Пенсійний вік в різних країнах світу

  1. Китай
  2. Великобританія
  3. Ізраїль
  4. Естонія

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Загальноприйнятим віком виходу на пенсію в нашій країні є ценз в 55 років для жінок і 60 років для чоловіків. Росіянам цей вік є більш ніж достатнім - низька пенсія все одно не дозволяє повноцінно відпочивати. Але в світлі демографічних проблем уряд все частіше згадує про необхідність підвищення пенсійного віку - з 2016 року це питання все активніше виноситься в публічну площину. Багато хто навіть говорять, що питання підвищення цензу принципово вирішене , А зараз чиновники опрацьовують лише технічні питання: модель підвищення, терміни і категорії громадян, які потраплять під його дію.

Одним з найбільш вірогідних варіантів вважається підвищення підняття вікової планки на 5 років: для жінок до 60 років, для чоловіків до 65 років. Логічно, що все це турбує майбутніх пенсіонерів. Перспектива працювати після 55-60 років вже давно не лякає росіян, хвилювання пов'язані лише з втратою пенсійного забезпечення, яке, як показує практика, є єдиною можливістю поправити фінансове становище. А як відбувається в інших країнах світу? Карьерист.ру з'ясував, у скільки на пенсію виходять іноземці, і де питання підвищення пенсійного віку стоїть ще гостріше.

Загальноприйнятим віком виходу на пенсію в нашій країні є ценз в 55 років для жінок і 60 років для чоловіків

Німеччина

Демократична Німеччина встановила загальний вікова межа для всіх громадян, незалежно від гендерних ознак - до 2012 року він становив 65 років. Але, навіть добре розвинена система соціального і пенсійного страхування не здатна впоратися зі зростаючим колосальними темпами кількістю пенсіонерів. Тому з 2012 року уряд Німеччини почало поступово піднімати пенсійний вік до 67 років. Варто зазначити, що процес переходу носить поступовий характер, а сам вік виходу на пенсію на сьогодні залежить від року народження: 67-річний віковий ценз отримують лише народжені в 1964 році і пізніше. Народжені до 1947 року включно пішли на пенсію в 65 років. Народжені в цьому проміжку поділені на 3 групи: 1947-58 р.н. (65 + 1 місяць за кожний минулий рік); 1958 р.н. (66 років); 1959-63 р.н. (66 + 1 місяць за рік). Варто відзначити, що середня тривалість життя в країні досягає 79 років.

Можливий і більш ранній вихід на пенсію: для поліцейських, пожежників, шахтарів та інших небезпечних професій (60 років), а також для тих, хто встиг напрацювати 45 років стажу. Але цього, на думку німецьких демографів, недостатньо для компенсації негативного демографічного приросту. Як пише Spiegel, посилаючись на звіт Демографічної стратегії федерального уряду, до 2050 року пенсійний вік в Німеччині необхідно буде підняти до 76 років!

Китай

Китайська пенсійна система принципово відрізняється від систем в інших країнах світу. Існуюча зовсім недавно, вона охоплює лише не більше 60% всієї китайських людей похилого віку. Хоча це вже добре - 10 років тому в неї були включені лише держслужбовці і 20% населення. Віковий ценз в Китаї, як і в Росії, становить 55 років для жінок і 60 для чоловіків. Для заслуженого відпочинку китайцям необхідно мати 20 і 25 років безперервного стажу відповідно. Фізична праця в Китаї в пошані, тому пенсійний вік для робітників становить 50 років, за умови наявності 15 років стажу фізичної праці. При цьому середня тривалість життя в країні становить 75 років.

Як і в інших країнах, в Китаї гостро стоїть проблема старіння населення.

Наприклад, в 2014 році частка населення у віці старше 60 років становить близько 14% - близько 200 млн осіб. Якщо так піде і далі, частка вікового населення за найближчі 30 років зросте ще на 350 млн чоловік, що буде загрожувати економіці країни серйозним скороченням робочої сили. Пов'язані такі проблеми з серйозним обмеженням народжуваності, яке діяло в Китаї останні 30 років. У зв'язку з цим, як пише Bloomberg, до 2020 року вік виходу на пенсію збільшать на 5 років - до 65 років для чоловіків і 60 років для жінок - це станеться вперше з 1950-х років.

Великобританія

Пенсіонери туманного Альбіону, ймовірно, далекі від європейської демократії, тому виходять на пенсію в різному віці, залежному від статі. Так, жінки йдуть на відпочинок в 60 років, чоловіки - в 65 років. Однак для призначення виплат важливий страхового стажу: для чоловіків, що народилися після 1945 року, і жінок, що народилися після 1950-го, він становить 30 років. Народжені до цих років чоловіки зобов'язані мати стаж 44 роки, а жінки - 39 років. Крім жінок, правом на вихід на пенсію в 60 років мають держслужбовці, для яких, однак, цей вік планується підвищити на 5 років (крім пожежних, поліцейських і військових). Як і в Німеччині, середня тривалість життя тут становить 79 років.

Втім, підвищення вже торкнулося і всіх інших. Сьогодні у Великобританії вже існує графік підвищення пенсійного віку. Так, в період з 2018-20 роки він виросте до 66 років для всіх громадян, незалежно від статі, в 2026-28 роки - до 67 років, і в 2044-46 роки - до 68 років. Експерти відзначають, що такі заходи не викликали ані найменшого невдоволення з боку громадськості. У зв'язку з цим останнім часом в країні активно поширюються чутки про більш агресивному графіку, який в середньостроковій перспективі підніме пенсійний вік до 70 років.

Ізраїль

Пенсійна система Ізраїлю неприємно дивує приїжджих на землю обітовану репатріантів з Росії. Опускаючи складну систему складових ізраїльської пенсії, відзначимо, що Ізраїль також далекий від демократичного гендерної рівності - жінки йдуть на пенсію в 62 роки, чоловіки - в 67 років. Для отримання основної частини пенсії - пенсійних накопичень, стаж ізраїльського пенсіонера повинен становити не менше 10 років - його безперервність не має значення, головне щоб біту Леумі отримав не менше 120 відрахувань від роботодавця за конкретного працівника. Чим вище стаж, ті більше розмір виплачуваних накопичень. Друга частина пенсій - допомогу по старості, виплачується після 70 років.

Його розмір залежить від кількості років, відпрацьованих перебуваючи на пенсії.

Як і у всіх інших країнах, в Ізраїлі спостерігається активне старіння населення. З огляду на, що середня тривалість життя в Ізраїлі досягає 80 років, жінки живуть на пенсії на 6-7 років довше за чоловіків. Це істотно зменшує розмір жіночих пенсій, в результаті чого останні 7-8 років в Ізраїлі активно піднімається питання підняття цензу для жіночої половини. До кінця 2016 року Кнесет повинен був вирішити це питання, інакше вік виходу жінок на пенсію повинен був автоматично піднятися до 64 років. Але, уряд заблокував це питання на невизначений термін. Ця тема є вибухонебезпечною для ізраїльського суспільства, але, незважаючи на це Міністерство фінансів починаючи з 2011 року просуває ідею зрівнювання пенсійних вікових груп, встановлюючи 67 років для всіх громадян, незалежно від статі.

США

А в США, наприклад, гендерно-пенсійне рівність існує вже давно - тут і жінки, і чоловіки, виходять на пенсію в 65 років. При середній тривалості життя в 80 років, американським пенсіонерам вдається прожити на пенсії близько 15 років. Але гендерні відмінності все ж присутні - якщо чоловіки живуть на пенсії близько 12 років, то жінки - 16,5 років, що і дає «середню температуру по палаті». Мінімальний стаж, який дає право на страхові виплати становить 10 років - чим він вищий, тим вище розмір пенсії. При цьому вийти на пенсію можна в 62 роки, але розмір пенсії буде на 5/9 відсотка нижче, за кожен місяць до досягнення 65 років. Як і в інших країнах, в Америці є ряд професій, представники якої виходять на пенсію достроково. Наприклад, військові і поліцейські мають право вийти на заслужений відпочинок після 20 років служби на державу.

Незважаючи на позитивну демографічну ситуацію, в США спостерігається продовження середньої тривалості життя, що збільшує обсяг необхідних пенсійних бюджетів. Щоб виключити негативний вплив цих процесів на економіку в майбутньому, влада підняла пенсійний вік для майбутніх пенсіонерів. Так, для громадян, 1960 року народження і молодше, він поступово збільшиться до 67 років.

Так, для громадян, 1960 року народження і молодше, він поступово збільшиться до 67 років

Естонія

Починаючи з 2016 року всі естонські пенсіонери виходять на пенсію в 63 роки, незалежно від статі. Середня тривалість життя в цій прибалтійській країні становить 75 років, що в середньому дозволяє проводити на заслуженому відпочинку близько 12-13 років. Крім віку, головний пенсійним аспектом є трудовий стаж, від якого залежить розмір пенсії. Так, при наявності 15 років стажу на час досягнення пенсійного віку, естонець має право претендувати на пенсію по старості, яка залежить від стажу, персонального коефіцієнта, а також суми податку, сплаченого роботодавцем. При відсутності 15 років стажу до 63 років пенсіонери мають право претендувати лише на скромну народну пенсію.

Як і інші країни світу, Естонію турбує збільшення середньої тривалості життя, що вимагало від уряду підвищення пенсійного віку. Досягнення цензу в 63 роки - один з етапів підвищення. З 2017 року пенсійний вік щороку підвищуватиметься на 3 місяці, поки до 2026 року він досягне 65 років. Але це не остаточні цифри - наприклад, міністр соцзахисту Естонії Маргус Цахкна, восени 2016 року наполіг на тому, що до 2040 року пенсійний вік в країні доведеться підняти до 70 років. Пізніше, після маси критики в свою сторону, він змінив прогноз, відзначивши, що до 2037 року буде потрібно підняти ценз до 66 років, до 2047 року - до 67 років, а до 2057 року - до 68,5 років.

Так що Росія, як виявилося, не єдина країна, де чиновники вкрай стурбовані підняттям пенсійного віку. Але через мізерних розмірів пенсійного забезпечення в нашій країні це питання стоїть найгостріше.

Розмістити резюме Додати вакансію

А як відбувається в інших країнах світу?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online