саме Ви, батьки, не дитина) надавати дитині можливість вибору, поважати його як особистість, йти з ним на компроміси і домовлятися.

Дитина не хоче їсти кашу? Ні, швидше за все він просто хоче наполягти на своєму і відмова від тієї ж каші на сніданок для нього найпростіший спосіб проявити свою думку і заперечувати вашу думку. Запропонуйте йому вибрати будь кашу ти хочеш на сніданок рисову або вівсянку? І відповідаючи вам дитина озвучить вже свою думку: Я вибираю на сніданок вівсяну кашу. І ось вже і кашу любить, і вибір зробив самостійно, і розуміє, що його думка важлива.

Важливо, що вибір завжди повинен бути закритого типу - з перерахуванням можливих варіантів і в кількості не більше 2-3 штук. Ти будеш вівсянку або манну кашу, підемо гуляти на майданчик або на гірку, одягнемо ось цю червону або ось цю білу кофту?

Так само не забуваємо, що у дитини розвивається потреба діяти самостійно - розширюйте область дій, які доступні для дитини самостійно. Активно залучайте його до допомоги і не забувайте хвалити результати діяльності дитини.

Вікова криза 5 років

Як ми вже згадували вище, криза п'яти років - це продовження і розвиток кризи 3х років. Як і попередні - це криза самостійності. У дитини з'являється ще більше потреб в самостійних діях. Оцінюйте можливості дитини і продовжуйте розширювати перелік справ, які ви довіряєте дитині. У віці 5 років у дитини вже можуть з'явитися не просто справи, а й обов'язки - полити квіти, підмести підлогу, помити своє взуття, накрити на стіл або прибрати зі столу після їжі, прибрати своє ліжко після сну і так далі.

Крім того, у віці 4-5 років у дитини починається період підвищеної потреби в спілкуванні з оточуючими. Батьків часто буває не досить, дитині стає потрібно спілкування з однолітками і його відсутність так само може стати основою для розвитку кризи 5 років.

Вікова криза 7 років

Наступним кризою для дитини стане криза 7 років - це перехід дитини з дитячого віку в статус школяра. Гра для дитини відходить на другий план, а пізнання світу дитина продовжує вже іншими способами. У житті дитини з'являються додаткові критерії оцінки його діяльності.

Більш докладно про кожен з криз ми напишемо окремо в статтях на нашому блозі, а тепер дуже важливе питання - як поводитися батькам і як допомогти пережити дитині кризові періоди?

Як пережити кризи у дітей?

  • Спробувати зрозуміти потреби дитини в поточному віковому кризі;
  • Намагайтеся дивитися на те, що відбувається не тільки зі своєї позиції, але і з позиції дитини;
  • Підлаштовуйтеся під дитину. Часто яскраве протікання вікового кризи у дитини пов'язане з неправильною поведінкою по відношенню до нього самих батьків;
  • Бути послідовними. Встановлювати заборони там, де вони загрожують життю і здоров'ю дитини. Не змінювати своїх рішень від того, що дитина плаче або припрошує;
  • Мотивувати свої рішення на доступному дитині мовою;
  • Залишатися спокійним в будь-якій ситуації!

І, в ув'язненні, хочу запропонувати вам подивитися відео - вебінар від дитячого психолога Елеонори Борисової Вікові кризи дітей від року і до 5 років

Схожі статті:

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями

Дитина не хоче їсти кашу?
Запропонуйте йому вибрати будь кашу ти хочеш на сніданок рисову або вівсянку?
Ти будеш вівсянку або манну кашу, підемо гуляти на майданчик або на гірку, одягнемо ось цю червону або ось цю білу кофту?
Більш докладно про кожен з криз ми напишемо окремо в статтях на нашому блозі, а тепер дуже важливе питання - як поводитися батькам і як допомогти пережити дитині кризові періоди?
Як пережити кризи у дітей?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online